Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineTartă cu caramel - rețetă delicioasă pentru un desert rapid
Inspiratie

Tartă cu caramel - rețetă delicioasă pentru un desert rapid

Când te gândești la o tartă dulce, îți vin în minte mai multe variante de preparare a desertului. Tocmai pentru că o poți pregăti în mai multe variante o transformă într-un desert rapid, la îndemână și potrivit pentru orice ocazie festivă, cum ar fi o onomastică sau o cină specială în luna femeii.

Un exemplu delicios, cu un gust care va rămâne în preferințele multor persoane, este tarta cu caramel. Combinația dintre blatul care poate fi copt sau nu și caramelul, iar în unele cazuri ciocolata, oferă o experiență plină de gust și savoare. Dacă ți-am făcut deja poftă și îți dorești un desert pentru a celebra luna femeii sau venirea primăverii, îți prezentăm cum poți face o tartă cu caramel delicioasă.

Tartă cu caramel și ciocolată fără coacere

Așa cum am spus, tarta cu caramel se îmbină minunat, cum altfel, dacă nu cu ciocolată. Astfel, pentru o tartă cu caramel și ciocolată, vei avea nevoie de:

Ingrediente blat (pentru o tavă de 20 cm):

  • 170 g biscuiți digestivi;
  • 30 - 40 g arahide tocate mărunt;
  • 100 g unt topit (82% grăsime);
  • esență de vanilie.

Mod de preparare:

  • Se mărunțesc biscuiții și arahidele fie cu ajutorul unui robot, fie cu sucitorul;
  • Untul se topește și se adaugă peste biscuiții zdrobiți, iar mai apoi se amestecă bine cu ajutorul unei spatule până ajunge la consistența nisipului ud și se modelează aluatul;
  • Aluatul astfel format se așază uniform în tava cu fund detașabil și se dă la frigider aproximativ jumătate de oră sau până se pregătește crema pentru tarta de ciocolată.

Ingrediente caramel:

  • 50 g unt de 82% grăsime;
  • 50 g zahăr;
  • 200 ml smântână pentru frișcă;
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

  • Într-un vas se topește untul alături de zahăr și se lasă la foc mic până când zahărul este complet topit;
  • După, se adaugă smântâna pentru frișcă și se lasă la fiert aproximativ două minute (sau până când s-a obținut o consistență omogenă), iar la final se adaugă și sarea;
  • Opțional, se poate adăuga și câteva arahide coapte fărâmițate, în jur de 50 - 70 g;
  • Când caramelul este gata, se toarnă peste blatul de tartă, iar apoi se bagă tarta din nou la frigider.

Ingrediente ganache de ciocolată:

  • 200 g ciocolată amăruie;
  • 200 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare:

  • Topește în baie de aburi ciocolata și smântâna pentru frișcă, amestecând până când ciocolata este topită complet;
  • Scoate tarta din frigider și adaugă crema de ciocolată pe deasupra; va rămâne apoi în frigider minimum cinci ore;
  • Ornează după bunul plac, cu arahide fărâmițate, sau poți să o lași și fără decor, pentru că gustul în sine este unul desăvârșit.

👉 Pentru momentele când vrei să faci o variantă de tartă, dar cu frișcă, alege întotdeauna frișca de casă pentru un gust intens. Descoperă câteva retete de frisca de casa potrivite pentru orice desert ai face.

Tartă cu cremă de ciocolată și caramel sărat

Tarta cu cremă de ciocolată și caramel sărat este la fel de gustoasă ca cea preparată din blat de biscuiți, însă de data aceasta blatul este din aluat.

Ingrediente blat (tavă de 20 de cm):

  • 120 g făină;
  • 55 g de unt;
  • 1 ou;
  • sare.

Mod de preparare:

  • Cerne făina și taie untul în bucățele pentru a-l punea încorpora mai ușor. Poți pune totul la un robot de bucătărie sau în bolul mixerului. Dacă nu, frământă cu mâna;
  • Adaugă și sarea, apoi oul și mixează sau frământă până obții un aluat omogen, pe care îl formezi într-o bilă, îl acoperi cu o folie și îl lași la frigider în jur de o oră sau două;
  • După ce au trecut orele de stat la frigider, întinde aluatul și așază-l în tavă, apoi înțeapă-l cu o furculiță;
  • Pune o foaie de copt deasupra și câteva boabe de fasole pentru ca aluatul să crească uniform;
  • Se coace timp de 20 de minute la 180 de grade, iar după se lasă la răcit și apoi se bagă în frigider.

Ingrediente caramel sărat:

  • 100 g unt de 82% grăsime;
  • 100 g zahăr alb sau brun;
  • 100 ml smântână pentru frișcă;
  • 1 linguriță sare de mare.

Mod de preparare:

  • Într-un vas cu pereți groși adaugă zahărul și lasă-l să se topească. Nu amesteca, ci clatină oala din când în când;
  • Când zahărul s-a topit, adaugă untul și amestecă bine, iar apoi adaugă și sarea și pune din nou vasul pe aragaz, la foc mic;
  • Într-un alt vas, pune smântâna pentru frișcă pe foc până ajunge în punctul de fierbere. Când este gata, toarnă compoziția peste zahărul cu untul topit;
  • Se mai lasă la fiert aproximativ cinci minute și este gata de pus peste blat.

Ingrediente glazură de ciocolată:

  • 120 g ciocolată neagră;
  • 180 g smântână pentru frișcă;
  • 20 g zahăr;
  • esență de vanilie (după gust).

Mod de preparare:

  • Pune smântâna pentru frișcă într-un vas și las-o să se încălzească până ajunge în punctul de fierbere;
  • Adaugă și ciocolata pe care o amesteci până se topește și zahărul;
  • Când este gata, se lasă să se răcească ușor, în jur de 10 minute, apoi se toarnă peste tarta care are deja stratul de caramel sărat și întărit;
  • Lasă tarta la frigider în jur de două ore, iar apoi decorează cu fulgi de sare și vei avea o tartă cu caramel sărat potrivită pentru invitați.

👉 Dacă vrei să încerci și o altfel de tartă cu caramel, descoperă cum faci o tarta intoarsa cu pere si caramel, într-un mod cât se poate de simplu, dar cu un gust care să satisfacă orice pretențios.

Sfaturi pentru a obține cel mai bun sos de caramel sărat

Pentru a obține cea mai bună prăjitură cu caramel și ciocolată, secretul stă în prepararea unui sos de caramel potrivit. Iată câteva sfaturi pentru a-l face:

  • Un pas important este să nu lași zahărul să se ardă. Acesta trebuie să aibă o culoare roșcată, nu închisă, pentru că altfel devine amar și strică gustul tartei;
  • Caramelul nu se amestecă. Se clatină, eventual, vasul în care se topește zahărul;
  • Este important să folosești unt cu peste 80% grăsime, pentru că altfel sosul va deveni prea fluid;
  • Alege o smântână pentru frișcă de minimum 30% grăsime, pe care o poți selecta din catalogul de produse online, la categoria smantana pentru frisca;
  • Dacă zahărul se arde, ia-o de la capăt, pentru că nu vei putea să te bucuri nici de gustul caramelului, dar nici de cel al tartei.

Acestea sunt variantele care te vor ajuta să obții acea tartă de caramel perfectă pentru zilele de primăvară, în special pentru ziua femeii când dorința este să marchezi sărbătoarea cu un desert pe cinste. Cu puține ingrediente, ai un desert delicios, iar ca decorul să fie unul de sărbătoare, decorează casa cu lalele sau orice altă floare care se potrivește cu celebrarea lunii femeii.

Surse foto: Shutterstock