InspiratieIdei pentru tineTop rețete cu lapte de cocos, ideale pentru un stil de viață sănătos
Inspiratie

Top rețete cu lapte de cocos, ideale pentru un stil de viață sănătos

O nutriție echilibrată este, cu siguranță, primul pas în adoptarea unui stil de viață sănătos, iar alegerea atentă a alimentelor potrivite pentru meniul de zi cu zi este, poate, cel mai important element care trebuie luat în considerare.

Unul dintre cele mai versatile și apreciate ingrediente, care poate fi folosit atât pentru pregătirea felurilor de mâncare dulci, cât și a celor sărate, este laptele de cocos. Chiar dacă nu este utilizat în mod tradițional în bucătăria românească, el a pătruns în cultura gastronomică națională în special prin intermediul rețetelor de inspirație asiatică.

Folosit cu precădere de persoanele cu intoleranță la lactoză, dar și de cele care urmează un regim fără lactate de origine animală, laptele de cocos oferă numeroase beneficii, deloc de neglijat.

Conform studiilor de specialitate, 240 g de lapte de cocos neîndulcit conțin 5,5 g proteine, 13,3 g carbohidrați, 459 mg de calciu, 46,4 mg de potasiu, magneziu, fier și vitamina C în cantități semnificative. Potrivit acelorași surse, acidul lauric din laptele de cocos poate preveni bolile de inimă și scade riscul de infarct, iar conținutul apreciabil de fenoli ajută organismul să elimine radicalii liberi, responsabili pentru stresul oxidativ.

Rândurile care urmează îți oferă un top al rețetelor care folosesc laptele de cocos ca ingredient principal. Sunt ușor de pregătit și te vor ajuta să-ți diversifici alimentația într-un mod plăcut și sănătos.

Rețete cu lapte de cocos - Curry de pește cu lapte de cocos

Ingrediente:

  • o cutie de 400 ml lapte de cocos;

  • 6 șalote (cepe franțuzești);

  • 4 căței de usturoi;

  • o bucată de ghimbir de 2,5 cm;

  • un ardei iute verde, proaspăt;

  • 750 g pește alb;

  • 2 linguri ulei de arahide;

  • 1 linguriță de semințe de muștar;

  • 20 frunze de curry (se găsesc în magazinele cu produse indiene sau chinezești, se pot înlocui cu pudră de curry);

  • 1 linguriță boia de ardei iute;

  • 1 linguriță turmeric măcinat;

  • o cutie de 400 g roșii tocate sau passata;

  • câteva crenguțe de coriandru proaspăt;

  • sare și piper negru, după gust.

Mod de preparare:

  • Curăță și feliază fin șalotele, usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute. Porționează peștele.

  • Încinge uleiul de arahide într-o tigaie mare, adaugă semințele de muștar și frunzele sau pudra de curry și prăjește totul, mestecând continuu, până când semințele încep să se desfacă.

  • Adaugă șalotele, usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute și gătește la foc mediu timp de 5 minute sau până când se înmoaie.

  • Amestecă boiaua de ardei iute și turmericul cu un strop de apă până obții o pastă omogenă pe care o adaugi în tigaie. Prăjește totul timp de un minut, apoi adaugă peștele, laptele de cocos și roșiile sau passata.

  • Condimentează cu sare și piper negru, apoi lasă mâncarea să fiarbă timp de 20 de minute sau până când peștele este gătit și sosul s-a redus.

  • Când totul este gata, decorează cu frunze tocate de coriandru. Servește peștele alături de orez basmati sau cu lipii indiene naan.

Rețete cu lapte de cocos - Curry de năut cu lapte de cocos

Ingrediente:

  • 200 ml lapte de cocos;

  • o linguriță de garam masala (condiment indian, se găsește în magazinele de specialitate);

  • 500 g năut din conservă;

  • o jumătate de linguriță de turmeric măcinat;

  • 400 g roșii tocate, din conservă;

  • o linguriță de boia dulce;

  • o jumătate de linguriță de boia iute;

  • o ceapă medie;

  • o lingură de ulei vegetal;

  • o jumătate de legătură de pătrunjel sau frunze de coriandru;

  • o jumătate de linguriță de semințe de chimion (a nu se confunda cu chimenul);

  • o bucată de ghimbir de 3 cm;

  • 3 căței de usturoi;

  • sare și piper negru, proaspăt măcinat, după gust.

Mod de preparare:

  • Ceapa și usturoiul se taie mărunt, iar ghimbirul se răzuiește.

  • Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun semințele de chimion, apoi, când acestea au început să se prăjească, se adaugă ghimbirul și usturoiul și se lasă până când încep să miroasă plăcut, amestecând în permanență. În locul uleiului de floarea-soarelui, poți folosi uleiul de cocos, care oferă multiple beneficii pentru sănătate.

  • Se pune în tigaie și ceapa, care se gătește, fără să se ardă, până când devine translucidă. Peste ea, se adaugă roșiile din conservă, cu tot cu lichid, garam masala, turmericul și cele două feluri de boia. Se lasă să fiarbă pe foc mic, cu capacul pus, amestecând frecvent, până când aproape tot lichidul s-a evaporat.

  • Se adaugă năutul din conservă, cu tot cu lichidul în care a stat, se condimentează cu sare și piper negru după gust, se reduce focul și se mai lasă încă aproximativ 10 minute la fiert, până când lichidul a scăzut.

  • Se adaugă laptele de cocos și se mai lasă să dea câteva clocote. Se gustă mâncarea, se potrivește de sare, se ia de pe foc și se decorează cu pătrunjel tocat sau cu frunze de coriandru. Se servește alături de orez basmati sau cu lipii indiene, fiind un produs gastronomic natural si sanatos.

Rețete cu lapte de cocos - Pui cu lapte de cocos, rețetă braziliană

Ingrediente:

  • o conservă de lapte de cocos (400 ml);

  • o linguriță de chimen măcinat;

  • o linguriță de piper cayenne măcinat (se poate înlocui cu boia de ardei iute);

  • o linguriță de turmeric măcinat;

  • o linguriță de coriandru boabe măcinat;

  • 4 jumătăți de piept de pui dezosate, fără piele;

  • 2 linguri ulei de măsline;

  • 1 ceapă medie, tocată mărunt;

  • 2 ardei jalapeño tocați;

  • 1 lingură ghimbir ras (o bucată de aproximativ 3 cm);

  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt;

  • 3 roșii tocate cuburi (se pot folosi și cele din conservă);

  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocat;

  • sare și piper negru, proaspăt măcinat, după gust.

Mod de preparare:

  • Amestecă chimenul, piperul cayenne sau boiaua de ardei iute, turmericul, coriandrul, sarea și piperul negru într-un castron mare. Adaugă bucățile de pui și freacă-le cu amestecul de condimente, până când sunt bine acoperite.

  • Încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu. Gătește bucățile de pui în uleiul fierbinte, timp de 10 până la 15 minute pe fiecare parte, până când sunt pătrunse. Când sunt gata, scoate-le într-un vas de servire și pune-le deoparte.

  • Încinge o altă lingură de ulei de măsline în aceeași tigaie. Adaugă ceapa, ardeii jalapeño, ghimbirul și usturoiul și călește-le timp de aproximativ 5 minute, până când ceapa devine translucidă. Pune în tigaie și roșiile și gătește-le la foc mic, până când se înmoaie. Adaugă laptele de cocos și fierbe până când sosul se reîncălzește.

  • Toarnă sosul cu o lingură peste bucățile de pui din vasul de servire și garnisește cu pătrunjel tocat. Acest pui cu lapte de cocos se servește cu garnitură de orez sau piure de cartofi dulci.

Rețete cu lapte de cocos - Budincă de orez negru cu lapte de cocos

Ingrediente:

  • 250 ml lapte de cocos;

  • 100 g orez negru;

  • 400 ml apă;

  • 25 g zahăr de palmier;

  • 2-3 bucățele de lemongrass (opțional);

  • un vârf de cuțit de sare.

Pentru garnisire:

  • o banană coaptă;

  • puțin ulei vegetal (nu de măsline);

  • o lingură de zahăr de palmier.

Mod de preparare desert cu lapte de cocos:

  • Orezul negru se pune la înmuiat în apă rece peste noapte (sau măcar timp de 4-5 ore).

  • Într-o cratiță cu fundul gros, se fierbe orezul în laptele de cocos amestecat cu cei 400 ml de apă și puțină sare. Pentru un gust deosebit, se pot adăuga și câteva bucățele de lemongrass. În momentul în care procesul de fierbere a început, se reduce focul și se gătește până când orezul a absorbit aproape tot lichidul și este gătit uniform. Este bine ca orezul să aibă o consistență mai moale, deoarece budinca va continua să se îngroașe odată ce începe să se răcească.

  • La sfârșit, se adaugă zahărul de palmier și se verifică gustul. În cazul în care se dorește o budincă mai dulce, se mai poate adăuga zahăr.

  • Banana se feliază în bucăți potrivite, care se dau prin zahăr și se prăjesc în puțin ulei. Se scot și se dau deoparte.

  • Chiar înainte de servire, budinca se stropește cu lapte de cocos, se adaugă feliile prăjite de banană și se servește, însoțit, de preferință, de bauturi vegetale. Budinca de orez negru se poate garnisi și cu alte fructe sau nuci, cum ar fi mango, afine, migdale, fistic etc.

Rețete cu lapte de cocos - Prăjitură cu lapte de cocos

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 200 ml lapte de cocos;

  • 50 g nucă de cocos;

  • 2 ouă;

  • 125 g unt;

  • 185 g făină;

  • 150 g zahăr;

  • un plic praf de copt.

Pentru cremă:

  • 120 g nucă de cocos;

  • 50 g făină;

  • 150 g zahăr;

  • 500 ml lapte.

Mod de preparare:

  • Se topeşte untul, se lasă să se răcorească ușor, apoi se adaugă zahărul, făina, nuca de cocos și praful de copt și se amestecă până la omogenizare.

  • Se adaugă laptele de cocos şi ouăle bătute lejer, se amestecă totul bine, iar compoziția se toarnă într-o tavă. Se introduce în cuptor, se lasă la copt timp de aproximativ 25 de minute sau până când blatul trece testul scobitorii. Se scoate pe un grătar și se lasă la răcit.

  • Între timp, se pregătește crema. Laptele, zahărul si făina se combină într-un vas, se pun pe foc, amestecând continuu, iar când compoziția s-a îngroșat, se dă vasul deoparte și se adaugă nuca de cocos. Se lasă la răcit în frigider.

  • Blatul, răcorit complet, se taie în două. Una dintre bucăți se așază pe platoul de servire, deasupra ei se întinde crema și se acoperă cu cealaltă jumătate de blat. Se poate decora cu glazură de zahăr, frișcă, frunzulițe de mentă sau fructe și se servește. Prăjitura cu lapte de cocos poate fi însoțită de o băutură vegetală sau de un fresh de fructe.

Laptele de cocos este o sursă bogată de nutrienți, grăsimi sănătoase și electroliții, contribuind astfel la menținerea echilibrului hidric în organism. De asemenea, este o opțiune excelentă pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană, oferind o alternativă delicioasă la produsele lactate.

Sursă documentare: Medical News Today

Sursa foto: Shutterstock