Inspiratieproduse-bioDe ce alimentele bio pledeaza pentru un plus de siguranta
Inspiratie

De ce alimentele bio pledeaza pentru un plus de siguranta

A opta pentru o dieta organica este o sansa in plus acordata sanatatii noastre si a planetei. Cumpararea  produselor organice nu mai este un moft, ci este un vot acordat tineretii, sanatatii trupului si mintii, si speranta unui viitor mai bun pentru generatiile ce vor veni.

Consumarea alimentelor organice este singura sansa de a evita cocktail-ul de chimicale prezent in produsele comercializate in mod normal. Peste 90% dintre produsele alimentare nu sunt testate pentru efectele care le produc asupra sanatatii pe termen lung, inainte de a fi declarate "sigure". Doar 1% dintre produse sunt testate pentru rezidurile de pesticide, deoarece ar trebui aplicate metode speciale, relativ costisitoare.

Anumite vitamine, minerale, enzime, micronutrienti se gasesc doar in produsele organice. La productia acestora nu s-au folosit pesticide sau ingrasaminte artificiale, tipul de recolta fiind schimbat de la an la an pentru a preveni pierderile de nutrienti si erodarea solului, cu utilizarea unor culturi complementare astfel ca unele plante le protejeaza pe celelalte de paraziti, singurele ingrasaminte folosite fiind cele naturale.

Hrana organica furnizeaza organismului: cu 21,1% mai mult fier, 27% mai multa vitamina C, 29,3% mai mult magneziu, 6% mai mult fosfor.

In standul de produse organice se  vor gasi decat legume si fructe de sezon, ceea ce face ca oferta, desi uneori mai limitata, sa fie de preferat, datorita gustului, care este incomparabil fata de cel al produselor obisnuite, si mai ales, proportional cu aspectul. In  ceea ce priveste produsele animale de origine organica, se va constata ca pe langa gustul categoric superior, au avantajul ca sunt lipsite de hormoni de crestere si antibiotice.

Alergiile sunt mult mai putin frecvente la cei care aleg produsele organice, cauza  multor alergii fiind prezenta pesticidelor sau a hormonilor din produsele animale. Din pacate unele dintre pesticide nu pot fi inlaturate prin spalare, oricat ar fi ea de temeinica.

Din punct de vedere ecologic, agricultura organica este categoric de preferat pentru ca, nefolosind pesticide sau ingrasaminte chimice, mediul este protejat si mai mult, iar deseurile provenite din cresterea animalelor si pasarilor sunt folosite ca ingrasaminte. De asemenea, agricultura bio este de preferat pentru ca, nefolosind pesticide, previne numeroase boli cronice, precum cancerul, asociate cu folosirea acestor chimicale invazive de catre agricultori.

Din pacate, nefiind tratate chimic si neprovenind din seminte modificate genetic, aceste produse  nu rezista multa vreme si in plus, aspectul nu este intotdeauna perfect. Tratamentul chimic si faptul ca majoritatea provin din seminte modificate genetic, confera produselor obisnuite viata indelungata in magazin, insa asta nu inseamna decat ca, in timp, si putinii nutrienti pe care ii au se vor degrada.

Produsele bio sunt mai scumpe deoarece agricultura bio nu se practica la scara mare si depinde in intregime de conditiile atmosferice. 

Cu toate acestea insa, este importanta introducerea produselor bio in alimentatia noastra si a familiei, avand un rol decisiv in pastrarea starii noastre de sanatate, dar si a mediului inconjurator.