Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineCum pregatesti acasa maiaua care tine locul drojdiei
Inspiratie

Cum pregatesti acasa maiaua care tine locul drojdiei

Multi dintre noi gatesc acum parca mai mult ca niciodata, iar cei mai curajosi profita de timpul castigat pentru a-si prepara propria paine de casa. Procesul nu este complicat si poti gasi numeroase retete care sa te inspire, trebuie doar sa ai ingredientele necesare la indemana. In cazul in care nu ai drojdie, poti oricand sa optezi pentru alternative homemade, cum e maiaua.

De altfel, maiaua este un substitut excelent pentru drojdie si o poti prepara cu usurinta acasa. Procesul este simplu, dar tine cont ca dureaza cateva zile pana ajungi sa obtii maia naturala. Iar cum timpul este acum de partea ta, trebuie doar sa te pui pe treaba.
 

Care este diferenta intre maia si drojdie

Inainte de a afla cum prepari maia naturala, iata care este diferenta dintre aceasta si drojdie. In primul rand, ambele ingrediente sunt agenti de fermentare sau dospire, care pot fi folositi pentru a face paine sau orice alt aluat. Drojdia, fie ca e proaspata, fie uscata, este obtinuta in conditii controlate din fabrici, fiind varianta comerciala a agentilor de fermentare.

Maiaua, in schimb, are nevoie de timp si grija pentru a se transforma in ingredientul perfect pentru un aluat de paine pufos si aromat. Desi dureaza mai mult pana cand obtii maia naturala, vei putea sa prepari apoi o paine extrem de gustoasa.

Mai exact, painea cu maia este mult mai satioasa, isi pastreaza textura si gustul mai mult timp, nu se usuca la fel de repede precum painea preparata cu drojdie, are miez elastic si coaja crocanta, dar si un gust desavarsit. Efortul depus pentru a prepara maia naturala va fi pe masura asteptarilor.

Reteta de maia naturala, pas cu pas

Pentru a prepara maia naturala, ai nevoie doar de apa, faina, un cantar pentru a masura cantitatile si putina rabdare, deoarece aceasta nu se face de azi pe maine. Practic, maiaua naturala poate fi considerata un proiect de care trebuie sa ai grija cel putin sapte zile la rand.

Pentru reteta de maia naturala, poti folosi diferite tipuri de faina, precum cea alba, integrala, de secara sau de grau. De asemenea, tine cont ca maiaua naturala trebuie sa fie verificata in mod constant.


Vezi  AICI  toate ofertele noastre pentru FAINA

Ingrediente:
 
  • 100 g faina integrala sau de grau
  • 100 g apa

Ingrediente pentru urmatoarele zile:
 
  • 100 g faina alba/zi
  • 100 g apa/zi

Mod de preparare:

Ziua 1. Ai nevoie de un borcan cu capac unde vei prepara amestecul pentru maia. Pentru inceput, pune in borcan 100 g de faina integrala si 100 g apa. Apa poate sa fie plata sau de la robinet, la o temperatura potrivita, adica nici prea calda, nici prea rece. Ai grija sa cantaresti cu exactitate faina si apa. Foloseste o lingura de inox, de lemn sau de plastic pentru a amesteca bine compozitia pentru maia. Acopera partial cu capacul sau pune un servetel deasupra. Borcanul nu trebuie sa fie inchis ermetic, ci trebuie sa lasi compozitia sa respire si sa fermenteze. Borcanul trebuie sa stea la o temperatura de 21 de grade Celsius pentru 24 de ore.

Zilele 2-4. In zilele urmatoare, trebuie sa „hranesti“ maiaua. Tine cont ca aceasta se face intotdeauna cu cantitati exacte, adica a doua zi va trebui sa cantaresti compozitia preparata si sa pastrezi doar 100 g, iar excesul il poti arunca. Apoi vei adauga inca 100 g de apa si 100 g de faina alba. Intotdeauna trebuie sa adaugi mai intai apa si sa amesteci, iar apoi pui faina si amesteci din nou. Acoperi iar borcanul cu un servetel sau cu capacul, fara sa il strangi.

Vei repeta acest procedeu in fiecare zi, adica vrei pastra de fiecare data 100 g din compozitia deja preparata, la care vei adauga 100 g de apa, amesteci bine si adaugi apoi 100 g de faina si amesteci din nou. Compozitia va avea un miros acru, asemanator cu iaurtul, ceea ce inseamna ca fermenteaza. Poti observa procesul de fermentare prin aparitia bulelor in compozitia pentru maia.

Zilele 5-7. Daca in primele patru zile trebuie sa „hranesti“ maiaua la fiecare 24 de ore, in zilele urmatoare trebuie sa repeti procedura de „hranire“ la fiecare 12 ore. Din ziua a cincea, maiaua incepe sa isi dubleze volumul, sa devina acida si sa aiba un miros usor intepator. Perioada minima de preparare este de sapte zile, insa poti continua acest proces pana la 12 zile.

In cazul in care nu vrei sa arunci surplusul de maia, il poti folosi pentru a prepara cateva lipii. Tine cont ca acesta nu va avea capacitatea de a face ca aluatul sa creasca, in special in primele zile in care prepari maiaua.

Vezi aici FAINA ALBA DE GRAU SUPERIOARA
Odata ce ai obtinut maia naturala, o poti folosi pentru a prepara paine de casa. Foloseste cantitatea recomandata pentru reteta de paine cu maia. Poti pune restul de maia intr-un recipient curat, inchis ermetic, pe care il poti depozita in frigider, la rece.

In cazul in care prepari paine des, cam de doua sau trei ori pe saptamana, poti pastra maiaua pe un raft si continua sa o „hranesti“ o data la 12 ore. Daca pastrezi maiaua la frigider, scoate borcanul cu opt ore inainte sa o folosesti, pentru a ajunge la temperatura camerei si „hraneste“ compozitia o data la 12 ore.

Chiar daca e mai rapid si simplu sa adaugi drojdie in compozitia pentru aluat, atunci cand faci paine de casa, odata ce ai preparat paine cu maia, vei observa diferenta dintre cele doua. Painea cu maia are o textura mult mai pufoasa, este mai aromata si isi pastreaza gustul mai mult timp. Practic, odata ce ai preparat paine cu maia, te vei gandi de doua ori inainte de a alege drojdia in locul acesteia.
 
Iar acum e cel mai potrivit moment sa incerci pentru prima data aceasta reteta de maia si, de ce nu, sa prinzi experienta in bucatarie. Poate fi o metoda excelenta de relaxare si de a-ti ocupa timpul in aceasta perioada.

Sursa foto: Shutterstock