Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineCartofii dulci: sfaturi de preparare si retete delicioase
Inspiratie

Cartofii dulci: sfaturi de preparare si retete delicioase

Originar din zonele tropicale ale Americii, cartoful dulce se gaseste intr-o diversitate de soiuri. Dintre cele comestibile, populare sunt cele al caror tubercul are coaja rosie, roz sau portocalie. Nuantele din interiorul acestora difera intre galben, portocaliu, rosu, maro, mov si bej.

Despre soiurile cultivate frecvent trebuie sa stii ca cele cu pulpa alba sau galben pal sunt mai putin dulci decat cele cu pulpa rosie, roz sau portocalie. Afla mai multe despre cartofii dulci, despre efectele consumului lor si despre felurile in care ii poti prepara pentru a te bucura de gustul delicios.

  • Informatii nutritionale ale cartofului dulce
  • Beneficii si contraindicatii ale consumului de cartofi dulci
  • Retete delicioase cu cartofi dulci

Informatii nutritionale ale cartofului dulce

In ceea ce priveste valoarea nutritionala a cartofilor dulci preparati prin fierbere sau coacere, trebuie sa stii ca 100 de grame echivaleaza cu 86 de kilocalorii. Compozitia acestora arata astfel:

  • 83,1 grame de carbohidrati
  • 20,1 grame de glucide
  • 12,7 grame de amidon
  • 4,2 grame de zaharuri
  • 1 gram de proteine
  • 3 grame de fibre
  • 0,1 grame de grasimi

Cartofii dulci contin insa si fibre, proteine, vitamine si minerale esentiale pentru sanatate. Iata care este proportia acestora in tuberculii comestibili nepreparati termic:

Minerale:

  • Calciu: 3%
  • Fier: 5%
  • Magneziu: 7%
  • Mangan: 12%
  • Fosfor: 7%
  • Potasiu: 7%
  • Sodiu: 4%
  • Zinc: 3%

Vitamine in 100 de grame de cartofi dulci cruzi:

  • Vitamina A: 89% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • Betacaroten: 79% din DZR
  • Vitamina B1: 7% din DZR
  • Vitamina B2: 5% din DZR
  • Vitamina B3: 4% din DZR
  • Vitamina B5: 16% din DZR
  • Vitamina B6: 16% din DZR
  • Vitamina B9: 3% din DZR
  • Vitamina C: 3% din DZR
  • Vitamina E: 2% din DZR

Beneficii si contraindicatii ale consumului de cartofi dulci

Beneficii

Cartoful dulce este bogat in potasiu, un mineral care modereaza efectele sodiului asupra organismului. Potasiul regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza proportia de acizi si baze din organism, conform Medical News Today. Acesta contribuie si la sanatatea muschilor si a oaselor, asigurand alcalinitate si conferindu-le acestora densitatea minerala de care au nevoie. 

Potrivit studiilor, consumul de cartofi dulci are efecte benefice pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet si anumite afectiuni cardiovasculare. Pentru ca au un continut glicemic scazut, cartofii dulci previn rezistenta la insulina si reduc nivelul glucozei din sange. De asemenea, cartofii dulci sunt bogati in fibre, care previn constipatia si asigura sanatatea tractului digestiv.

Conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition,betacarotenul pe care il contin cartofii dulci poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata, dar are efecte confirmate si in preventia cancerului de colon. Betacarotenul, transformat in vitamina A in organism, este esential pentru mentinerea echilibrului hormonal din timpul sarcinii si al alaptarii. 

Cartofii dulci au si un continut ridicat de vitamina C, care ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim. Astfel, organismul se va apara eficient impotriva virusurilor si bacteriilor.

Colina, o amina din complexul vitaminei B regasita in cartofii dulci, este asociata cu reducerea episoadelor de insomnie, cu imbunatatirea functiilor cognitive si a memoriei, dar si cu sanatatea sistemului muscular. Aceasta mentine structura membranelor celulare si reduce inflamatia cronica.

Consumul de cartofi dulci este asociat si cu imbunatatirea functiei vizuale, datorita continutului de vitamina A. De asemenea, vitaminele C si E contribuie la sanatatea ochilor si previn aparitia afectiunilor degenerative.

Contraindicatii

Consumul de cartofi dulci nu este periculos pentru sanatate, insa anumite categorii de persoane trebuie sa ii consume cu moderatie, deoarece contin mult potasiu. 

Conform unui studiu publicat in volumul Advances in Nutrition - An International Review Journal, consumul de alimente bogate in potasiu este contraindicat persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului renal, aritmie cardiaca, palpitatii, hipertensiune, tahicardie sau insuficienta cardiaca.

Retete delicioase cu cartofi dulci

Pentru un plus de savoare si o masa completa, poti servi preparatele din cartofi dulci alaturi de salate verzi cu diferite dressinguri.

De la supe si tocanite la sufleuri si chipsuri crocante, exista o multime de feluri in care poti pregati cartofii dulci. Include-i in meniul familiei tale si tine cont de preferintele fiecarui membru pentru a va bucura impreuna de preparate gustoase si sanatoase.

Supa crema de cartofi dulci

Pentru acest preparat vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 50 de grame de unt
  • 1 ceapa alba
  • 1 litru de supa de pui sau de legume
  • 1 kilogram de cartofi dulci
  • smantana lichida (cantitatea poate varia in functie de gusturi)
  • cepusoara
  • sare, piper si cimbru, dupa gust

 

Pentru a prepara supa crema de cartofi dulci, vei avea nevoie de o cratita cu volumul de 3 litri sau mai mult. Topeste untul in cratita si soteaza ceapa alba tocata marunt, dupa care adauga supa de pui sau de legume si asteapta sa inceapa sa fiarba. Adauga in supa cartofii taiati anterior, acopera cratita si lasa sa fiarba timp de 20 de minute. 

Asezoneaza supa cu sare, piper si cimbru si mai las-o la fiert pana cand cartofii se inmoaie complet. Dupa ce ai luat-o de pe foc, zdrobeste legumele cu un mixer vertical sau in blender pana cand supa ajunge la consistenta dorita. La servire, adauga smantana dupa gust si cepusoara tocata marunt.

 

Tocanita marocana cu cartofi dulci si naut

Pentru aceasta tocanita aromata vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 400 de grame de naut fiert
  • ½ kilogram cartofi dulci
  • 400 de grame de rosii tocate 
  • ½ litru de supa de legume
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ceapa alba
  • ½ kilogram de spanac congelat
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare, piper si alte mirodenii: pudra de ardei iute, scortisoara macinata, praf de ghimbir si de turmeric, coriandru, chimion, paprika
  • coriandru proaspat

Pentru a prepara tocanita marocana, vei incepe prin a cali ceapa tocata marunt intr-o cratita in care ai adaugat cele doua linguri de ulei de masline. Cand aceasta devine sticloasa, adauga si usturoiul tocat marunt si lasa aromele sa se amestece timp de 1 minut. 

Adauga sare, piper si restul mirodeniilor, dupa gust, amesteca-le cu lingura de lemn si adauga supal de legume. Pune si rosiile si dupa ce amestecul incepe sa fiarba, adauga cartofii taiati cubulete si nautul fiert. Lasa apa sa scada timp de o jumatate de ora, pana cand se inmoaie cartofii, adauga si spanacul si mai lasa oala pe foc cateva minute. Serveste tocanita fierbinte, dupa ce ai asezonat-o cu coriandru tocat marunt.

Cartofi dulci acordeon

Pentru acest preparat, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 5-6 cartofi dulci de dimensiuni similare
  • 100 de grame de iaurt gras
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita de ulei de masline
  • 1 lingura de unt
  • sare mare, piper si cimbru, dupa gust

Spala cartofii dulci si taie-i felii subtiri pana spre baza, fara a duce cutitul pana jos, ca si cum partea inferioara ar fi un suport pentru acestia. Topeste untul intr-un ibric si amesteca-l cu uleiul de masline, cimbrul, sarea, piperul si usturoiul tocat marunt. 

Foloseste o pensula de bucatarie pentru a unge cartofii cu jumatate din acest amestec, intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt. Pune tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade Celsius si lasa cartofii sa se coaca timp de o ora. Inainte cu 10-15 minute de a-i scoate din cuptor, unge-i si cu restul de amestec aromat. Serveste-i alaturi de o iaurtul gras, cat timp sunt calzi.

Curry cu cartofi dulci si tofu

Pentru acest preparat de origine asiatica, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 600 de grame de orez cu bob lung
  • 200 de grame de tofu
  • ½ kilogram de broccoli
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa alba de marime medie
  • ⅔ litri de supa de legume
  • 250 ml de lapte de cocos
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri de ulei de susan
  • 1 cartof dulce mare
  • sare, piper, chimion, curry si coriandru proaspat, dupa gust
 

Fierbe orezul la foc mic, astfel incat sa nu se lipeasca de oala, conform instructiunilor de pe ambalaj. Prajeste tofu in uleiul de floarea-soarelui, dupa ce l-ai taiat cubulete, apoi foloseste o cratita pentru a rumeni in uleiul de susan cartoful dulce taiat cuburi. 

Adauga peste cartofi laptele de cocos si supa de legume si pune apoi ceapa si usturoiul tocate marunt. Asezoneaza preparatul cu sare, piper, curry si chimion si lasa amestecul sa dea in clocot, apoi adauga tofu, broccoli si coriandru tocat marunt. Lasa aromele sa se intrepatrunda 15 minute la foc mic si serveste preparatul alaturi de orezul fiert anterior.

Piure de cartofi dulci

Pentru acestă garnitura delicioasa care se potriveste foarte bine cu orice friptura, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 

  • 1,5 kilograme de cartofi dulci
  • 100 de grame de unt
  • 100 de mililitri de lapte de vaca
  • 100 de mililitri de smantana de gatit (minimum 30% grasime)

Fierbe cartofii intregi in apa cu sare si descojeste-i dupa ce s-au inmuiat complet. Pune-i intr-o cratita si adauga untul taiat cubulete peste ei. Paseaza-i cu zdrobitorul pentru piure si adauga treptat si laptele, dupa ce l-ai incalzit in prealabil impreuna cu smantana de gatit. Serveste piureul alaturi de o portie de coaste de porc marinate sau orice alt preparat principal.

Chipsuri din cartofi dulci

Pentru aceasta gustare delicioasa si sanatoasa, ai nevoie de doar cateva ingrediente:

 

  • 2 cartofi dulci mari
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare, piper si alte condimente sau plante aromatice, dupa gust (poti folosi boia de ardei dulce sau iute, cimbru, oregano, pudra de chilli sau alte mirodenii care iti plac)

Spala bine cartofii si taie-i in felii subtiri, fara a-i descoji inainte. Pune-i intr-un castron suficient de adanc si adauga uleiul, sarea, piperul si celelalte mirodenii si amesteca-i bine cu mainile, pentru a-i aromatiza uniform. Muta-i apoi intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt, cat mai rasfirati, astfel incat sa nu se lipeasca unii de altii. Coace-i in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de o jumatate de ora, pana se rumenesc. Serveste-i simpli sau alaturi de un sos de iaurt, salsa sau guacamole.

Cartofii dulci au numeroase beneficii pentru sanatate, iar gustul lor dulceag se potriveste cu o multime de mirodenii delicioase. Incearca retetele noastre si cu siguranta papilele tale gustative se vor bucura de bogatia de arome pe care le-o oferi.