Ai cautat retetaCurcan la cuptor cu unt aromatizat cu ierburi și usturoi
Mega image logo
  • Curcan la cuptor cu unt aromatizat cu ierburi și usturoi

Curcan la cuptor cu unt aromatizat cu ierburi și usturoi

Delectează-te cu savoarea cărnii de curcan într-o rețetă delicioasă de sărbători!
Curcan la cuptor cu unt aromatizat cu ierburi și usturoi
>60'
4/5
Mediu

Ingrediente pentru

Ingrediente
1 portie
  • 1 curcan întreg de aprox. 6 kg, cu piele
  • 3 căpățână de usturoi zdrobită
  • 3 felii de lamaie
  • 6 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 6 crenguțe de rozmarin
  • 120 ml ulei de măsline
  • 125 g unt 82% grăsime, la temperatura camerei, tăiat cubulețe
  • 1 linguriță cimbru verde tocat sau cimbru uscat
  • 2 linguri usturoi pisat
  • 1 sare și piper după gust
  • 1 curcan întreg de aprox. 6 kg, cu piele
  • 3 căpățână de usturoi zdrobită
  • 3 felii de lamaie
  • 6 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 6 crenguțe de rozmarin
  • 120 ml ulei de măsline
  • 125 g unt 82% grăsime, la temperatura camerei, tăiat cubulețe
  • 1 linguriță cimbru verde tocat sau cimbru uscat
  • 2 linguri usturoi pisat
  • 1 sare și piper după gust

Incepe gatitul

1. Încinge cuptorul la 220° C sau la 200° C pentru cel cu ventilator. Coboară grătarul pe cel mai jos raft. 2. Într-un bol, adaugă untul ușor moale și amestecă-l vine cu o furculiță împreună cu ierburile, usturoiul, sare și piper. Separă jumătate din cantitatea de unt aromatizat și păstreaz-o la frigider pentru mai târziu. 3. Tapetează cu hârtie de copt o tavă mare pentru cuptor. Aranjează în tavă 4 jumătăți de căpățâni de usturoi, o felie de lămâie, 4 crenguțe de cimbru verde și 4 de rozmarin, apoi stropește fundul tăvii cu ½ din cantitatea de ulei. 4. Tamponează curcanul cu prosoape de hârtie ca să fie uscat. Umple curcanul cu usturoiul rămas, o felie de lămâie, iar pe a doua stoarce-o înăuntru, crenguțele de cimbru și rozmarin rămase și stropește cu puțin de ulei. 5. Topește untul aromatizat (cantitatea păstrată afară din frigider) și unge apoi cu untul topit toată suprafața curcanului, inclusiv sub piele. Condimentează cu generozitate cu sare și piper peste tot, apoi așază curcanul peste usturoi și celelalte ingrediente din tava pregătită. Atenție: cu pieptul în jos! În fine, stropește cu uleiul rămas. 6. Dă tava neacoperită la cuptor pentru 30 de minute (pentru un curcan de max. 6 kg) sau până la 45 de minute (7 kg+). 7. Întoarce cu grijă curcanul cu pieptul în sus, folosind fie clești, fie mănuși termorezistente, ca să nu te arzi. Stropește cu lingura curcanul cu sosul format în tavă. 8. Unge suprafața curcanului cu jumătate din untul aromatizat, păstrat la frigider. E de ajuns să-l pui deasupra curcanului, din loc în loc, și se va topi rapid. Stropește din cu sucurile din tavă. 9. Redu focul la 165-150° C și dă iar la copt, neacoperit, timp de 1 oră. 10. Repetă pasul 8 folosind restul de unt și mai dă la copt 30 de minute. Dacă se ți se pare că se rumenește prea repede, acoperă-l cu folie de aluminiu. Ajustează timpul de coacere în funcție de mărimea curcanului. 11. Pentru o crustă crocantă, termină-l la grill 10-15 minute, dar ai grijă să nu se ardă. 12. Când e gata, scoate-l din cuptor, acoperă-l cu folie și lasă-l să stea 20-30 de minute înainte să îl tai și să-l servești.

Nota

Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!
Hiperproteic
Petreceri,Craciun
Fel principal

Comanda produsele pentru 1 portie

  • Rozmarin  10g
    429.00 Lei/Kg
    429 Lei
    76489
  • Ulei de masline extravirgin  500ml
    Produs momentan indisponibil online
    49643
  • Carcasa de curcan
    • limited-assortment.external.47cf3365.svg
    Produs momentan indisponibil online
    4661
  • Cimbru  15g
    • limited-assortment.external.47cf3365.svg
    266.00 Lei/Kg
    399 Lei
    31226