Ai cautat retetaOuă turcești
Mega image logo
  • Ouă turcești

Ouă turcești

Ouă poșate peste iaurt grecesc cu usturoi, totul acoperit cu unt topit și iuțit cu fulgi de ardei iute. Turcii îi spun „çilbir” (pronunțat „chulbur”) și este o adevărată senzație!

Dificultate

Usor

Durata

1'- 30'

Nota

5 din 5
Vegetarian
Ouă turcești

Ingrediente pentru 1 Persoane

1 Persoane
  • 200 g iaurt grecesc
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 1 lingurița de sare
  • 30 g unt 82%, la temperatura camerei
  • 1 lingura ulei măsline extravirgin
  • 1 lingurița de pudră de chili sau paprika
  • 2 ouă mari
  • puțină zeamă de lămâie
  • marar verde

Cumpara toate ingredientele

Ingrediente esentiale
  • Iaurt autentic grecesc 150g
    23.47 Lei/Kg
    3,52 Lei
    28590
  • Unt cu 80% grasime 200g
    66.45 Lei/Kg
    13,29 Lei
    83904
  • 4526
  • Incepe gatitul

    1. Pune iaurtul într-un bol termorezistent și încălzește-l la bain marie (așază bolul deasupra unei crăticioare cu apă fierbinte pe foc, fără ca bolul să atingă apa). Adaugă usturoiul și lingurița de sare, apoi amestecă continuu până când iaurtul se îngroașă, devenind ușor cremos. Oprește focul, dar lasă bolul peste crăticioară ca să stea cald. 2. Topește untul într-o tigaie la foc mediumic, până capătă o culoare maro. Oprește focul, apoi adaugă uleiul de măsline și fulgii de chili. Amestecă și lasă deoparte. 3. Acum poșează ouăle. Mai întâi pune la încins o crăticioară cu apă la foc mic. Între timp, ia ouăle de la frigider și sparge-le separat în câte un bol mic sau o ceșcuță. Opțional, mai întâi sparge oul într-o strecurătoare mică și lasă-l 30 de secunde să se scurgă partea cea mai lichidă a albușului. 4. Toarnă câte 1 linguriță zeamă de lămâie peste albușul ouălor, pentru a ajuta albușul să-și păstreze mai bine forma. Când apa e aproape de punctul de fierbere, varsă cu grijă ouăle, pe rând, aproape de suprafața apei, în câte o laterală a crăticioarei. Dă focul la minimum, încât în apă să nu fie nicio mișcare. Lasă ouăle să stea 3-4 minute, atât cât albușul să se întărească, dar gălbenușul să fie moale. 5. Între timp, împarte iaurtul în două vase adânci. Scoate ouăle pe rând cu o paletă găurită și așază-le în farfurii. Toarnă deasupra untul iute topi, presară mărarul tocat și servește cu pâine prăjită.
    Nota
    Ai incercat aceasta reteta?
    Spune-ne cat de mult ti-a placut!
    Turcesc
    Vegetarian
    • Ouă turcești

    Cumpara toate ingredientele

    Ingrediente esentiale
  • Iaurt autentic grecesc 150g
    23.47 Lei/Kg
    3,52 Lei
    28590
  • Unt cu 80% grasime 200g
    66.45 Lei/Kg
    13,29 Lei
    83904
  • 4526