Mere umplute cu fructe si nuci cu sos de vanilie
De catre Joseph Hadad
Un desert de toamna propus de chef Joseph Hadad.
Dificultate
UsorDurata
>60'Pret
RedusNota
5 din 5Bogat in zahar
Altele
Desert

Ingrediente pentru 4 Persoane
4 Persoane
- praf de anason
- frunze de menta
- fructe rosii (pot fi si congelate – mure, zmeura, capsune)
- 10 ml esenta de vanilie
- 120 g zahar tos
- 20 g zahar vanilat
- 7 oua
- 1 l de lapte
- 1 lamaie
- 4 mere mari
- piper negru zdrobit
- 150 g miez de nuca
- 3 fire de menta
- 3 fire de busuioc
- 2 fire de cimbru
- mix de fructe uscate (papaya, caise, stafide)
- 2 cepe esalota
Incepe gatitul
Pasul 1: Intai pun mixul de fructe uscate in apa calda aproape o ora si jumatate, sa se inmoaie. Daca ma grabesc, pot folosi fructe coapte uscate la pachet (smochine, curmale, stafide, caise). Topesc in tigaie 60g unt, toc ceapa esalota marunt, o sotez pana e transparenta, adaug fructele uscate si le sotez. Toc marunt busuioc, menta, cimbru, le pun in tigaie cu un varf de lingurita de praf de anason si amestec bine. Scot compozitia si o las la racit. Maruntesc miezul de nuci si il incorporez in compozitie. Eu prefer nucile noi, fara pielita. Asezonez cu un pic de sare si piper negru zdrobit.
Pasul 2: Spal merele si le tai pe fund 1 cm, cat sa poata sta in pozitie verticala. Scot mai mult de jumatate din miez cu o lingurita, pe care-l amestec in compozitie. Folosind amestecul de fructe uscate si sotate, nuci si miez de mar, umplu bine, cu varf, merele, astfel incat zeama care se va forma sa ramana in interiorul merelor. Le pun intr-o tava cu hartie de pergament si putin unt si le dau la cuptor, la 170°C.
Pasul 3: Prepar sosul de vanilie. Pun la foc laptele, zaharul, esentele si zaharul vanilat. Cand incep sa fiarba, adaug galbenusurile si amestec continuu la foc mic, pana ce compozitia se ingroasa. Iau de pe foc si las un pic la racit.
Pasul 4: Pun pe platoul de servit sosul de vanilie, merele umplute si decorez cu frunzulite de menta si fructele de padure preferate. Se serveste cald, insotit de vin dulce de desert.
Pasul 2: Spal merele si le tai pe fund 1 cm, cat sa poata sta in pozitie verticala. Scot mai mult de jumatate din miez cu o lingurita, pe care-l amestec in compozitie. Folosind amestecul de fructe uscate si sotate, nuci si miez de mar, umplu bine, cu varf, merele, astfel incat zeama care se va forma sa ramana in interiorul merelor. Le pun intr-o tava cu hartie de pergament si putin unt si le dau la cuptor, la 170°C.
Pasul 3: Prepar sosul de vanilie. Pun la foc laptele, zaharul, esentele si zaharul vanilat. Cand incep sa fiarba, adaug galbenusurile si amestec continuu la foc mic, pana ce compozitia se ingroasa. Iau de pe foc si las un pic la racit.
Pasul 4: Pun pe platoul de servit sosul de vanilie, merele umplute si decorez cu frunzulite de menta si fructele de padure preferate. Se serveste cald, insotit de vin dulce de desert.
Nota
Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!
International
Bogat in zahar
Altele
Desert
Toate sezoanele
Desert