InspiratieIdei pentru tineArdei umpluti, retete ca la mama acasa - top recomandari
Inspiratie

Ardei umpluti, retete ca la mama acasa - top recomandari

Ardeii umpluti sunt un fel de mancare delicios si satios, care se prepara in mai multe bucatarii din intreaga lume. Aceasta reteta se gateste usor si presupune umplerea ardeilor cu un amestec din carne, orez si legume, urmata de gatirea propriu-zisa pana cand acestia devin moi. Umplutura poate fi adaptata dupa gusturile si preferintele individuale, prin utilizarea a diferite tipuri de carne, condimente si alte ingrediente.

Modul in care se prepara ardeii umpluti difera in functie de regiune, iar in cele ce urmeaza, vom detalia mai multe retete, precum si metodele de preparare si ingredientele care se utilizeaza pentru obtinerea unui preparat gustos.

  • Retete de ardei umpluti
  • Cum prepari sosul pentru ardeii umpluti
  • In cat timp fierb ardeii umpluti

Retete de ardei umpluti

Ardeii umpluti cu carne si orez pot fi pregatiti in diverse moduri, inclusiv la cuptor sau in oala, in functie de preferintele culinare si ingredientele de care dispui.

Reteta de ardei umpluti cu carne tocata

Pentru reteta de ardei umpluti cu carne tocata pot fi folosite diverse tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc, de vita sau de pui.

Reteta ardei umpluti cu carne de porc

Ingrediente:

  • 8-10 ardei grasi;
  • 650 g carne tocata de porc;
  • 150 g orez;
  • 2 oua;
  • 2 cepe;
  • 500 ml suc de rosii;
  • 1 lingura de faina;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • 1 legatura de marar;
  • sare;
  • piper;
  • boia de ardei dulce. 

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Spala ardeii si indeparteaza-le coada si semintele;
  • Pasul 2: Într-un bol, amesteca orezul bine spalat, carnea tocata, ouale, ceapa maruntita, sarea, piperul si boiaua de ardei dulce;
  • Pasul 3: Umple ardeii cu compozitia si formeaza-le un capac cu putina faina presarata peste carne;
  • Pasul 4: Intr-o oala, asaza ardeii umpluti, acopera-i cu apa si adauga sare;
  • Pasul 5: Intr-un bol, pregateste sosul pentru ardeii umpluti. Amesteca sucul de rosii cu putina sare, apa si marar; 
  • Pasul 6: Dupa ce ardeii au dat intr-un clocot, adauga sosul peste si lasa la fiert pentru inca 30 de minute;
  • Pasul 7: La final, adauga patrunjel tocat si serveste-i cu smantana.

➡️ Comanda online produsele favorite, iar Mega Image ti le livreaza acasa in doua ore sau la ora stabilita de tine.

Reteta ardei umpluti cu carne de vita

Ingrediente:

  • 8-10 ardei grasi;
  • 600 g de carne de vita tocata;
  • 200 g de orez;
  • 2 oua;
  • 2 cepe;
  • 1,5 l suc de rosii;
  • 1 rosie mare;
  • 1 legatura patrunjel;
  • 1 legatura marar;
  • cimbru;
  • boia dulce;
  • sare;
  • piper;
  • zahar.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Spala bine ardeii si pregateste-i pentru umplut, taindu-le capacul din partea superioara;
  • Pasul 2: Pregateste compozitia pentru ardei umpluti. Intr-un bol, amesteca bine orezul, carnea tocata, ouale, ceapa maruntita, rosia taiata marunt, patrunjelul, mararul si cimbrul, piperul, sarea si boiaua. Poti adauga o lingura de ulei, daca nu este prea grasa carnea. 
  • Pasul 3: Foloseste o lingura pentru a umple ardeii cu compozitia obtinuta. Asaza ardeii intr-o oala ingusta, astfel incat sa stea cat mai aproape unul de altul, cu partea superioara in sus.
  • Pasul 4: Intr-un bol, amesteca sucul de rosii cu suficienta apa pentru a acoperi ardeii si condimenteaza cu sare si piper. Daca sucul de rosii este prea acru, poti adauga putin zahar. Toarna acest sos peste ardei.
  • Pasul 5: Pune ardeii la foc. Dupa ce au dat in clocot, transfera oala in cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 1 ora.

Reteta ardei umpluti cu carne de pui

Ingrediente:

  • 8-10 ardei grasi;
  • 500 g carne tocata de pui;
  • 150 g orez;
  • 2 cepe;
  • 4 rosii;
  • 2 linguri pasta de tomate;
  • 2 linguri ulei;
  • 1 legatura de marar;
  • piper;
  • sare;
  • boia de ardei dulce.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Pregateste ardeii prin spalare, indepartarea cotorului, a semintelor si a nervurilor, apoi fa-le o crestatura mica la capat, pentru a permite aerului sa iasa in timpul gatirii;
  • Pasul 2: Spala orezul si lasa-l la inmuiat in apa rece;
  • Pasul 3: Curata si taie marunt ceapa, apoi pune-o la calit intr-o tigaie. Dupa ce devine sticloasa, adauga orezul scurs si 2 linguri de pasta de tomate. Mai lasa la gatit pentru inca 5 minute.
  • Pasul 4: Pune intr-un bol, carnea tocata de pui, ceapa, orezul si adauga mararul, sarea, piperul si boiaua. Lasa compozitia la racit, in frigider, timp de 30 de minute;
  • Pasul 5: Umple ardeii cu amestecul pregatit;
  • Pasul 6: Ia o oala si asaza ardeii. Pune peste, rosiile tocate marunt si adauga ulei, apa, sare si lasa-i la fiert pentru o ora;
  • Pasul 7: Serveste ardeii umpluti, calzi, cu smantana.

Reteta de ardei umpluti la cuptor

Ardeii umpluti la cuptor sunt o reteta populara in bucataria romaneasca.

Ingrediente ardei umpluti la cuptor:

  • 8 ardei grasi;
  • 500 g carne tocata;
  • 200 g orez;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 morcov mare;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • 2 oua;
  • sare;
  • piper;
  • diverse condimente (optional, cum ar fi boia de ardei sau cimbru).

Mod de preparare:

  1. Pregateste ardeii - incepe prin a-i spala bine, iar apoi taie-le capacul si indeparteaza-le semintele si membranele interioare;
  2. Pregateste umplutura - intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu orezul, ceapa si morcovul maruntite, precum si cu verdeata tocata fin. Adauga ouale pentru a lega compozitia, sare, piper si condimentele preferate, pentru a da un plus de savoare umpluturii;
  3. Umple ardeii - foloseste o lingura sau mana pentru a umple ardeii cu compozitia. Asigura-te ca umplutura este distribuita uniform si ca ardeii sunt bine umpluti;
  4. Pune ardeii in vasul de cuptor - ia un vas potrivit pentru cuptor si asaza ardei in pozitie verticala. Peste adauga apa si cateva linguri de bulion pentru a crea un sos delicios;
  5. Gateste ardeii umpluti - preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Introdu vasul cu ardeii umpluti si lasa-i la copt pentru aproximativ o ora sau pana cand acestia devin moi si usor rumeniti la suprafata;
  6. Servire - Dupa ce ardeii s-au gatit, scoate-i si lasa-i la racit. Ii poti servi cu smantana.

Aceasta reteta de ardei umpluti cu carne la cuptor este delicioasa si se gateste usor. Poti folosi ce tip de carne preferi pentru pregatirea ei.

➡️ Fii cu ochii pe promotiile Mega Image si beneficiaza de cele mai bune preturi ale ingredientelor necesare pentru pregatirea ardeilor umpluti.

Reteta de ardei umpluti moldovenesti

Ingrediente:

  1. 8-10 ardei grasi;
  2. 600 grame de carne tocata amestec de vita si porc;
  3. 2 cepe;
  4. 2 oua;
  5. 120 grame de orez;
  6. 2 morcovi mari;
  7. 1 legatura de patrunjel;
  8. condimente (sare, piper, boia de ardei dulce, cimbru); 
  9. 4 linguri de bulion;
  10. o cana de bors.

 

Mod de preparare:

Pasul 1: Spala ardeii, taie-le partea superioara si scoate-le semintele;

Pasul 2: Intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu ceapa taiata marunt, ouale, morcovii rasi, condimente dupa gust, 2 linguri de bulion si patrunjel tocat.

Pasul 3: Umple bine fiecare ardei cu amestecul preparat;

Pasul 4: Intr-o oala adanca, asaza ardeii in picioare. Adauga apa, bulionul ramas si bors acru, care le va da un gust acrisor;

Pasul 5: Acopera oala si lasa ardeii sa fiarba la foc mediu pana cand devin moi. De asemenea, ii poti pregati la cuptor;

Pasul 6: Serveste ardeii umpluti calzi, cu smantana si mamaliga.

 

Reteta de ardei umpluti fara carne

Ingrediente:

  • 8 ardei grasi;
  • 1 cana de quinoa;
  • 1 ceapa mare;
  • 2 morcovi;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • 1 tija de telina;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • cimbru;
  • sare; 
  • piper.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Spala ardeii, taie-le capacul superior si curata-i in interior;
  • Pasul 2: Fierbe quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj si las-o la racit;
  • Pasul 3: Curata si toaca marunt ceapa, morcovii si telina;
  • Pasul 4: Intr-o tigaie mare, caleste ceapa, morcovii si telina pana devin usor moi. Adauga quinoa, sare, piper, cimbru, patrunjelul tocat si amesteca bine;
  • Pasul 5: Umple fiecare ardei cu amestecul usor racit.
  • Pasul 6: Poti fierbe ardeii intr-o tava termorezistenta sau ii poti coace in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ 45 de minute sau pana cand acestia devin moi si usor rumeniti pe exterior.

Cum prepari sosul pentru ardeii umpluti

Sosul este foarte important pentru orice reteta de ardei umpluti, deoarece le ofera o aroma delicioasa. Acesta poate fi preparat in diverse moduri, iar cele mai populare sunt: 

Sosul de rosii

Acest sos este o alegere traditionala si des utilizata pentru ardeii umpluti, deoarece adauga o nota dulceaga si suculenta. Iata cum poti il poti pregati:

Ingrediente:

  • 400 ml sos de rosii sau bulion;
  • 1 ceapa mare;
  • 2 catei de usturoi;
  • ulei de masline;
  • sare;
  • piper;
  • ierburi aromatice. 

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Intr-o tigaie, caleste ceapa tocata marunt pana devine transparenta si aurie;
  • Pasul 2: Adauga cateii de usturoi tocati marunt si caleste-i impreuna cu ceapa pentru cateva minute;
  • Pasul 3: Adauga sosul de rosii sau bulionul in tigaie si amesteca bine. Condimenteaza dupa gust cu sare, piper si ierburi aromatice;
  • Pasul 4: Lasa la fiert sosul pentru 10 minute sau pana cand se ingroasa usor;
  • Pasul 5: Adauga sosul peste ardei umpluti aflati deja la fiert/copt si mai lasa-i pe foc inca 30 de minute. 

Sosul de smantana

Daca preferi un sos mai cremos, sosul de smantana este alegerea perfecta. Iata cum il poti pregati:

Ingrediente:

  • 200 g smantana;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 catel de usturoi;
  • ulei de masline;
  • 1 lingura de faina;
  • sare;
  • piper;
  • o legatura de patrunjel sau marar (in functie de preferinte);

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Intr-o tigaie, caleste ceapa si usturoiul tocate marunt timp de cateva minute;
  • Pasul 2: Amesteca smantana cu putina faina si apa pana obtii un sos;
  • Pasul 3: Redu caldura la minim, adauga in tigaie sosul de smantana si amesteca bine;
  • Pasul 4: Condimenteaza cu sare si piper dupa gust;
  • Pasul 5: Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 5-10 minute, pana cand se ingroasa si capata o consistenta cremoasa;
  • Pasul 6: Adauga patrunjel sau marar pentru a-i oferi o aroma proaspata;
  • Pasul 7: Adauga sosul peste ardeii umpluti aproape fierti si mai lasa-i 20 de minute.

Indiferent de alegerea ta, sosul este esential pentru a completa savoarea acestui preparat. Poti experimenta cu diferite ingrediente si condimente pentru a crea sosul perfect, personalizat dupa gusturile tale.

In cat timp fierb ardeii umpluti?

Ardeii umpluti cu sos se prepara usor. Se recomanda ca timpul de fierbere al ardeilor umpluti sa fie intre o ora si o ora jumatate. Înainte de a opri focul, gusta putin din compozitie, ardei si zeama pentru a te asigura ca acestia sunt gatiti complet.

➡️ Pentru a fi la curent cu noutatile si pentru a beneficia de oferte personalizate, creeaza-ti un cont online si solicita un card de loialitate Connect. Înscrie-te acum si descopera promotiile saptamanale de la Mega Image.

In concluzie, reteta de ardei umpluti cu orez si carne tocata se pregateste usor si este delicioasa. Poti incerca diferite combinatii de ingrediente si arome pentru a crea o reteta noua de fiecare data. Avantajul prepararii acestui fel de mancare este ca poate fi adaptat preferintelor fiecaruia si ca se poate prepara atat cu carne, cat si fara.

Sursa foto: Shutterstock