Ai cautat retetaGem de prune cu scorțișoară
Mega image logo
  • Gem de prune cu scorțișoară

Gem de prune cu scorțișoară

O felie de pâine proaspăt prăjită, întinsă cu câteva vârfuri de cuțit de unt, care se topește instant pe pâinea încă fierbinte, peste care se adaugă una-două linguri sănătoase de gem cu aromă delicată de scorțișoară – iată un mic dejun sau o gustare de seară simplă și delicioasă, care te va umple instant de bucurie, indiferent de frigul sau de vremea mohorâtă de afară. Gemul este o metodă veche și minunată de a păstra mult timp în bucătăria ta gustul fructelor de toamnă. Încearcă și tu, pentru că este foarte simplu! Noi îți venim în ajutor cu o serie de sfaturi și trucuri simple, chiar dacă e prima oară când faci gem.

Dificultate

Mediu

Durata

>60'

Pret

Redus

Nota

5 din 5
Desert
Gem de prune cu scorțișoară

Ingrediente pentru 1 Persoane

1 Persoane
  • 2 kg prune, sâmburii scoși și tocate grosier
  • 2 kg zahăr alb granulat
  • 2 linguriță de scorțisoară măcinată
  • lămâie, zeamă
  • 50 g unt 82%, la temperatura camerei
  • 2 bețișoare scorțișoară

Cumpara toate ingredientele

Ingrediente esentiale
  • Zahar alb cristal 1kg
    2.99 Lei/Kg
    2,99 Lei
    38703
  • Scortisoara macinata 15g
    234.00 Lei/Kg
    3,51 Lei
    4418
  • Lamai  500g
    7.58 Lei/Kg
    3,79 Lei
    30336
  • Unt cu 80% grasime 200g
    66.45 Lei/Kg
    13,29 Lei
    83904
  • Incepe gatitul

    1. Înainte să te apuci de treabă, sterilizează borcanele, apoi pune câteva farfurii în congelator, care te vor ajuta mai târziu să testezi dacă gemul este gata. Dacă ai în casă un termometru pentru gătit, sari peste pasul cu farfuriile.
    2. Acum te poți apuca de gem. Pune prunele tăiate într-o oală încăpătoare și toarnă peste ele 200 ml apă. Adu la fierbere, apoi lasă prunele să fiarbă la foc mic pentru 10 minute, atât cât să se înmoaie.
    3. Adaugă zahărul, scorțișoara pudră și zeama de lămâie. Lasă zahărul să se topească ușor, la foc mic, fără ca lichidul să fiarbă. Acest proces va dura cam 10 minute.
    4. După cele 10 minute, dă focul mare și adu gemul în clocot. După aproximativ 5 minute, ia cu lingura puțin gem și pune-l pe o farfurie scoasă din congelator. După câteva secunde, apasă ușor gemul din farfurie cu degetul. Dacă se încrețește, este gata. Dacă nu, mai gătește-l câteva minute și repetă testul cu altă farfurie congelată. Iar dacă ai termometru, gemul e gata când arată 105° C.
    5. Ia oala de pe foc și adaugă bețele de scorțișoară și untul. Lasă gemul să se răcească 15 minute pentru ca bucățile de prune să nu se lase la fundul borcanului. Apoi pune gemul în borcane, cu câte un baton de scorțișoară în fiecare, sigilează‑le bine și lasă‑le să se răcească de tot. Gemul se va păstra 1 an într-un loc ferit de lumină și răcoros. Odată ce l-ai deschis, păstrează-l la frigider.
    Nota
    Ai incercat aceasta reteta?
    Spune-ne cat de mult ti-a placut!
    Desert
    • Gem de prune cu scorțișoară

    Cumpara toate ingredientele

    Ingrediente esentiale
  • Zahar alb cristal 1kg
    2.99 Lei/Kg
    2,99 Lei
    38703
  • Scortisoara macinata 15g
    234.00 Lei/Kg
    3,51 Lei
    4418
  • Lamai  500g
    7.58 Lei/Kg
    3,79 Lei
    30336
  • Unt cu 80% grasime 200g
    66.45 Lei/Kg
    13,29 Lei
    83904