Incepe gatitul
1. Prima oară topește cele 40 g unt într-o tigaie, după care adaugă prazul, morcovii și ceapa. Gătește totul până când legumele devin moi și încep să se caramelizeze.
2. Adaugă bucățile de cod și făina, apoi amestecă și gătește pentru 1-2 minute. Toarnă vinul peste ingredientele din tigaie și mai gătește pentru 2 minute, până când sosul începe să se lege. Condimentează cu sare și piper, după gust.
3. Pentru sosul Béarnaise, mai întâi încălzește ușor oțetul într-o oală. Apoi, adaugă ceapa, crenguțele de tarhon, foaia de dafin și boabele de piper. Lasă oțetul să se încingă încet la foc mediu, până când volumul scade la jumătate, după care strecoară-l și lasă-l deoparte.
4. Între timp pornește cuptorul la 180 °C și unge cu unt o tavă pentru cuptor.
5. Continuă cu prepararea sosului, bătând gălbenușurile împreună cu o linguriță de apă. Amestecă-le cu oțetul strecurat, apoi toarnă mixul într-un bol rezistent la căldură, pe care îl așezi într-un vas mai mare cu apă care fierbe pe foc (metodă care se mai numește și „bain-marie”). Amestecă continuu, până când compoziția e îndeajuns de groasă cât să rămână pe lingură.
6. Topește untul nesărat într-o crăticioară. Scoate bolul din vasul cu apă fierbinte și toarnă încet untul, amestecând continuu, până când sosul se îngroașă și devine fin și cremos. Adaugă și tarhonul tocat, condimentează cu sare și piper după gust și sosul e gata.
7. Pune în tava de cuptor unsă codul cu legumele. Toarnă deasupra sosul béarnaise și dă la cuptor pentru 15-20 de minute.