Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineCele mai gustoase Clatite: RETETE pas cu pas
Inspiratie

Retete clatite pufoase: simple, cu fructe, de post, sarate

Deserturile preparate in casa sunt printre cele mai delicioase gustari. Iar intre acestea, clatitele ocupa un loc special. Ne-au indulcit copilaria si de ele ne leaga poate unele dintre cele mai frumoase amintiri de familie.

Clatitele pot fi facute cu gem, dulceata, marmelada, ciocolata, dar pot fi si sarate, cu branza, urda sau, de ce nu, spanac. Pot fi consumate singure sau pot insoti un alt fel de mancare. De exemplu, cele cu verdeturi merg foarte bine la o supa de vacuta.

Despre istoria acestui delicios desert, in materialul de mai jos, care contine si retete gustoase, de pus in practica imediat.

 

Pentru o combinatie deopotriva dulce si racoritoare, poti încerca sa pregatesti clatite cu inghetata, o asociere armonioasa si irezistibila, demna de cei mai rafinati gurmanzi.

  • Retete de clatite
  • O scurta istorie a clatitelor
  • Informatii inedite despre clatite

Retete de clatite

Descopera mai jos noua dintre cele mai gustoase si populare retete de clatite:

Reteta clasica de clatite, pas cu pas

Ingrediente:
  • 3 oua;
  • 300 g de faina;
  • 300 ml de lapte;
  • 250-300 ml de apa minerala;
  • 3 linguri de unt topit (optional);
  • 1 praf de sare;
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar sau dupa gust;
  • arome: 1 lingurita extract de vanilie sau un plic de zahar vanilat si, daca iti place, putina coaja de lamaie rasa. Aromele se adauga doar daca vrei sa faci clatite dulci;
  • aproximativ 50 de ml de ulei pentru prajit;
  • apa minerala sau laptele se pot inlocui si cu apa simpla, insa clatitele nu vor iesi la fel de pufoase.

Mod de preparare:
Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este tigaia. Numai o tigaie buna, de calitate, va asigura o experienta culinara deosebita, dar si mai putin timp pierdut in bucatarie. 

O tigaie potrivita pentru prepararea clatitelor are coada lunga si peretii laterali nu foarte inalti. Trebuie sa te asiguri ca aceasta nu "prinde" aluatul. Tigaile moderne, din teflon, sunt ideale, dar si una clasica, neagra, cum gasesti prin bucataria bunicii isi va face treaba bine.

Sa trecem la prepararea propriu-zisa a aluatului pentru clatite. In primul rand, trebuie sa stii ca acest tip de aluat este unul foarte adaptabil. Daca nu ai lapte, de exemplu, clatitele pot fi preparate simplu si doar cu apa minerala. Diferenta de gust va fi foarte mica, iar clatitele mai pufoase si mai poroase. Daca nu ai trei oua, aluatul poate fi pregatit si cu doua sau chiar cu unul, daca acesta este mai mare. Poti incerca si combinatii de tipul 1 ou si un albus, 1 ou si doua galbenusuri etc., cu rezultate la fel de gustoase. Iar apa minerala poate fi substituita cu lapte sau cu apa simpla. 

Poti adauga in aluat si putina grasime - unt topit sau ulei, de exemplu, in jur de trei linguri. Daca vrei un aluat mai usor, insa, evita acest ingredient. Clatitele pot fi prajite in ulei, in unt topit sau intr-o combinatie dintre cele doua. Daca dispui insa de o tigaie moderna, ai posibilitatea sa coci clatitele cu zero grasime.

Ia asadar un castron, sparge ouale intregi si bate-le impreuna cu sarea. Se adauga apoi faina, alternativ cu laptele. Compozitia se amesteca bine cu telul dupa fiecare transa. Daca vrei sa folosesti arome, adauga de la inceput extractul de vanilie si zaharul vanilat. Nu exagera insa cu zaharul, pentru ca acesta se caramelizeaza in tigaie si vei obtine clatite negricioase. Compozitia se amesteca bine cu telul, cu lingura sau cu un mixer si se insista asupra cocoloaselor.

Pont: daca folosesti un mixer, toate ingredientele se adauga de la inceput in castron si se amesteca pana cand compozitia devine neteda.

Daca nu folosesti un mixer, dupa ce ai adaugat aromele, este timpul sa adaugi, treptat, cantitatea de lapte ramasa, apa minerala si untul topit, dar nu fierbinte. Apa minerala se adauga pe rand, pentru a adapta consistenta aluatului. In tot acest timp trebuie sa amesteci energic. 

La final, aluatul trebuie sa fie lipsit de cocoloase, mai lichid daca vrei clatite subtiri si mai gros, daca vrei clatite mai groase.

Pe masura ce sta, acest tip de aluat se va ingrosa. Consistenta lui trebuie verificata mereu, daca vrei ca desertul sa-ti iasa perfect. Poti adauga putin lichid de fiecare data cand simti ca si-a modificat consistenta. 

Acum poti trece la coacerea clatitelor. Incinge bine tigaia si unge suprafata acesteia cu grasime. Poti folosi o pensula, daca nu vrei clatite foarte unsuroase.

Ia tigaia incinsa in mana stanga si, cu un polonic sau o cana, toarna compozitia in tigaie. Aceasta trebuie sa sfaraie. In acelasi timp, roteste tigaia astfel incat aluatul sa se aranjeze uniform. Cantitatea de aluat trebuie sa acopere intreaga suprafata a tigaii. 

Este momentul sa asezi tigaia deasupra focului. Cand suprafata vizibila a aluatului isi va pierde luciul, iar marginile clatitei incep sa prinda o culoare aurie, este timpul sa intorci clatita. Poti folosi pentru asta o spatula de lemn sau, daca ai indemanare, poti arunca clatita in sus.

Dupa ce se intoarce, clatita se mai coace putin, pana cand da semne de rumenire si pe partea expusa la foc.

Clatitele se asaza una peste alta, pe o farfurie, pe masura ce sunt coapte.

Reteta clasica de clatite dicteaza ca la final acestea sa fie umplute cu gem sau dulceata. Clatitele se pot rula, se pot impacheta sau se pot aranja sub forma de tort.
 

Retete de clatite-desert

Clatite cu bere si portocale

Ingrediente:
  • 150 ml lapte;
  • 150 ml bere;
  • 2 oua;
  • 2 portocale;
  • 250 g faina;
  • 1 praf sare;
  • 30 g unt topit;
  • 5 linguri zahar;
  • 2 linguri de apa;
  • 50 g unt;
  • sucul unei portocale.
Mod de praparare:
 
Se amesteca faina cu laptele, ouale, berea, sarea si untul topit. Aluatul se lasa la odihnit o ora, apoi clatitele se coc intr-o tigaie unsa cu unt. 
 
In alta tigaie se topesc 5 linguri de zahar, cu 2 linguri de apa. Se va obtine un caramel auriu, in care se adauga 50 de grame de unt, felii de portocale si suc de portocale. Se lasa pe foc 2-3 minute. In fiecare clatita se vor pune 2-3 felii de portocala si sos. Clatitele pot fi pudrate la final cu zahar.

Clatite cu cacao si frisca

Ingrediente:

  • 400 ml iaurt;
  • 2 cani faina;
  • 2-3 linguri cacao;
  • o lingurita praf de copt;
  • 3 oua;
  • 3-4 linguri zahar;
  • zahar vanilat;
  • un varf cutit sare;
  • ulei de floarea soarelui.
Ingrediente umplutura:
  • 250 ml frisca lichida;
  • 100 ml smantana dulce;
  • 2 linguri zahar pudra.

Mod de preparare:

 
Se amesteca la mixer zaharul, zaharul vanilat si ouale. Se adauga apoi iaurtul, faina, sarea, praful de copt si cacao. Compozitia obtinuta trebuie pastrata la rece timp de 30 de minute. Intre timp se mixeaza frisca cu smantana si cu zaharul. Se fac apoi clatitele, intr-o tigaie unsa cu unt. Cand s-au racit, se pot umple cu frisca.
 

Clatite cu crema de cirese

Ingrediente:
  • 140 g faina;
  • 4 oua;
  • 2 linguri zahar;
  • 300 ml lapte;
  • 3 linguri unt.
Ingrediente pentru crema de cirese:
  • 350 g cirese;
  • 250 g mascarpone;
  • 170 g smantana pentru frisca;
  • 3 linguri zahar pudra.
Ingrediente pentru decor:
  • smantana pentru frisca;
  • zahar.
Mod de preparare:
 
Se amesteca la mixer faina cu zaharul, sarea, ouale, laptele si untul topit. La un blender, se mixeaza apoi mascarpone cu smantana pentru frisca, ciresele fara samburi si zaharul. Crema obtinuta trebuie sa fie pufoasa si omogena. Clatitele se fac intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei. Se prajesc timp de 1 minut pe fiecare fata. Dupa ce sunt umplute, clatitele pot fi ornate cu cirese si frisca.
 

Clatite cu Nutella, nuci si banane

 
Ingrediente:
 
  • 3 oua;
  • 300 g de faina;
  • 300 ml de lapte;
  • 250-300 ml de apa minerala;
  • 3 linguri de unt topit (optional);
  • 1 praf de sare;
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar sau dupa gust;
  • arome: 1 lingurita extract de vanilie sau un plic de zahar vanilat);
  • aproximativ 50 ml. de ulei pentru prajit;
  • *apa minerală sau laptele se pot inlocui si cu apa simpla, insa clatitele nu vor iesi la fel de pufoase.
Ingrediente umplutura:
  • 250 g Nutella;
  • 2 banane;
  • un pumn de nuci macinate.
Mod de preparare:
 
Modul de preparare este identic cu cel al clatitelor clasice. La final, insa, clatitele se vor unge cu nutella, peste care se vor pune bucati de banana taiate si nuci maruntite.
 

Reteta de clatite-gustare

 

Clatite cu sunca si cascaval

Ingrediente:
  • un ou;
  • 200 ml lapte;
  • 250 g faina;
  • 50 ml ulei;
  • un praf sare.

Ingrediente umplutura:

  • 200 g sunca;
  • 50 g cascaval;
  • 2 oua;
  • pesmet;
  • ulei pentru prajit.

Mod de preparare:

 
Se amesteca la mixer toate ingredientele pentru aluat. Se fac 10 clatite, care se pun deoparte. Cascavalul dat pe razatoare se presara peste fiecare, apoi de taie marunt sunca si se pune peste. Clatitele se impacheteaza precum sarmanele. Se bate ou cu pesment si clatitele se trec prin aceasta compozitie, urmand ca apoi sa fie rumenite in ulei incins.
 

Retete de clatite la cuptor

Clatite la cuptor, cu spanac

Ingrediente:
  • 350 g faina;
  • 500 ml lapte;
  • 3 oua;
  • o lingurita praf de copt;
  • un praf sare;
  • o lingura ulei.

Ingrediente umplutura:

  •  25 g unt;
  •  25 g faina;
  • 200 g spanac curatat, spalat si taiat;
  • 100 ml lapte;
  • 50 ml smantana;
  • 125 g parmezan;
  • 100 g mozzarella rasa;
  •  un praf sare;
  •  o ceapa;
  • un praf piper alb;
  • ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
 
Se bat ouale, cu praful de sare si o lingura de praf de copt. Se adauga apoi faina, lingura de ulei si laptele. Pentru compozitie, se topeste untul intr-o tigaie, apoi se adauga faina si se amesteca. Treptat, trebuie adaugat si laptele, apoi piperul, sarea si smantana. Intr-o alta tigaie, se va praji ceapa intr-o lingura de ulei, apoi se va adauga spanacul. Apoi se adauga parmezanul ras si sosul alb. Fiecare clatita se umple cu doua linguri de compozitie, peste care se pune mozzarella. Clatitele impaturite se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se baga la cuptor timp de 15 minute.
 

Clatite la cuptor, cu branza de vaci

Ingrediente:
  • un ou;
  • 200 ml lapte;
  • 250 g faina;
  • 50 ml ulei;
  • un praf sare.

Ingrediente umplutura:

  • 2 oua;
  • 2 linguri de zahar;
  • 400 de grame branza de vaci dulce;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • esenta de portocale sau vanilie;
  • zahar;
  • stafide;
  • putin unt pentru uns vasul de yena.

Ingrediente sos:

  • smantana dulce;
  • 2 oua;
  • 2 linguri de zahar.
Mod de preparare:
Se amesteca la mixer toate ingredientele pentru aluat si se fac 10 clatite. Pentru umplutura se amesteca branza cu 2 oua, 2 linguri de zahar, esenta de portocale sau vanilie, coaja rasa de la o lamaie. La final se adauga si stafide. Fiecare clatita va fi umpluta cu doua linguri de compozitie si va fi impaturita ca o sarma. Clatitele se pun intr-un vas termorezistent, uns cu unt, si se presara cu zahar. Apoi se baga la cuptor timp de 10 minute. Sosul se prepara din smantana dulce amestecata cu 2 linguri de zahar si 2 oua. Sosul se toarna peste clatite. Dupa inca 15 minute la cuptor, clatitele vor fi numai bune.

Reteta de clatite de post

Ingrediente:

  • 250 g faina;
  • 200 ml apa minerala;
  • 3 linguri ulei;
  • un plic zahar vanilat;
  • un praf de sare;
  • o lingura zahar;
  • ulei pentru prajit;
  • gem sau dulceata, dupa gust.
Mod de preparare:
 
Faina se amesteca cu sarea, zaharul si zaharul vanilat, peste care se toarna uleiul si apa minerala, treptat. Lasati compozitia la frigider, timp de 30 de minute. Clatitele pot fi apoi coapte. La final se umplu, pe rand, cu gem sau dulceata.
 

O scurta istorie a clatitelor

Etimologia cuvantului "clatite". Cum se numesc clatitele in lume

cate tari, atatea denumiri pentru faimoasele clatite. Vechii greci numeau clatitele teganites. In Germania, insa, le veti intalni ca Palatschinke. Trecem in Austria, unde sunt cunoscute drept Pfannkuchen sau Frittaten. Mai aproape de noi, in Serbia, se numesc palacinka, iar in Ungaria le spune, simplu, palacsinta. Cat despre slovaci, acestia au ajuns sa le numeasca palacinka;

Cum au aparut clatitele

se pare ca acest desert este o specialitate bretona. Din Bretania - regiune din nord-vestul Frantei - clatitele (n.r. crepes, in franceza) s-au raspandit rapid in lume. La inceput, clatitele se serveau cu cidru - bautura fermentata, pe baza de mere;

 

Tari in care sunt populare clatitele

sunt foarte populare in tari ca Germania sau Polonia, unde exista sortimente facute chiar si din cartofi. In Egipt, Canada sau SUA sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru clatitele pufoase, pe care le vezi de obicei prin filmele de la Hollywood. Aici, clatitele sunt pregatite mai ales la micul dejun. In Franta, au devenit o religie in sine, existand inclusiv restaurante specializate in prepararea lor. Olandezii, in schimb, le prefera la cina, insa le iubesc la fel de mult.
 

Informatii inedite despre clatite

Despre festivalul clatitelor din Romania


Daca se intampla sa fiti in Brasov chiar inainte de intrarea in Postul Pastelui, nu trebuie sa ratati Festivalul Clatitelor, de la Prejmer. Devenit deja traditie, este un bal mascat care dureaza pana in zori. Peste 20.000 de clatite sunt facute in aceasta noapte, dupa retete secrete.

Festivalul simbolizeaza triumful luminii asupra intunericului si alungarea iernii.
In cadul acestui festival, in anul 2014, doua femei din sat au facut o clatita lunga de 30 de metri.

Festivaluri ale clatitelor in lume

In Franta, in schimb, se sarbatoreste Ziua Clatitelor. Sarbatoarea are loc in data de 2 februarie, Ziua Binecuvantarii Fecioarei Maria. A ajuns insa sa fie cunoscuta drept Ziua Clatitelor, pentru ca traditia cere sa fie servite astfel de preparate. Superstitia spune ca persoana care reuseste sa arunce o clatita in sus si sa o prinda cu mana dreapta in tigaie, in timp ce in stanga tine o moneda de aur, va avea noroc si prosperitate tot anul.
 
Si in Anglia se organizeaza un festival al clatitelor: Shrove Tuesday (n.r. Martea Spovedaniei), cunoscut si sub denumirea de Pancake Tuesday (n.r. Martea Clatitelor).

Cele mai scumpe clatite

Tot in Anglia, de data asta in Manchester, se vand unele dintre cele mai scumpe clatite din lume. Costa in jur de 1330 de dolari si se prepara cu homar, caviar, trufe si sos Hollandaise - in prepararea caruia se foloseste una dintre cele mai scumpe sampanii din lume, Dom Perignon. Reteta a fost creata de restaurantul de lux Opus.
 
Dubaiul intrece cu mult aceasta performanta. O singura clatita servita intr-unul dintre restaurantele de lux din acest excentric oras se vinde la pretul de 25.000 de euro. Este presarata cu aur comestibil.

Recorduri legate de clatite

Sean McGinlay si Natalie King, doi bucatari din Glasgow, au construit cel mai mare turn de clatite din lume, masura nu mai putin de 75 de centimetri. Pentru aceasta performanta au muncit nu mai putin de 22 de ore si au folosit 100 de oua, peste 10 litri de lapte, 5 kilograme de faina si 3 de unt.
 
Iar recordul pentru clatita aruncata cel mai sus este de 9,47 de metri si a fost stabilit in 2010, la New York.

Tipuri de clatite

Clatitele pot fi dulci - crepes - sau sarate - galette. Din grupa clatitelor desert fac parte sortimente precum: clatitele cu dulceata sau gem, clatitele cu branza de vaci, clatitele cu urda si marar, clatitele cu inghetata, clatitele cu sos de ciocolata, clatitele cu gem de caise si nuci sau clatitele cu nuca si frisca.
 
Din grupa celor sarate, amintim: clatitele umplute cu carne, clatitele cu creier si spanac, clatitele cu spanac si branza, clatitele brasovene sau clatitele cu legume.
 
Daca v-am facut pofta de clatite, dar nu aveti toate ingredientele, acestea pot fi comandate si online, de pe www.mega-image.ro. Care este reteta voastra favorita?