InspiratieIdei pentru tineCele mai bune retete cu spanac si trucuri de preparare
Inspiratie

Cele mai bune retete cu spanac si trucuri de preparare

Spanacul este o leguma usor de cultivat, o sursa buna de vitamine si minerale si are un gust bogat, putin amar, putin acrisor, care se potriveste bine intr-o mare varietate de preparate culinare. Spanacul poate fi condimentat cel mai bine cu nucsoara, dar si cu usturoi, si este o leguma versatila, care poate fi inclusa in preparate cu carne, peste, branza si in sosuri pentru paste. Il poti servi proaspat, in salate, preparat la abur, ca garnitura, in supe, tocanite, aperitive. Desi il poti cumpara pe tot parcursul anului, sezonul lui incepe in martie si tine cateva luni.
Si pentru ca nu mai este mult pana il vei gasi proaspat in piata, am pregatit pentru tine sapte retete cu spanac, savuroase si foarte usor de pregatit, dar si cateva trucuri culinare care te vor ajuta sa profiti la maximum de aceasta leguma.
 
  • Retete cu spanac
    • Spanac cremos cu ou
    • Tarta din faina de migdale cu spanac si somon
    • Penne cu piept de pui si spanac
    • Tarta de cartofi dulci cu spanac si rosii uscate
    • Cosulete din dovlecel cu spanac, ciuperci si feta
    • Ciuperci umplute cu spanac cremos
    • Spaghete cu pesto, spanac si parmezan
  • Trucuri pentru prepararea spanacului
  • Beneficiile spanacului

Retete cu spanac

Daca esti in cautarea unor modalitati de a adauga mai multe legume verzi in alimentatie, trebuie sa incerci neaparat retetele de mai jos. Iar daca pana acum nu ai fost foarte tentat de mancarurile cu spanac, aceste retete te vor face sa iti schimbi parerea.

Spanac cremos cu ou

Spanacul proaspat cu ou si smantana se gateste in cateva minute, contine multe substante nutritive si este delicios. Preparatul poate fi servit ca atare, cu o felie de paine de casa ori mamaliga moale sau ca garnitura pentru somon la cuptor ori la gratar.
Ingrediente:
  • 1 legatura mare de spanac proaspat;
  • 1 ou;
  • 2 linguri de smantana lichida;
  • 2 catei de usturoi;
  • sare, dupa gust;
  • cimbru, daca iti place;
  • unt.
Mod de preparare: spanacul se curata de codite si de eventuale frunze vestede si se spala foarte bine sub jet de apa. Se asaza o oala cu apa pe foc si, dupa ce a dat in clocot, se pune spanacul in transe, pentru cateva secunde, pentru a se inmuia. Se scoate intr-o strecuratoare si, dupa ce s-a racit suficient incat sa il poti manevra, stoarce-l bine pentru a elimina excesul de lichid, apoi toaca-l marunt. Pentru ca pe piata nu se gaseste mereu spanac proaspat, poti folosi si spanac congelat, dar elimini etapa in care il oparesti. Il lasi la decongelat si apoi il storci bine. Sparge un ou intr-un bol si bate-l putin cu o furculita. Curata usturoiul si toaca-l fin. Pune o tigaie pe foc, cu aproximativ o lingura de unt (sau mai mult dupa gust), adauga usturoiul si caleste cateva secunde. Adauga spanacul in tigaie si caleste-l la foc moderat aproximativ sapte minute, amestecand din cand in cand. Pune sare dupa gust, condimenteaza cu cimbru si toarna deasupra oul batut si smantana, amestecand permanent. Gateste totul timp de aproximativ trei minute, apoi ia tigaia de pe foc. Se serveste cald.
 

Tarta din faina de migdale cu spanac si somon

Tarta cu spanac si somon afumat, cu crusta din faina de migdale, este un minunat produs de patiserie, cu o cantitate scazuta de carbohidrati. Somonul afumat poate fi inlocuit cu sunca, un salam fin sau chiar o branza cu personalitate, precum feta, cheddar sau parmezan.
 
Ingrediente:
  • 100 g faina de migdale;
  • 250 g spanac decongelat, stors bine;
  • 4 oua;
  • 200 g smantana lichida;
  • 100 g somon afumat;
  • salata verde pentru servire.
Mod de preparare: cuptorul se seteaza la 200 de grade. Foloseste o tava de tarta cu un diametru de 24 cm, pe care o captusesti cu o foaie de copt. Faina de migdale se presara peste hartia de copt in strat uniform. Deasupra se presara spanacul bine scurs. Intr-un bol se amesteca ouale si smantana, se condimenteaza cu sare si se toarna amestecul peste spanac. Coace tarta timp de 25 de minute sau pana cand umplutura pare inchegata. Decoreaza cu somon si serveste cu o salata verde cu sos vinegreta.
 

Penne cu piept de pui si spanac

Reteta de mai jos este una foarte usor de preparat si, in plus, nu ai vase prea multe de spalat, pentru ca vei gati totul in aceeasi oala.
Ingrediente:
  • 4 linguri ulei de masline;
  • 500 g paste penne;
  • 3 catei de usturoi, tocati marunt;
  • 2 piepturi de pui, taiati cuburi;
  • 800 g rosii pasate;
  • ½ lingurita fulgi de chili;
  • 120 ml smantana lichida grasa;
  • 140 g spanac;
  • 50 g parmezan.
Mod de preparare: fierbe apa cu doua linguri de sare intr-un vas mare. Dupa ce da in clocot, adauga pastele si fierbe-le „al dente” (cu 1-2 minute mai putin decat timpul de preparare recomandat pe ambalaj). Pastele se scurg si se lasa deoparte. In aceeasi oala, se incalzesc doua linguri de ulei de masline, se adauga pieptul de pui, sare si piper si se prajeste carnea la foc mediu. Scoate bucatile de pui din oala si pune-le deoparte. In oala, pune doua linguri de ulei de masline, usturoiul si fulgii de chili. Adauga rosiile pasate, amestecand cateva minute, apoi smantana. In sosul omogenizat se pune spanacul, se lasa cateva minute, se  adauga pastele si parmezanul. Ia de pe foc si serveste preparatul cald, presarat cu parmezan.
 

Tarta de cartofi dulci cu spanac si rosii uscate

Aceasta tarta poate fi servita atat calda, cat si rece, ca aperitiv sau mic dejun. Este foarte gustoasa, iar copiii o vor adora.
Ingrediente:
  • 1 cartof dulce mare;
  • ulei de masline;
  • 4 oua;
  • 350 ml lapte;
  • 1 catel de usturoi, tocat marunt;
  • 4 rosii uscate mari, scurse de ulei;
  • 85 g spanac;
  • 120 g branza de capra.
Mod de preparare: cartoful se curata, se taie felii de o jumatate de centimetru. Feliile se ung cu ulei, se presara sare si piper si se asaza usor suprapuse intr-o tava de copt cu un diametru de 24 de centimetri. Se da tava la cuptor si se coace 20-25 de minute sau pana se inmoaie cartofii. Intr-un bol, se bat ouale cu sare si piper, se adauga laptele, usturoiul si rosiile uscate. Se intinde spanacul peste crusta de cartofi dulci, iar deasupra se toarna amestecul de oua. Se acopera tarta cu branza de capra sfaramata. Se coace in cuptor, la temperatura medie, timp de 30 de minute sau pana se incheaga. Se lasa la racit timp de 10 minute inainte de a o felia.

Cosulete din dovlecel cu spanac, ciuperci si feta

Preparatul este foarte sanatos si savuros, fiind o combinatie ideala de legume si proteine. Pentru copt se foloseste o tava speciala pentru briose. Cantitatea de mai jos este suficienta pentru 12 cosulete.
Ingrediente:
  • 2 dovlecei medii;
  • 6 oua mari;
  • 75 g feta sfaramata;
  • 50 g spanac tocat;
  • 50 g ciuperci tocate;
  • 120 ml lapte;
  • sare si piper dupa gust.
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge formele de briosa cu ulei. Dovleceii se spala, li se curata capetele si se feliaza pe lungime cu ajutorul unui dispozitiv de decojit. Captuseste formele cu felii de dovlecei, pe fund si lateral. Intr-un bol, se bat ouale, se adauga feta, spanacul, ciupercile, laptele, sarea si piperul. Atunci cand condimentezi, tine cont de faptul ca feta este sarata. Se toarna amestecul in cosuletele de dovlecei, folosind o lingura pentru a distribui totul egal. Cosuletele se coc timp de 18 minute, pana cand marginile sunt usor rumenite.

Ciuperci umplute cu spanac cremos

Ciupercile umplute cu spanac sunt foarte potrivite pentru o cina lejera. Se gatesc foarte repede, nu au foarte multe calorii si sunt gustoase.
Ingrediente:
  • 20 de ciuperci de dimensiuni medii;
  • 1 lingura de unt;
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt;
  • 160 g spanac proaspat;
  • 225 g crema de branza;
  • sare si piper, dupa gust;
  • 30 g pesmet;
  • 30 g parmezan.
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Scoate coditele ciupercilor, iar palariile asaza-le intr-o tava captusita cu foaie de copt. Topeste untul intr-o tigaie si adauga coditele de ciuperci tocate marunt si usturoiul. Amesteca si gateste timp de doua minute. Adauga spanacul si lasa-l sa se inmoaie, apoi crema de branza, sarea si piperul. Amesteca pana cand crema de branza s-a topit si totul este bine legat. Distribuie umplutura in palariile de ciuperci cu ajutorul unei linguri. Presara ciupercile cu pesmet amestecat cu parmezan si coace preparatul timp de 12 - 15 minute.

Spaghete cu pesto, spanac si parmezan

Pastele sunt, in general, potrivite pentru persoanele care nu au mult timp pentru gatit, dar vor, totusi, sa manance sanatos. Daca mai raman paste, le poti pune intr-o caserola pentru pranzul de a doua zi, la serviciu.
Ingrediente:
  • 1 lingura ulei vegetal;
  • 140 g spanac;
  • 150 g ciuperci;
  • 1 lingurita sare;
  • 1 lingurita piper;
  • 225 g sos pesto;
  • 100 g parmezan;
  • 250 g spaghete fierte.
Mod de preparare: se incalzeste o cratita pe aragaz, la foc mediu, se adauga uleiul si spanacul, care se gateste cateva minute pana se inmoaie. Se adauga ciupercile, sarea, piperul si se lasa pe foc pana dispare lichidul format. Se adauga pastele, sosul pesto si parmezanul si se amesteca. Se serveste presarat cu parmezan si decorat cu cateva frunze de busuioc.

Trucuri pentru prepararea spanacului

Spanacul proaspat se gateste in doar cateva minute, dar este de remarcat faptul ca frunzele contin multa apa. Acesta este motivul pentru care volumul sau scade foarte mult in timpul gatirii. In retete precum tarte sau placinte, este recomandat ca spanacul sa fie bine scurs de acest lichid.
Frunzele tinere de spanac - pe care le gasesti la raft si sub denumirea de „baby spinach”, pot fi servite crude, in smoothie-uri sau salate.

In magazine mai gasesti spanac congelat, de obicei tocat fin, care poate fi adaugat in smoothie-uri, tocanite, supe, curry si sosuri.
Tot in magazine vei gasi conserve de spanac. Toarna spanacul intr-o tigaie, incalzeste-l si scurge-l de lichidul format. Poti adauga unt, piper si sare, aceasta din urma, cu masura, pentru ca de obicei produsele din conserve sunt mai sarate.
Inainte sa incepi sa gatesti spanacul, trebuie sa urmezi doi pasi simpli, respectiv sa speli bine, sa scurgi de apa frunzele de spanac si sa le rupi coditele. Daca folosesti spanac tanar, pasul al doilea poate fi omis.
Sotarea este una dintre cele mai simple metode de a gati spanacul proaspat si, in plus, lichidul care se formeaza poate sa se evapore rapid. Spanacul se soteaza intr-o tigaie, in putin ulei de masline, timp de unu - doua minute, pana se inmoaie. Se poate condimenta cu sare, piper, putin otet balsamic. Se serveste ca atare sau ca garnitura.

Spanacul se poate prepara si la aburi, caz in care trebuie sa il lasi la gatit timp de trei – cinci minute.
De asemenea, spanacul poate fi fiert, intr-o cantitate mica de apa sarata, timp de aproximativ trei - cinci minute.
 

Beneficiile spanacului

Spanacul contine o cantitate mare de vitamine, minerale si antioxidanti. Este o sursa buna de vitamina K, cunoscuta pentru imbunatatirea starii de sanatate a oaselor, dar si de vitamina A, benefica pentru sistemul imunitar, vedere si dezvoltarea celulelor. Mai contine vitamina C, acid folic, vitamina B2, mangan si magneziu. Prin continutul de acid alfa-lipoic antioxidant, spanacul poate creste sensibilitatea la insulina si poate sa reduca durerea asociata cu neuropatia diabetica. Continutul ridicat de fier face ca spanacul sa fie o alegere buna pentru persoanele cu risc de anemie. Nu in ultimul rand, spanacul este util in reglarea digestiei, a tensiunii arteriale si in mentinerea sanatatii pielii si parului.

Totusi, spanacul contine o cantitate mare de oxalati, iar persoanele care au fost diagnosticate cu calculi renali nu ar trebui sa il consume. Nivelul ridicat de acid oxalic a fost in trecut asociat cu inhibarea absorbtiei in organism a unor compusi precum fierul si calciul, dar unele studii au demonstrat ca aceste efecte sunt minime. Mai mult, se pare ca gatirea reduce semnificativ nivelul de acid oxalic din spanac.
O portie de 100 de grame de spanac proaspat contine 25 de calorii, 2,8 grame proteine, 2,8 grame fibre, 0,8 grame grasimi si 1,6 grame carbohidrati.
Se spune ca cine mananca spanac este puternic ca Popeye marinarul. Afirmatia este partial adevarata, insa aceasta leguma verde are numeroase calitati si un gust bogat si savuros. Nu in ultimul rand, spanacul gatit este mai bogat in nutrienti decat cel crud, avand de sase ori mai multi antioxidanti. Motivele sunt suficiente pentru a include in dieta ta aceasta leguma, chiar si de mai multe ori pe saptamana.

sursa foto: shutterstock