InspiratieIdei pentru tineCum aranjezi o masa festiva - reguli generale si sfaturi practice pentru inspiratie
Inspiratie

Cum aranjezi o masa festiva - reguli generale si sfaturi practice pentru inspiratie

Craciunul, Revelionul, Pastele sau orice alta ocazie festiva reprezinta un moment potrivit pentru a organiza o cina in familie. Insa, pe langa mancarea pe care o gatesti cu drag pentru invitati, la fel de important este si modul in care aranjezi masa festiva. Iar ca sa ai siguranta ca vei face o impresie buna si ca nu vei omite niciun detaliu, in randurile care urmeaza vei gasi sfaturi practice si inspiratia de care ai nevoie.
 
⦁    Pasi initiali pentru aranjarea mesei festive
⦁    Cum aranjezi farfuriile la masa
⦁    Cum se asaza tacamurile la masa festiva
⦁    Cum aranjezi paharele la masa
⦁    Sfaturi utile pentru decorarea mesei festive

 

Pasi initiali pentru aranjarea mesei festive

Pentru inceput e bine sa stabilesti tema evenimentului, dar si tipul petrecerii. Tine cont, in primul rand, de ocazia pentru care ai ales sa organizezi o masa festiva. Astfel, daca este vorba de Craciun, atmosfera trebuie sa fie linistita deoarece accentul este pus pe familie; daca e vorba de petrecerea de Revelion, atmosfera este marcata de distractie si voie buna, la fel ca in cazul unei petreceri aniversare.

Tot in functie de ocazia cu care organizezi o masa festiva vei putea sa alegi si culorile potrivite pentru fata de masa, decoratiunile si ustensilele folosite. De regula, e recomandat sa alegi doua culori principale pentru a nu incarca vizual masa, mai ales ca va fi plina si cu alte decoratiuni si diferite feluri de mancare.

De exemplu, pentru masa de Craciun poti alege combinatii de verde si rosu, rosu si auriu sau rosu si alb. Daca e vorba de masa de Paste, atunci poti opta pentru verde cu galben sau rosu cu galben ori roz pal. Optional, poti adauga nuante metalice sau diferite accente de culoare. Insa, regula generala este sa folosesti o paleta restransa de culori.
 
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este alegerea tacamurilor si a veselei. Iar la fel de important este modul in care le vei aranja la masa. Cu cat ai un meniu mai bogat, cu atat vei avea nevoie de mai multe tacamuri si farfurii, pe care va trebui sa le asezi pe masa, impreuna cu celelalte accesorii si decoratiuni. Despre regulile de aranjare a tacamurilor la masa, dar si a farfuriilor si a paharelor poti citi in continuare.

Cum aranjezi farfuriile la masa

Iata care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont ca sa aranjezi masa festiva ca la carte:
 
⦁    Pune fata de masa si asaza cate o farfurie intinsa mare (de serviciu) in dreptul fiecarui loc de la masa;
⦁    Farfuria de serviciu foloseste drept suport pentru celelalte farfurii pe care vei servi mancarea;
⦁    Apoi, trebuie sa pui cate o farfurie pentru fiecare fel de mancare pe care il vei servi, fie ca e vorba de aperitiv, fel principal, supa sau desert;
⦁    Pe fiecare farfurie intinsa asaza cate o farfurie pentru aperitiv, pentru supa, pentru felul principal si pentru desert;
⦁    Bolul pentru supa sau ciorba il poti aduce cand vei servi masa, deja umplut, insa, il poti aseza la masa si de la bun inceput;
⦁    Farfuria pentru paine trebuie asezata deasupra farfuriei de serviciu, in partea stanga, iar servetelul il poti aseza in partea stanga sau dreapta ori poti pune deasupra farfuriilor o decoratiune cu un servetel, in functie de evenimentul pentru care organizezi masa festiva.
 

Cum se asaza tacamurile la masa festiva

In ceea ce priveste aranjarea tacamurilor la masa, iata ce reguli trebuie sa urmezi:
 
⦁    In partea stanga vei aseza furculitele, in timp ce in partea dreapta vei pune lingurile si cutitele;
⦁    Asaza furculitele cu dintii in sus, in ordinea folosirii, incepand din stanga spre dreapta, astfel: furculita pentru antreu, cea pentru felul principal, furculita pentru peste sau salata, dupa caz. Cu alte cuvinte, ultima furculita pe care o vei folosi trebuie sa se afle intotdeauna langa farfurie;
⦁    In partea dreapta a farfuriei vei aseza cutitele, cu marginea taioasa spre interior, tot in ordinea in care vor fi folosite (de la dreapta catre stanga), astfel: cutitul pentru primul fel de mancare, cutitul pentru peste si cutitul pentru desert;
⦁    In cazul in care exista si cutit pentru unt, acesta va fi asezat pe farfuria pentru paine;
⦁    In ceea ce priveste lingurile si linguritele, modul in care trebuie sa le aranjezi la masa este urmatorul: asaza lingura de supa in dreapta cutitului pentru peste, cu partea adancita in sus, lingurita pentru desert (dar si furculita pentru desert) trebuie asezata deasupra farfuriei, cu partea adancita spre stanga. Furculita pentru desert o vei aseza sub lingurita pentru desert, cu dintii orientati spre partea dreapta
 
Ce mai trebuie mentionat in ceea ce priveste aranjarea tacamurilor la masa este faptul ca niciodata nu trebuie sa pui pe masa mai mult de trei tacamuri de acelasi fel, indiferent ca e vorba de furculite, linguri sau cutite. In cazul in care exista tacamuri extra, atunci le poti aseza pe o masuta de serviciu si le vei pune pe masa doar in momentul in care e nevoie de ele.

O alta regula importanta este ca trebuie aliniate toate tacamurile cu farfuria de serviciu, astfel incat sa nu stea mai sus sau mai jos de ea.

Citeste si Asocierea vinului cu mancarea. Cum alegem vinul pentru experiente culinare desavarsite
 

Cum aranjezi paharele la masa

Dupa ce ai finalizat aranjarea tacamurilor si farfuriilor la masa, te poti ocupa si de aranjarea paharelor, astfel:
⦁    Pe masa trebuie sa se regaseasca intotdeauna paharul de apa, paharul de vin alb si cel de vin rosu;
⦁    Paharele le vei aseza in partea dreapta a farfuriei, deasupra cutitelor;
⦁    Ordinea in care vei aseza paharele este urmatoarea: paharul de apa, paharul de vin alb si apoi paharul de vin rosu;
⦁    Paharele pot fi asezate in linie dreapta sau sub forma unui triunghi.
 
Cum vorbim despre mese festive, cel mai probabil nu o sa lipseasca sampania, asa ca trebuie sa pui pe masa si un pahar special. Acesta poate fi o cupa de sampanie sau un pahar de tip flute, pe care il vei aseza in locul paharului pentru vin rosu.

In cazul in care vrei sa servesti si cafea sau bauturi aperitiv precum whisky, lichior sau visinata, tine cont ca paharele pentru aceste bauturi nu trebuie puse pe masa, ci pe o masuta separata.
 

Sfaturi utile pentru decorarea mesei festive

Dupa ce ai pus la punct toate detaliile in ceea ce priveste cate farfurii trebuie sa pui pe masa, cum aranjezi tacamurile si ce pahare vei folosi, e timpul sa te joci putin cu creativitatea si sa decorezi masa. Bineinteles, vei tine cont de ocazie si de tematica, astfel ca, daca vorbim de masa de Paste, cel mai probabil vei folosi un cosulet cu oua si cateva figurine in forma de iepurasi.

Totusi, chiar daca trebuie sa tii cont de toate acestea cand aranjezi o masa festiva, ai libertatea sa faci mici modificari ca sa dai o nota personala aranjamentelor. De exemplu, daca aranjezi masa de Craciun, atunci ai putea sa pui tacamurile intr-o mica soseta traditionala, ca cele pentru cadouri. Sau, de ce nu, sa asezi cate un fursec pe farfurie.
 
Pentru alte ocazii merg foarte bine lumanarile, ornamentele florale, sfesnicele, vasele cu flori sau decoratiunile naturale de brad. Important este sa nu incarci prea mult decorul si masa; de exemplu, daca folosesti ornamente florale, cel mai probabil va trebui sa renunti la sfesnice sau la lumanari. Totodata, ornamentele din sticla transparenta dau o nota de rafinament. Poti merge la sigur cu doar un tip de decoratiuni ca sa stii ca totul va arata impecabil si estetic. 

De asemenea, poti opta pentru o piesa principala de decor pe care sa o asezi in centrul mesei, dar avand grija ca dimensiunile sale sa nu fie prea mari astfel incat sa incomodeze invitatii ori sa nu ai suficient loc pe masa pentru amplasarea farfuriilor, tacamurilor si paharelor.
 
Decoratiunile ar trebui sa se potriveasca cu sezonul si cu evenimentul pentru care aranjezi masa festiva. In ceea ce priveste cromatica, asa cum am specificat mai sus, opteaza pentru doua culori principale, la care poti adauga una metalizata sau diferite accente de culoare.

Evita sa folosesti o fata de masa incarcata cu diverse imprimeuri si opteaza pentru una simpla, cu o culoare care sa se integreze armonios cu celelalte decoratiuni. 

Momentele speciale sunt cele cand se aduna impreuna familia si prietenii. Fie ca e vorba de Craciun, Revelion sau orice alta ocazie pentru care merita sa sarbatoriti, e bine sa stii de la bun inceput cum poti organiza o masa festiva memorabila.

Sursa foto: Shutterstock