InspiratieIdei pentru tineRetete pizza de casa: cum faci blatul si sfaturi utile pentru o pizza reusita
Inspiratie

Retete pizza de casa: cum faci blatul si sfaturi utile pentru o pizza reusita

Pizza, unul dintre cele mai faimoase preparate italiene, si-a castigat popularitatea prin faptul ca poate fi pregatita in numeroase moduri si este intotdeauna savuroasa. In plus, prepararea nu este asa dificila pe cat pare si poti oricand sa iti gatesti acasa o pizza personalizata, dupa gustul tau.

Afla in cele ce urmeaza cum prepari blatul de pizza, ce retete poti incerca si cateva sfaturi de care sa tii cont pentru o pizza reusita.
 
  • Cum se face blatul de pizza - reteta clasica
  • Retete pizza de casa pentru inspiratie
    • Reteta pizza margherita
    • Reteta pizza quattro formaggi
    • Reteta pizza cu pui si ciuperci
    • Reteta pizza napoletana
  • Sfaturi de urmat pentru a obtine o pizza de casa reusita

Cum se face blatul de pizza - reteta clasica

Primul pas este prepararea aluatului de pizza, pentru care ai nevoie de ingrediente pe care le ai probabil deja in bucatarie. In cazul in care nu ai drojdie la indemana, afla cum prepari maia naturala acasa, pe care sa o pastrezi apoi pentru a face aluat de pizza sau paine de casa.

Din cantitatea de mai jos vei putea obtine doua blaturi de pizza cu diametrul de 35 cm:
 
  • 350 g faina
  • 7g drojdie uscata
  • 240 ml apa calduta
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite ulei de masline
  • o lingura sare

Vezi AICI  toate ofertele noastre de FAINA

Mod de preparare:

Incepe prin a pregati drojdia, amestecand-o cu apa calduta si zaharul si lasa compozitia sa se odihneasca pentru 10 minute. Vei sti ca este gata si ca drojdia este activata atunci cand incep sa apara bule la suprafata apei. Amesteca apoi faina cu sarea si uleiul de masline intr-un bol sau poti folosi chiar si robotul de bucatarie. Odata ce compozitia este omogenizata, poti adauga amestecul de drojdie si continua sa framanti sau sa lasi robotul de bucatarie sa isi faca treaba.

Alatul de pizza este gata atunci cand este elastic, omogen si usor lipicios. Muta apoi aluatul intr-un vas curat, pe care l-ai uns in prealabil cu ulei de masline si lasa-l la dospit pentru doua ore, intr-un loc caldut. Pentru a obtine un blat de pizza mai bun, il poti lasa la dospit peste noapte, in frigider.

Aluatul de pizza este dospit atunci cand isi dubleaza volumul. Imparte-l in doua parti egale, pe care le vei modela sub forma unor bile si pe care le vei intinde cu sucitorul. Poti pudra tava in care vei coace pizza cu putin malai si apoi poti adauga blatul de pizza. Ai grija ca marginile sa fie putin mai groase decat in centrul aluatului.

Foloseste o furculita pentru a intepa blatul in cateva locuri, astfel incat sa nu se umfle prea tare in timpul coacerii. Apoi e momentul sa adaugi sosul de rosii si alte toppinguri preferate.

Vezi categoria noastra de MEZELURI SI CARNE

Tipuri de blat de pizza


Bineinteles, exista numeroase retete de blat de pizza pe care le poti incerca, in afara de cea clasica de mai sus. Iata cateva idei:
 
  • Blat de pizza cu diferite tipuri de faina, precum cea integrala - daca alegi sa folosesti faina integrala, vei obtine un blat aromat si consistent, dar si sanatos, deoarece aceasta contine fibre, minerale si vitamine. Pasii de urmat sunt aceiasi ca in reteta clasica de blat de pizza.
  • Blat pufos de pizza - secretul unui blat pufos este cat de mult lasi aluatul la dospit, ceea ce inseamna ca e recomandat sa prepari blatul macar cu o zi inainte si sa il lasi sa dospeasca peste noapte, in frigider. De asemenea, dupa ce ai pus aluatul in tava, mai lasa-l sa creasca pentru inca 10-15 minute inainte sa adaugi toppingurile.
  • Blat cu umpluturi - daca vrei sa adaugi umpluturi pe marginea aluatului, poti pune cateva felii de mozzarella sau diferite umpluturi, apoi trebuie sa rulezi marginile astfel incat umplutura sa nu se scurga in timpul coacerii. Pana si cei mai pretentiosi vor savura pizza pana la ultima bucata.
  • Blat napoletan - pentru a obtine traditionalul blat subtire, cu margini umflate si pufoase (numite cornicione), trebuie sa amesteci ingredientele necesare si apoi sa lasi aluatul de pizza sa dospeasca timp de doua ore, la cald, urmate de alte 12 ore in frigider. Scoate aluatul din frigider si lasa-l la temperatura camerei doua ore, pentru a se incalzi. Apoi, aluatul trebuie intins neaparat cu mana (cu varful degetelor), din centru catre exterior, pentru a impinge aerul catre margini. Pune palma mainii stangi pe centrul blatului, apuca marginea cu degetele mainii drepte si trage spre exterior, batand blatul de masa de lucru. Intinde blatul cu ajutorul palmelor pana obtii forma dorita.

Retete pizza de casa pentru inspiratie

Dupa ce ai pregatit blatul de pizza favorit, e timpul sa adaugi toppingurile preferate. Mai jos gasesti cateva retete de pizza de casa care te vor ajuta sa iti gasesti inspiratia in bucatarie:

Reteta pizza margherita

Ingrediente blat de pizza:
 
  • 350 g faina
  • 7g drojdie uscata
  • 240 ml apa calduta
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite ulei de masline
  • o lingura sare

Ingrediente pentru sos si topping:
 
  • 400 gr pulpa de rosii
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita sare
  • cateva felii de rosii
  • cateva frunze de busuioc proaspat
  • cateva felii de branza mozzarella

Mod de preparare:

Incepe prin a pregati blatul de pizza, urmand pasii de mai sus. In timp ce aluatul se dospeste, poti pregati sosul de rosii. Pune uleiul de masline intr-o oala, adauga usturoiul si amesteca la foc mediu, pentru doua minute. Adauga pulpa de rosii, amesteca si adauga apoi busuiocul si un praf de sare. Lasa sosul sa fiarba pentru aproximativ 15 minute sau pana se ingroasa putin.
Intinde aluatul de pizza cu sucitorul si pune-l intr-o tava. Adauga sosul de rosii, avand grija sa lasi marginile goale. Pune apoi feliile de mozzarella, cateva frunze de busuioc proaspat, rosiile taiate felii si stropeste cu putin ulei de masline. Introdu pizza in cuptorul preincalzit la 240 de grade Celsius, pentru aproximativ 15 minute.
Vezi categoria noastra de BRANZETURI

Reteta pizza quattro formaggi

Ingrediente blat de pizza:
 
  • 350 g faina
  • 7g drojdie uscata
  • 240 ml apa calduta
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite ulei de masline
  • o lingura sare

Ingrediente pentru sos si topping:
 
  • 100 g gorgonzola
  • 120 g mozzarella
  • 60 g parmezan
  • 100 g ricotta
  • 160 g rosii pasate
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri oregano uscat
  • sare
Mod de preparare:

Prepara blatul de pizza conform retetei clasice de mai sus. Pregateste apoi sosul de rosii in timp ce se dospeste aluatul. Amesteca rosiile pasate cu uleiul de masline, oregano uscat si putina sare. Intinde aluatul cu sucitorul si toarna deasupra sosul de rosii. Adauga apoi bucati de branza gorgonzola, mozzarella, ricotta si parmezan. Introdu pizza in cuptorul preincalzit la 240 de grade Celsius, pentru aproximativ 15 minute sau pana cand branza se topeste si aluatul devine usor crocant.

Reteta pizza cu pui si ciuperci

Ingrediente blat de pizza:
 
  • 350 g faina
  • 7g drojdie uscata
  • 240 ml apa calduta
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite ulei de masline
  • o lingura sare

Ingrediente sos si topping:
 
  • 400 g pulpa de rosii
  • 6 linguri ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • cateva frunze de busuioc proaspat
  • 3-4 ciuperci medii, taiate felii
  • 1 piept de pui taiat cuburi
  • 2 lingurite condimente mix pentru pui
  • putina mozzarella rasa
  • sare
Mod de preparare:

Pregateste aluatul de pizza urmarind pasii de mai sus si lasa-l la dospit. Pune apoi 3 linguri de ulei de masline intr-o cratita incalzita la foc mediu, adauga usturoiul si lasa-l sa se caleasca timp de doua minute. Adauga apoi pulpa de rosii, busuiocul si putina sare si lasa sosul sa fiarba timp de aproximativ 15 minute sau pana cand se ingroasa. Caleste separat pieptul de pui cu trei linguri de ulei de masline, putina sare si condimentele pentru pui. Bucatelele de piept de pui sunt gata cand se rumenesc usor.
Intinde blatul de pizza, pune-l intr-o tava si adauga sosul de rosii. Presara apoi mozzarella rasa, bucatile de piept de pui si feliile de ciuperci. Introdu pizza in cuptorul preincalzit la 240 de grade Celsius, pentru aproximativ 15 minute.

Reteta pizza napoletana

Ingrediente blat de pizza:
 
  • 150 g faina 000
  • 150 g faina 00
  • 200 ml apa
  • 2 g drojdie proaspata
  • putina sare

Ingrediente pentru sos si topping:
 
  • 40 g pulpa de rosii
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • cateva frunze de busuioc proaspat
  • cateva felii de mozzarella
Mod de preparare:

Incepe prin a pregati blatul napoletan, urmarind pasii mentionati mai sus si avand grija sa lasi blatul la dospit pentru 12 ore, in frigider. Pregateste sosul de rosii. Caleste usturoiul timp de doua minute in ulei de masline, apoi adauga pulpa de rosii si cateva frunze de busuioc proaspat. Lasa sosul sa fiarba pentru 10 minute sau pana cand se ingroasa.
Intinde aluatul cu mainile, urmarind indicatiile de mai sus, pentru tipul de blat napoletan. Adauga sosul de rosii pregatit anterior, cateva felii de mozzarella si frunze de busuioc proaspat, pentru o aroma intensa.
De regula, pizza napoletana este coapta in mod traditional intr-un cuptor pe lemne, timp de 90 de secunde, la o temperatura de 450 de grade. Totusi, poti face pizza de casa intr-un cuptor electric, preincalzit la 250 de grade Celsius, timp de 10 minute. Asaza initial pizza pe raftul inferior al cuptorului si o poti muta la jumatatea timpului in partea superioara.

Sfaturi de urmat pentru a obtine o pizza de casa reusita


Blatul pentru pizza de casa este usor de preparat si poti reusi sa obtii unul ca la carte daca urmezi sfaturile de mai jos:
 
  • Foloseste mereu cantitatea exacta de faina si respecta proportiile de apa si faina - masurarea cantitatilor este esentiala pentru un blat reusit, dar si folosirea unui procent de 60% apa. De exemplu, pentru 1 kg de faina, va trebui sa folosesti 600 g apa, 50 g drojdie si 20 g sare;
  • Poti folosi faina pentru paine, insa, pentru a obtine un blat gustos, poti opta pentru faina pentru pizza, care este mult mai fina decat celalalt tip;
  • In cazul in care nu ai drojdie la indemana, poti prepara acasa maia naturala, care va da aluatului de pizza o textura pufoasa, usor crocanta la exterior;
  • Cerne faina prin sita inainte sa o folosesti pentru a obtine un blat pufos si aerat;
  • Intinde blatul de pizza cat mai subtire - ideal ar fi o grosime de numai cativa milimetri, in niciun caz mai mult de un cm;
  • Foloseste mereu suc de rosii proaspat, pe care sa il prepari in aceeasi zi - acesta fragezeste aluatul si il pastreaza pufos in interior;
  • Seteaza o temperatura de coacere cat mai mare, cea recomandata fiind intre 200 si 240 de grade Celsius - in acest fel, aluatul va ramane elastic si bine copt la exterior;
  • Daca folosesti tava de metal, aceasta trebuie sa fie bine incinsa inainte sa asezi blatul de pizza.

Cea mai buna pizza este cea pe care o pregatesti acasa, cu ingrediente de calitate. Tine cont de pasii pentru pregatirea blatului de pizza si respecta intotdeauna cantitatile necesare, apoi adauga toppingurile tale preferate. Exista numeroase retete pe care le poti incerca, important e sa tii cont de sfaturile de mai sus, pentru a pregati o pizza ca la carte, aromata si delicioasa.

Sursa foto: Shutterstock