Gem de prune cu scorțișoară
O felie de pâine proaspăt prăjită, întinsă cu câteva vârfuri de cuțit de unt, care se topește instant
pe pâinea încă fierbinte, peste care se adaugă una-două linguri sănătoase de gem cu aromă delicată de scorțișoară – iată un mic dejun
sau o gustare de seară simplă și
delicioasă, care te va umple instant
de bucurie, indiferent de frigul sau
de vremea mohorâtă de afară.
Gemul este o metodă veche și
minunată de a păstra mult timp
în bucătăria ta gustul fructelor de
toamnă. Încearcă și tu, pentru că
este foarte simplu! Noi îți venim
în ajutor cu o serie de sfaturi
și trucuri simple, chiar dacă e
prima oară când faci gem.
Dificultate
MediuDurata
>60'Pret
RedusNota
5 din 5Desert

Ingrediente pentru 1 Persoane
1 Persoane
- 2 kg prune, sâmburii scoși și tocate grosier
- 2 kg zahăr alb granulat
- 2 linguriță de scorțisoară măcinată
- lămâie, zeamă
- 50 g unt 82%, la temperatura camerei
- 2 bețișoare scorțișoară
Cumpara toate ingredientele
Ingrediente esentiale
38703
4418
30336
83904
Incepe gatitul
1. Înainte să te apuci de treabă, sterilizează borcanele, apoi pune câteva farfurii în congelator, care te vor ajuta mai târziu să testezi dacă gemul este gata. Dacă ai în casă un termometru pentru gătit, sari peste pasul cu farfuriile.
2. Acum te poți apuca de gem. Pune prunele tăiate într-o oală încăpătoare și toarnă peste ele 200 ml apă. Adu la fierbere, apoi lasă prunele să fiarbă la foc mic pentru 10 minute, atât cât să se înmoaie.
3. Adaugă zahărul, scorțișoara pudră și zeama de lămâie. Lasă zahărul să se topească ușor, la foc mic, fără ca lichidul să fiarbă. Acest proces va dura cam 10 minute.
4. După cele 10 minute, dă focul mare și adu gemul în clocot. După aproximativ 5 minute, ia cu lingura puțin gem și pune-l pe o farfurie scoasă din congelator. După câteva secunde, apasă ușor gemul din farfurie cu degetul. Dacă se încrețește, este gata. Dacă nu, mai gătește-l câteva minute și repetă testul cu altă farfurie congelată. Iar dacă ai termometru, gemul e gata când arată 105° C.
5. Ia oala de pe foc și adaugă bețele de scorțișoară și untul. Lasă gemul să se răcească 15 minute pentru ca bucățile de prune să nu se lase la fundul borcanului. Apoi pune gemul în borcane, cu câte un baton de scorțișoară în fiecare, sigilează‑le bine și lasă‑le să se răcească de tot. Gemul se va păstra 1 an într-un loc ferit de lumină și răcoros. Odată ce l-ai deschis, păstrează-l la frigider.
2. Acum te poți apuca de gem. Pune prunele tăiate într-o oală încăpătoare și toarnă peste ele 200 ml apă. Adu la fierbere, apoi lasă prunele să fiarbă la foc mic pentru 10 minute, atât cât să se înmoaie.
3. Adaugă zahărul, scorțișoara pudră și zeama de lămâie. Lasă zahărul să se topească ușor, la foc mic, fără ca lichidul să fiarbă. Acest proces va dura cam 10 minute.
4. După cele 10 minute, dă focul mare și adu gemul în clocot. După aproximativ 5 minute, ia cu lingura puțin gem și pune-l pe o farfurie scoasă din congelator. După câteva secunde, apasă ușor gemul din farfurie cu degetul. Dacă se încrețește, este gata. Dacă nu, mai gătește-l câteva minute și repetă testul cu altă farfurie congelată. Iar dacă ai termometru, gemul e gata când arată 105° C.
5. Ia oala de pe foc și adaugă bețele de scorțișoară și untul. Lasă gemul să se răcească 15 minute pentru ca bucățile de prune să nu se lase la fundul borcanului. Apoi pune gemul în borcane, cu câte un baton de scorțișoară în fiecare, sigilează‑le bine și lasă‑le să se răcească de tot. Gemul se va păstra 1 an într-un loc ferit de lumină și răcoros. Odată ce l-ai deschis, păstrează-l la frigider.
Nota
Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!
Desert
Cumpara toate ingredientele
Ingrediente esentiale
38703
4418
30336
83904