InspiratieIdei pentru tineSalată Cesar cu sparanghel și piept de pui
Inspiratie

Salată Cesar cu sparanghel și piept de pui

Sunt putine rețetele de salată care, fără să fie considerate doar feluri secundare, sunt servite și ca fel principal. Una dintre ele este salata Cesar, lansată pentru prima dată pe continentul american și care se află mereu în topul preferințelor gurmanzilor dornici de o experiență culinară rafinată și plină de savoare.

Cu timpul, maeștrii bucătăriei au adăugat salatei Cesar o nuanță de prospețime și opulență gustativă, prin introducerea inspirată de sparanghel crocant și piept de pui suculent, reinventând acest preparat remarcabil, într-o formă mai tentantă ca niciodată. Astfel, salata Cesar cu sparanghel și piept de pui este o mărturie a inovației în bucătăria contemporană, păstrând esența rafinată a rețetei originale, dar aducându-i o notă inegalabilă de finețe gastronomică.

Rețeta pe care ți-o propunem nu este greu de realizat, iar ingredientele se găsesc cu ușurință. O poți pregăti ca fel principal pentru un prânz sănătos și ușor, o poți lua la serviciu sau o poți savura la cină.

Rețeta de salată Cesar cu sparanghel și piept de pui

Din cantitățile de ingrediente din rețetă se obțin două porții de salată, iar timpul de preparare nu depășește 30 de minute, excluzând timpul de marinare a cărnii de pui.

Ingrediente pentru salata Cesar cu sparanghel și piept de pui

  • 250 g piept de pui dezosat;
  • 1 salată romană (romaine, cos lettuce);
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 1 legătură de sparanghel;
  • 2 felii de pâine, de preferință pregătită cu maia;
  • 1 lingură fulgi de parmezan;
  • 2-3 ridichi, tăiate în sferturi (opțional);
  • sare, după gust;
  • piper negru, proaspăt măcinat, după gust.

👉 Dacă vrei să adaugi latei tale un plus de arome și texturi, poți pune pe lista de ingrediente și câțiva muguri de pin. Au efect energizant, îmbunătățesc sănătatea inimii, sunt bogați în antioxidanți. Descoperă și alte beneficii în articolul de aici: Totul despre mugurii de pin

Pentru dressing

  • 1 linguriță muștar de Dijon;
  • 1 gălbenuș proaspăt;
  • 1 linguriță de sos Worcester;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 1 linguriță de oțet de vin alb sau de mere;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 linguriță de parmezan ras;
  • 3 fileuri de anșoa, tocate mărunt.

Mod de preparare salata Cesar cu sparanghel și piept de pui

  • Pieptul de pui se asezonează cu sare, piper și o lingură de ulei de măsline, se freacă bine, ca să se impregneze cu aromele condimentelor, apoi se lasă la marinat timp de o oră. După trecerea timpului, se pune pe o tigaie grill bine încinsă și se prăjește câte cinci minute pe fiecare parte. Se dă deoparte să se răcească.
  • Sparanghelul se opărește 30 de secunde în apă clocotită sărată, apoi se scoate imediat într-un bol cu apă rece și gheață, pentru a opri gătirea și a-și păstra culoarea.
  • Feliile de pâine se taie cubulețe care se pun într-o tavă întinsă, se asezonează cu sare, se stropesc cu o lingură de ulei de măsline și se dau la copt la 180 de grade Celsius (foc mediu), până când se rumenesc frumos.
  • Se prepară dressingul, amestecând muștarul de Dijon, gălbenușul, sosul Worcester, zeama de lămâie, oțetul și două linguri de ulei de masline extravirgin. Se adaugă parmezanul ras și fileurile de anșoa și se omogenizează sosul, cu ajutorul unui tel.
  • Se montează salata pe platoul de servire: se așază mai întâi tulpinile de sparanghel, apoi frunzele de salată romană, spălate și uscate cu șervete de hârtie, pieptul de pui feliat, crutoanele și sferturile de ridichi (opțional). Se presară deasupra fulgii de parmezan, se stropește cu dressingul preparat înainte și se servește.

👉 Oricând dorești să te bucuri de un prânz rafinat sau de o cină ușoară, poți alege să pregătești salata Cesar cu sparanghel și piept de pui, un fel de mâncare rapid, accesibil, hrănitor și sănătos. Ca să îl gătești după toate regulile artei culinare, ți-am pregătit un videoclip cu pașii de urmat și cantitățile de ingrediente necesare.

Sfaturi utile și recomandări

  • Pentru a obține o adevărată salată Cesar, folosește doar sortimente de salată romană (romain, cos lettuce). Frunzele sale sunt mai crocante decât cele ale salatei care se folosește în mod obișnuit, iar gustul său deosebit se asortează perfect cu carnea făcută la tigaia grill și cu textura crutoanelor.
  • La alegerea sparanghelului, ține cont și de grosimea tulpinilor. Deși nu există reguli stricte în acest sens, un sparanghel mai subțire este considerat mai delicat și mai dulce, în timp ce tulpinile mai groase pot avea un gust mai bogat și mai pronunțat.
  • Deoarece pentru dressing se folosește gălbenuș crud, ai grijă să alegi ouă cât mai proaspete, ca să previi eventualele probleme de sănătate.
  • La marinada în care pregătești carnea de pui, poți adăuga, în funcție de preferințe, miere, usturoi trecut prin presă sau coajă rasă de lămâie.
  • Dressingul poate fi și el îmbogățit cu un cățel de usturoi zdrobit, boia de ardei iute sau fulgi de chili, pentru o notă picantă, și iaurt grecesc, pentru mai multă cremozitate.
  • Crutoanele pot fi și ele asezonate, pe lângă sare, piper și ulei de măsline, cu usturoi zdrobit fin, boia de ardei dulce, semințe de chimen sau diferite ierburi uscate, la alegere: oregano, cimbru, măghiran etc.
  • În loc de pâine, poți coace în cuptor bucăți de lipie sau tortilla, condimentate după gust.
  • La fel cum carnea de pui și sparanghelul au fost adăugate ulterior în salata Cesar, îi poți îmbogăți și tu conținutul, cu alte ingrediente care îți plac: creveti, scoici, cubulețe de avocado sau bacon tras în tigaie.
  • În mod similar, poți schimba aromele dressingului, modificând cantitățile: dacă îți place mai mult gustul de pește, adaugă mai multe fileuri de anșoa, iar pentru o notă suplimentară de aciditate, folosește mai multă zeamă de lămâie.
  • Dressingul se poate pregăti mai ușor folosind un blender, mai ales dacă îi adaugi și alte ingrediente, care se omogenizează mai greu.
  • Pentru că poate fi consumată ca fel principal, este recomandat ca salata Cesar cu sparanghel și piept de pui să fie însoțită de vinuri care îi pun în evidență aromele: spumant de Frâncușă, Gewürztraminer, Fetească Regală sau Chardonnay.

👉 Dacă îți place ideea de a pregăti pentru prânz sau cină o salată consistentă, cu gust rafinat și arome incitante, poți alege să pregătești rețeta noastră de salata Liege.

Indiferent dacă o savurezi ca o gustare ușoară sau ca fel principal, salata Cesar cu sparanghel și piept de pui este o alegere fericită pentru cei ce apreciază gastronomia de calitate și măiestria bucătarilor. Este un tribut adus unei rețete clasice, reinterpretate cu pasiune și creativitate, pentru a satisface gusturile și preferințele moderne.

Sursa foto: Shutterstock