Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineClatite cu dulceata
Inspiratie

Clatite cu dulceata

Cu ingrediente de baza simple, precum faina, ouale, laptele si sarea, la care se adauga si arome precum romul, apa de portocala sau coaja de citrice, ai putea crede ca acest desert al copilariei noastre, clatitele, sunt foarte usor de facut. Totusi, intre prima clatita inevitabil rupta sau carbonizata, cocoloasele de faina din aluat si aspectul uscat al clatitelor reincalzite, descoperim rapid ca aceasta reteta clasica inca ne rezerva cateva dificultati.

Sfatul de baza este sa respecti cu scrupulozitate reteta si sa nu folosesti ca unitate de masura „ochiometrul”. De asemenea, lasa aluatul sa se odihneasca si imprieteneste-te cu tigaia antiaderenta. In rest, descopera cele mai bune sfaturi pentru clatite reusite de fiecare data si lasa-te cuprins de creativitate cand vine vorba despre umpluturi si toppinguri. Ai putea chiar sa-ti provoci prietenele la pregatit clatite, iar la final sa faceti topul celor mai gustoase clatite.

Sfaturi pentru clatite reusite

1. Alegerea ingredientelor

Ingredientele pe care le alegi si cantitatea pe care o folosesti vor avea un efect direct asupra texturii aluatul de clatite si, desigur, asupra texturii clatitelor. In general, ne plac bine echilibrate, mai degraba usoare si parfumate. Daca nu aveti un cantar la indemana, consultati regula 4, 3, 2, 1. Principiul este simplu: 4 pahare de lapte, 3 oua, 2 pahare de faina, 1 lingura de ulei. Poti inlocui o treime din cantitatea de faina cu amidon de porumb, asta iti va permite sa ai un aluat fin, fara cocoloase si clatite mai usoare. La fel, poti inlocui jumatate din cantitatea de lapte cu apa minerala sau chiar bere!

👉Descopera oferta noastra de sortimente de FAINA SI ZAHAR pentru a pregati clatite delicioase si pufoase.

2. Aromatizeaza aluatul de clatite

La ingredientele de mai sus, adauga un praf de sare, 1-2 pachete de zahar vanilat. Se mai pot adauga esenta de rom, apa de flori de portocal, coaja rasa de lamaie sau portocala.

3. Obtine un aluat de clatite omogen, fara cocoloase

Cateva sfaturi in acest sens: laptele (clasic sau vegetal) trebuie sa fie usor caldut. Acest lucru ajuta faina sa se dizolve mai usor si gata cu cocoloasele. Daca faci asta si folosesti si amidon, sigur vei evita orice cocoloase. De asemenea, cerne mereu faina. Foloseste un tel bun si amesteca ingredientele uscate pe o parte, ingredientele lichide pe cealalta, apoi amesteca treptat lichidul in ingredientele uscate. Iar daca vei adauga putin unt topit sau ulei vegetal, vei constata ca vei avea clatite mai cremoase.

👉Pentru ca orice clatita iese mai gustoasa cu produse proaspete, nu uita sa verifici categoria noastra de LACTATE SI OUA, unde vei gasi tot ce ai nevoie pentru a pregati un desert pe cinste.

4. Lasa aluatul de clatite sa se odihneasca

Daca utilizezi ingrediente la temperatura camerei (si lapte caldut), trebuie sa lasi aluatul sa se odihneasca 15 minute. Aluatul va fi mai gros si mai usor de distribuit in tigaie. Practic, este doar chimie: in contact cu lichidul (laptele, dar si ouale), faina care contine amidon se va umfla si va ingrosa aluatul.

5. Gateste curat si eficient

Pregateste-ti langa aragaz un bol mic cu ulei si un prosop de hartie pentru a unge usor tigaia in mod regulat. Clatitele vor iesi aurii si nu se mai lipesc de tigaie.

6. Incinge tigaia pentru prima clatita

La fel ca multi altii, ratezi sistematic prima clatita? Adesea, acesta este rezultatul a doi factori: aluatul nu s-a odihnit, iar tigaia nu este suficient de fierbinte. Ori o clatita are nevoie de o tigaie foarte fierbinte ca sa faca crusta si sa nu se prinda. Daca folosesti  o tigaie cu un strat adeziv ca majoritatea oamenilor, ai grija sa nu supraincalzesti tigaia, risti sa o deteriorezi, si unge-o cu ulei sau unt chiar inainte de a turna aluatul. Iar daca ai o plita cu inductie, incalzeste tigaia un minut la putere medie, timp in care caldura se distribuie corespunzator.

7. Pastreaza clatitele pufoase si calde

Pastreaza clatitele pe o farfurie, acoperite cu o folie de aluminiu, pana cand le vei termina de pregatit pe toate. Astfel vor ramane moi si calde, fara a se usca.

8. Foloseste ustensilele potrivite

In mod clar, ai nevoie de un tel bun, un polonic, o spatula rezistenta la caldura pentru a intoarce clatitele si o tigaie antiaderenta buna.

9. Depoziteaza corect clatitele

Dupa ce s-au racit, poti pastra clatitele in pungi de plastic sigilabile, in frigider, pentru cateva zile sau in congelator, pana la doua luni. Acest lucru este posibil, cu conditia sa le infasori in folie alimentara sau pungi speciale de congelator. Pentru a le reda moliciunea, sunt suficiente 15 secunde la cuptorul cu microunde sau le poti lasa la dezghetat la temperatura camerei.

10: Distreaza-te cu prezentarea

Si da, o clatita poate fi oricand un desert nobil. O varianta ar fi sa pregatesti o crema din frisca lichida si mascarpone, in care ai amestecat niste zahar vanilat si putin zahar pudra. Umple clatitele cu aceasta crema si fructe proaspete, precum zmeura sau capsuni. Stropeste-le cu un sos de zmeura si fulgi de migdale, si voila! Un desert gourmet cu care iti poti impresiona orice invitat!

👉Stim ca esti mereu in cautare de produse de calitate si la preturi atragatoare, asadar, vezi selectia noastra de DULCEATA SI MIERE pentru a pregati cele mai gustoase clatite dulci.

Cum servesti clatitele

Clatitele pot fi personalizate cu toate toppingurile si umpluturile preferate, atat dulci, cat si sarate. Desi cele mai apreciate tind sa ramana clasicele clatite cu dulceata sau cu gem.

Umpluturi dulci:

  • diverse dulceturi sau gemuri
  • crema de branza si capsuni tocate, stropite cu sos de capsuni
  • ricotta sau mascarpone cu fructe de padure proaspete
  • frisca, fructe de padure proaspete si zahar pudra
  • crema de vanilie si piersici
  • miere, capsuni proaspete si zahar pudra
  • banane caramelizate, nutella si unt de arahide
  • lemon curd, sos de afine, afine si zahar pudra
  • umplutura de placinta cu mere, caramel sarat si inghetata de vanilie
  • sirop de artar, nuci pecan si scortisoara

Umpluturi sarate:

  • legume sote si oua
  • caprese (mozzarella, rosii si busuioc)
  • sunca si branza
  • oua omleta si sunca
  • spanac, ciuperci si parmezan
  • pesto, pui si mozzarella

Descopera si tu umpluturile si toppingurile tale preferate!

Reteta clatite pufoase

Clatite pufoase, delicioase. Serveste-le ca atare, presarate cu zahar pudra, sau stropeste-le cu miere. Un deliciu simplu, de care nu te mai saturi!

Ingrediente:

  • 1 cana faina universala
  • 2 oua
  • 1 cana lapte
  • 1 cana apa minerala
  • ¼ lingurita sare
  • 2 linguri de unt topit

Mod de preparare:

Intr-un castron mare, amesteca bine cu un tel faina si ouale. Adauga treptat laptele si apa, amestecand continuu pentru a se combina ingredientele. Adauga sarea si untul si bate aluatul pana se omogenizeaza si toate cocoloasele de faina s-au desfacut. Lasa aluatul de clatite pufoase sa se odihneasca la rece timp de o ora.

Incinge o tigaie antiaderenta la foc mediu-mare, unge-o usor cu un servetel imbibat in ulei. Prajeste clatitele aproximativ 2 minute, pana cand se rumenesc, apoi intoarce-le cu o spatula. Serveste-te simple, presarate cu zahar pudra si fructe proaspete.

Dupa ce s-au racit le poti stivui si pastra in pungi de plastic sigilabile in frigider pentru cateva zile sau in congelator, pana la doua luni. Cand folosesti clatite congelate, dezgheata-le pe un gratar pentru prajituri, la temperatura camerei, apoi desprinde-le usor. Inainte de a le umple, le poti incalzi usor la microunde.

Clatite cu dulceata

O reteta simpla, clasica, de clatite cu lapte si oua, dar aromele sunt cele care o fac deosebita.

Ingrediente:

  • 2 oua mari
  • 3/4 cana lapte
  • 1/2 cana apa minerala
  • 1 cana de faina
  • ½ lingurita apa de flori de portocal
  • 3 linguri de unt topit
  • dulceata de portocale
  • unt, pentru tigaie

Mod de preparare:

Intr-un blender, combina faina, laptele, ouale, untul topit, apa minerala, apa de flori de portocal si pulseaza timp de 10 secunde. Lasa aluatul de clatite la frigider pentru 1 ora. Ca fapt divers, poti pastra aluatul la frigider pana la 48 de ore.

Incinge o tigaie mica antiaderenta. Adauga putin unt pentru a unge fundul acesteia. Toarna cate un polonic de aluat in centrul tigaii si roteste pentru a-l intinde uniform. Gateste 30 de secunde, pana la un minut si intoarce clatita. Scoate-o pe o farfurie si acopera cu un capac pana termini de gatit toate clatitele. Continua pana cand termini aluatul de clatite. Serveste-le cu dulceata de portocale.

Clatite cu gem

Reteta de clatite cu gem perfecta, de pregatit pentru orice ocazie si complet delicioasa! Cea mai buna parte a acestei retete de clatite este ca sunt super usor de realizat si pot fi facute chiar in blenderul tau. Nu sunt grozave doar la micul dejun, ci si la desert!

Ingrediente:

  • 2 cani de lapte
  • 4 oua mari
  • 3 linguri de unt nesarat, topit si putin racit
  • 1 lingura zahar tos
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • ½ lingurita sare
  • 1 ½ cana de faina universala, cernuta
  • gem la alegere

Mod de preparare:

Intr-un blender, amesteca laptele, ouale, untul, zaharul, vanilia, sarea si faina timp de 15 pana la 20 de secunde sau pana cand aluatul este omogen. Da la frigider cel putin 30 de minute sau peste noapte. Incinge o tigaie la foc mediu-mic. Toarna aproximativ 1/4 cana de aluat in tigaie, inclinand-o imediat dintr-o parte in alta pentru a forma un cerc uniform. Gateste aproximativ 1 minut pe fiecare parte sau pana se rumenesc usor. Scoate-le pe o farfurie si stivuieste-le pana cand sunt gata de servire. Repeta cu aluatul ramas. Serveste clatitele cu gemul preferat. De asemenea, poti opta pentru fructe proaspete, dulceturi, crema de lamaie sau crema tartinabila de ciocolata.

Cu toate aceste sfaturi pentru a face clatite cu dulceata, nu mai exista niciun motiv sa nu ai succes de fiecare data! Scoate-le din anonimat cu umpluturi deosebite si bucura-te de un desert pe cat de simplu, pe atat de versatil si delicios.

Sursa foto: Shutterstock