Mega image logo

undefined

0
Categorii produse
Categorii specifice
Inchide
InspiratieIdei pentru tineHamburgeri de casa
Inspiratie

Hamburgeri de casa: retete si sfaturi pentru preparare

O chifla taiata in jumatate, cu o chiftea din carne tocata, legume crude, branza si sosuri - aceasta este reteta clasicului hamburger. Poate costa 10 lei la restaurantul fast-food din cartier sau mii de euro, la localuri extrem de pretentioase, din diverse colturi ale lumii. Desi pare un preparat american prin excelenta, fiind una dintre mancarurile cele mai populare pe acel continent, originile sale ar data din vremea Mongoliei lui Ginghis Han. In secolul al XII-lea, razboinicii mongoli asezau felii de carne cruda de cal sub sa, pentru a o face mai frageda si a o putea consuma fara a fi nevoiti sa se opreasca. Urmasii lor, tatarii, au adus in Europa de Est si obiceiul de a manca bucati de carne cruda. In secolele al XIV-lea si al XV-lea, marinarii din portul Hamburg, pe atunci cel mai mare din lume, au descoperit ca letonii, finlandezii si estonienii consumau carne de vita cruda. Un macelar din Germania a avut ideea de a prepara la gratar aceasta carne de vita tocata, iar in secolul al XVIII-lea, friptura de Hamburg (Hamburger) era servita in tot portul. Un secol mai tarziu, migrantii duceau reteta in SUA, unde a fost rapid adoptata in restaurante. In mod oficial, potrivit documentelor din Biblioteca Congresului American, danezul Louis Lassen, proprietarul unui restaurant din New Haven, Connecticut, este considerat inventatorul hamburgerului, asa cum este cunoscut in prezent, sub forma unei chiftele asezate intre doua felii de paine. Totusi, se pare ca nu ar fi fost singurul care a avut aceasta idee. Indiferent de cine a fost primul, hamburgerul este in prezent unul dintre cele mai populare preparate de tip fast-food. Si, pentru ca se gateste extrem de rapid, am pregatit pentru tine cateva retete de burgeri de casa, precum si sfaturi pentru preparare.

 

  • Retete de burgeri de casa
    • Hamburgeri picanti din carne de porc
    • Hamburgeri din carne de vita cu branza Cheddar maturata
    • Burgeri din carne de porc si vitel cu ierburi
    • Burgeri de pui crocant
    • Burgeri de somon cu capere
    • Hamburger vegetal cu fasole rosie
  • Sfaturi pentru prepararea celui mai bun hamburger de casa

Retete de burgeri de casa

Avantajul pregatirii unui hamburger acasa este acela ca il poti personaliza la nesfarsit. De la alegerea carnii (sau legumelor/leguminoaselor, pentru un burger vegetarian) pana la diferitele condimente, topping-uri si tipuri de paine, totul poate varia. Iata mai jos cateva idei delicioase.

Hamburgeri picanti din carne de porc

Un preparat cu tinuta, gust puternic, picant, acest hamburger se prepara din carne de porc slaba, 80%, si bucati mai grase, pentru mai multa aroma.

Ingrediente

            Chiftele

  • 4 chifle pentru burgeri
  • 450 g carne de porc
  • ¼ cana pesmet
  • 1 lingura sos Worcestershire
  • 1 lingura ketchup
  • 1 ceapa tocata
  • 1 ou batut
  • sare

 

            Sosul Tabasco

  • 125 ml ketchup
  • 125 ml zahar brun
  • 125 ml sos chili
  • 3 linguri otet cidru de mere
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 lingurite usturoi tocat
  • 1/2 ceapa tocata

 

            Garnitura

  • 4 frunze de salata verde
  • Cateva felii subtiri de ceapa
  • 4 castraveti mici murati, taiati felii
  • 1 rosie mare, taiata felii
  • 4 felii branza Cheddar (optional)

Mod de preparare: intr-o cratita, combina ingredientele pentru sos si fierbe la foc mic, timp de 15 minute. Intr-un castron, combina toate ingredientele pentru chiftele si da carnea la frigider, timp de 30 de minute. Formeaza patru chiftele cu o grosime de aproximativ 2 cm. Intr-o tigaie, incalzeste o lingura de ulei de floarea-soarelui, la foc mediu. Gateste chiftelele, aproximativ 6 minute pe fiecare parte, pana cand interiorul lor si-a pierdut nuanta roz. In timpul prepararii, unge chiftelele cu sosul format. Incalzeste chiflele taiate in jumatate pe grosime, in cuptor, timp de aproximativ 1 minut. Monteaza burgerii, punand in fiecare chifla cate o frunza de salata, ceapa, castraveti, branza (daca folosesti), carne si sos. Serveste imediat, eventual cu cartofi prajiti.

Hamburgeri din carne de vita cu branza Cheddar maturata

Un burger mai caloric, avand in vedere ciupercile si branza, de aceea, este de preferat sa il servesti alaturi de o salata, renuntand la traditionalii cartofi prajiti.

 

Ingrediente

  • 200 g ciuperci albe sau brune
  • 6 chifle de hamburger
  • 6 felii de branza moale, aromata

Chiftelele

  • 900 g carne de vitel tocata
  • 1 ou
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingura sos Worcestershire
  • 2 linguri de busuioc proaspat
  • 1 lingurita de mustar
  • ½ cana de branza Cheddar maturata

           Sosul

  • ¼ cana maioneza
  • ¼ cana smantana
  • 2 linguri de lapte
  • ¼ lingurita pudra de usturoi
  • ½ lingurita boia dulce
  • sare
  • piper

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200˚C. Intr-o tigaie, in putin ulei de masline, rumeneste ciupercile taiate felii, condimenteaza cu sare si piper si lasa deoparte. Intr-un castron, combina carnea, oul, sosul Worcestershire, busuiocul, mustarul, branza taiata cuburi mici si sarea. Imparte amestecul in sase, formeaza chiftele mari, pune-le intr-o tava pe hartie de copt si da la cuptor 20-25 de minute. Intre timp, combina toate ingredientele sosului intr-un castron. Incalzeste chiflele taiate in jumatate pe grosime, timp de un minut, in cuptor. Monteaza burgerii, suprapunand cate o chiftea, ciuperci, sos si branza si serveste imediat, cu salata preferata.

Burgeri din carne de porc si vitel cu ierburi

Sporeste aroma acestor burgeri cu pancetta afumata, dar si cu ierburi proaspete si un ingredient inedit: rosii uscate. De asemenea, poti inlocui salata cu rucola, pentru un plus de gust picant.

Ingrediente

  • 450 g carne vitel tocata
  • 450 g carne porc tocata
  • ¾ ceasca de pancetta cubulete
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 6 rosii uscate in ulei, tocate marunt
  • 1 ou
  • 3 linguri parmezan proaspat ras
  • 1 lingura rozmarin tocat marunt
  • 3 linguri pesmet
  • 12 felii de branza camembert
  • 6 felii bacon crocant
  • 6 frunze de salata
  • 6 chifle de hamburger
  • 6 linguri maioneza
  • ulei de masline pentru gatit
  • sare
  • piper

Mod de preparare: intr-un castron mare, combina carnea, pancetta, ceapa, rosiile uscate, oul, parmezanul, rozmarinul si pesmetul. Condimenteaza cu sare si piper, acopera vasul cu folie alimentara si lasa carnea la macerat minimum doua ore, la frigider. Formeaza din carne sase chiftele si unge-le cu ulei de masline. Prepara chiftelele la gratar sau in cuptor, pe foaie de copt. Cand sunt aproape gata, pune deasupra fiecareia cate doua felii de branza. Incalzeste chiflele pe gratar sau in cuptor, unge-le cu maioneza si asambleaza burgerii, suprapunand chiftelele cu salata si rosii.

Burgeri de pui crocant

La aceasta reteta, renunti la traditionala chiftea din carne pentru un piept de pui gatit pane, cu coaja crocanta. Delicios!

Ingrediente

  • 125 ml iaurt grecesc simplu
  • 1 lingura mustar de Dijon
  • zeama unei jumatati de lamaie
  • piper
  • 60 g parmezan ras
  • 350 g fulgi de porumb neindulciti
  • 100 g pesmet
  • 450 g piept de pui
  • 4 chifle de hamburgeri
  • 4 felii de branza, de exemplu, Cheddar
  • 60 ml maioneza
  • 8 frunze de salata verde

 

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200°C. Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Intr-un castron, combina iaurtul cu mustarul si zeama de lamaie. Intr-un alt castron, sfarama fulgii de porumb cu degetele si combina cu pesmetul si parmezanul ras fin. Taie pieptul de pui transversal, in doua, si bate carnea pana se subtiaza, folosind un ciocan de snitele. Acopera bucatile de pui cu amestecul de iaurt si apoi cu cel de pesmet, pune carnea in tava si coace timp de 30 de minute sau pana cand pesmetul este auriu. Cu cateva minute inainte ca snitelul sa fie gatit complet, pune in cuptor si chiflele taiate in jumatate pe grosime. Monteaza burgerii, suprapunand, peste chiflele unse cu maioneza, carnea, branza si salata verde.

Burgeri de somon cu capere

O versiune mult mai usoara a burgerilor prezentati mai sus, dar la fel de savuroasa, acest burger de peste se combina cu o chifla integrala si legume, pentru un pranz complet.

Ingrediente

Sosul

  • 180 ml maioneza
  • 4 lingurite suc de lamaie
  • 4 lingurite capere tocate
  • 1 catel de usturoi mic, tocat marunt

Chiftelele

  • 650 g somon tocat marunt cu un cutit
  • 2 cepe verzi, tocate marunt
  • 75 g pesmet
  • 1 ou, usor batut
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 2 linguri maioneza
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 1 lingurita mustar
  • 6 chifle de hamburgeri
  • cateva felii de ceapa rosie
  • 6 frunze de salata verde
  • 6 felii de rosie

Mod de preparare: intr-un bol, amesteca toate ingredientele pentru sos si da la frigider. Preincalzeste gratarul. Intr-un castron, combina toate ingredientele pentru burgerii de peste si formeaza sase chiftele, pe care le pui pe gratar, timp de 3 pana la 4 minute pe fiecare parte sau pana cand sunt gatite. Pune chiflele taiate in jumatate pe grosime pe gratar, timp de un minut. Asambleaza burgerii, ungand painea cu maioneza cu capere si suprapunand chiftelele, salata verde, ceapa si rosiile.

Hamburger vegetal cu fasole rosie

Aceasta reteta de burger vegetarian este foarte usor de facut si este sanatoasa. Chiftelele sunt pe baza de fasole rosie boabe, plina de proteine si fibre, iar restul ingredientelor completeaza gustul perfect.

Ingrediente

Chiftelele

  • 250 g fasole boabe rosie din conserva, scursa
  • 3 linguri porumb dulce
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita sos de soia
  • 3 linguri pesmet (poate fi inlocuit cu quinoa/orez/bulgur etc.)
  • patrunjel proaspat sau o alta planta preferata
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • boia, dupa gust
  • ardei iute, dupa gust
  • sare
  • piper
  • 4 chifle de burgeri
  • avocado
  • spanac/rucola/salata verde
  • rosii
  • maioneza

Mod de preparare: amesteca ingredientele pentru chiftele cu ajutorul unui robot de bucatarie, pana obtii un aluat compact. Imparte compozitia in chiftele si prajeste-le in putin ulei, dupa ce le-ai dat prin pesmet. Incalzeste chiflele pentru burgeri, taiate in doua pe grosime. Asambleaza burgerul, folosind putin sos de maioneza pe chifle.

Sfaturi pentru prepararea celui mai bun hamburger de casa

Diferenta dintre un burger bun si unul cu adevarat delicios consta in micile detalii. Iata de ce aspecte trebuie sa tii cont:

Chiftele suculente si rumene

Marii bucatari recomanda sa toci singur carnea, cu maximum trei ore inainte de a gati burgerii, chiftelele fiind adaptate marimii chiflelor folosite. Pentru a pregati un burger bun, incepe prin asezarea carnii tocate intr-un castron si adaugarea unei cantitati bune de sare. Apoi, dupa propriile gusturi, adauga boia dulce, fulgi de chili, piper, usturoi sau verdeturi, intotdeauna proaspat tocate.

Desi nu este esential, baconul la gratar sau lasat pana devine crocant in cuptor, pe foaie de copt, este un ingredient clasic in burgerii din carne.

Carnea de pui poate fi preparata similar snitelelor. Fileul de pui se trece prin faina, ou si pesmet si se gateste pe hartie, in cuptor, sau se prajeste. Carnea de pui poate fi si tocata, dupa ce a fost marinata intr-un amestec de suc de lamaie, ulei de masline, cimbru si rozmarin, pentru un plus de aroma.

Burgerii din peste pot fi preparati din carnea preferata, de la somon la biban ori cod, care fie se toaca si se combina cu un ou, pesmet si verdeturi, fie se gateste pane.

Chiftelele se pregatesc, de obicei, pe gratar, pana ce capata crusta, dar raman zemoase. In lipsa unui gratar, chiftelele se pot pregati la cuptor, pe hartie de copt, unse usor cu ulei. De asemenea, chiftelele, mai ales cele din carne de porc, se pot carameliza intr-o tigaie, cu putin sos de soia dulce.

Branza, un element esential

Desi gustul branzei este amestecat cu cel al celorlalte ingrediente, este important sa stii sa o alegi. Evita feliile de branza topita galbena, pentru ca este grasa si nu are foarte mult gust. Alege felii proaspete de Emmentaler, Gouda, Cheddar maturat sau Camembert, care vor da caracter burgerului tau.

Painea potrivita

Vei gasi cu usurinta chifle simple pentru burgeri la orice supermarket, insa, daca vrei un burger cu adevarat delicios, cauta o brutarie unde se face paine de calitate. Sau, daca iti place sa gatesti, poti sa iti prepari singur chiflele, acasa. Pentru mai multa aroma, pune chiflele in cuptor inainte de a asambla burgerii: sunt suficiente doua minute, la 120°C.

Sosul, ingredientul magic

Sosul este cel care poate sa transforme un burger bun intr-unul extraordinar. Prepara-ti singur sosul si vei vedea diferenta. Exista o multime de retete pe internet, deci nu ai nicio scuza. In general, sosurile se aleg in functie de tipul de chiftea, de la maioneza si ketchup la remoulade, care merge cu orice tip de carne, blue cheese sau barbecue. 

Un sos picant poate fi preparat din 4 linguri de maioneza, 1 lingurita de mustar, 3 lingurite de sos de rosii, sare, piper si pasta de ardei iute, dupa gust, la care adaugi cateva capere si un castravete murat tocat, precum si o salota si patrunjel verde.

Un sos potrivit pentru burgerii din peste se poate obtine din 3 linguri de ketchup, 2 linguri de maioneza, cinci picaturi de sos tabasco si o lingurita de sos de peste.

Un sos barbecue bun poate fi obtinut din doua linguri de ketchup, doua linguri de mustar, doua linguri de otet, doua linguri de sos Worcestershire, doua linguri de ulei, fulgi de ardei iute, piper, sare, dupa gust, si patrunjel tocat.

Salata vine cu nota crocanta

Scopul salatei este de a adauga o tusa crocanta si o nota de prospetime. Renunta la banala salata verde si alege o combinatie din frunze de spanac, salata creata si rucola si vei transforma radical burgerii tai de casa. Foloseste rosii numai daca sunt de sezon si cu adevarat aromate, altfel, nu merita. O nota crocanta o dau burgerilor si feliile subtiri de ceapa, precum cea rosie ori cea de apa, dar si muraturile, precum castravetii in otet.

Cartofi prajiti, preparati de la zero

Acorda o atentie deosebita cartofilor prajiti care insotesc burgerul. Renunta la a cumpara cartofi congelati pe care sa ii pui in friteuza. Taie cartofii in forme neregulate si scufunda-i in baie de ulei incins bine; astfel nu vor absorbi prea multa grasime.

O versiune mai light sunt cartofii la cuptor. Taiati similar, acestia se presara cu sare si cu o lingura de ulei si se pun pe hartie de copt, la foc potrivit, o jumatate de ora. Nu uita sa ii intorci o data sau de doua ori.

Montarea burgerului

Tot ce trebuie sa faci este sa intinzi sosul tau preferat pe fiecare jumatate de chifla, apoi sa adaugi carnea si garnitura (salata, rosii, ceapa, muraturi) intre ele. Asaza-le pe farfurie, alaturi de o portie mica de cartofi prajiti si… pofta buna.

 

Indiferent ca sunt din carne, branza, leguminoase, precum nautul sau fasolea, ori quinoa, burgerii pregatiti acasa pot fi o alegere buna pentru un pranz rapid sau o cina, cu conditia sa nu fie consumati frecvent.

 

Sursa foto: Shutterstock