- Tipuri de somon
- Informatii nutritionale
- Beneficiile consumului de somon
- Cum alegi cel mai bun somon
- Retete cu somon
- Livrăm produsele oriunde în țară
- Mașini frigorifice pentru transportul produselor fresh
- Alegem cu grijă cele mai bune produse
- Cea mai variată gamă de produse din Mega
- Avem magazinul online deschis 24/7
Categorii produse
Categorii specifice
Somonul: valori nutritive, beneficii pentru sanatate si cele mai bune retete
Tipuri de somon
- King sau Chinook - are o carne de culoare roz spre rosu aprins, o textura moale si suculenta si este ideal pentru prajit la tigaie sau la cuptor;
- Coho sau Silver - are o aroma similara cu somonul din varietatea King, dar culoarea este portocaliu spre rosu si carnea are o textura mai ferma. E potrivit pentru gratar sau cuptor.
- Sockeye - carnea are o culoare rosu intens, o textura bogata si este delicioasa in mancaruri sau pe gratar;
- Pink - este o varietate de somon comercializat indeosebi la conserva. Carnea are o culoare rozalie si o aroma delicata.
- Chum sau Keta - o varietate potrivita pentru afumat, somonul Chum are o culoare pala spre roz.
Informatii nutritionale
Vitamine (100 de grame de somon)
- Niacina: 8,6 miligrame (43% DZR*)
- Vitamina B12: 2,6 micrograme (43% DZR)
- Vitamina B6: 0,8 miligrame (40% DZR)
- Riboflavina: 0,4 miligrame (24% DZR)
- Tiamina: 0,2 miligrame (16% DZR)
- Acid pantotenic: 1,6 miligrame (16% DZR)
- Folati: 24,6 micrograme (6% DZR)
Minerale (100 de grame de somon)
- Fosfor: 218 miligrame (22% DZR)
- Potasiu: 534 miligrame (15% DZR)
- Cupru: 0,3 miligrame (14% DZR)
- Magneziu: 31,5 miligrame (8% DZR)
- Fier: 0,9 miligrame (5% DZR)
- Zinc: 0,7 miligrame (5% DZR)
- Seleniu: 39,8 micrograme (57% DZR)
Informatii nutritionale
Vitamine (100 de grame de somon)
- Niacina: 8,6 miligrame (43% DZR*)
- Vitamina B12: 2,6 micrograme (43% DZR)
- Vitamina B6: 0,8 miligrame (40% DZR)
- Riboflavina: 0,4 miligrame (24% DZR)
- Tiamina: 0,2 miligrame (16% DZR)
- Acid pantotenic: 1,6 miligrame (16% DZR)
- Folati: 24,6 micrograme (6% DZR)
Minerale (100 de grame de somon)
- Fosfor: 218 miligrame (22% DZR)
- Potasiu: 534 miligrame (15% DZR)
- Cupru: 0,3 miligrame (14% DZR)
- Magneziu: 31,5 miligrame (8% DZR)
- Fier: 0,9 miligrame (5% DZR)
- Zinc: 0,7 miligrame (5% DZR)
- Seleniu: 39,8 micrograme (57% DZR)
Beneficiile consumului de somon
Somonul este recomandat de medici si de specialistii in nutritie datorita beneficiilor insemnate pe care le are pentru sanatatea noastra. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:
Este un peste bogat in acizi grasi Omega 3
Bogat in complexul de vitamine B
Somonul este o sursa excelenta de vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic si acid folic). Aceste substante influenteaza benefic organismul uman si contribuie la buna functionare a unor procese importante: ajuta la transformarea substantelor nutritive din alimente in energie, combat inflamatiile si contribuie la repararea celulelor afectate, potrivit unui studiu publicat in Chemico-Biological Reactions (2).
Poate reduce riscul de aparitie a bolilor de inima
Acizii grasi Omega 3 din somon contribuie la echilibrarea cantitatii de acizi din categoria Omega 6, ceea ce poate reduce riscul de aparitie a bolilor de inima, potrivit unui articol aparut in Journal of Atherosclerosis and Thrombosis (3). In plus, consumul regulat de somon ajuta la reducerea trigliceridelor din sange, un alt beneficiu care contribuie la sanatatea sistemului circulator, asa cum arata un studiu publicat in International Journal of Obesity (4).
Aliment recomandat in dietele pentru slabit
Somonul este foarte bogat in proteine, fapt care contribuie la aparitia senzatiei de satietate, ceea ce il face un aliment recomandat mai ales persoanelor care urmeaza o dieta sau care vor sa piarda in greutate. Potrivit unui studiu aparut in publicatia Nutrition & Metabolism (5), consumul de somon contribuie la cresterea metabolismului si a arderilor in organism. In plus, asa cum am vazut in lista de nutrienti, somonul contine foarte putine calorii, inca un avantaj pentru cei care sunt la dieta.
Poate reduce inflamatiile din organism
Potrivit specialistilor, inflamatiile sunt principala cauza a multora dintre bolile cronice, printre care se numara si bolile de inima, diabetul sau chiar cancerul. Potrivit mai multor studii, intre care unul publicat in British Journal of Nutrition (6), consumul de somon contribuie la crearea unei bariere de aparare impotriva agentilor care provoaca aceste inflamatii si ajuta la eliminarea cauzelor. Un alt studiu, aparut in Nutrition Research, a stabilit ca includerea in alimentatie a somonului reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare (7).
Contribuie la sanatatea functiilor cerebrale
Substantele pe care le contine carnea de somon au un efect benefic asupra creierului, dar si asupra unora dintre procesele cognitive. Un studiu aparut in Psychiatry Research (8) arata ca acizii grasi Omega 3 din somon au un efect favorabil asupra persoanelor care sufera de depresie. Un alt studiu publicat in jurnalul Nutrients (9) a stabilit ca o dieta de durata cu somon contribuie la combaterea anxietatii.
Imbunatateste sistemul osos
Acizii grasi Omega 3 continuti in mod natural in carnea de somon pot contribui decisiv in cazul unor afectiuni ale sistemului osos, asa cum a aratat un studiu publicat in British Journal of Nutrition (10). Acesti compusi chimici actioneaza asupra oaselor si le intaresc, ceea ce duce la un risc mai redus de aparitie a unor afectiuni cum ar fi osteoporoza. Inca un argument in plus este un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Ohio, care au stabilit ca femeile cu un nivel ridicat de Omega 3 in sange au un risc mai redus de a suferi de fractura de sold.
Consumul de somon ajuta vederea
Continut ridicat de vitamina D
Cum alegi cel mai bun somon
In Romania vei gasi somon proaspat in pescarii si in alte magazine care au raioane destinate pestelui si produselor din peste. Somonul mai poate fi ambalat in vid, afumat sau proaspat, dar si la conserva. Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere atunci cand vrei sa pregatesti o cina cu somon.
- Somonul afumat vine ambalat aproape intotdeauna in vid si trebuie achizitionat din magazine cu reputatie buna. In cazul in care vrei sa il cumperi neambalat, e bine sa optezi pentru o pescarie unde pestele este transat chiar acolo.
- Somonul proaspat nu se pastreaza bine pe termen lung, asa ca este recomandat sa fie gatit in ziua in care a fost cumparat sau cel tarziu a doua zi. Daca faci cumparaturi pentru o masa festiva, lasa achizitionarea somonului la final si pune-l la congelator imediat cum ai ajuns acasa.
- Alege somonul si in functie de aspect. Carnea trebuie sa fie translucida si umeda, insa nu e recomandat sa se adune lichid in jurul somonului sau sub el. Un alt semn care arata ca pestele a fost transportat si depozitat in conditii optime este faptul ca, la atingere, carnea are elasticitate si revine la forma initiala.
- Un alt lucru care iti poate indica daca pestele este intr-adevar proaspat este mirosul. In cazul somonului, acesta trebuie sa aiba un miros dulceag, nu arhicunoscutul miros de peste pe care il stim cu totii.
- Somonul la conserva poate fi gasit mult mai usor. Opteaza pentru acele sortimente de peste cu cea mai mare cantitate de grasime, daca este inscriptionata pe conserva.
Somon de acvacultura sau somon salbatic?
In urma cu 20 de ani, somonul de acvacultura avea o reputatie nu chiar buna, insa in ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Companiile specializate in cresterea somonului de acvacultura au instituit o serie de reguli pentru a elimina toate riscurile, de la cele pentru mediu la cele pentru cresterea pestelui.
Retete cu somon
Somonul este un peste foarte versatil in bucatarie: poate fi prajit, pus pe gratar, dat la cuptor sau fiert in mancaruri si supe, cu mirodenii sau doar cu sare si piper. Iata cateva retete potrivite pentru toate gusturile.
Somon la gratar cu mix de legume coapte
- doua bucati de somon proaspat (pot fi medalioane sau file)
- o jumatate de lamaie
- sare
- piper
- rozmarin sau busuioc
- legume pentru copt pe gratar (rosii, dovlecel, ardei gras, ciuperci)
Somon in foietaj cu spanac si mozzarella
Ingrediente
- doua aluaturi de foietaj
- doua cepe
- 50 de grame de unt
- 320 de grame de somon (aproximativ 4 portii de somon in vid)
- una sau doua bucati de mozzarella
- 150 de grame de spanac fiert in prealabil
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2012.2815
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16814759
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521685
- https://www.nature.com/articles/ijo200864
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22221492
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20797476
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26188642
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25431880
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899785/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24657038
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24657038
- https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2125352
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698592/