Inspiratieproduse-bioVarza rosie cu mere
Inspiratie

Varza rosie cu mere

 

Valori nutritive medii pentru 100 g  de produs:

 

  • Valoare energetica: 65 kcal 
  • Valoare energetica: 276 kj
  • Proteine: 1.0 g  
  • Glucide: 15.0 g 
  • Din care zahar  15.0 g   
  • Lipide: 0.01 g
  • Din care acizi grasi saturati: 0.0 g
  • Fibre alimentare: 2.3 g 
  • Sodiu: 0.3 g
  • Sare: 0.9 g

 


Varza rosie este bine sa fie inclusa in alimentatia de zi cu zi pe timp de iarna, deoarece, prin continutul sau bogat in pigmenti antioxidanti, vitamine si minerale, este una dintre legumele de baza care suplinesc, in aceasta perioada, fructele si legumele specifice sezonului cald.

Varza rosie are un continut crescut de vitamine din complexul B, dar nu la fel de ridicat ca in cazul surselor de vitamina B de origine animala.  De asemenea, este de ~2 ori mai bogata in vitamina C fata de varza alba, conform USDA (varza rosie – 57mg vitanina C la 100g, iar varza alba 36mg la 100g).

Dintre mineralele continute, se evidentiaza potasiul, a carui concentratie, in jur de 250 mg la 100 g, este apropiata de cea a rosiilor (240mg la 100g), putin mai scazuta decat cea a bananelor (360mg la 100g), confor USDA. Conform unui studiu realizat de Roger Fenwick, K.R. Price, I.T. Johnson pentr revista Nutrition and Food Science, concentratia destul de ridicata de sulf a verzei poate provoca flatulenta. Totodata continutul de sulf din varza rosie are si activitate antimicrobiala asa cum a fost evidentiat in studiul publicat in Journal of Food Protection  de catre Kyung, K. H.; Fleming, H. P.

Consumul de Varza rosie cu mere Bio, de la Delhaize, are o eficienta crescuta in prevenirea cancerului, datorita combinatiei dintre pigmentii continuti si vitamine, dar si in reducerea riscului cancerului de colon ca urmare a fibrele continute confor unui studiu realizat de Li-Shu Wang, Gary D. Stoner, Departamentul de Medicina Interna de la Univestitatea Ohio.

Resveratrolul, vitamina C, beta-carotenul si vitamina E din varza rosie protejeaza sistemul cardiovascular si, in primul rand, inima, asa cum a fost demontrat de catre Das DK, Maulik N in cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Connecticut.  Datorita antioxidantilor continuti, numarului mic de calorii si fibrelor sale, varza rosie previne diabetul si ajuta la incetinirea evolutiei bolii, conform unui studiu realizat de Simin, Liu, Mary Serdula, Sok-Ja Janket and Narcy R. Cook pentru Asociatia Americana de Diabet.  Are rol si in cresterea imunitatii organismului, mai ales datorita vitaminei C continute, conform unui studiu pulbicat in The Journal of Nutrition de catre Meri Nantz, Ceryl Rowe, Carmelo Nieves Jr and Susan Pecival.

Este indicata in dietele de slabire, datorita proprietatilor de diuretic si laxativ bland cum apare in cartea Vegetable and Fruits – Nutritional and Therapeutic Values scrisa de Thomas S.C. Li, dar si datorita raportului destul de bun, printre legumele din care se prepara salatele, dintre proteine si calorii la 100 de grame (1 gram proteine/ 22 kcal- confom USDA).

Alaturi de varza rosie, merele la randul lor au rol in imbunatatirea si fortifierea  imunitatii, mai ales in situatiile de stres conform studiului realizat la Cornell University, Ithaca, New York si publicat in ianuarie 2003. Merele inchise la culoare contin, de asemenea, resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, alaturi de betacaroten, vitamina E vitamina C, asa cum au aratat si Dr Edzard Schwedhelm, Renke Maas, Raphael Troost si Rainer H. Böger in cartea Clinical Pharmacokinetics of Antioxidants and Their Impact on Systemic Oxidative Stress.

Merele nu contin grasimi si nici colesterol, iar un mar de marime potrivita (150-170g – contine ~4 g fiber confor USDA) astfel aduce cam 14% din aportul recomandat de fibre (25-35g/zi, conform Ghidului pentru Alimentatie sanatoasa al Societatii de Nutritie din Romania). Fibrele gasite in mere se combina cu grasimea aflata in intestine, fapt ce contribuie la mentinerea in valori normale a colesterolului si a starii generale bune de sanatate.

Pentru a putea beneficia de multitudinea calitatilor lor, va recomandam consumul de Varza rosie cu mere Bio, de la Delhaize. Varza rosie este una dintre putinele vegetale de iarna care reusesc, prin complexitatea compozitiei si prin concentratiile ridicate de substante active, sa compenseze absenta din alimentatie a fructelor de vara.