InspiratieIdei pentru tineReteta de paste - care sunt cele mai simple si gustoase, cum sa le gatesti usor si rapid
Inspiratie

Reteta de paste - care sunt cele mai simple si gustoase, cum sa le gatesti usor si rapid

Cunosti serile acelea cand te intorci de la munca obosit si ai vrea sa gatesti ceva rapid si usor? Ei bine, pastele sunt printre primele optiuni pe care le poti trece cu incredere pe lista ta salvatoare, cu atat mai mult cu cat exista o sumedenie de retete ce „iti lasa gura apa” numai cand te gandesti la ele. Vorbim in acest articol despre: 
⦁    Cele mai cunoscute si usoare retete de paste
     ⦁     Reteta de paste carbonara
     ⦁     Reteta de paste bolognese
     ⦁     Reteta de penne quattro formaggi
     ⦁     Reteta de paste arrabiata
     ⦁     Reteta de paste cu pui si pesto
     ⦁     Reteta de paste cu creveti
     ⦁     Reteta de paste cu usturoi si ardei iute


⦁    Tipuri de paste
⦁    Cum se fierb corect pastele

 

Cele mai cunoscute si usoare retete de paste

Daca indragesti Italia si vrei sa aduci putin din farmecul ei chiar la tine acasa, atunci alege una dintre retetele care urmeaza si pune-ti talentele culinare la treaba. Nu trebuie sa fii bucatar profesionist ca sa obtii niste preparate delicioase. Trebuie doar sa alegi ingredientele potrivite si, cu putina inspiratie, sa urmaresti pasii modului de preparare. Alaturi de un vin alb bun si compania placuta a celor dragi poti transforma o cina banala intr-un adevarat festin italienesc. Buon appetito!

Reteta de paste carbonara

Este genul de reteta prin care iti dai seama ca nu intotdeauna ai nevoie de multe ingrediente pentru a gati ceva gustos. Folosind parmezan, bacon si cateva oua, in 20 de minute preparatul tau este gata. 

Ingrediente:

⦁  
 200 g spaghete;
⦁    150 g parmezan; 
⦁    200 g bacon;
⦁    2 oua intregi;
⦁    1 galbenus;
⦁    sare si piper.
 

Mod de preparare:

Intr-o oala suficient de incapatoare pune apa la fiert si cand incepe sa clocoteasca adauga pastele. Lasa-le sa fiarba cateva minute pana devin al dente, apoi clateste-le sub un jet de apa rece si scurge-le folosind o strecuratoare mai mare. Intre timp poti pregati sosul. Taie cele 200 g de bacon in fasii subtiri si caleste-le intr-o tigaie in care ai adaugat 3 linguri de ulei. Separat, intr-un bol, bate cele 2 oua intregi si galbenusul, adauga parmezanul si amesteca totul bine pana cand compozitia se omogenizeaza perfect. Pune sare, piper dupa gust si, in final, bucatile de bacon calite. Folosind o lingura de lemn amesteca bine. Acum sosul este gata si poti adauga peste el pastele deja fierte. In mai putin de 20 de minute deja ai preparat una dintre cele mai apreciate retete de paste.  
 

Descopera reteta originala de spaghete carbonara pentru a te bucura de gust si savoare italiana in farfurie!

Reteta de paste bolognese

Aflat in nordul Italiei, orasul Bologna este considerat locul din care provine aceasta reteta de paste. Daca iti place gustul de Lasagna, cu siguranta o sa apreciezi si acest preparat. Il poti gati fie folosind spaghete clasice, fie tagliatele. 

Ingrediente:

⦁    500 g spaghete;
⦁    500 g carne tocata;
⦁    200 ml suc de rosii;
⦁    500 ml apa;
⦁    1 morcov;
⦁    1 ceapa;
⦁    3 catei usturoi;
⦁    3 linguri ulei;
⦁    ierburi italiene, oregano, cimbru, rozmarin;
⦁    sare si piper.
 
Mod de preparare:

In primul rand, fierbe spaghetele in apa cu sare, aproximativ 8 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Ideal este sa le adaugi in apa atunci cand aceasta clocoteste. Cand pastele devin al dente, clateste-le sub un jet de apa rece, apoi lasa-le sa se scurga. Intre timp pregateste sosul. Cu ajutorul unui robot de bucatarie taie marunt toate legumele (morcovul, ceapa, usturoiul) apoi caleste-le intr-o tigaie cu ulei, timp de 5-10 minute sau pana cand ceapa devine transparenta si moale. Adauga ierburile aromate si carnea tocata si amesteca bine, timp de 5 minute. Cand compozitia s-a legat, pune peste ea sosul de rosii. In final, adauga 300 ml de apa si las-o sa fiarba pana compozitia incepe sa se ingroase si sa devina mai consistenta. Amesteca sosul obtinut cu pastele fierte si serveste-le cu putin parmezan ras pe deasupra.  
 

Reteta de penne quattro formaggi

Reteta de penne quattro formaggiPentru iubitorii de branzeturi si de preparate simple, aceasta reteta este de nerefuzat. Mai ales ca se gateste foarte repede si iti ofera libertatea sa dai gustul pe care tu il doresti. 

Ingrediente:

⦁    250 g penne;
⦁    250 g smantana;
⦁    70 g parmezan ras;
⦁    70 g mozzarella rasa;
⦁    70 g gorgonzola;
⦁    1 lingura ulei de masline;
⦁    1 lingurita unt;
⦁    oregano;
⦁    sare si piper.
 
Mod de preparare:

Intr-o oala incapatoare pune pennele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj, adica aproximativ 8 minute sau pana cand devin al dente. Separat, pregateste sosul. Topeste intr-o tigaie untul si adauga smantana, sare si piper dupa gust. Taie branzeturile marunt daca nu sunt deja rase si atunci cand smantana incepe sa fiarba pune-le in tigaie, peste restul compozitiei. Amesteca totul timp de 5 minute sau pana cand toate ingredientele s-au topit si omogenizat perfect. In final, mai lasa 2-3 minute sosul sa se ingroase la foc mic. Cu ajutorul a doua spatule adauga pennele si amesteca bine. Asadar, in mai putin de 30 de minute poti gati un preparat gustos si potrivit mai ales pentru persoanele carora le plac produsele lactate. 
 

Reteta de paste arrabiata

Unul dintre motivele pentru care multi dintre noi nu ne plictisim de paste este ca avem o varietate larga de retete pe care le putem incerca. Un alt plus al lor este ca dintr-o mana de ingrediente simple poti gati ceva cu adevarat gustos. 

Ingrediente:

⦁    500 g paste;
⦁    4 bucati ardei iute;
⦁    4 catei usturoi;
⦁    450 g sos de rosii;
⦁    2 linguri parmezan ras;
⦁    ulei de masline;
⦁    sare si piper.
 
Mod de preparare:

Fierbe spaghetele in apa cu sare, aproximativ 8 minute, pana cand devin al dente, apoi clateste-le sub un jet de apa rece. Separat, pregateste sosul. Curata ardeii de seminte, taie-i felii de 2-3 centimetri si pune-i intr-o tigaie in care ai adaugat 4-5 linguri de ulei. Pune usturoiul tocat marunt si lasa totul la calit, timp de 3 minute. Stinge ingredientele cu putina apa si adauga bulionul. In 10 minute sosul arrabiata este aproape gata. Adauga zeama de lamaie, parmezanul si 2 linguri de ulei de masline. Amesteca pastele cu sosul si serveste-le cu putin parmezan ras pe deasupra. 
 

Reteta de paste cu pui si pesto

Chiar daca in Italia pesto inseamna orice sos sau pasta care are la baza diferite tipuri de legume, cel mai cunoscut dintre ele este „alla genovese” sau acel pesto verde din busuioc. Il poti gasi in supermarketuri, deja facut, sau poti alege sa il gatesti singur, acasa, profitand de avantajul ca ii dai gustul dorit de tine. 

Ingrediente: 

⦁    200 g spaghete;
⦁    200 g rosii cherry;
⦁    100 g piept de pui;
⦁    ¼ cana nuci caju;
⦁    ¼ cana parmezan ras;
⦁    1 legatura frunze de busuioc proaspete;
⦁    1 catel usturoi;
⦁    zeama de la o lamaie;
⦁    4 linguri ulei de masline;
⦁    sare si piper.
 
Mod de preparare:

Inainte cu 30 de minute de a gati puiul, scoate-l din frigider si lasa-l la temperatura camerei. In timpul acesta poti fierbe pastele si poti pregati sosul de pesto. Cu ajutorul unui blender paseaza busuiocul crud, nucile caju, usturoiul, parmezanul, 2 linguri de ulei de masline, zeama de lamaie, sarea si piperul adaugate dupa gust. Procesul acesta nu ar trebui sa dureze mai mult de 10 minute. Cand sosul pesto este gata, unge putin bucatile de piept de pui cu el si lasa-le in jur de 20-30 de minute sa ajunga la temperatura camerei. Folosind o tigaie potrivita, pune 2 linguri de ulei de masline la incins si gateste carnea pana cand aceasta este prajita in totalitate. Adauga rosiile cherry si soteaza-le timp de 5 minute. Cand pieptul de pui este gata, taie-l in bucati subtiri si amesteca-l cu pastele, sosul si rosiile cherry. Cand sunt gata, le poti servi cu putin parmezan ras pe deasupra.
 

Reteta de paste cu creveti

Fructele de mare se numara printre preferintele tale culinare? Atunci trebuie sa incerci si aceasta reteta. Simpla, rapida si usor de gatit, merita sa iti incante cina atunci cand vrei sa te relaxezi cu ceva bun, la final de saptamana. 

Ingrediente:

⦁    250 g paste;
⦁    ½ kg creveti proaspeti;
⦁    3 catei usturoi;
⦁    1 ardei iute;
⦁    2 linguri ulei de masline;
⦁    50 g unt;
⦁    1 legatura patrunjel;
⦁    zeama de la o lamaie;
⦁    sare si piper.
 
Mod de preparare:

Asa cum te-ai obisnuit deja din retetele anterioare, mai intai de toate pune apa sa fiarba si in momentul in care incepe sa clocoteasca, adauga pastele in ea. Separat, poti decortica crevetii, inlaturand mai intai capul crevetelui, apoi carapacea si intestinul. Resturile ramase nu trebuie aruncate, ci pune-le la fiert in putina apa, cat sa le acopere. Lasa-le sa clocoteasca vreo cateva minute si cand este gata, toarna supa intr-un pahar, separat, pentru ca vei avea nevoie de ea in etapa urmatoare. Cat timp fierb crevetii poti pune intr-o tigaie incinsa uleiul, untul, usturoiul, ardeiul iute tocat marunt. Amesteca usor, timp de 3 minute. Adauga apoi crevetii si lasa-i sa se caleasca 2 minute. Cand crevetii au devenit roz, poti adauga un pahar de supa si lasa totul sa fiarba 3-4 minute. Dupa aceea adauga zeama de lamaie, sare si piper. Amesteca bine si, in final, pune in tigaie pastele si patrunjelul. Serveste pastele cu putin parmezan ras pe deasupra si un pahar cu vin alb
 

Reteta de paste cu usturoi si ardei iute

Este un preparat light si ideal pentru cinele petrecute cu cei dragi. 

Ingrediente:

⦁    250 g spaghete;
⦁    1 ardei iute;
⦁    5 catei usturoi;
⦁    70 g parmezan ras;
⦁    1 legatura de leurda;
⦁    sare si piper.
 
Mod de preparare:

In primul rand, pune spaghetele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi feliaza ardeiul si usturoiul, iar patrunjelul taie-l marunt. Caleste mai intai usturoiul si ardeiul cateva minute. Adauga 2 polonice din zeama in care au fiert pastele, apoi pune peste ele patrunjelul taiat marunt. Lasa tigaia pe foc vreo cateva minute si, in final, adauga in tigaie pastele fierte. Condimenteaza pastele cu sare si alte mirodenii, cum este si busuiocul, de exemplu. Amesteca totul bine si serveste spaghetele cu parmezan ras deasupra. 
 

Tipuri de paste

Daca ai fost intr-un restaurant cu specific italienesc, poate ai observat ca in meniu exista, pe langa celebrele si comunele spaghete si alte tipuri de paste: penne, tagliatelle, rigatoni, fusilli, tortellini s.a. Exista peste 50 de tipuri de paste, iar in functie de forma lor se pot clasifica in:  

⦁    Benzi lungi si plate, ca o panglica, cum sunt tagliatelle, mafalda, fettuccine, pappardelle;
⦁    Cilindrice sau tubulare, de exemplu penne, mezze penne, tortiglioni, rigatoni, maccheroni, ziti, fricelli, garganelli, calamarata;
⦁    Linii, fire, cum sunt spaghetti, linguine, vermicelli, filini, strangozzi, capelli d'angelo;
⦁    Foi - lasagna;  
⦁    In forma de papion sau funda, cum sunt farfalle;
⦁    Spiralate: fusilli, canule, strozzapreti, cavatappi. 

De asemenea, pe langa acestea exista si pastele umplute, de exemplu: 

⦁    Tortellini sunt sub forma de inel umplut cu branza si/sau carne;
⦁    Agnolotti sunt umplute cu carne sau legume si sunt servite cu o varietate mare de sosuri pe baza de tomate sau smantana;
⦁    Ravioli    umplute cu carne, branza sau legume;
⦁    Tortelli sunt foarte asemanatoare cu ravioli si adesea  sunt servite cu sos bolognese sau cu unt topit;
⦁    Cannelloni au forma cilindrica si pot fi umplute cu carne, legume, peste, branzeturi; 
⦁    Mezzelune, care sunt sub forma de semiluna umpluta cu o combinatie de branza, ou, lapte si piper alb;
⦁    Cappelletti cu carne si, de obicei, sunt servite cu sos de rosii. 
 

Cum se fierb corect pastele

Fie ca sunt spaghete, tagliatelle, penne, tortiglioni sau orice alt tip de paste, in general ele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Majoritatea retetelor cu pasul acesta incep. In cazul spaghetelor, de exemplu, se pune mai intai apa sa fiarba si se adauga o lingurita de sare la fiecare litru. In momentul in care apa incepe sa clocoteasca poti adauga spaghetele. Tine-le strans in mijloc si apoi da-le drumul ca sa se deschida ca un evantai, astfel incat sa nu fie toate adunate intr-un singur loc. 

Sursa foto: Pixabay