• Localizare magazine
: Acum poți modifica o comandă plasată deja, înainte ca aceasta să fie livrată. Află mai multe  aici.

Tot ce trebuie sa stii despre uleiul de cocos. Ce beneficii are si cum il poti folosi

Uleiul de cocos este considerat un superaliment, deosebit de nutritiv, care are numeroase intrebuintari, de la prepararea alimentelor si pana la folosirea lui ca ingredient de baza in produsele dermatocosmetice, pentru ingrijirea parului si a tenului.

In plus, uleiul de cocos este nelipsit din dietele raw-vegane si are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului.

Am pregatit pentru tine un articol util in care vei afla care sunt toate beneficiile uleiului de cocos, dar si cum il poti intrebuinta in activitatile zilnice.


  • De ce este benefic uleiul de cocos si care este compozitia sa nutritiva
  • Cum alegi in mod corect cel mai sanatos ulei de cocos
  • Care sunt beneficiile uleiului de cocos pentru organism
  • Cum folosesti uleiul de cocos in bucatarie
  • Cum folosesti uleiul de cocos ca produs cosmetic
  • Cum folosesti uleiul de cocos in gospodarie
  • De ce si cand trebuie folosit cu moderatie uleiul de cocos
  • Ulei de cocos versus unt de cocos - caracteristici si diferente

De ce este benefic uleiul de cocos si care este compozitia sa nutritiva

Uleiul de cocos este singurul ulei vegetal care are cea mai mare concentratie de acizi grasi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce am putea crede, sunt benefici pentru sanatate. Asta datorita continutului de acid lauric, caprilic si capric care sunt asimilati rapid in organism si sunt transformati in energie. De aceea, uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport in mod regulat.

Totodata, studiile au dovedit faptul ca aceste grasimi au efecte terapeutice asupra organismului,  ridica nivelul colesterolului „bun“ din organism si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. In plus, uleiul de cocos contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale. 

Un alt beneficiu al uleiului de cocos este stimularea sistemului imunitar datorita antioxidantilor naturali. Acesta mai contine vitaminele A, C, D, fier si calciu, care ajuta la reglarea digestiei si a metabolismului. Raportat la 100 de grame de ulei de cocos, uleiul de cocos are 862 de calorii.

Cum alegi in mod corect cel mai sanatos ulei de cocos

La fel ca si in cazul altor uleiuri, si acesta este de mai multe feluri: virgin, extravirgin, presat la cald sau rece, rafinat sau nerafinat. Uite care sunt caracteristicile fiecarui tip si care este cel mai bun dintre ele:

  • uleiul rafinat chimic - acesta este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice, la temperaturi ridicate
  • uleiul virgin sau extravirgin - este presat sau extras la rece, printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate, fiind cel mai sanatos
  • ulei de cocos nerafinat - in special cel extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece pastreaza nemodificate toate proprietatile sale

Totodata, un ulei de calitate superioara se solidifica si are o compozitie uniforma, spre deosebire de cel cu o calitate mai slaba, care are o consistenta neuniforma si pare compus din mici bucati inegale.

Care sunt beneficiile uleiului de cocos pentru organism

Uleiul de cocos are numeroase beneficii dovedite pentru sanatatea organismului. Printre acestea se numara:

  • protejeaza inima (protectie cardiovasculara) - datorita nivelului ridicat de acid lauric, uleiul de cocos stimuleaza productia de colesterol HDL (cunoscut drept colesterolul „bun“) din organism. Acest tip de colesterol benefic ajunge la ficat, unde este descompus, nu afecteaza vasele de sange si, prin urmare, reduce riscul de aparitie a afectiunilor cardiace, asa cum sustin specialistii de la WebMD. Este indicat sa consumi ½ - 1 lingurita de ulei de cocos pe zi, pentru a beneficia 
  • regleaza metabolismul - uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu care pot creste arderile depozitelor de grasime din organism, deoarece lanturile medii se descompun mai usor, ajutand totodata la cresterea nivelului de energie
  • protejeaza organele interne - datorita triglicerilor de lant mediu, acidului lauric si a acizilor grasi, uleiul de cocos protejeaza ficatul impotriva afectiunilor. Aceste substante sunt transformate cu usurinta in energie odata ce ajung la ficat si previn acumularea de grasimi in organism
  • stimuleaza sistemul imunitar - contine lipide antimicrobiene, acid lauric, capric si caprilic care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Corpul uman transforma acidul lauric in monolaurina, despre care s-a dovedit stiintific ca face fata intr-un mod eficient virusirilor si bacteriilor, ajutand totodata la detoxifierea organismului, asa cum demonstreaza studiile celor de la National Library of Medicine
  • imbunatateste digestia - uleiul de cocos ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv si previne aparitia problemelor la nivelul stomacului sau al aparatului digestiv, precum sindromul colonului iritabil. Acizii saturati au proprietati antimicrobiene care ajuta la tratarea infectiilor cu diverse bacterii, fungi sau paraziti care pot provoca indigestie, arata un studiu efectuat de catre Gastroparesis and Dysmotilities Association, din Canada
  • ajuta la mentinerea densitatii osoase -  calciul este o componenta importanta a oaselor si a dintilor, iar uleiul de cocos faciliteaza absorbtia calciului in organism, ajutand la intarirea dintilor si la mentinerea rezistentei osoase. Totodata, stopeaza aparitia cariilor, previne formarea tartrului, dar si a osteoporozei, arata studiul celor de la National Library of Medicine
  • are efect anti-imbatranire - datorita continutului bogat de antioxidanti, vitamina A si E, uleiul de cocos are proprietati anti-imbatranire, reducand efectele nocive ale radicalilor liberi care imbatranesc pielea. In plus, acidul ferulic ajuta la estomparea ridurilor fine, ofera luminozitate si prospetime tenului si contribuie la mentinerea sanatatii pielii pentru mai mult timp. Pe durata verii, uleiul de cocos poate fi aplicat pe piele dupa expunerea la soare pentru a reduce arsurile si pentru a calma pielea iritata
  • mentine sanatatea glandei tiroide - afectiunile glandei tiroide pot provoca caderea parului, deshidratarea pielii, stari de oboseala, sensibilitate crescuta la frig, cresterea in greutate sau depresie. Datorita acizilor grasi, uleiul de cocos ajuta la buna functionare a glandei tiroide si sustine functia tiroidiana care are rolul de a procesa vitaminele si mineralele, productia de hormoni si o buna dezvoltare la copii
  • lupta cu candida - acesta infectie este provocata de un numar ridicat de bacterii, numite Candida albicans, care se gasesc in intestine si in cavitatea bucala. Uleiul de cocos calmeaza inflamatia provocata de candida, iar datorita capacitatii sale ridicate de a retine umezeala, previne descuamarea pielii
  • protejeaza pielea - trigliceridele cu lant mediu din uleiul de cocos au proprietati antifungice care combat diferitele micoze ale pielii, cu 30% mai mult decat alte uleiuri minerale, arata specialistii de la WebMD. Este important sa continui tratamentul pana cand dispar toate simptomele. In plus, uleiul de cocos contribuie la distrugerea microbilor, datorita acidului lauric care are rol antimicrobian
  • regleaza nivelul de zahar in sange - datorita acidului lauric, uleiul de cocos in alimentatie  regleaza nivelul de zahar din sange si contribuie la o mai buna tolerare a glucozei
  • calmeaza durerile de gat - ca sa tratezi gatul iritat, poti face gargara  cu un amestec format din o lingura de ulei de cocos si apa calda cu lamaie. Acizii grasi din uleiul de cocos au efect dezinfectant datorita proprietatilor antimicrobiene
  • calmeaza eritemul de scutec - uleiul de cocos este un bun remediu natural, antiinflamator si antibacterian care alina eritemul fesier al bebelusilor. Acesta calmeaza durerea, roseata si mancarimile
  • benefic pentru alaptare - in cazul mamelor care alapteaza si consuma 3-4 linguri de ulei de cocos, impreuna cu vitamina D, sporeste cantitatea de lapte, dar si aportul nutritiv al acestuia, arata un studiu publicat de National Library of Medicine. Rezultatul este dezvoltarea sanatoasa a bebelusilor, in special a celor cu greutate scazuta la nastere
  • protejeaza gingiile - poti masa gingiile cu degetul folosind putin ulei de cocos, iar optional il poti amesteca si cu putin ulei de oregano. Te va ajuta sa iti mentii gingiile sanatoase si puternice
  • sporeste capacitatea de concentrare - un consum zilnic de ulei de cocos ajuta la imbunatatirea memoriei si sporeste capacitatea de concentrare, datorita acizilor grasi cu lant mediu din compozitia acestuia, benefici pentru creier. In plus, specialistii considera ca uleiul de cocos poate ajuta chiar si la tratarea bolii Alzheimer

 

Cum folosesti uleiul de cocos in bucatarie

Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gatit fara probleme, deoarece este rezistent la temeperaturi inalte, iar compozitia lui ramane neschimbata. Acesta nu oxideaza usor, nu produce efectele nocive pe care le au alte uleiuri pentru gatit, punctul de ardere fiind la 180 de grade. Uite cum poti folosi uleiul de cocos in bucatarie:

  • poate inlocui untul si uleiul folosit in mod normal la gatit
  • il poti adauga in salate, ceai sau lapte pentru o aroma deosebita. Daca vrei ca bautura sa nu fie uleioasa, ci cremoasa, amesteca cu o lingurita cat mai bine
  • il poti consuma simplu, pe o felie de paine unsa cu ulei de cocos si cu putina miere
  • poate inlocui energizantele sintetice, iar 1-2 lingurite pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de toti nutrientii necesari

  • il poti adauga in smoothie-uri sau shake-uri proteice si cresc absorbtia de vitamine, proteine si de nutrienti
  • il poti folosi pentru a prepara batoane nutritive
  • poate fi folosit de cei care urmeaza o dieta vegana sau paleo, deoarece ofera o aroma deosebita, iar odata ce temperatura sa scade sub 25 de grade, se solidifica si pastreaza ingredientele inchegate
  • prepara propriul unt de alune si amesteca in robotul de bucatarie 2 lingurite de ulei de cocos si doua cani de nuci (caju, migdale, nuci pecan). Pentru mai multa aroma poti adauga putina scortisoara sau miere
  • prepara un sos de ciocolata natural cu ulei de cocos, miere si pudra de cacao in cantitati egale, pe care il poti folosi pentru gustari sanatoase
  • o lingurita de cocos inainte de masa contribuie la reducerea senzatiei de foame. Consumul de ulei de cocos activeaza producerea de cetone in organism, care ajuta la metabolizarea grasimilor si eliberarea energiei
  • caramele sanatoase pentru copii - combina uleiul de cocos cu crema de cocos si alte condimente precum scortisoara, cardamon sau vanilie si chiar putin sirop de agave. Vei obtine o gustare dulce si sanatoasa pentru copii. Le poti pastra la rece

Cum folosesti uleiul de cocos ca produs cosmetic

Uleiul de cocos are numeroase beneficii pentru ten si par, fiind un ingredient utilizat in cosmetica:

  • pentru ten si piele - acizii grasi din uleiul de cocos contribuie la fixarea fibrelor de colagen, element esential pentru fermitatea pielii, si ajuta la vindecarea rapida a epidermei. Poti aplica uleiul de cocos direct pe fata, masand usor pana este absorbit complet in piele, rezultatul fiind un ten mai luminos si intinerit. Totodata, daca aplici o masca de fata formata din ulei de cocos si spirulina, cel putin o data pe saptamana, vei beneficia de calitatile nutrivite care intineresc pielea
  • masca pentru par - acizii grasi din uleiul de cocos ofera stralucire parului, un aspect mai sanatos si previn despicarea firelor de par. Poti aplica o cantitate mica la varfuri, pentru a reduce ruperea acestora. Daca alegi sa aplici o masca, trebuie sa speli bine parul, iar dupa ce il usuci, maseaza-l bine cu ulei de cocos, apoi infasoara-l intr-un prosop si lasa-l prins peste noapte

  • lotiune pentru corp - poti folosi uleiul de cocos in locul lotiunii de corp obisnuite. Ajuta la hidratarea pielii si la refacerea epidermei. Il poti aplica dupa dus, direct pe pielea umeda, intr-un strat subtire. Acesta va fi absorbit rapid in piele, in maximum 2 minute, fara sa iti lase pielea uleioasa
  • balsam de buze - daca vrei sa iti hidratezi buzele, iti poti prepara propriul balsam de buze natural dintr-un amestec de ulei de cocos, unt de shea si ceara de albine, cate o lingurita din fiecare ingredient. Topeste-le apoi intr-un bol de sticla, prin procesul bain-marie, adica in baie de abur. Toarna apoi lichidul intr-un recipient de balsam de buze, pe care il poti gasi in comert, si pastreaza balsamul de buze la rece, pentru a nu se inmuia
  • demachiant natural - aplicat local, in zona ochilor, uleiul de cocos reduce semnele de oboseala. In plus, acesta poate fi folosit si ca demachiant. Amesteca 2 linguri de ulei de cocos, 1 lingura de vitamina E si 2 picaturi de ulei esential de levantica si pune amestecul la frigider, pana se intareste. Il poti folosi apoi pentru demachierea ochilor, chiar si pentru a indeparta rimelul rezistent la apa
  • baie detoxifianta - poti face o data pe saptamana o baie detoxifianta cu ulei de cocos si sare de baie, aceasta fiind o metoda ideala pentru relaxare, remineralizarea si detoxifiere
  • previne vergeturile - daca il aplici zilnic pe piele, uleiul de cocos poate actiona ca un bun remediu natural care previne aparitia vergeturile. Totodata, poate fi utilizat pentru cicatrizarea ranilor
  • trateaza celulita - poti incerca o solutie compusa din o lingura de ulei de cocos si 10 picaturi de ulei esential de grapefruit pentru a combate celulita. Maseaza energic zona afectata, cu miscari circulare, repetand acest tratament dupa fiecare baie
  • solutie pentru barbierit - uleiul de cocos poate fi folosit si de barbati atunci cand se barbieresc, fiind mai bun decat gelul sau spuma de ras. In plus, acesta hidrateaza si reface pielea dupa ras si previne iritatiile
  • tratament anti-acneic - acesta actioneaza ca un antibiotic natural care combate bacteriile care produc inflamatii la nivelul pielii. Pentru un efect rapid, poti combina uleiul de cocos cu ulei esential de Arbore de Ceai
  • exfoliant pentru piele - daca amesteci uleiul de cocos cu zat de cafea si putina scortisoara, vei obtine un exfoliant natural pentru ingrijirea pielii
  • repara calcaiele crapate - uleiul de cocos poate fi folosit ca alternativa la cremele clasice si ajuta la repararea calcaielor crapate si catifeleaza pielea
  • deodorant natural - poti prepara acasa propriul deodorant natural si ai nevoie de 6-8 linguri de ulei de cocos, ¼ cana bicarbonat de sodiu si ¼ cana amidon de porumb. Amesteca ingredientele, adaugand treptat uleiul de cocos pana obtii un amestec cu o consistenta cremoasa. Pune apoi amestecul intr-un recipient  si lasa-l sa se solidifice. Il poti aplica pe piele si cu ajutorul degetelor
  • pasta de dinti naturala - amesteca ulei de cocos cu bicarbonat de sodiu si foloseste acest amestesc in locul pastei de dinti obisnuite. Optional, mai poti adauga si putin ulei esential de menta
  • accelereaza procesul de bronzare - daca este folosit ca atare, uleiul de cocos ajuta la obtinerea bronzului perfect mult mai repede decat alte produse cosmetice si, in acelasi timp, protejeaza pielea impotriva arsurilor solare

Cum folosesti uleiul de cocos in gospodarie

Pe langa beneficiile sale ca ingredient pentru prepararea mancarurilor, dar si a produselor pentru ingrijirea corpului, uleiul de cocos este de mare ajutor si in gospodarie. Uite cum il poti folosi:

  • este util pentru a dezlipi reziduuri de pe diferite materiale. Trebuie doar sa il aplici pe zona respectiva si sa il lasi sa actioneze pentru cateva minute. Spre exemplu, poti curata cu usurinta restul ramas de la o eticheta pe un obiect
  • il poti folosi ca solutie pentru curatat mobila. Amesteca o patrime de cana de ulei de cocos topit cu 2 lingurite de suc de lamanie si 4 linguri de otet de mere ca sa obtii o solutie cu care poti lustrui mobila
  • poti curata si intretine mai bine obiectele din piele daca folosesti putin ulei de cocos. Trebuie doar sa il aplici pe suprafetele din piele, sa il lasi sa actioneze cateva minute si apoi sa il stergi cu o carpa
  • poti curata dusul sau cada folosind o pasta din ulei de cocos si bicarbonat de sodiu. Lasa-o sa actioneze timp de 10-15 minute si apoi sterge solutia cu o laveta
  • poti curata electrocasnicele din otel inoxidabil sau alte metale, precum bronzul, cu o cantitate mica de ulei de cocos
  • uleiul de cocos elimina rugina de pe obiectele metalice precum foarfeca sau cutite
  • poti aplica uleiul de cocos in interiorul masinii, pe bord sau pe banchete, mai ales daca sunt din piele, pentru a le da luciu. In plus, il poti folosi si la exteriorul masinii, in loc de polish, pentru a estompa zgarieturile
  • poti inlocui crema traditionala de pantofi cu uleiul de cocos. Acesta ofera stralucire pantofilor, acopera petele, iar incaltamintea va arata ca noua

De ce si cand trebuie folosit cu moderatie uleiul de cocos

Atunci cand alegi uleiul de cocos, trebuie sa tii cont ca cel mai bun este cel presat la rece, nu hidrogenat, deoarece pastreaza proprietatile sale benefice. Cu toate acestea, uleiul de cocos trebuie consumat cu moderatie de unele persoane si are cateva contraindicatii:

  • uleiul de cocos nu trebuie sa fie consumat in cantitati mari de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de cele care sufera de obezitate, din cauza continutului ridicat de acizi grasi si aportului caloric mare. Este recomandat consumul a numai 1-2 lingurite pe zi
  • uleiul de cocos poate fi consumat si de catre femeile insarcinate sau de cele care alapteaza, insa este indicat sa fie consumat cu moderatie, nu in mod excesiv. Cel mai indicat este uleiul de cocos presat la rece, ambalat in recipiente de sticla

Ulei de cocos versus unt de cocos - caracteristici si diferente

Desi am putea crede ca uleiul de cocos si untul de cocos se aseamana, aceastea sunt de fapt doua produse diferite, care sunt folosite in mod diferit.

In ceea ce priveste modalitatea de producere, uleiul de cocos este extras din miezul nucii de cocos, prin diferite procedee (presare la cald sau la rece) in functie de care isi pastreaza calitatile naturale si este mai sanatos. Untul de cocos este obtinut din intregul continut al nucii de cocos, incluzand pulpa si apa de cocos, care este maruntit si apoi transformat intr-o pasta cu consistenta unui piure.

Spre deosebire de uleiul de cocos, care contine doar acizi grasi si vitamine, untul de cocos are in compozitie toate grasimi, fibrele si nutrientii nucii de cocos.

Uleiul de cocos poate fi folosit atat in stare lichida, cat si in stare solida, pentru prajit sau pentru prepararea mancarurilor si prajiturilor.

Untul de cocos este mai putin folosit la gatit, insa poate fi consumat ca atare, in locul untului clasic. De asemenea, poate fi combinat atat cu mancaruri dulci, cat si cu cele sarate.

La fel ca si uleiul de cocos, untul de cocos poate fi folosit pentru hidratarea pielii. Il poti aplica seara, inainte de culcare, pentru a-l lasa sa actioneze pe timpul noptii.

In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, untul de cocos, la fel ca uleiul, ajuta la intarirea sistemului imunitar, la echilibrarea nivelului de zahar din sange si contribuie la eliminarea surplusului de greutate.

Indiferent cum alegi sa folosesti uleiul de cocos, acesta se va dovedi util in orice situatie. Important este sa alegi produsul potrivit, adica un ulei de cocos virgin sau extravirgin, nerafinat si presat la rece. Acesta pastreaza toate proprietatile sale naturale, benefice pentru sanatate.

 

Adauga in cos ulei de cocos si plaseaza comanda ta:

Adauga in lista
81.63 Lei/L
24,49 Lei
Adauga in lista
143.50 Lei/L
14,35 Lei
Adauga in lista
59.98 Lei/L
29,99 Lei
Adauga in lista
Adauga in lista
115.58 Lei/Kg
57,79 Lei
Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista