SustenabilitateMega Dezbatere
Navigheaza

MEGA DEZBATERE

Mega Dezbatere este un concurs de dezbateri academice pe teme legate de alimentația sănătoasă sau alte tematici de sustenabilitate, pentru copii de liceu și gimnaziu, desfasurat anual, la nivel național, începand cu anul 2017. 

 

Mega Image continuă să se implice în formarea și educația generațiilor tinere prin concursul național de dezbateri educaționale „Mega Dezbatere”, care in 2020 a ajuns la editia a IV-a.

Este al patrulea an consecutiv când Mega Image organizează acest concurs împreună cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) si Asociatia Omnia Help.

Daca in 2017 concursul s-a desfasurat doar in Bucuresti, pentru elevi de liceu si de gimnaziu, acesta s-a dezvoltat de la an la an, ajungand in 7 orase in 2018, in 8 orase in 2019, respectiv in 10 orase in 2020, crescand de 4,5 ori si numarul de elevi participanti (56 participanti in 2017 vs. 252 participanti in 2020).

Editia a patra a concursului „Mega Dezbatere” a avut loc in perioada 17 octombrie 2020 - 30 ianuarie 2021 si a fost dedicat echipelor de liceu din Bucuresti, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iasi, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara.

La aceasta editie, Mega Image a adus în discuție teme diversificate, astfel încât să-i încurajeze pe elevi să se implice, să se documenteze și să cerceteze mai mult cu fiecare etapă. Prin metodele interactive de învățare propuse de concurs, elevii aprofundeaza subiecte legate de protecția mediului sau ajutor pentru comunitate. În plus, prin discuțiile de tip dezbatere, elevii iși dezvoltă abilitățile de gândire critică, argumentare logică și vor folosi spiritul competițional ca mijloc pentru toleranță.

Editia a patra a competiției s-a desfășurat în mediul online, însă mecanica a rămâs aceeași ca in anii precedenti: în faza intai, a calificarilor, joacă echipele înscrise din orașul de reședință desemnat, iar în urma punctajului obținut, acordat de arbitri profesionisti, cea mai buna echipa se califica în etapa finală, care reprezinta a doua faza a competitiei. Cele mai bune echipe din fiecare oras participant se confrunta in faza finala, care consta in 3 runde/ meciuri, urmate de un al patrulea meci care se joaca doar intre primele doua echipe, cel mai bine clasate dupa primele 3 runde.  

La finalul competiției, Mega Image ofera premii pentru cea mai bună echipă (clasata pe primul loc) și cel mai bun vorbitor, cu argumentația cea mai convingătoare, dar și celor clasați pe locul al doilea. De asemenea, toate echipele ajunse in faza finala a copetitiei primesc mentiuni.

În premieră, meciurile din faza finală, respectiv un meci pe rundă și marea finală, au fost transmise live pe platforma https://megadezbatere.360live.events, unde s-au regasit informatii despre program, juriu, premii etc. In total, aproximativ 150 de utilizatori au urmarit concursul pe durata intregii zile de concurs.

De asemenea, invitatul special in marea finala a fost Teo StandUP/ Claudiu Teohari, comediant si vicecampion national la vorbitori si echipe, in campionate de dezbatere, care a incurajat finalistii si a anuntat premiantii.

 

Temele dezbatute, cu argumente pro sau contra, pe durata concursului au fost: utilizarea mașinilor electrice, importanța donării de sânge sau protecția mediului. In ultimul meci, din faza finala, cele mai bune doua echipe au dezbatut pe tema utilizării energiei regenerabile.

 

Participanti - 84 de echipe care insumeaza 252 de participanti (o echipa este formata din 3 participanti), dintre care 10 echipe au ajuns in faza finala, cate o echipa din fiecare oras

 

Premii (pentru toti membrii echipelor):

  • Cea mai buna echipa – Colegiul National Mihai Eminescu din Iasi – a castigat laptopuri si casti WiFi
  • Echipa clasata pe locul al doilea - Colegiul National C.D. Loga din Timisoara - a castigat casti WiFi
  • Cel mai bun vorbitor - elev al Colegiului National Mihai Viteazu din Brasov- a castigat un laptop si o casca WiFi.
  • In plus, toate celelalte opt echipe din faza finala au primit webacam-uri:

Colegiul National Sf. Sava (Bucuresti)

Liceul Teoretic Nicolae Balcescu (Cluj-Napoca)

Colegiul National Ion Luca Caragiale (Ploiesti)

Colegiul National Mihai Viteazul (Brasov)

Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu (Constanta)

Colegiul Național Emanuil Gojdu (Oradea)

Colegiul Național Samuel von Brukenthal (Sibiu)

Colegiul Național Costache Negri (Bacau)