InspiratieIdei pentru tineCeafă de porc la grătar cu topping de legume
Inspiratie

Ceafă de porc la grătar cu topping de legume

Se apropie weekendul și le-ai promis prietenilor sau familiei că îi vei impresiona cu un preparat deosebit, iar acum cauți inspirația? Ce spui de o rețetă ce are la bază carne de porc la grătar? Când ai mâncat ultima dată o friptură de porc la grătar care să te impresioneze și să te facă să spui că este cel mai bun preparat încercat în ultima vreme?

Îți vom dezvălui în continuare câteva secrete pentru a prepara o ceafă de porc la grătar cu topping de legume și, cu siguranță, toți cei care vor mânca acest preparat te vor complimenta. Este mai simplu decât ai crede și se prepară rapid, așa că nu va trebui să îți faci griji în legătură cu timpul. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și, totodată, care este modul de preparare al acestei rețete delicioase de ceafă la grătar.

  • Ingrediente necesare pentru ceafă de porc la grătar cu topping de legume
  • Cum prepari ceafa de porc pe grill
  • Ceafă de porc marinată: cum se marinează ceafa de porc

Ingrediente necesare pentru ceafă de porc la grătar cu topping de legume

Pentru a pregăti cea mai bună ceafă de porc la grătar cu topping de legume, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 de grame de ceafă de porc;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 2 linguri de vinete coapte;
  • 1 ardei copt;
  • 2 fire de ceapă verde;
  • 1 linguriță de coriandru;
  • 1 lingură de sos de soia;
  • 1 linguriță de miere;
  • 2 lingurițe de pătrunjel tocat;
  • sare și piper după gust.

Bineînțeles, în funcție de câte persoane vor participa la masă, vei crește cantitatea de ingrediente, păstrând proporțiile.

▶️ Îți place să prepari carnea de porc în numeroase rețete? Ce spui de niște hamburgeri de casa realizati din carne de porc?

Cum prepari ceafa de porc pe grill

Această rețetă poate fi preparată atât pe un grătar clasic, cât și pe un grill electric sau la aragaz. Astfel, înainte de a pune ceafa de porc pe grill, îți recomandăm să o lași pentru 15 minute la temperatura camerei, pentru a prinde o crustă delicioasă.

Primul pas: asezonează carnea de porc la grătar

Primul pas din această rețetă este să asezonezi carnea de porc. După ce s-a odihnit 15 minute la temperatura camerei, presară sare și piper după gust, toarnă o lingură de ulei de măsline și masează bine carnea, pe fiecare parte.

Pasul doi: încinge grătarul sau grill-ul pentru a pregăti friptura de porc la grătar

Al doilea pas este să încingi bine grătarul sau grill-ul pe care vei prepara ceafa de porc la grătar. La temperatura potrivită, carnea se va găti uniform, nu se va arde și nici nu va rămâne crudă în interior.

Îți recomandăm să lași bucățile de carne câte 4 minute pe fiecare parte și să verifici dacă totul este în regulă. Apoi, lasă carnea la odihnit timp de 5 minute, timp în care faci toppingul de legume.

Pasul trei: prepararea toppingului de legume

Într-un bol, pune pe rând următoarele ingrediente:

  • cele două linguri de vinete coapte tăiate cubulețe;
  • un ardei copt tăiat cubulețe;
  • două fire de ceapă verde tăiată mărunt;
  • o linguriță de coriandru tocat;
  • o lingură de sos de soia;
  • o linguriță de miere;
  • două lingurițe de pătrunjel tocat;
  • sare și piper după gust.

Amestecă totul foarte bine, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Pasul patru: platingul

Așază pe o farfurie bucățile întregi de carne, iar în boluri mai mici, toppingul de legume. În momentul servirii, fiecare persoană va pune legumele ca pe un topping, pe bucățile de carne. Poți folosi și alte ingrediente pentru a îmbunătăți rezultatul final, după placul tău.

▶️ Pentru a-ți fi mai ușor să pregătești această rețetă, poți vedea varianta video aici.

Ceafă de porc marinată: cum se marinează ceafa de porc

Rețeta pe care ți-am prezentat-o este ideală chiar și pentru momentele în care te grăbești. Însă, dacă vrei să duci totul la un alt nivel și dacă știi din timp că vrei să prepari această rețetă de ceafă de porc la grătar cu topping de legume, poți marina carnea. Îți vom prezenta câteva feluri în care poți obține cea mai bună ceafă de porc marinată.

Tipuri de marinată pentru ceafa de porc

Este bine să știi că există două tipuri de marinată pentru ceafa de porc:

  • uscată: în cadrul căreia se folosesc condimente uscate și ierburi;
  • umedă: care se aseamănă unei paste, realizată din ingrediente cremoase, cum ar fi iaurtul sau diverse sosuri.

Bazele unei marinate pentru ceafa de porc la cuptor

Având în vedere particularitățile cărnii pe care o vei folosi, este bine să știi că, pentru cea mai bună marinată pentru ceafă de porc la cuptor, ai nevoie de următoarele ingrediente de bază:

  • un ulei: care va păstra carnea suculentă și fără a se usca prea tare la suprafață;
  • un acid: pentru a face mai moale carnea (de regulă, se folosește sucul de lămâie);
  • diverse condimente și ierburi aromatice: poți folosi orice fel de condimente și ierburi, întrucât ceafa de porc este versatilă și se potrivește în multe rețete.

Exemple de ceafă marinată pentru toate gusturile

Dacă vrei inspirație pentru rețete delicioase, îți propunem trei exemple de ceafă marinată, mai exact trei tipuri de baiț pentru ceafă de porc. Sunt ușor de realizat și vor fi pe placul tuturor.

  • Lămâie, muștar și usturoi: este cel mai simplu și la îndemână baiț pentru carne de porc la grătar. Ai nevoie de următoarele: ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi, muștar și ierburi aromatice la alegere (de regulă, rozmarinul și cimbrul se potrivesc). Amestecă toate ingredientele și lasă carnea în această marinadă pentru cel puțin trei ore, ideal peste noapte.
  • Oțet, miere și usturoi: această marinadă este excelentă pentru cea mai fragedă ceafă de porc la grătar. Pentru a o prepara, ai nevoie de: oțet, apă (o parte de apă la 2 părți de oțet), miere, usturoi, ierburi aromatice la alegere și piper.
  • Vin roșu, usturoi și rozmarin: aceasta este o marinată pentru carne de porc la grătar ideală pentru ocazii speciale, având în vedere gustul desăvârșit, oferit de vinul roșu. Pentru acest baiț pentru grătar de porc, ai nevoie de: vin roșu, ulei (de preferat, de măsline), usturoi, rozmarin, sare și piper după gust.

Așadar, acum că ai aflat și cum se marinează ceafa de porc, ai toate informațiile necesare pentru a pregăti o ceafă la grătar pe care o vor aprecia toți invitații tăi.

Această rețetă de ceafă de porc la grătar (sau ceafă de porc la tigaie grill) cu topping de legume este perfectă pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru când vrei să te răsfeți. Poți prepara această ceafă de porc la grătar cu garnitură chiar și pentru o cină romantică.

Sursa foto: Shutterstock