Mega image logo

undefined

Categorii produse

Categorii specifice

Inchide
InspiratieSmochine: beneficii, proprietati si retete
Rezerva acum un interval orar pentru sau ridicare din magazin

Smochine: beneficii, proprietati si retete

Inspiratie

Smochine: beneficii, proprietati si retete

Smochinele sunt fructe dulci, care se consuma confiate sau uscate, iar in ultimul timp, au inceput sa se gaseasca si sub forma proaspata, ideala pentru retete gustoase. Pe langa gustul minunat, acestea contin substante nutritive benefice pentru sanatate. Mai jos, poti afla ce vitamine contin smochinele, care sunt beneficiile lor si cateva retete care ne-au facut cu ochiul.
  • Valoare nutritionala
  • Beneficii
  • Efecte adverse ale consumului de smochine
  • Retete cu smochine

Valoare nutritionala


O smochina mare are aproximativ 47 de calorii si poate fi consumata ca gustare intre mese, insa cu moderatie, deoarece 100 g de smochine uscate au 259 de calorii, in vreme ce, sub forma proaspata, 100 g de smochine au doar 80 de calorii. Atat cele uscate, cat si cele proaspete sunt bogate in fibre. Mai jos sunt principalele substante nutritive continute de smochine:
  • Vitamina A;
  • Complexul de vitamine B;
  • Vitamina C;
  • Vitamina K;
  • Potasiu;
  • Magneziu;
  • Zinc;
  • Cupru;
  • Mangan;
  • Fier.

Beneficii


Consumul de smochine are numeroase beneficii pentru sanatate, printre care:
  • Imbunatateste digestia;
  • Ajuta la mentinerea greutatii corporale;
  • Contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
  • Ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale.

Efecte adverse ale consumului de smochine


Efectele adverse ale consumului de smochine apar mai ales in cazul persoanelor sensibile la polen sau latex. De asemenea, cei care urmeaza un tratament pe baza de anticoagulante ar trebui sa evite consumul de smochine, deoarece vitamina K din fruct poate subtia excesiv sangele. Printre efectele adverse ale consumului de smochine se numara diareea, balonarea, durerile de stomac si o sensibilitate mai mare la soare.

Retete cu smochine


Desi sunt folosite destul de rar la noi, smochinele ofera o aroma inedita oricarui preparat. Gustul placut, precum si vitaminele continute sunt doar un bonus. Mai jos sunt cateva dintre cele mai gustoase retete cu smochine.

Tarta cu smochine

Ingrediente:
  • Pentru blat:
    • 1 cana de faina;
    • 1 lingura de zahar;
    • ½ pachet de unt rece;
    • ¾ lingurita de otet;
    • sare.
  • Pentru crema:
    • 45 g de migdale;
    • 45 g de unt;
    • 45 g de zahar;
    • 1 ou.
  • Umplutura:
    • 15-20 smochine proaspete;
    • 1 ou;
    • 1 lingura de zahar.
Pasi:
  1. Pentru aluat, pune la robotul de bucatarie faina, zaharul, sarea si untul taiat cubulete;
  2. Amesteca ingredientele pana devin o coca sfaramicioasa;
  3. Separat, amesteca o lingura de apa rece cu otetul si toarna treptat peste coca de mai devreme. Daca este cazul, mai pune 1-2 lingurite de apa rece;
  4. Ia aluatul format si framanta-l putin, apoi modeleaza-l intr-o bila;
  5. Pune aceasta bila intr-o forma circulara de 12-15 cm diametru, acopera cu folie alimentara si lasa la frigider cel putin doua ore, preferabil peste noapte;
  6. Separat, pregateste crema;
  7. Pune migdalele intr-o tigaie si lasa-le aproximativ 10 minute pana se rumenesc putin;
  8. Amesteca la robotul de bucatarie migdalele, untul, zaharul si oul;
  9. Scoate aluatul de la frigider si lasa-l la temperatura camerei timp de 10 minute;
  10. Intinde aluatul cu un facalet, pana obtii un disc de 5 mm grosime si aproximativ 30 cm diametru;
  11. Pune aluatul intr-o tava pentru tarta si intinde crema peste acesta. Trebuie sa ramana un spatiu de 3-4 cm;
  12. Taie smochinele cubulete si pune-le in tava;
  13. Unge marginea aluatului cu un ou batut, apoi presara putin zahar;
  14. Da tarta la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru circa 50 de minute sau pana cand crusta incepe sa se rumeneasca si devine galben-aurie;
  15. Serveste-o ca atare, cu frisca sau inghetata.

Dulceata de smochine


Ingrediente:
  • 1 kg de smochine;
  • 1 kg de sare;
  • 2 linguri de zahar vanilat;
  • zeama de la o lamaie;
  • 300 ml de apa.

Pasi:
  1. Spala bine smochinele, taie coditele si inteapa din loc in loc folosind un ac;
  2. Fierbe apa cu zaharul, pana obtii un sirop;
  3. Adauga smochinele, zaharul vanilat, zeama de lamaie si lasa la foc mic;
  4. Aduna spuma care apare cu o paleta;
  5. Atunci cand smochinele au inceput sa devine translucide, dulceata este gata;
  6. Toarna dulceata fierbinte in borcane sterilizate in prealabil. Pune capacele si intoarce borcanele cu fundul in sus pana la racire. Acest lucru impiedica patrunderea aerului;
  7. Borcanele de dulceata de smochine se depoziteaza in debara sau intr-un alt loc racoros.

Tarta cu smochine si mascarpone


Ingrediente:
  • o foaie de aluat de foietaj sau aluat pentru tarta;
  • 5-6 smochine mari;
  • 250 g de mascarpone;
  • 4 oua;
  • 1 lingurita de coaja de portocala;
  • 1 lingurita de extract de vanilie;
  • 150 g de zahar pudra.

Pasi:
  1. Pune intr-un bol ouale, zaharul pudra si branza mascarpone si amesteca 4-5 minute la mixer;
  2. Adauga extractul de vanilie si coaja de portocala si mai amesteca 1-2 minute;
  3. Pune intr-o tava pentru tarte aluatul si, peste el, crema de mai devreme;
  4. Separat, spala smochinele si taie-le in sferturi;
  5. Preincalzeste cuptorul la foc mediu;
  6. Da tarta la cuptor pentru circa 50 de minute sau pana cand s-a rumenit pe margini;
  7. Poate fi servita calda sau rece.

Marmelada de smochine

Ingrediente:
  • 1 kg de smochine;
  • 600 g de zahar;
  • 1 lamaie;
  • esenta de mustar.
Pasi:
  1. Curata smochinele de piele si lasa-le la macerat in zahar, peste noapte, in frigider;
  2. Dimineata, pune smochinele cu zahar si lamaia taiata felii si lasa-le pe foc pana incep sa fiarba. Dupa momentul fierberii, mai lasa-le 5 minute;
  3. Dupa racire, da oala la frigider;
  4. A doua zi, lasa din nou pe foc pana la fierbere si inca cinci minute, iar dupa racire, da-le la frigider;
  5. A treia zi, repeta operatiunea, apoi adauga 2-3 picaturi de esenta de mustar si amesteca usor;
  6. Pune marmelada fierbinte in borcane spalate si sterilizate, apoi intoarce-le cu gura in jos;
  7. Dupa racirea completa, asaza borcanele de marmelada in debara.


[Imagine marmelada]

Smochine la cuptor


Ingrediente:
  • 8-10 smochine;
  • 50 g de unt;
  • ¼ lingurita de pudra de scortisoara;
  • ¼ lingurita de pudra de nucsoara;
  • ¼ lingurita de pudra de cardamom;
  • 8-10 cuisoare;
  • 50 g de nuci sau migdale;
  • 2 linguri de miere.

Pasi:
  1. Unge vasul cu putin unt, iar restul taie-l cubulete;
  2. Spala smochinele si lasa-le 2-3 minute pe un servetel, dupa care cresteaza-le in varf;
  3. Pune smochinele in tava, adauga nucile sau migdalele si presara aromele;
  4. Pe fiecare smochina pune cate un cuisor;
  5. Presara peste fiecare smochina cateva mici cubulete de unt;
  6. Da tava in cuptorul preincalzit la foc moderat, timp de aproximativ 10 minute;
  7. Lasa 5 minute la racit, apoi picura miere, iar dupa alte cinci minute, stropeste smochinele cu sosul format in tava;
  8. Pune-le pe un platou, pentru a fi servite simple sau cu inghetata.

Prajitura cu gem de smochine


Ingrediente:
  • 200 g de gem de smochine;
  • 250 g de margarina moale;
  • 250 g de zahar brun;
  • 270 g de faina;
  • 4 oua;
  • 110 ml lapte;
  • ½ pliculet de praf de copt;
  • 1 esenta de rom;
  • zahar pudra pentru decor.

Pasi:
  1. Amesteca la mixer zaharul brun cu esenta de rom, faina, praful de copt, ouale unul cate unul, iar la final adauga laptele;
  2. Pune crema rezultata intr-o forma rotunda cu diametrul de 24 cm si unsa cu unt;
  3. Deasupra pune gemul;
  4. Lasa la foc mediu timp de 35 de minute;
  5. Dupa racire, presara zahar pudra si feliaz-o.


Smochinele sunt delicioase, fie ca alegi sa le consumi ca atare, fie in retete. Gustul dulce-acrisor inegalabil te va face sa iti doresti sa incerci cel putin una dintre retetele de mai sus. Pofta buna!


Sursa foto: Shutterstock