Cozonac impletit cu nuca si smantana
Dificultate
RidicatDurata
>60'Pret
MediuNota
1 din 5Desert

Ingrediente pentru 1 Persoane
1 Persoane
- 1 kg faina
- 14 g drojdie uscata
- 5 galbenusuri
- 1 praf de sare
- 100 g smantana
- 1 vanilie
- 1 coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
- 1 rom
- 500 ml lapte
- 50 ml ulei
- 75 g unt 82%
- 500 g miez de nuca
- 50 g cacao
- 5 albusuri de ou
- 100 g stafide
- 450 g zahar (300 g pentru aluat si 150 g pentru umplutura)
Incepe gatitul
1. Amesteca drojdia cu faina.
2. Bate galbenușurile cu praful de sare și așteaptă aproximativ 15 minute până când culoarea acestora devine mai închisă. Apoi, adaugă-le peste făină, alături de smântână, vanilie, coaja de lămâie și portocală, rom, zahăr și 375 de ml de lapte (adică 3 sferturi din cantitatea totală).
3. Frământă aluatul și mai adaugă lapte, dacă este nevoie, în funcție de textura compoziției.
4. Lasă-l la dospit aproximativ jumătate de oră. Apoi, răstoarnă-l pe masa de lucru unsă cu ulei și mai frământă-l pentru 5 minute, apoi lasă-l la dospit pentru încă o oră.
5. În acest timp, ocupă-te de umplutura pentru cozonac. Adaugă, peste miezul de nucă măcinat, romul, zahărul și cacaua.
6. Amesteca ingredientele, apoi pune și albușurile, dar nu pe toate odată, pentru a nu obține o cremă prea puțin densă.
7. Apoi împarte aluatul în două bucăți egale. Întinde-o pe una dintre ele și pune pe ea un sfert din umplutură și stafidele înmuiate în rom.
8. Răsucește aluatul și procedează exact la fel și cu cea de a doua bucată.
9. Lipește aluatul la extremități, pentru a nu curge umplutura, apoi încrucișează cele două bucăți umplute cu crema.
10. Pune cozonacul într-o tava pe care ai pus hârtie de copt și unge-l cu ou bătut pentru a se rumeni.
11. Lasă cozonacul la cuptor pentru aproximativ o ora, ținând cont ca în primele 15 minute focul să fie mic.
2. Bate galbenușurile cu praful de sare și așteaptă aproximativ 15 minute până când culoarea acestora devine mai închisă. Apoi, adaugă-le peste făină, alături de smântână, vanilie, coaja de lămâie și portocală, rom, zahăr și 375 de ml de lapte (adică 3 sferturi din cantitatea totală).
3. Frământă aluatul și mai adaugă lapte, dacă este nevoie, în funcție de textura compoziției.
4. Lasă-l la dospit aproximativ jumătate de oră. Apoi, răstoarnă-l pe masa de lucru unsă cu ulei și mai frământă-l pentru 5 minute, apoi lasă-l la dospit pentru încă o oră.
5. În acest timp, ocupă-te de umplutura pentru cozonac. Adaugă, peste miezul de nucă măcinat, romul, zahărul și cacaua.
6. Amesteca ingredientele, apoi pune și albușurile, dar nu pe toate odată, pentru a nu obține o cremă prea puțin densă.
7. Apoi împarte aluatul în două bucăți egale. Întinde-o pe una dintre ele și pune pe ea un sfert din umplutură și stafidele înmuiate în rom.
8. Răsucește aluatul și procedează exact la fel și cu cea de a doua bucată.
9. Lipește aluatul la extremități, pentru a nu curge umplutura, apoi încrucișează cele două bucăți umplute cu crema.
10. Pune cozonacul într-o tava pe care ai pus hârtie de copt și unge-l cu ou bătut pentru a se rumeni.
11. Lasă cozonacul la cuptor pentru aproximativ o ora, ținând cont ca în primele 15 minute focul să fie mic.
Nota
Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!
Desert
Desert