Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

Inspiratie

Moduri de preparare a carnii - de la marinare pana la cele mai sanatoase metode de gatit

Adorata pentru gustul ei bogat, carnea ramane unal din alimentele preferate ale oamenilor din intreaga lume. Insa, carnea consumata in mod excesiv sau necorespunzator reprezinta un pericol pentru sanatate. De aceea, acest ghid iti va arata cum sa alegi si sa prepari carnea in mod corespunzator.

 
 
MENIU
  • De ce este importanta carnea in dieta?
  • Cum alegi carnea?
  • Cum prepari carnea intr-un mod sanatos?
  • Fragezirea carnii
  • Marinarea carnii

 

De ce este importanta carnea in dieta?

Proteinele animale si fierul sunt substante importante in carne, care nu ar trebui sa lipseasca din regimul tau alimentar. Nici macar dietele pentru slabit nu sugereaza eliminarea carnii din alimentatie, ci doar recomanda anumite tipuri de carne slaba si felul in care aceasta trebuie sa fie gatita.

Majoritatea tipurilor de carne contin si alte substante nutritive importante. Conform foodtips.org, puiul poate fi o sursa buna de vitamina B3 (niacina), B5 si B6, in timp ce nutriondata.self.com arata ca muschiul de vita este bogat in vitamina B12, seleniu si zinc.
Carnea este un aliment care nu contine deloc carbohidrati (glucide) si fibre. Astfel, consumul excesiv de carne si consumul redus al legumelor sau al cerealelor bogate in fibre poate ingreuna tranzitul digestiv si duce la constipatie. De asemenea, toate tipurile de carne contin colesterol, substanta care poate fi daunatoare pentru circulatia din organismul tau.
 

Cum alegi carnea?

Alegerea bucatilor de carne este chiar mai importanta decat modul in care le prepari, deoarece o carne alterata sau de proasta calitate reprezinta un risc major de sanatate.

Ambalare si refrigerare

Primul lucru de care trebuie sa te asiguri este ca bucatile de carne sunt tinute la rece si ambalate in mod corespunzator. Carnea refigerata trebuie tinuta in vitrine frigorifice functionale, la o temperatura de 0-4oC, in timp ce carnea congelata trebuie tinuta la o temperatura de -12o C.
Exista o opinie generala conform careia carnea de la macelarie este cea mai proaspata. Adevarul este insa ca, in lipsa unui ambalaj, nu poti avea o idee clara despre provenienta produsului animal. Carnea trebuie corespunzator ambalata in tavite de polistiren, invelite in celofan sau folie protectoare. 

Pe eticheta ambalajului ar trebui sa fie inscrise:

  • ingredientele folosite si cantitatea neta de carne
  • termentul de valabilitate
  • conditiile in care carnea a fost depozitata
  • conditiile in care carnea poate fi pastrata
  • stampila sanitar-veterinara prin care se certifica faptul ca produsul provine dintr-o sursa sigur.
Sub nicio forma nu trebuie sa cumperi carne care si-a depasit termenul de valabilitate. Daca alegi sa cumperi carne congelata, trebuie sa fii atent ca in interiorul ambalajului sa nu se afle niciun lichid. Prezenta apei indica faptul ca produsul a fost recongelat, ceea ce reprezinta un risc major de sanatate, deoarece carnea va avea mult mai multe bacterii pe suprafata ei.

 

Aspectul, mirosul si consistenta

Cunosti mirosul placut, aproape apetisant pe care il simti atunci cand treci pe langa raionul de carne. Daca in locul acestui miros simti o miasma intepatoare venind de la o bucata de carne, sub nicio forma nu trebuie sa o achizitionezi. In ceea ce priveste carnea congelata, aceasta nu ar trebui sa aiba niciun miros.
Consistenta carnii nu trebuie sa fie nici prea tare, nici prea moale. Daca apesi cu degetul o bucata de carne, aceasta trebuie sa revina la forma ei initiala. In caz contrar, acel produs animal nu este bun pentru consum.

 

 
Cat despre aspect, acesta difera in functie de tipul de carne. Iata cateva exemple:
  • Carnea de pui fara piele trebuie sa aiba o culoare roz, uniforma, fara pete, iar carnea de pui cu piele trebuie sa aiba o culoare alb-galbui;
  • Carnea de porc trebuie sa aiba o culoare trandafirie, iar firicelele de grasime din bucatile mai impanate trebuie sa fie albe sau roz-albe;
  • Carnea de vita trebuie sa aiba o culoare rosie, in timp ce manzatul va avea o culoare mai inchisa, aproape bordo;
  • Carnea de miel poate fi de la roz la rosu-inchis, dar cu cat are o culoare mai deschisa, cu atat este mai proaspata;
Nu cumpara carnea daca ai dubii in privinta culorii ei sau daca observi anumite pete, fie decolorate, fie mai inchise la culoare.

 

Cum prepari carnea intr-un mod sanatos?

Cand vobim despre moduri sanatoase de preparare a carnii, ne referim la acele metode de gatire prin care se elimina bacteriile si grasimea in exces. Este important ca in timpul gatitului aceste substante sa fie complet eliminate si sa nu revina pe bucatile de carne.
In acelasi timp, sa pastrezi gustul si continutul de proteine sunt e la fel de important. Astfel, cele mai sanatoase metode de preparare a carnii sunt:
  • frigerea pe gratar electric
  • gatitul la cuptor
  • frigerea la rotisor
  • gatitul pe gratar cu caldura umeda
 
O alta metoda de a gati carnea in mod sanatos este fierberea, insa astfel se pierde un numar mare de proteine, dar si gustul bogat. O alternativa la fierbere este gatitul cu aburi, prin care sunt pastrate atat gustul bogat, cat si substantele nutritive ale produsului animal.

Ce sa eviti cand gatesti carnea?

In ciuda opiniei populare, gratarul traditional, cu lemn sau carbune, nu reprezinta cea mai sanatoasa metoda de gatire a carnii. Din contra, aceasta metoda de preparare se poate dovedi foarte toxica, mai ales daca bucatile de carne sunt usor arse.
Conform expertilor in medicina si nutritie de la WebMD.com, cand carnea este asezata pe metalul incins al gratarului, se produc anumite reactii chimice care pot produce substante cancerigene. Acestea poarta numele de hidrocarburi aromatice policiclice si pot fi produse inclusiv de grasimile care se scurg direct pe jarul gratarului.
Prajirea carnii in ulei, unt sau untura reprezinta, de asemenea, o metoda cat se poate de nesanatoasa de gatit. Consumul carnii astfel preparate creste nivelul trigliceridelor din organism, ceea ce poate duce la ingrosarea peretilor arterelor. 
Este important ca, in timpul gatitului, grasimea sa se scurga in lateral sau dedesubtul carnii, insa nu direct pe sursa de caldura. De aceea, daca vrei sa gatesti carnea cu foc de carbune sau de lemne, este recomandat ca in locul gratarului sa folosesti o plita, pentru o incalzire mai uniforma.

 

Fragezirea carnii

Oricine a mancat vreodata carne stie ca textura unei fripturi este la fel de importanta ca gustul ei. De aceea, este important sa fragezesti bine bucatile de carne, inainte sa le prepari. Astfel te asiguri  ca mancarea va fi nu doar savuroasa, ci si usor de mestecat.
Nicio metoda de fragezire nu implica vreun proces complicat, insa durata poate varia in functie de rezultatul pe care vrei sa-l obtii. Cele mai cunoscute moduri de fragezi carnea sunt:
  • baterea cu un ciocan din lemn sau din metal
  • inteparea cu furculita sau cu varful cutitului
  • frecarea uscata cu condimente
  • frecarea umeda - cu condimente, dar si cu un lichid (ulei, miere, vin, iaurt etc.)
  • marinarea
 
Cea din urma metoda este cea preferata de majoritatea entuziastilor culinari, asa ca vom detalia intregul proces in randurile urmatoare.
 
 

Marinarea carnii

Marinarea este un proces prin care bucatile de carne sunt pastrate intr-un lichid, impreuna cu diverse condimente. Carnea absoarbe o parte din acest lichid, ceea ce o ajuta sa reziste mai bine uscarii din timpul procesului tratarii termice. Dupa ce e gatita, carnea marinata va fi mai frageda, mai suculenta, mai gustoasa si va avea o culoare deosebita.
 
In general, o marinada (sau bait) are trei componente:
  • un ulei - care ajuta la hidratarea carnii
  • un lichid ce contine acid sau enzime menite sa dizolve proteinele care leaga tesuturile carnii (facand-o astfel mai frageda)
  • condimente si ierburi aromate
Uleiul virgin de masline este de obicei folosit in prepararea marinadelor, datorita gustului sau bogat si al hidratarii pe care o ofera. Pentru un gust mai exotic, poti folosi si uleiuri precum cel de susan, de cocos sau de orez.

In privinta acizilor, optiunile sunt mult mai multe la numar. Poti sa utilizezi:
  • otet
  • suc de lamaie 
  • vin
  • bere
  • sos de rosii
  • sos de soia
  • iaurt sau lapte batut  
Fiecare din aceste ingrediente are un grad diferit de aciditate. De exemplu, otetul din cidru de mere este un acid puternic, in timp ce iaurtul are un nivel de aciditate mai scazut.
Enzimele naturale folosite in marinada pot fi gasite in fructe precum ananas, kiwi, papaya sau smochine. O metoda excelenta ca sa obtii un bait din aceste fructe este sa faci un piure cu ajutorul blenderului.
Pentru o marinada reusita, carnea in bait se tine la frigider timp de cateva ore. Durata variaza in functie de tipul carnii: puiul, curcanul si porcul se tin intre doua si patru ore, iar vita si oaia intre patru si sase ore. Carnea de peste este deja suficient de frageda, asa ca nu trebuie sa o tii la marinat mai mult de doua ore.

 

Cateva exemple de marinade

Marinada cu vin este considerata o metoda „clasica” de preparare a carnii inainte de gatire. Poti folosi vin alb sau rosu, in care sa adaugi putin otet sau, preferabil, sos Worcester. Uleiul folosit va fi cel de masline, iar condimentarea se poate face cu boabe de piper, usturoi pisat, rozmarin proaspat, coriandru si o foaie de dafin.

Marinada mediteraneeana are la baza uleiul de masline, careia i se adauga suc de lamaie, mustar (preferabil iute), piper macinat, usturoi pisat, rozmarin, cimbru si o foaie de dafin.

Marinada cu iaurt este potrivita pentru carnea de pasare, dar si cea de oaie. Pe langa iaurt, se adauga putin ulei de masline, mustar, boia dulce, cimbru, rozmarin si usturoi pisat.

Marinada de ananas se face pentru a da carnii de pui sau porc un gust dulceag. Pune bucatile de ananas intr-un blender si adauga in piureul rezultat miere, sos de soia, otet din cidru de mere, usturoi pista, praf de ghimbir si cuisoare.

Marinada teriyaki este o metoda japoneza foarte populara, folosita in special la prepararea puiului. Ingredientul de baza este sosul de soia, caruia i se adauga putina apa, zahar brun, otet alb, ulei vegetal, cateva felii de ceapa verde si usturoi pisat.

Cantitatile folosite pentru fiecare ingredient depind de cate portii de carne vrei sa marinezi, dar si de gust. Din cauza faptului ca sarea poate deshidrata carnea, acest ingredient nu se foloseste prea des in marinade si se adauga, mai degraba, chiar inainte de gati carnea.

Nu te feri sa experimentezi cu diverse combinatii de ingrediente pana obtii baitul cel mai potrivit gusturilor tale.    

 

Condimentarea carnii

Atat in timpul marinarii, cat si in timpul gatitului, condimentarea (sau asezonarea) este un proces esential daca vrei ca friptura sa aiba un gust deosebit. Atat sarea, cat si piperul, sunt ingrediente de baza, iar boiaua dulce sau iute poate fi folosita in aproape orice combinatie, pentru un plus de aroma si culoare.

In rest, fiecare tip de carne rezoneaza mai bine cu anumite condimente. De exemplu:

  • Puiul poate fi asezonat cu busuioc, coriandru, maghiran, tarhon, rozmarin, chimen sau lemongras;
  • Porcul poate fi condimentat cu busuioc, cimbru, tarhon, marar, salvie sau chimen;
  • Carnea de vita merge condimentata cu dafin, busuioc, coriandru, maghiran, menta, salvie sau cimbru;
  • La carnea de miel usturoiul este esential, dar poate fi asezonata si cu busuioc, rozmarin, dafin, lemongras, cimbru sau menta;
  • Pestele poate fi condimentat cu busuioc, coriandru, maghiran, patrunjel, marar, tarhon sau menta.

Din nou, acestea sunt doar cateva exemple. Bucataria este un laborator in care, daca urmezi cateva principii de baza, poti experimenta in voie pentru ca sa obtii gusturi noi si surprinzatoare. Odata ce stapanesti arta marinarii si a condimentelor, iti va fi foarte usor sa transformi fiecare bucata de carne intr-o mica opera de arta culinara.