SustenabilitateCentre de reciclare
Mega Verde pentru Tine

Centre de reciclare

Centre de reciclare pentru un sol mai putin poluat

Stim cu totii cat de importanta este reciclarea pentru calitatea mediului in care traim. Ce constientizam poate mai putin este cat de mult ne influenteaza acest obicei sanatatea si cat de mult se reflecta in calitatea produselor pe care le consumam. De exemplu, pentru a se descompune, reziduurile de plastic necesita o perioada de cateva zeci de ani. Iata de ce la Mega Image ne implicam activ inca din 2010 in facilitarea accesului la reciclare prin centre specializate si garantam corectitudinea intregului proces de reciclare selectiva. Noi am introdus pentru prima data in Romania un sistem de colectare a ambalajelor PET intr-un lant de supermarketuri. Pentru ca suntem convinsi ca reciclarea este o metoda extrem de eficienta de reducere a cantitatii de deseuri ce se depoziteaza in gropile de gunoi si, implicit, a numarului de agenti poluanti din aer, apa si sol.

Ce inseamna concret un sol mai putin poluat?

In primul rand legume si fructe de calitate, mai nutritive. Produse din carne mai sigure si mai sanatoase. Si nu numai.
Vezi mai multe detalii despre proiectele Mega Image pentru un sol mai putin poluat si unde gasesti centrele noastre de reciclare.

Recicleaza bateriile uzate la Mega Image

Mega Image a implementat un proiect de reciclare a bateriilor portabile uzate, astfel ca in fiecare magazin clientii nostri pot recicla bateriile uzate in recipientele speciale de colectare, recipiente aflate chiar la intrarea in magazin.
Dintre toate lucrurile pe care le arunci la gunoi in mod obisnuit, bateriile portabile sunt cele mai poluante. Iti fac rau si tie, si naturii inconjuratoare. 40 de milioane de baterii portabile vandute anual in Romania ajung la groapa de gunoi. Aici, metalele grele (mercur, nichel, plumb, cadmiu, litiu) se scurg in sol si ajung in panza freatica. Ele distrug vegetatia din zona si ataca sanatatea oamenilor. Aceste metalele pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inima, cancer.
Mercurul continut intr-o baterie de ceas poate polua 500 de litri de apa sau un metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani.
Odata adunate, bateriile sunt trimise catre centre de tratare, unde sunt inlaturate substantele periculoase. Din 1 000 de baterii portabile se pot obtine 190 kg de fier, utilizat in industrie.

Tipuri de baterii ce pot fi colectate:

Alk, Mn si ZNC provenind de la ceasuri, lanterne, audio, jucarii
Li - provenind de la echipament foto, telecomenzi
Pastila (ZnA, AgO, MnO) - provenind de la calculatoare, ceasuri
Scopul nostru este sa ajutam mediul inconjurator, deoarece bateriile portabile sunt unele din cele mai poluante deseuri, care de obicei se arunca la gunoi.

Centrele de reciclare

Inca de la finalul anului 2010 Mega Image a fost primul lant de supermarketuri care a introdus un centru de reciclare pentru ambalaje PET si doze de aluminiu. Centrul deschis in Mega Image Titulescu a reprezentat primul sistem de colectare a ambalajelor PET introdus pe piata romaneasca, intr-un lant de supermarketuri, prin care clientii au posibilitatea de a depune spre reciclare sticlele PET.

Aceasta initiativa este menita sa incurajeze comportamentul responsabil al clientilor prin returnarea in scopul reciclarii a ambalajelor de tip PET, a dozelor de aluminiu, iar din 2022 si a recipientelor din sticla. Astfel, pana in prezent au fost puse la dispozitia clientilor peste 25 de centre de reciclare.

Avem doua tipuri de centre de colectare, in vederea reciclarii:

  1. Colectare ambalaje PET, doze de aluminiu si recipiente din sticla in magazinele de aici: https://www.mega-image.ro/reciclam-impreuna
    Folosind aceste echipamente noi, la fiecare ambalaj reciclat, clientul va primi un bon valoric de 0,02 lei, valabil 12 luni de la data emiterii.
  2. Colectare sticle PET si doze de aluminiu, fara emiterea unui bon valoric, in magazinele:
  • Mega Image Banu Manta
  • Mega Image Dorobanti
  • Mega Image Pod Baneasa
  • Mega Image Corbeanca
  • Mega Image Ghencea
  • Mega Image 1 Decembrie
  • Mega Image Titulescu
  • Mega Image Piata Sudului
  • Mega Image Baneasa
  • Mega Image Cobalcescu

Centrul pentru reciclare este un echipament automat amplasat la intrarea in magazine, prin intermediul caruia se face colectarea sticlelor PET si a dozelor de aluminiu nedeformate, dar si a recipientelor din sticla (pentru bauturi), cu cod de bare lizibil si cu volum de pana la 3 litri, in vederea reciclarii acestora.


Mega Image garanteaza reciclarea sticlelor de PET si a dozelor de aluminiu

Parteneriatul direct cu unul dintre cei mai importanti reciclatori ai pietei asigura un flux complet intre comerciant si reciclator. Sticlele PET colectate prin centrul de reciclare din Mega Image iau drumul reciclarii. Dozele de aluminiu sunt procesate si transformate in alte doze de aluminiu.


De ce sa colectez selectiv si sa reciclez prin centrele Mega Image?

  • Un roman arunca la gropa 400 de kilograme de gunoi pe an inclusiv recipiente din PET si aluminiu care astfel sunt risipite.
  • O medie de 4150 sticle reciclate salveaza 1 mc din groapa de gunoi
  • In ansamblu 95% din deseuri chiar si reciclabile ajung la groapa de gunoi
  • Romania trebuie sa recicleze jumatate din totalul de deseuri municipale pana in 2020
  • Cantitatea de ambalaje aluminiu introdusa pe piata romaneasca 19000t/an la nivel national
  • Cu o doza de aluminiu poti preveni 0.11 kg emisii de CO2 prin reciclare
  • Cu un Kg de doze din aluminiu poti preveni 4.77 kg emisii de CO2 prin reciclare
  • Cu un PET poti preveni 0.07 kg emisii de CO2 prin reciclare
  • Cu un Kg de PET poti preveni 1.21 kg emisii de CO2 prin reciclare
  • Producerea unei sticle PET din sticle reciclate consuma doar 14% din energia consumata pentru producerea acesteia din petrol. Rezulta o economie de energie de 86%
  • Suntem in apropierea casei/locului de munca
Beneficiile reciclarii
  • Reciclarea reduce cantitatea de deseuri ce se depoziteaza in gropile de gunoi, in natura sau care sunt incinerate
  • Reciclarea reduce numarul de agenti poluanti din aer, apa, sol si previne distrugerea habitatelor naturale
  • Reciclarea reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2 realizata prin extragerea si prelucrarea minereurilor
  • Se foloseste cu 95% mai putina energie pentru reciclarea aluminiului fata de cea necesara producerii din materii prime noi
  • Se foloseste cu 70% mai putina energie pentru reciclarea plasticului fata de cea necesara producerii din materii prime noi