Cartofi evantai și cârnăciori înveliți în bacon
În atlasul gastronomic mondial, unele rețete reușesc să combine perfect simplitatea cu rafinamentul, oferind o experiență culinară de excepție. Una dintre ele este cea de cartofi evantai, serviți alături de cârnăciori suculenți, înfășurați într-o mantie crocantă de bacon. Acest duo culinar promite nu doar să încânte papilele gustative, ci și să aducă o notă de eleganță oricărei mese, fie ea un prânz de weekend sau o cină festivă.
În multe cărți de bucate, cartofii evantai sau acordeon poartă numele de „cartofi Hasselback”, după numele restaurantului suedez din Stockholm unde au fost serviți pentru prima oară, la jumătatea secolului trecut.
Și cum o rețetă, odată intrată în patrimoniul culinar mondial, este în permanență îmbogățită și modificată, lângă minunații cartofi cu unt la cuptor au apărut, ca o completare de gust și savoare, cârnăciorii cu șuncă afumată, care adaugă un plus de aromă, făcând din acest preparat un fel de mâncare de sine stătător.
În rândurile care urmează, vei descoperi pașii necesari pregătirii acestei rețete, care poate deveni rapid preferata ta și a celor dragi.
Ingrediente:
- 9 cartofi medii, pentru copt;
- 9 cârnați semiafumați, subțiri;
- 27 felii de bacon;
- 2 crenguțe de rozmarin verde;
- 2 linguri ulei de măsline de bună calitate;
- 70 g unt;
- sare, după gust;
- piper negru, proaspăt măcinat, după gust.
👉 Ca să obții un preparat ca la carte, este recomandat să folosești doar produse de cea mai bună calitate. De aceea, alege din oferta de carnati si crenvursti pe cei semiafumați, care vor da un gust savuros cartofilor evantai.
Mod de preparare cartofi evantai la cuptor și cârnăciori în bacon:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C (foc mediu). Cartofii evantai se vor coace în coajă, de aceea vor trebui mai întâi spălați foarte bine. Apoi, unul câte unul, se așază între două palete de lemn de aceeași grosime, astfel încât cuțitul să nu îi pătrundă complet, și se taie feliuțe subțiri, de 3-4 mm grosime.
- Așază cartofii astfel tăiați într-o tavă de copt, asezonează-i după gust cu sare și piper negru, apoi stropește-i cu cele două linguri de ulei de măsline extravirgin. Introdu tava în cuptor și lasă-i la copt timp de 20 de minute.
- Între timp, taie fiecare cârnăcior în trei bucăți egale, pe care le învelești în feliuțele subțiri de bacon.
- După trecerea timpului de copt, scoate tava din cuptor și așază printre cartofi bucățile de cârnăciori învelite în bacon. Adaugă deasupra și crenguțele de rozmarin, apoi reintrodu tava în cuptor pentru alte 20 de minute.
- Când totul s-a copt, scoate tava, pune pe fiecare cartof fierbinte câte o feliuță de unt, care le va îmbogăți gustul și servește.
👉 Rețeta de cartofi evantai la cuptor nu este dificil de pregătit. Ca să îți fie și mai ușor, urmărește acest videoclip, în care poți vedea modul în care se taie cartofii și cum se înfășoară cârnăciorii cu bacon.
Sfaturi utile și recomandări
- Alege cartofi pentru copt, de mărimi aproximativ egale, astfel încât să se gătească în același timp.
- Ca să îți fie mai ușor la operațiunea de tăiere, poți sprijini cartoful între două funduri de tocat, de grosimi identice sau într-o lingură mai mare, pentru servit. Astfel, cuțitul nu va pătrunde decât atât cât este nevoie, fără să desprindă complet feliile.
- La nevoie, rozmarinul se poate înlocui cu alte ierburi sau condimente: cimbru, măghiran, chimen, usturoi etc.
- Ca să fii sigur că feliuțele se vor desface frumos la cuptor, în formă de acordeon, poți lăsa cartofii câteva minute în apă rece după ce i-ai tăiat, astfel încât să îndepărtezi o parte din amidonul pe care îl conțin.
- Înainte de a-i introduce a doua oară în cuptor, poți presăra cartofii cu pesmet, un amestec de pesmet și parmezan sau doar parmezan ras.
- În loc de a adăuga untul la final, poți unge cartofii de la început cu un amestec de unt topit și ulei, insistând pe porțiunile dintre felii.
Pentru toate rețetele de cartofi acordeon la cuptor se pot folosi și cartofii dulci, pentru un plus de culoare și un gust aparte. Află mai multe amănunte din articolul 👉 Cartofii dulci: sfaturi de preparare si retete delicioase.
Alte rețete de cartofi evantai la cuptor
Dacă ți-am deschis apetitul pentru cartofi acordeon, poți încerca să-i combini cu alte ingrediente, dar cu același rezultatul savuros.
Cartofi evantai cu usturoi și parmezan
Combinația de usturoi și brânză italiană maturată merge perfect cu textura interioară cremoasă a cartofilor evantai.
Ingrediente:
-
4 cartofi mari;
-
4 linguri ulei de măsline;
-
4 căței de usturoi, tocați mărunt;
-
50 g parmezan ras;
-
sare și piper, după gust;
- 2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200°C. Spală bine cartofii și taie-i felii subțiri, fără a ajunge până la capăt.
- Unge cartofii cu ulei de măsline, asigurându-te că pătrunde și între felii. Presară usturoiul tocat, sarea și piperul peste cartofi.
- Coace-i timp de 45-50 de minute, până devin crocanți. Scoate-i din cuptor și presară parmezanul ras și pătrunjelul tocat pe deasupra înainte de a-i servi.
Cartofi evantai cu bacon și cheddar
Puține lucruri sunt mai bune decât aroma afumată a baconului așezat între feliile de cartofi acordeon, peste care se topesc generos bucățelele de brânză.
Ingrediente:
-
4 cartofi mari;
-
8 felii de bacon, tăiate bucățele;
-
100 g brânză cheddar, rasă;
-
4 linguri ulei de măsline;
-
sare și piper, după gust;
-
2 fire ceapă verde, tocată.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200°C. Taie cartofii în felii subțiri, fără a le separa complet. Introdu bucățele de bacon între felii.
- Unge cartofii cu ulei de măsline, asezonează cu sare și piper și coace-i timp de 45 de minute.
- Cu 10 minute înainte de a fi gata, presară brânza cheddar deasupra cartofilor. Scoate din cuptor și decorează cu ceapă verde tocată.
Cartofi evantai cu rozmarin și lămâie
Dacă varianta de cartofi evantai cu bacon este preferata zilelor reci, prospețimea acrișoară a lămâii, îmbinată fericit cu parfumul rozmarinului, aduce un plus de savoare meselor din sezonul estival.
Ingrediente:
-
4 cartofi mari;
-
4 linguri ulei de măsline;
-
2 linguri rozmarin proaspăt, tocat;
-
1 lingură coajă de lămâie rasă;
-
sare și piper, după gust;
-
1 lămâie, tăiată felii.
Mod de preparare:
-
Preîncălzește cuptorul, spală și taie cartofii în felii subțiri. Unge cartofii cu ulei de măsline și presară deasupra rozmarinul, coaja de lămâie, sarea și piperul.
-
Coace timp de 45-50 de minute. Când este gata, servește-i alături de felii de lămâie.
Cartofi evantai cu pesto și mozzarella
Folosite, de regulă, în felurile cu paste, pestoul și mozzarella fac casă bună și cu cartofii evantai, pe care îi parfumează cu arome care aduc aminte de vacanțele italiene.
Ingrediente:
-
4 cartofi mari;
-
4 linguri pesto de busuioc (sau alt tip preferat);
-
200 g mozzarella, feliată;
-
4 linguri ulei de măsline;
-
sare și piper, după gust;
-
100 g roșii cherry, tăiate în jumătăți.
👉 La această rețetă poți înlocui mozzarella cu cascaval sau alt sortiment de brânză care se topește. Alege din oferta de branzeturi pe cea care se potrivește cel mai bine gustului tău.
Mod de preparare:
-
Preîncălzește cuptorul la 200°C, taie cartofii în felii subțiri, unge-i cu ulei de măsline și coace-i timp de 40 de minute.
-
Scoate-i din cuptor și unge fiecare cartof cu pesto, apoi adaugă bucăți de mozzarella între felii. Introdu-i în cuptor pentru încă 10 minute, până se topește mozzarella. Servește cu roșii cherry proaspete pe deasupra.
Cartofi evantai cu smântână și ceapă caramelizată
Dulceața cepei și onctuozitatea smântânii vor face din această rețetă felul favorit al familiei tale pentru un prânz de duminică sau sărbătoare.
Ingrediente:
-
4 cartofi mari;
-
4 linguri ulei de măsline;
-
sare și piper, după gust;
-
2 cepe mari, feliate subțire;
-
2 linguri unt;
-
100 g smântână;
-
2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat.
Mod de preparare:
-
Preîncălzește cuptorul, taie cartofii în felii subțiri, unge-i cu ulei de măsline, sare și piper și coace-i timp de 45-50 de minute.
- Între timp, caramelizează ceapa într-o tigaie cu unt până devine aurie. Scoate cartofii din cuptor și adaugă deasupra ceapa caramelizată. Servește cu o lingură de smântână și presară pătrunjel proaspăt pe deasupra.
Rețetele de cartofi evantai sunt exemplul perfect pentru modul în care ingredientele simple, pregătite cu grijă și atenție, pot crea o adevărată explozie de arome și texturi. Versatilitatea lor permite adăugarea de noi ingrediente, adaptându-se astfel preferințelor fiecărui gurmand și transformând o masă obișnuită într-un adevărat festin.
Surse foto: Shutterstock