Incepe gatitul
1. Prepară mai întâi blatul. Pune untul împreună cu zahărul într-un bol și amestecă cu mixerul timp de 3-4 minute, până când compoziția devine cremoasă și pufoasă. Apoi adaugă smântâna și extractul de migdale și mixează până se încorporează. Adaugă și ouăle, dar pe rând, unul câte unul, pentru a le încorpora separat în compoziție cu ajutorul mixerului.
2. Într-un alt bol, amestecă făina cu praful de copt. Adăugă apoi jumătate din acest amestec uscat în aluatul preparat mai devreme, împreună cu laptele și 60 ml amaretto. După ce amesteci bine, adaugă și restul de făină cu praf de copt, pe care, la fel, le amesteci până se încorporează și obții aluatul final.
3. Toarnă aluatul într-o formă de guguluf (23 x 6 cm), unsă înainte cu unt, și dă la cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 40 de minute. Fă testul scobitorii ca să verifici dacă aluatul e gata. Scoate blatul din cuptor și lasă-l în formă timp de 10 minute, apoi scoate-l pe un grătar ca să se răcească complet.
4. Pentru glazura de migdale, pune într-o crăticioară zahărul tos, untul, smântâna pentru frișcă, mierea și extractul de migdale. Lasă compozita la foc mic, cât să se topească zahărul, apoi dă focul la mediu pană ce compoziția începe să fiarbă. După 3 minute de fierbere, stinge focul și toarnă compoziția într-un vas de sticlă. Adaugă zahărul pudră, amestecă și las-o să se răcească. Dacă ți se pare că este prea groasă, o poți regla adăugând puțină apă. Invers, daca are textura prea subțire, mai adaugă zahăr pudră.
5. Când blatul s-a răcit, însiropează-l cu cei 50 ml de amaretto rămași. Apoi glazurează prăjitura cu toppingul de migdale și, opțional, decorează cu fulgi de migdale.