Inspiratieproduse-bioCarnea de vita organica
Inspiratie

Carnea de vita organica

Alimentele organice difera de cele conventionale deoarece sunt produse, manipulate si procesate in conformitate cu reglementarile Departamentului de Agricultura din Statele Unite ale Americii. Produsele, care urmeaza sa fie vandute sau  etichetate ca fiind organice, trebuie sa se afle in permanenta sub management organic.

Carnea de vita organica trebuie sa intruneasca toate standardele Programului  National Organic al Departamentului de Agricultura din SUA. Pentru a putea fi etichetata ca fiind carne organica, animalele trebuie sa fie hranite in procent de 100%  cu nutrienti organici, putandu-se administra chiar si anumite suplimente si minerale.

Bovinelor crescute organic nu trebuie sa le fie administrati hormoni de crestere si nici antibiotice. Cu toate acestea, daca un animal este bolnav, acestuia nu ii poate fi refuzat tratamentul care sa ii asigure vindecarea. Insa, orice animal care este tratat cu antibiotice va fi scos din Programul National Organic. In general, carnea de vita organica are costuri mai mari, deoarece se produce in cantitate redusa si este greu de gasit pe piata. Mai putin de 1% din efectivele de animale si pasari crescute in Statele Unite ale Americii sunt crescute organic, potrivit recensamantului. 

Multi oameni  cumpara carne de vita certificata ca fiind organica, deoarece este perceputa ca fiind mai sanatoasa si avand beneficii nutritionale. Cu toate acestea, nu exista studii concludente care sa determine faptul ca acest tip de carne este mai sanatos sau mai sigur decat alte tipuri de carne de vita. Potrivit raportului Consiliului American pentru Stiinta si Sanatate,  produsele alimentare organice nu sunt mai sigure sau mai hranitoare decat cele  conventionale.

Toate produsele etichetate ca fiind organice trebuie sa provina de la ferme, iar operatiunile de manipulare ale acestora trebuie sa fie certificate de catre o agentie de stat sau privata, acreditata de Departamentul de Agricultura din Statele Unite ale Americii. Producerea carnii de vita organica are trei faze: prima este reprezentata de statusul de vitel, numit astfel de la nastere si pana la intarcare; a doua faza este data de perioada in care animalul este intarcat si incepe sa pasca. In timpul acestor doua faze, bovinele trebuie sa fie hranite cu pasune si fanete organice. In ultima faza, numita faza de finisare, unii agricultori aleg sa adauge cereale cultivate ecologic la dieta vitelor. Agricultorii ecologici trebuie sa isi mentina pasunile organice pentru ca bovinele sa pasca pe parcursul celor trei etape de productie. Bovinele crescute organic trebuie sa aiba spatiul lor, separandu-le de cele conventionale si, ulterior, sa fie prelucrate in instalatiile ecologice certificate.