InspiratieIdei pentru tineTotul despre avocado - proprietati, beneficii, retete
Inspiratie

Totul despre avocado - proprietati, beneficii, retete

Avocado, pe numele sau adevarat Persea americana, este un arbore originar din Mexic, al carui fruct, pe care il cunoastem mult mai bine, este comestibil. De forma sferica sau asemanatoare cu cea a perelor, fructul are coaja verde inchis, consistenta untoasa, iar la interior, un sambure lemnos. Gustul autentic, adica cel al unui fruct copt in conditii optime, este o combinatie intre unt, nuci, arome ierboase si pamantoase.
 
Avocado este cultivat astazi nu doar in America Centrala si de Sud, ci si in Indonezia sau India, climatul propice fiind cel tropical sau mediteranean. Exista diferite varietati de avocado, in functie de zona de provenienta: Mexic, Guatemala sau India.
Pare ca beneficiile fructului de avocado au fost descoperite in ultimii ani, de cand se vorbeste tot mai mult despre asta, dar cercetarile arheologice arata altceva, si anume ca avocado era cunoscut de azteci, care ii spuneau aoacatl.
 
Descoperit mai tarziu de catre restul lumii, avocado a devenit preferatul nutritionistilor, care stiu bine ce vorbesc atunci cand il recomanda: acest fruct, utilizat in salate, sandviciuri sau pentru a prepara guacamole, dar si la obtinerea uleiului pentru gatit, a produselor cosmetice si a sapunurilor naturale, este bogat in proteine, grasimi sanatoase (mononesaturate), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier si vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3, B6.
Un detaliu pe care este bine sa il cunoasca toti consumatorii este modul in care trebuie ales avocado in piete sau la supermarket, in asa fel incat sa ia acasa un fruct ajuns la maturitate si in buna stare. Este necesar ca fructul sa fie bine copt, atat pentru preparatele din bucatarie, cat si daca ne pregatim sa il folosim intr-o masca de par.
 
Asadar, pentru a evita surprizele, alege un fruct cu coaja de culoare cat mai inchisa (nu verde, ci mov inchis). Daca nu planuiesti insa sa il consumi imediat, cel verde poate fi la fel de bun, cu conditia sa il pastrezi cateva zile invelit in hartie de ziar, la temperatura camerei, eventual alaturi de un mar, metoda care ii va grabi coacerea.

Cum se consuma avocado?

Avocado se consuma in stare naturala, nepreparat termic, in salate, sandviciuri, guacamole, shake-uri, dar poate la fel de bine sa fie asezat sub forma de felii pe gratar (cu ulei de masline, sare si piper) sau introdus in retetele de supa (de exemplu, supa de pui cu lime si avocado, sau supa crema de cartofi si avocado), paste, orez (alaturi de lime si usturoi) si astfel de rulouri cu carne
Comestibila este partea untoasa (miezul), pe care il extragem in felul urmator:
  1. Mai intai, taiem fructul pe lungime, la mijloc, in asa fel incat sa obtinem doua jumatati.
  2. Scoatem samburele cu ajutorul cutitului sau al unei linguri.
  3. Cu acelasi cutit, incepem sa taiem miezul sub forma de cubulete, fara a atinge si coaja. Acestea pot folosite la salate sau alte preparate. 
  4. O alta varianta este sa pastram miezul intreg si sa il extragem cu ajutorul unei linguri, mai ales daca il vom folosi in retetele de guacamole si shake-uri, sau pentru a obtine felii pentru sandviciuri si frigarui.

Retete cu avocado

Guacamole

Ceea ce este pentru noi exotic se consuma in Mexic sau Brazilia ca untul pe paine. Nu este greu de inteles de ce: gustul delicios si usor intepat al acestui preparat a cucerit intreaga lume. 
 
Ingrediente:
  • 2 avocado bine coapte
  • 3 catei de usturoi
  • ½ ceapa tocata marunt
  • ½ lingurita pulbere de ardei iute
  • 1 lingura suc de lime 
  • o rosie tocata marunt
  • sare, piper si coriandru proaspat, in functie de gust
Fructele de avocado se curata de coaja, dupa care se scoate miezul cu ajutorul unei linguri si se introduce in blender. Daca ne dorim o consistenta mai tare, putem folosi o furculita pentru a zdrobi miezul, renuntand la blender. Adaugam toate celelalte lngrediente, tocate marunt, si amestecam intreg continutul, impreuna cu sucul de lime (sau de lamaie). 
 
Pasta de guacamole poate fi pastrata intr-un bol si consumata cu felii de paine, nachos sau tortillas.

Salate cu avocado

Avocado poate fi introdus in nenumarate combinatii, obtinandu-se urmatoarele salate:
  • rosii, castravete, ceapa rosie si avocado, cu un dressing de lamaie;
  • jumatati de avocado umplute cu branza mozzarella, rosii cherry, cubulete de avocado, ierburi proaspete, ulei de masline si otet balsamic;
  • salata de pui cu avocado, salata verde, ulei de masline, miere, chimen si ardei iute;
  • salata de avocado cu mango, rucola, ceapa si cubulete de pui la tigaie; dressingul se obtine din ulei de masline, suc de lamaie, putin zahar si chimen.

Salatele cu avocado sunt preparate ușoare și nutritive, perfecte pentru sezonul cald. Află mai multe rețete rapide pentru salate cu avocado, din acest articol.

Orez cu avocado si lime

Ingrediente:
  • 4-5 cesti cu orez brun gatit anterior (preferabil, cu o zi in urma)
  • 2 fructe de avocado coapte moderat
  • 2 linguri suc de lime
  • ¼ lingurita chimen macinat
  • 1 catel de usturoi, maruntit
  • sare si piper, in functie de preferinte
Fructele de avocado se maruntesc bine intr-un bol, dupa care se adauga sucul de lime, usturoiul si chimenul, iar la final, sarea si piperul. Intreg continutul astfel obtinut se amesteca cu orezul incalzit, preparatul putand fi servit imediat.

Supa crema de avocado si cartofi dulci

Ingrediente:
  • 4 cesti supa de pui
  • 1-2 fructe de avocado bine coapte
  • 1 cartof dulce mare, decojit si taiat bucati
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 2 lingurite miere
  • ¼ ligurita chimen macinat
  • ¼ lingurita sare
  • putina pulbere de ardei iute
Supa, cartofii, ceapa, mierea, chimenul, sarea si ardeiul iute se amesteca intr-o oala pe care o tinem pe foc, la intensitate medie, pana cand incep sa fiarba, dupa care putem reduce flacara si mai lasam sa fiarba circa 15 minute sau atat cat este suficient pentru a fi gata cartofii. 
 
Dupa ce oprim focul, lasam continutul la racit pentru 10 minute, apoi incorporam avocado si amestecam totul cu un blender. Supa va fi incalzita inainte de servire.

Proprietatile nutritive si beneficiile fructului de avocado pentru organism

  • Fructele de avocado sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase, minerale si vitamine si sarace in carbohidrati si de aceea sunt recomandate pentru o dieta echilibrata.
  • Au proprietati antioxidante.
  • Protejeaza celula hepatica.
  • Au continut ridicat de potasiu (mai mare decat in cazul bananelor).
  • Prin continutul de luteina, poate contribui la imbunatatirea vederii.
  • Fibrele solubile si cele insolubile continute de fructul de avocado ajuta sistemul digestiv. 
 
Fructele de avocado sunt intens folosite in cosmetica, pentru hidratarea si infrumusetarea tenului si parului.

Contraindicatii si riscuri in consumul de avocado

Avocado are o lunga lista de beneficii, dar, consumat peste cantitatile recomandate, poate avea si efecte nedorite, precum surplusul de calorii. Pot exista, insa, si alte cateva riscuri, printre care:

 
  • consumul excesiv de avocado poate conduce la ceea ce numim ficat gras (sau steatoza hepatica) afectiune care poate avea urmari grave;
  • poate fi modificata absorbtia anumitor medicamente;
  • in cazul pacientilor care urmeaza tratamente anticoagulante, consumul de avocado nu este recomandat, deoarece, prin continutul ridicat de vitamina E, se poate ajunge la hemoragii.
Arborele de avocado este cultivat izolat chiar si in tara noastra, mai degraba pentru rolul sau decorativ, ca planta de apartament. Ca si bananele, fructele de avocado ajung la maturitate pe ramuri, dar se coc abia dupa ce au fost culese sau au cazut pe sol.
 
O alta utilizare a plantei este la obtinerea de uleiuri cosmetice, cu rol hidratant si anti-aging.