InspiratieIdei pentru tineRetete de sosuri pentru paste - cum sa te bucuri de o masa delicioasa in familie
Inspiratie

Retete de sosuri pentru paste - cum sa te bucuri de o masa delicioasa in familie

Timpul petrecut acasa iti poate aduce, pe langa relaxare sau maratoane de filme, si ocazia de a experimenta retete noi in bucatarie. Provocarea este cu atat mai mare cu cat ii poti implica si pe cei din familie in activitati culinare. Daca planuiesti o cina care sa fie pe gustul tuturor membrilor, atunci poti alege cu incredere pastele. Daca se numara printre mancarurile tale preferate, poti incerca sa prepari cateva sosuri, care cu siguranta ii va cuceri pe cei dragi.

Sosul Pesto

Sosul pesto este unul dintre cele mai faimoase si indragite din intreaga lume. Avantajul lui este ca poate fi folosit si in alte mancaruri in afara de paste. Bruschete, orez, legume coapte in cuptor, carnea de peste, toate acestea pot fi asezonate cu deliciosul sos pesto. Recomandat este sa il faci pe loc, iar daca vrei sa il conservi mai multe zile, cea mai buna varianta este sa il pui in borcane, in congelator si sa il consumi in cel mult trei luni. De asemenea, este important sa il prepari folosind ingrediente proaspete. Vezi toate ofertele noastre de ingrediente culinare pentru paste.
 
Ingrediente necesare:
  • 50 g frunze de busuioc proaspete;
  • 40 g seminte de pin;
  • 40 g branza rasa Pecorino Romano;
  • 80 g parmezan ras;
  • 3 catei de usturoi;
  • 100 ml ulei de masline.
Mod de preparare:

Pentru a prepara acest sos, recomandat este sa folosesti fie un mojar cu pistil din marmura, fie un blender. Pentru inceput, pune frunzele, semintele de pin, usturoiul si un praf de sare in mojar si zdrobeste-le pana cand obtii o pasta. Compozitia obtinuta pune-o intr-un vas si peste ea adauga uleiul de masline si cele doua tipuri de branzeturi. Amesteca totul pana cand ingredientele se omogenizeaza complet. In acest fel, sosul tau este gata si poate fi servit cu pastele, alaturi de un vin alb, sec.

Sosul Alfredo

La fel ca multe alte sosuri italienesti, si sosul Alfredo are multe reinterpretari, asa ca este posibil sa gasesti si alte variante asemanatoare celei prezentate aici. In randurile urmatoare, insa, gasesti o reteta clasica, simpla si care se gateste rapid.  
Ingrediente necesare:
  • 120 g unt;
  • 80 g parmezan ras;
  • 80 g pecorino ras;
  • 250 ml smantana;
  • 2 catei de usturoi;
  • un praf de nucsoara;
  • sare si piper dupa gust.

Vezi toate ofertele noastre pentru cele mai proaspete branzeturi.
Mod de preparare:
Pentru inceput, pune untul in tigaie, la foc mic. Cat timp acesta se topeste, poti zdrobi usturoiul pana cand formezi o pasta. Cand este gata, o poti adauga peste untul topit. Pune apoi smantana, amestecand totul cu grija. Cand ingredientele se omogenizeaza, adauga putina sare, piper si nucsoara dupa gust. In final, pune branzeturile si amesteca bine, astfel incat sosul sa se lege si sa se uniformizeze. Acum poate fi turnat peste paste si este suficient pentru trei-patru portii. 

Sosul de rosii

Desigur ca din lista sosurilor nu ar fi putut sa lipseasca cel de rosii. Iar la acest capitol, trebuie sa recunoastem ca portofoliul este destul de generos si, de regula, gustul poate fi personalizat de fiecare bucatar in parte. Este, poate, printre cele mai permisive variante cand vine vorba de creativitate, iar cea mai buna reteta este cea care iti place tie. In continuare, insa, venim cu cateva directii si cu o reteta potrivita atat pentru paste, cat si pentru multe alte preparate: friptura, bruschete, orez, pizza, cipsuri, cartofi, conopida la cuptor.
Ingrediente necesare:
  • 7-8 rosii medii, decojite;
  • 2 ardei iuti, mici;
  • 10-12 frunze busuioc proaspat;
  • 5 catei de usturoi;
  • 1 lingura amestec de ierburi uscate (oregano, busuioc, cimbru);
  • 2-3 crengute de cimbru;
  • 3-4 linguri de ulei.
Mod de preparare:

Pentru inceput, taie rosiile in cuburi mici. Usturoiul zdrobeste-l folosind un mojar cu pistil din marmura, iar ardeiul iute taie-l in fasii cat mai subtiri. Separat, pune uleiul intr-o tigaie incapatoare, la foc mediu, si adauga peste el usturoiul si ardeiul iute. Caleste pentru 2-3 minute, apoi adauga rosiile. Peste ele pune frunzele de busuioc, amestecul de ierburi aromate, cimbrul si sare dupa gust, si lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute, pana cand se transforma in sos. In final, il poti servi cu pastele, asa cum este, sau il poti pasa cu ajutorul unui blender, daca doresti ca sosul sa fie mai fin.

Asadar, fara sa ai nevoie de mult timp si nici de ingrediente foarte sofisticate, masa este gata in mai putin de 45 de minute. Rezultatul va fi, cu siguranta, pe masura asteptarilor tale, dar si ale familiei.

Sursa foto: Shutterstock