Somon cu gutui la cuptor si scortisoara
De catre Joseph Hadad
Un mod spectaculos de a gati somonul, intr-o combinatie reusita de toamna: gutui si scortisoara.
Dificultate
RidicatDurata
>30'Pret
MediuNota
5 din 5Clasic
Altele
Altul

Ingrediente pentru 4 Persoane
4 Persoane
- 4 fileuri de somon (aprox. 200g net fiecare)
- 2 portocale
- 8 fire de ceapa verde
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin
- 150 g unt
- 4 cepe rosii
- 3 catei de usturoi
- 1 baton de scortisoara
- 1 lamaie
- 3 gutui mai coapte
- coaja de portocala si coaja de lime, taiata fasii
- 2 stelute de anason
- 500 g zahar
- 1 lingurita de piper boabe
- 1 lingurita de nucsoara
- 1 lingurita de sare
Incepe gatitul
Pasul 1: Curat gutuile si le tai in sase. Le scot miezul si le las in apa cu lamaie jumatate de ora. Pun intr-o oala cu 1l de apa toate ingredientele pentru pregatirea gutuilor (zahar, coaja de portocala si lime, condimentele) si le las la fiert aproape jumatate de ora. Strecor ingredientele, scot gutuile din apa cu lamaie si le pun in oala, la foc mic, ca si cum as face compot iar cand se inmoaie le las deoparte in sosul format.
Pasul 2: Pregatesc somonul. Tai ceapa julien, nu foarte subtire, pun intr-o tigaie ulei de masline si o nuca de unt, usturoi, apoi sotez pana cand ceapa se face aurie. Tai doua portocale fara coaja in rondele groase. Pun gutuile in tigaie, asez peste ele ceapa verde spalata, dar cu mustati, batonul de scortisoara si portocalele. Deasupra acestora asez fileurile crude de somon. Torn peste ele cam 2 polonice din zeama de la gutui, asezonez cu piper negru zdrobit, pun capacul si las la foc mic 35 de minute. Atentie, capacul trebuie sa fie un pic deschis, nu sa acopere complet tigaia.
Pasul 3: Asez pe farfurie, cu atentie, somonul si celelalte ingrediente si decorez cu fasiile de coaja de lamaie si portocala. Se serveste fierbinte, cu un pahar de Riesling.
Pasul 2: Pregatesc somonul. Tai ceapa julien, nu foarte subtire, pun intr-o tigaie ulei de masline si o nuca de unt, usturoi, apoi sotez pana cand ceapa se face aurie. Tai doua portocale fara coaja in rondele groase. Pun gutuile in tigaie, asez peste ele ceapa verde spalata, dar cu mustati, batonul de scortisoara si portocalele. Deasupra acestora asez fileurile crude de somon. Torn peste ele cam 2 polonice din zeama de la gutui, asezonez cu piper negru zdrobit, pun capacul si las la foc mic 35 de minute. Atentie, capacul trebuie sa fie un pic deschis, nu sa acopere complet tigaia.
Pasul 3: Asez pe farfurie, cu atentie, somonul si celelalte ingrediente si decorez cu fasiile de coaja de lamaie si portocala. Se serveste fierbinte, cu un pahar de Riesling.
Nota
Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!
International
Clasic
Altele
Altul
Toate sezoanele
Altul