Navigheaza
- Calitate la preturi bune zi de zi825
- 1 Decembrie504
- Bun la pret481
- Craciun292
- Bun pentru tine, bun pentru tara noastra219
- Fructe si legume proaspete
- Lactate si oua
- Mezeluri, carne si ready meal
- Produse congelate
- Paine, cafea, cereale si mic dejun
- Dulciuri si snacks
- Ingrediente culinare
- Apa si sucuri
- Bauturi
- Equilibrium
- Mama si ingrijire copil
- Cosmetice si ingrijire personala
- Curatenie si nealimentare
- Animale de companie
- Produse sezoniere
- Promotii
Cum prepari sos barbeque acasa - ideal pentru o seara „americana” cu friptura la gratar, burgeri sau somon
Daca esti un iubitor al preparatelor la gratar, probabil ca ai gustat deja deliciosul sos barbeque alaturi de unul dintre felurile tale preferate. Cu un echilibru perfect intre gustul dulce, cel sarat și aromele condimentelor, acest sos este o adevarata explozie de savoare si poate transforma orice piesa de carne rumenita pe gratar intr-o experienta culinara de neuitat.
Prepararea acestuia acasa poate parea complicata, insa cu putina rabdare si cateva ingrediente cheie, vei putea sa-ti surprinzi familia si prietenii cu un sos barbeque facut de tine. Ingredientele de baza raman aceleasi pentru majoritatea retetelor: ceapa, rosii, usturoi, otet, miere sau zahar brun si diverse condimente.
Ca sa nu mai depinzi de variantele cumparate din magazin, ti-am pregatit cateva retete, care te pot ajuta sa adaugi o nota de autenticitate meselor tale in jurul gratarului.
Reteta de sos barbeque clasic
Este cea mai folosita, fiind utilizata atat pentru apreciatele coaste de porc la gratar, cat si pentru hamburgeri de casa, carne de pui sau chiar carnati.
Ingrediente:
- 400 g rosii cuburi, in conserva (se poate folosi aceeasi cantitate de passata rustica sau rosii proaspete, bine coapte, taiate in bucati);
- 3-4 catei de usturoi zdrobiti;
- 2 linguri de miere;
- circa 30 ml ulei vegetal;
- 50 g zahar brun;
- 50 ml otet balsamic sau otet de mere;
- o ceapa medie, tocata marunt;
- o lingurita de cimbru verde sau uscat;
- o jumatate de lingurita de pudra de chili (cantitatea se poate modifica in functie de cat de picant se doreste sosul);
- 2 lingurite de boia afumata;
- 200 ml apa.
Mod de preparare:
- In cratita in care se va pregati sosul se pune in uleiul vegetal ceapa tocata marunt, peste care se presara putina sare. Se lasa sa se inmoaie, timp de 2-3 minute, apoi se adauga usturoiul zdrobit si se mai lasa sa se gateasca inca 2 minute, fara sa se rumeneasca.
- Se adauga rosiile din conserva sau passata rustica, restul ingredientelor si apa. Se lasa sa fiarba fara capac, la foc mediu, timp de 25-30 de minute, amestecand din cand in cand, ca sosul sa nu scada prea mult si sa se arda. Se gusta si, in functie de preferinte, se mai poate adauga otet, miere sau putina sare. In cazul in care se doreste, se poate substitui pudra de chili cu piper negru, proaspat rasnit. Gustul sosului ar trebui sa fie dulce, picant, sarat si acrisor.
- Cand este gata se da cratita deoparte si se lasa la racorit. Se trece sosul printr-o sita fina sau se mixeaza la blender - acest pas este important mai ales daca s-au folosit rosii proaspete sau rosii intregi din conserva. Poti folosi sosul pentru a marina carnea si pentru a o unge inainte de a o aseza pe gratar. Se poate pastra timp de pana la 2 saptamani in frigider, intr-o casoleta bine inchisa.
Reteta de sos barbeque asiatic (sos Hoisin)
Un sos barbeque care aduce pe masa ta aromele cantoneze si diferitele condimente ale Extremului Orient si pe care il poti folosi nu doar pentru preparate la gratar, ci si ca substitut pentru ketchup, adaos pentru legume si mancaruri cu taitei chinezesti sau, pur si simplu, pentru a inmuia in el chipsuri crocante.
Ingrediente:
- 130 ml sos de soia light;
- 60 g unt de arahide, natural, neindulcit si nesarat;
- 45 g miere;
- 20 ml otet de orez;
- 20 ml ulei de susan;
- un catel de usturoi zdrobit;
- un varf de cutit de piper negru, proaspat macinat;
- o lingura de pasta miso (se poate inlocui cu o lingura de sos de chili tailandez - gen sriracha -, amestecat cu o lingurita rasa de „cinci condimente” chinezesti).
Mod de preparare:
- Acest sos nu necesita gatire. Combina intr-un vas toate ingredientele si amesteca-le bine cu ajutorul unui tel.
- Il poti pastra la frigider intr-o casoleta inchisa ermetic timp de o luna. Daca doresti o cantitate mai mare, poti modifica gramajul ingredientelor.
Reteta de sos barbeque cu suc de ananas
Ingrediente:
- 60 ml suc de rosii;
- 30 ml suc de ananas, proaspat stors;
- 30 ml sos de soia;
- 30 ml sos Worcestershire;
- 30 g miere;
- 125 ml apa;
- un praf de sare;
- 2 catei de usturoi zdrobiti;
- 15 ml sos picant.
Mod de preparare:
- Amesteca intr-un bol sucul de rosii cu apa si mierea.
- Adauga sosul Worcestershire, sosul picant si cel de soia si amesteca-le.
- Pune in compozitie sucul de ananas, usturoiul si sarea si omogenizeaza.
- Foloseste sosul pentru a unge bucatile de carne inainte de a le pune pe gratar.
Reteta de sos barbeque cu mustar
Ingrediente:
- 15 g ardei gras rosu, tocat fin;
- 2 cepe medii;
- 30 ml miere;
- 60 ml otet de mere;
- 30 ml suc de rosii;
- 15 ml sos de soia;
- 15 g mustar de Dijon;
- 8 g piper negru, proaspat macinat;
- 10-15 g sare sau dupa gust;
- 30 ml sos Worcestershire;
- 60 ml apa;
- 30 g zahar brun;
- 15 ml ulei vegetal.
Mod de preparare:
- In vasul in care se pregateste sosul barbeque, se caleste ceapa in putin ulei vegetal, cu zaharul brun si sarea, pana cand se inmoaie si se caramelizeaza, fara sa se rumeneasca.
- Se adauga sucul de rosii, sosul Worcestershire, ardeiul gras tocat fin, sosul de soia, mustarul, mierea si piperul negru. Se amesteca bine ca sa se omogenizeze.
- Pentru a dilua putin sosul, se toarna putina apa si se lasa sa se gateasca, fara capac, timp de 5-10 minute sau pana cand capata consistenta ceruta. Cand este gata, se ia vasul de pe foc si se da deoparte, sa se racoreasca. Este glazura ideala pentru coaste de porc la cuptor.
Preparate la care poti folosi sosul barbeque
Chiar daca, in principal, sosul barbeque este folosit pentru a marina si glasa carnea pentru gratar, el poate fi utilizat si in alte preparate, completandu-le gustul si amplificandu-le aroma. Iata cateva exemple:
- il poti folosi ca sos pentru paste sau pizza;
- adauga-l in compozitia sendvisurilor sau peste omleta;
- pune-l in mancarea de fasole pentru a-i da un gust deosebit;
- foloseste-l in locul ketchupului la cartofi prajiti, burgeri, chiftelute sau hotdog;
- amesteca-l in compozitia placintelor cu carne, imbogatindu-le gustul;
- combinat cu smantana sau crema de branza, poate servi drept sos pentru legume, cartofi la cuptor sau salate de porumb si fasole in stil mexican;
- il poti folosi in loc de suc de rosii in cocktailurile Bloody Mary, impreuna cu o tulpina de telina apio.
Prepararea sosului barbeque acasa este o modalitate simpla de a-ti rasfata papilele gustative. Poti ajusta cantitatile ingredientelor in functie de preferintele personale si poti crea o varianta unica, adaptata gustului tau si al celor dragi. Indiferent daca organizezi o petrecere in gradina sau doar vrei sa-ti rasfeti familia la cina de duminica, sosul barbeque va fi intotdeauna un succes garantat.
Sursa foto: Shutterstock