InspiratieIdei pentru tineSpaghete carbonara - reteta originala

Spaghete carbonara - reteta originala

Cunoastem deja cu totii ca bucataria italiana este una speciala si indelung apreciata la nivel international. Atunci cand vorbim de spaghete si paste, gandul ne duce imediat la Italia sau, asa cum este alintata, „lo Stivale”. 

In acest articol vei afla, pas cu pas, toate informatiile de care ai nevoie pentru a prepara spaghete carbonara in bucataria de acasa. Ne vom concentra atentia catre reteta originala, deoarece in acest fel vei gasi in farfurie esenta si savoarea autentica a bucatariei italienesti!

Care este reteta originala de spaghete carbonara

Reteta de spaghetti alla carbonara, denumirea oficiala in Italia, este reinterpretata in fel si chip, atat in bucataria de acasa, cat si in unele restaurante.

In afara Italiei, pastele carbonara se mai fac si cu ingrediente care le inlocuiesc pe cele din reteta originala. Tine de preferinte si posibilitati, insa se pierde savoarea autentica a preparatului. De exemplu, intalnim retete de spaghete carbonara cu sunculita afumata (kaiser) sau bacon in loc de guanciale. In Italia, guanciale este un fel de sunca crud-uscata, cu straturi de carne si slanina din gusa porcului. De asemenea, se mai foloseste si pancetta. Altii mai pun smantana sau alte tipuri de cascaval in loc de pecorino sau parmezan.

Totodata, spaghetele, cele mai cunoscute paste din bucataria traditionala a Italiei, se inlocuiesc si cu alte feluri de paste. Inclusiv in Italia poti intalni reteta carbonara cu paste precum „fetuccine” sau „rigatoni”. Aceasta schimbare ar fi mai usor de acceptat, pentru ca oricum italienii iubesc pastele!

Prin urmare, iti propunem sa incerci reteta originala de spaghete carbonara. Descopera mai jos de ce ingrediente ai nevoie si cum se prepara, ca la carte, acest preparat gastronomic delicios.

Ingrediente spaghete carbonara 

  • 200 g spaghete

  • 120 g guanciale sau pancetta

  • pecorino sau parmezan

  • 2 oua intregi

  • 1 galbenus de ou

  • sare

  • piper negru

  • ulei de masline 

Cantitatile de mai sus sunt pentru doua portii.

Cum se prepara pastele carbonara

In cat timp se fierb spaghetele

Cum este primul lucru pe care trebuie sa il faci, pune intr-o oala apa la fiert. Nu se adauga ulei in apa, ci doar sare. Sfat: la un litru de apa se pune o lingurita de sare. Atunci cand apa incepe sa fiarba, se adauga spaghetele. Tine-le strans in mijlocul oalei si da-le drumul usor, astfel incat sa formezi un „evantai”.

Spaghetele se fierb al dente, textura recomandata de marii bucatari ai lumii. In principiu, media ar fi de circa 8 minute, dar respecta timpul mentionat pe ambalajul fiecarui producator de spaghete.

⏩ E timpul sa te apuci de treaba! O gama variata de SPAGHETE te asteapta la Mega Image.

Cum se face sosul carbonara

Sosul pentru spaghete carbonara se face intr-o tigaie mai inalta si care sa aiba proprietati antiaderente. In tigaie se pun 1-2 linguri de ulei de masline. Se adauga cubuletele de guanciale, ce vor fi prajite 4-5 minute la foc mediu.

Intre timp, intr-un bol mai mare se amesteca cele doua oua intregi si cu galbenusul, ce va asigura un plus de cremozitate sosului. Foloseste un tel si ai grija sa nu le bati spuma. La final, adauga parmezan ras sau pecorino (cascaval de oi), avand grija sa nu ingrosi sosul, respectiv putin piper negru, ideal proaspat rasnit. Nu se mai adauga sare, deoarece parmezanul este deja un aliment sarat. Gata, ai obtinut un sos carbonara delicios!

⏩ Cauta ingrediente proaspete si de calitate. Ai OUA disponibile in cofraje potrivite nevoilor tale culinare!

Cum se amesteca spaghetele cu sosul

Spaghetele fierte al dente se scot din apa si se adauga in tigaia cu guanciale. Opreste focul si amesteca spaghetele cu sosul folosind clesti de bucatarie. Pune si ouale batute cu parmezan sau pecorino si continua sa amesteci usor toata compozitia. Pentru un plus de cremozitate, mai poti adauga un polonic sau o ceasca cu apa in care au fiert spaghetele. Presara putin piper macinat.

⏩ Descopera oferta noastra de PARMEZAN. Te asteptam in cel mai apropiat magazin sau comanda online.

Cum se servesc spaghetele carbonara

Spaghetele carbonara se servesc calde, imediat dupa gatirea lor. Se monteaza intr-o farfurie mai adanca. Mai poti rade putin parmezan sau pecorino pe deasupra. Acest preparat merita sarbatorit cu un pahar de vin alb preferat.

Ti-am facut pofta de paste? Uite si alte retete de paste pe care sa le prepari in bucataria de acasa!

De unde provine reteta de spaghete carbonara

Prima atestare oficiala a spaghetelor carbonara este din anul 1950. Originea preparatului culinar este insa incerta, lasand loc de cateva povesti si teorii. Multi considera ca reteta este specifica regiunii Lazio sau, altfel spus, ca s-a inventat in orasul Roma. Cum Roma face parte din regiunea Lazio, se poate accepta usor aceasta ipoteza. Totodata, si napoletanii au varianta lor.

Numele este derivat din carbonaro („carbunar" in limba italiana), fiind considerat un fel de mancare cu care minerii italieni din Apenini se hraneau. Este o poveste frumoasa, aproape unanim acceptata. Pe de alta parte, o alta teorie ii priveste si pe americani care, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aliati cu Italia, ar fi improvizat spaghetele italienilor cu ingrediente din ratiile lor, precum bacon si oua. In timp, bucatarii italieni ar fi rafinat aceasta improvizatie.

Oricum ar fi, cu ingredientele potrivite, spaghetele carbonara sunt delicioase si usor de preparat!

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock