InspiratieIdei pentru tineBurrito - retete si sfaturi pentru preparare
Inspiratie

Burrito - retete si sfaturi pentru preparare

Burrito este unul dintre felurile de mancare emblematice pentru gastronomia mexicana. Preparatul original, pe care il vei gasi si astazi in Mexic, consta intr-o lipie umpluta cu ingrediente de baza, precum carne, peste, branza, fasole, orez, ardei iute, dar niciodata toate impreuna, ci doar unul sau doua dintre acestea per burrito. Acesta este motivul pentru care adevaratul burrito mexican este mai degraba mic si subtire. Adus de migranti in SUA, la jumatatea secolului trecut, „burrito” a capatat, intre timp, aspectul cu care este cunoscut si la noi, mai voluminos, mai bogat si mai suculent, continand orez, guacamole si smantana, pe langa umpluturile obisnuite din carne, fasole si branza.

  • Retete de burrito
    • Burrito cu carne de porc, avocado si salsa verde
    • Burrito cu pui si orez
    • Burrito mexican expres
    • Burrito cu pui si sos de branza
    • Burrito cu carne tocata, fasole si branza
    • Burrito vegetarian
  • Sfaturi pentru prepararea unui burrito delicios
  • Putina istorie

Retete de burrito

Burrito poate fi preparat intr-o multime de moduri, pentru ca este un fel de mancare foarte versatil. Ai nevoie doar de o lipie (tortilla) din grau si de o umplutura, la alegere. Desi, la baza, umplutura este din carne de vita, boabe de fasole, ceapa, rosii si condimente, burrito poate fi gatit si fara carne. Ti-am pregatit mai jos cateva retete de burrito rapide si cateva sfaturi pentru prepararea lor.

Si, pentru a profita din plin de gustul bogat al preparatului de origine mexicana, atunci cand alegi ingredientele, poti sa folosesti sistemul Nutri-Score, care clasifica produsele alimentare pe baza informatiilor nutritionale. Eticheta Nutri-Score prezinta, prin 5 culori, de la verde la rosu, si 5 litere, de la A la E, valoarea nutritiva pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, iar interpretarea valorilor este foarte simpla: produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt importante in alimentatie si ar trebui consumate mai des. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderatie, in timp ce produsele marcate cu portocaliu si rosu (D, E) trebuie consumate rar, deoarece contin cantitati mari de grasimi, zahar si sare.

Burrito cu carne de porc, avocado si salsa verde

O reteta clasica de burrito, aceasta include carne de porc frageda, felii de avocado si un sos delicios. Pentru o salsa mai fina, poti marunti ingredientele intr-un robot de bucatarie.

Ingrediente:

  • 2 pachete tortilla de grau
  • 1 plic condimente carne de porc
  • 1 kg de muschi de porc
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 catei de usturoi
  • 2 avocado

      Salsa verde:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 1 legatura patrunjel
  • ½ legatura menta proaspata
  • ½ legatura coriandru proaspat
  • 10 castraveciori murati
  • 1 lingura capere tocate
  • 1 lingurita mustar
  • 1 lingura de otet de vin
  • sare
  • piper

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 140°C. Taie carnea de porc in bucati de aproximativ 5 cm si pune-o intr-un vas mare de copt. Acopera carnea cu un pahar de apa rece, usturoiul tocat, presara amestecul de condimente, sare si piper si acopera tava cu folie de aluminiu. Da la cuptor pentru 2,5-3 ore, pana cand carnea se desface usor in suvite subtiri. Toaca toate ingredientele pentru salsa, amesteca-le intr-un bol si da la rece. Taie avocado in fasii. Inainte de servire, pune lipiile in folie de aluminiu si incalzeste-le la cuptor, timp de zece minute. Formeaza burritos distribuind in fiecare tortilla cantitati egale de carne, avocado si salsa verde.

Burrito cu pui si orez

Burritos sunt o modalitate excelenta de a hrani un numar mare de oameni, deci sunt potriviti la o petrecere. Serviti cu avocado cremos si branza, acestia pot deveni unul dintre cele mai populare feluri de mancare din casa ta.

Ingrediente:

  • 1 pachet tortilla de grau
  • 500 g carne de pui tocata
  • 1 cana ceapa tocata
  • ½ cana orez brun
  • 1 lingura pudra de chili
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 1 lingurita oregano
  • ½ cana stafide
  • ¼ lingurita pudra de cacao
  • 1 cana apa
  • 2 rosii, taiate cuburi
  • 1 lingura ardei chipotle feliat
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 ardei gras verde, tocat
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 avocado
  • 1 cana branza Cheddar rasa

Mod de preparare: fierbe orezul in apa nesarata, conform instructiunilor ambalajului. Caleste puiul si ceapa cu oregano, praf de chili si chimen, intr-o tigaie antiaderenta, pana sunt rumene, adauga stafidele, pudra de cacao, apa, rosiile, ardeii chipotle, pasta de rosii si ardeiul gras. Fierbe la foc mic, timp de 15 minute, cu capacul pus. Scoate capacul si lasa, apoi, la fiert, pana se evapora lichidul. Adauga orezul fiert. Taie avocado cubulete si stropeste-le cu zeama de lamaie. Asambleaza burritos, punand in lipii carnea cu orezul, avocado si branza rasa.

Burrito mexican expres

Aceasta reteta de burrito este usor de pregatit si gata in jumatate de ora. Nu mai ai niciun motiv sa comanzi masa in oras.

Ingrediente:

  • 8 foi tip tortilla de grau
  • 2 rosii
  • 1 ardei gras
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • boia de ardei iute
  • 400 g carne de vita tocata
  • 8 foi de salata verde
  • 1 ceapa
  • 50 g passata de rosii
  • 4 rosii tocate
  • 200 g cascaval ras

Mod de preparare: rumeneste carnea tocata cu ulei de masline si putina apa. Cand este aproape facuta, adauga ceapa, ardeiul gras, pulpa de rosii, sare, piper, boia. Dupa ce carnea este gatita, incalzeste lipiile la cuptor, pentru cateva minute. Asambleaza burritos, punand pe fiecare foaie salata, carne, rosii si branza.

Burrito cu pui si sos de branza

Carne de pui si sos de branza - aceasta este una dintre cele mai delicioase combinatii. Serveste alaturi de un pahar de vin alb sau o bere rece.

Ingrediente:

  • 2 foi tip tortilla
  • 2 piepti de pui
  • 2 cartofi
  • 1 ceapa
  • cateva fire de patrunjel
  • 250 g smantana lichida
  • 2 pumni de branza Gruyère rasa
  • 4 felii de branza Cheddar
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Mod de preparare: rumeneste cartofii, ceapa si carnea, taiate cubulete, in ulei de masline. Lasa pe foc pana ce ingredientele sunt gatite, amestecand din cand in cand. Intr-o cratita, incalzeste smantana cu branza rasa si amesteca pana ce obtii o crema neteda. Formeaza burritos cu toate ingredientele, apoi prajeste-i usor, intr-o tigaie unsa cu ulei.

Burrito cu carne tocata, fasole si branza

Combinatia de carne suculenta, fasole neagra, orez si branza este foarte consistenta. Deci pastreaza aceasta reteta de burritos pentru un pranz de duminica, alaturi de cei dragi.

Ingrediente:

  • ½ kg carne de vita tocata
  • 1 catel de usturoi
  • 1 cana de fasole neagra, fiarta
  • ¼ cana de apa
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2 linguri pudra de chili
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 cana orez fiert
  • ½ cana boabe de porumb fierte
  • ½ cana branza Cheddar rasa
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • 2 foi tortilla de grau
  • ½ cana salata taiata fasii
  • ½ cana frunze de coriandru
  • ½ cana rosii taiate cubulete
  • sos iute
  • ¼ cana smantana
  • salsa dulce sau picanta

Mod de preparare: intr-o tigaie mare antiaderenta, la foc mediu, rumeneste carnea de vita, timp de cinci minute sau pana cand este gatita. Adauga usturoiul, fasolea neagra, apa, pasta de rosii, pudra de chili si chimenul, sare si piper. Apoi, pune orezul, boabele de porumb si branza Cheddar. Fierbe la foc mic, timp de trei-cinci minute, pentru a ingrosa amestecul. Adauga putina apa, daca este necesar, astfel incat umplutura sa nu se usuce, apoi ia de pe foc. Umple fiecare tortilla cu amestecul de carne si stropeste cu sos iute. Serveste burrito cu smantana si salsa, dupa gust.

Burrito vegetarian

Burrito este un preparat apetisant, deci nu este de mirare ca au fost create si variante vegetariene ale sale. Reteta de mai jos este un astfel de exemplu.

Ingrediente:

  • 8 tortilla de porumb
  • 2 avocado
  • 2 catei de usturoi
  • 1 dovlecel mic
  • 200 g fasole rosie, fiarta
  • 200 g fasole alba, fiarta
  • cateva ridichi rosii
  • 50 g bulgur uscat
  • 50 g quinoa uscata
  • 200 ml sos de rosii
  • 1 lingurita ierburi de Provence
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare: fierbe bulgurul si quinoa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Scurge-le si pune-le deoparte. Pune intr-o cratita fasolea, sosul de rosii, ierburile de Provence si usturoiul tocat si fierbe totul la foc mic, timp de 6-8 minute. Gateste dovleceii taiati felii la abur sau in cuptor, pana raman doar usor crocanti. Paseaza pulpa de avocado cu sare, piper si ulei. Asambleaza burritos, punand pe fiecare tortilla cantitati egale din toate ingredientele, exceptand piureul de avocado, iar apoi pune rulourile pe o foaie de copt, intr-o tava, si da la cuptor, timp de 5 minute, la 200°C. Serveste burritos cu piureul de avocado alaturi.

Sfaturi pentru prepararea unui burrito delicios

Burrito este un fel de mancare economic, care poate fi savurat oriunde si garnisit cu o combinatie infinita de arome. Prepararea unui burrito acasa este un lucru destul de simplu, dar cum il impachetezi, astfel incat sa te asiguri ca umplutura nu curge din toate partile?

O impachetare corecta face ca burrito sa arate foarte apetisant, iar in acest sens, exista doua mari reguli:

  1. Incalzeste tortilla in cuptor sau intr-o tigaie antiaderenta fierbinte, pentru ca numai astfel va deveni maleabila. Tortilla rece se crapa, atunci cand este rulata;
  2. Nu umple excesiv tortilla, altfel, toata umplutura va da pe dinafara.

Cum sa impachetezi corect un burrito:

  1. Pune umplutura pe partea dinspre tine a lipiei calde;
  2. Indoaie tortilla cu partea de jos peste umplutura, apoi pliaza deasupra partile laterale, pe rand;
  3. Ruleaza tortilla de jos in sus, apoi, optional, gateste-o intr-o tigaie fierbinte.

 

Putina istorie

Preparatul cunoscut astazi ca burrito dateaza de milenii. Exista dovezi istorice ca, inca de acum 10.000 de ani, populatiile care traiau pe teritoriul Mexicului de astazi obisnuiau sa infasoare mancarea intr-o lipie din faina de porumb. Tehnica era aceeasi cu cea folosita si in prezent pentru  preparate cu lipii sau turte, de exemplu, tacos si burritos. In secolul al 19-lea, un astfel de preparat era mentionat in „Diccionario de Mejicanismos”: o tortilla acoperita cu carne sau alte ingrediente.

In ceea ce priveste originea termenului „burrito“, una dintre cele mai raspandite povesti este aceea ca, in timpul Revolutiei Mexicane (1910-1917), un barbat vindea lipii din grau umplute cu orez, fasole si carne. Preparatul ar fi devenit rapid popular, deoarece era foarte usor de mancat, nefiind necesare farfurii si tacamuri. Barbatul isi vindea produsele intr-un cos pe care il cara un magar („burro“, in spaniola). De aici ar fi luat nastere termenul „burrito“. Vecinatatea cu Statele Unite ale Americii a contribuit la promovarea „burrritos“ in scurt timp, iar de-a lungul deceniilor, acest preparat a devenit unul dintre simbolurile gastronomiei mexicane. Desi nu se poate stabili cu exactitate care este originea numelui sau, burrito este, in prezent, un fel de mancare popular si, intre timp, a generat versiuni numeroase, inclusiv cu peste, vegetariene si chiar vegane.

Cu sfaturile de mai sus, vei reusi sa prepari un burrito delicios si care sa arate perfect, exact ca la restaurant. Bucura-te de un burrito alaturi de cei dragi, fie la o masa de zi cu zi, fie chiar la un picnic la padure.

 

Sursa foto: Shutterstock