Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineRetete inghetata de casa - cum prepari cea mai gustoasa inghetata
Inspiratie

Retete inghetata de casa - cum prepari cea mai gustoasa inghetata

Vara se apropie cu pasi repezi, iar o inghetata rece poate fi desertul ideal pentru toti membrii familiei. Daca nu ai mai pregatit inghetata pana acum, s-ar putea sa fii surprins cat de usor se pregateste. De multe ori, prepararea se realizeaza in mai putin de jumatate de ora, apoi tot ce ai de facut este sa astepti sa se raceasca. O poți consuma simpla sau poti pregati cu ajutorul ei diferite deserturi cu inghetata.

Mai jos sunt cateva retete clasice si moderne, potrivite pentru copii, persoane la dieta sau pentru cei care au un regim vegan.

  • Retete clasice
  • Retete de inghetata de casa cu fructe
  • Retete de inghetata cu seminte
  • Retete speciale

Retete clasice

Reteta de baza pentru inghetata este si una dintre cele mai cremoase datorita folosirii de frisca naturala. Mai jos poti vedea principalele retete.

Inghetata de vanilie


Ingrediente:
  • 250 ml frisca naturala;
  • 250 ml lapte integral;
  • 4 galbenusuri;
  • 150 g zahar;
  • ½ pastaie de vanilie.

Instructiuni:
  1. Taie pastaia de vanilie in doua, pe lungime si scoate semintele;
  2. Pune laptele si vanilia intr-un vas, la fiert;
  3. Separat, amesteca galbenusurile cu mixerul la viteza medie;
  4. Dupa omogenizare, redu viteza mixerului si adauga, treptat, laptele fiert;
  5. Pune crema obtinuta la fiert pe baie de aburi, pana se ingroasa. Amesteca regulat cu un tel;
  6. Lasa compozitia pana cand ajunge la 70-72 de grade Celsius. Dupa aceasta temperatura, ouale vor incepe sa se coaguleze;
  7. Opreste focul si lasa la racit. Dupa racire, da crema la frigider pentru 30 de minute;
  8. Dupa ce ai scos-o de la frigider, amestec-o bine cu mixerul;
  9. Separat, amesteca frisca naturala, scoasa de la frigider;
  10. In bolul in care se afla crema de ou, adauga treptat frisca si amesteca usor cu telul;
  11. Dupa omogenizare, compozitia se toarna in recipiente si se da la congelator peste noapte.

Inghetata de ciocolata

Ingrediente:
  • 45 g pudra de cacao;
  • 250 g frisca;
  • 200 ml lapte integral;
  • 75 g zahar;
  • galbenusurile de la 6 oua mari;
  • vanilie dintr-o pastaie;
  • un varf de sare.
Instructiuni:
  1. Pune pe foc, intr-un vas mediu, frisca, laptele, zaharul si pudra de cacao;
  2. Lasa pana incepe sa fiarba, apoi inchide focul;
  3. Separat, amesteca galbenusurile si sarea;
  4. Adauga, treptat, amestecul de lapte peste cel de galbenusuri;
  5. Pune amestecul final din nou la foc mediu si lasa pana cand compozitia incepe sa se prinda de lingura. Adauga vanilia;
  6. Pune amestecul intr-un vas de portelan sau metal si lasa la racit;
  7. Dupa racire, da totul la congelator;
  8. Optional, poti pune in compozitie o lingurita de nes si poti presara deasupra 100 g de nuci tocate.

Retete de inghetata de casa cu fructe

Inghetata de casa este gustoasa si sanatoasa, potrivita chiar si pentru copii. Mai jos sunt cele mai gustoase retete de inghetata de casa cu fructe.
 

Inghetata de capsune


Ingrediente:
  • 250 g de capsune taiate bucati;
  • 150 g de zahar;
  • 200 g de frisca;
  • 200 ml de lapte integral;
  • un varf de sare.

Instructiuni:
  1. Amesteca bucatile de capsuni cu 75 g de zahar intr-un bol mediu;
  2. Lasa pentru 15 minute pentru a permite capsunelor sa isi elibereze sucul;
  3. Amesteca fructele la blender;
  4. Separat, amesteca frisca si laptele integral, sarea, restul de zahar si capsunile pasate;
  5. Lasa sa stea pentru 15-20 de minute, apoi da compozitia la congelator pentru cel putin 10-12 ore.
 

Inghetata de banane


Ingrediente:
  • 3 banane coapte;
  • 3 linguri unt de arahide fara zahar;
  • ¼ lingurita esenta de vanilie;
  • un varf de sare si scortisoara.

Instructiuni:
  1. Taie bananele in bucati mici si da-le la congelator pentru doua ore;
  2. Scoate bananele de la congelator si amesteca-le la blender pana obtii o crema. Poate dura cateva minute si necesita luarea unei pauze la fiecare 20-30 de secunde;
  3. Adauga untul de arahide, vanilia, scortisoara si sarea;
  4. Amesteca inca 20-30 de secunde;
  5. Se poate servi imediat dupa pregatire sau dupa ce a stat 5-10 ore la congelator.
 

Inghetata de fructe de padure


Ingrediente:
  • 300 g fructe de padure proaspete sau de la congelator (scoase cu 30 de minute inainte de pregatire);
  • 100 g zahar;
  • 250 ml lapte integral;
  • 400 ml smantana.

Instructiuni:
  1. Daca pui fructe proaspete, taie-le bucati si lasa-le la macerat timp de doua ore cu un sfert din cantitatea de zahar. In caz contrar, foloseste fructe de la congelator;
  2. Intr-un bol, amesteca laptele cu restul de zahar, pana la dizolvarea acestuia;
  3. Adauga smantana si amesteca pana la omogenizare;
  4. Pune intregul amestec la foc mediu si opreste-l dupa ce incepe sa fiarba;
  5. Separat, amesteca fructele la blender;
  6. Dupa racirea compozitiei, adauga fructele si mai amesteca 20-30 de secunde la blender;
  7. Da totul la congelator peste noapte.

Inghetata de lamaie

Ingrediente:
  • 400 g frisca;
  • 200 ml lapte integral;
  • 250 g zahar;
  • 3 linguri coaja de lamaie;
  • 100 ml suc proaspat de lamaie;
  • 5 galbenusuri.
Instructiuni:
  1. Amesteca laptele integral cu frisca, zaharul si coaja de lamaie, intr-un vas, la foc mediu;
  2. Adu la fierbere, apoi redu focul si mai lasa pana la dizolvarea completa a zaharului, aproximativ 5 minute;
  3. Inchide focul, acopera vasul cu un capac si lasa pentru cel putin 10 minute;
  4. Separat, amesteca galbenusurile;
  5. Adauga treptat amestecul cald peste cel de oua;
  6. Pune totul pe foc mediu, pana cand crema ramane de lingura, circa 5-10 minute;
  7. Transfera intr-un vas incapator, iar dupa racire, adauga sucul de lamaie si mai amesteca 30-60 de secunde la blender;
  8. Da compozitia la congelator peste noapte.

Retete de inghetata cu seminte

Pentru un plus de aroma, poti incerca inghetata cu seminte si/sau nuci. Este gustoasa si sanatoasa. Mai jos sunt cele mai populare retete.

Inghetata de nuci


Ingrediente:
  • 200 g frisca;
  • 250 ml lapte integral;
  • 150 g nuci;
  • 100 g zahar;
  • 1 galbenus;
  • 2-3 nuci tocate marunt pentru topping.

Instructiuni:
  1. Pune nucile la hidratat pentru 30 de minute. Astfel, vor putea fi pasate mai usor ulterior;
  2. Separat, amesteca galbenusul cu laptele, frisca si zaharul, pana la dizolvarea acestuia;
  3. Pune amestecul la foc mic, timp de 15 minute. Amesteca din cand in cand. Inchide focul si lasa la racit;
  4. Separat, amesteca nucile hidratate la blender timp de 30-60 de secunde;
  5. Amesteca nucile devenite crema cu amestecul de frisca si lapte;
  6. Pune cateva nuci tocate deasupra, apoi da totul la congelator.
 

Inghetata de fistic

Ingrediente:
  • 200 g fistic fara sare tocat;
  • 100 g zahar;
  • 350 ml lapte integral;
  • 200 g frisca;
  • 2 galbenusuri;
  • ½ lingurita esenta de migdale;
  • topping - 50 g fistic tocat marunt.
Instructiuni:
  1. Pune la fiert laptele, fisticul tocat si jumatate din zahar;
  2. Dupa fierbere, inchide focul si adauga esenta de migdale;
  3. Separat, amesteca galbenusurile cu restul de zahar;
  4. Toarna treptat compozitia de oua peste amestecul cald de lapte;
  5. Dupa racire, pune noul amestec la foc mic, pana incepe sa se ingroase, aproximativ 10 minute;
  6. Pune intr-un bol, iar dupa racire da la frigider pentru doua ore;
  7. Scoate crema de la frigider si adauga frisca, amestecand la blender 20-30 de secunde;
  8. Decoreaza cu bucatile de fistic, apoi da la congelator peste noapte.

Retete speciale

Daca esti mai mofturos sau doar vrei retete inedite, trebuie sa incerci retetele de mai jos macar o data.
 

Inghetata vegana


Ingrediente:
  • 800 ml lapte de cocos;
  • 100 g zahar organic din trestie, sirop de agave sau sirop de artar;
  • un varf de sare;
  • 1 pastaie de vanilie;
  • 2 lingurite extract de vanilie bio.

Instructiuni:
  1. Cu o zi inainte de pregatirea inghetatei, pune recipientul pentru inghetata la congelator;
  2. In ziua urmatoare, amesteca la blender laptele de cocos, zaharul, sarea, pastaia si extractul de vanilie;
  3. Amesteca pentru 1-2 minute sau pana la dizvolarea completa a zaharului;
  4. Mai pune zahar sau sirop bio, daca este nevoie;
  5. Pune amestecul in recipient si apoi la congelator pentru 10-12 ore;
  6. Scoate cu 5-10 minute inainte de consum.
 

Inghetata raw


Ingrediente:
  • 5 banane medii congelate;
  • 150 g alune tocate marunt;
  • 2 linguri pudra de cacao organica;
  • optional, miez de boabe de cacao pentru decor.

Instructiuni:
  1. Pune toate ingredientele intr-un blender puternic si amesteca pana obtii o crema omogena;
  2. Daca doresti, poti decora cu miez de boabe de cacao;
  3. Da la congelator si lasa pentru 8-10 ore.
 

Inghetata dietetica


Ingrediente:
  • 200 g branza cottage;
  • 100 ml espresso la temperatura camerei;
  • 1 lingurita extract de stevie;
  • ½ lingurita extract de vanilie.

Instructiuni:
  1. Pune intr-un bol incapator branza, espresso, extractul de stevie si pe cel de vanilie si amesteca la blender pana la omogenizare;
  2. Pune crema obtinuta in cuburi de gheata din silicon si lasa pentru 5-6 ore;
  3. Scoate aceste cuburi si amesteca-le din nou la blender pana obtii o crema;
  4. Se serveste imediat dupa preparare.
 

Inghetata de post


Ingrediente:
  • 4 banane medii;
  • 2 lingurite pudra de cacao;
  • 70 g fulgi de migdale;
  • 50 g zmeura;
  • 1 lingurita unt de arahide fara zahar;
  • 1 lingurita ulei de cocos;
  • 3-5 cuburi de ciocolata de post;
  • 50 g fistic tocat marunt pentru decor.

Instructiuni:
  • Feliaza bananele si da-le la congelator pentru 4-6 ore;
  • Dupa ce le scoti, lasa-le pentru 20 de minute pana se inmoaie putin;
  • Amesteca la blender bananele, cacaua, untul de arahide si uleiul de cocos;
  • Pentru decor, poti rade cuburile de ciocolata si presara fistic;
  • Se consuma imediat dupa preparare.
 

Inghetata cu mascarpone


Ingrediente:
  • 4 galbenusuri;
  • 130 g zahar;
  • 450 ml lapte integral;
  • 220 g mascarpone;
  • 3 linguri sirop de artar;
  • 1 lingurita suc proaspat de lamaie;
  • ¼ lingurita esenta de vanilie;
  • un varf de sare.

Instructiuni:
  1. Intr-un bol incapator, pune galbenusurile si amesteca la viteza mica;
  2. Treptat, adauga zaharul pana cand amestecul devine cremos;
  3. Separat, pune pe foc laptele, iar dupa ce incepe sa fiarba, inchide focul si lasa pentru 5 minute;
  4. Adauga treptat laptele fierbinte peste amestecul de oua si amesteca, folosind un mixer;
  5. Dupa incorporarea laptelui, pune noul amestec la foc mediu si lasa pana cand se ingroasa, aproximativ 3-4 minute;
  6. Adauga mascarpone, siropul de artar, sucul de lamaie, esenta de vanilie si sarea si amesteca pana la omogenizare;
  7. Ia de pe foc, iar dupa racire, pune intr-un recipient incapator si la congelator pentru cel putin 10 ore.
 

Inghetata cu avocado


Ingrediente:
  • 400 ml lapte vegetal, lasat peste noapte la frigider;
  • 2 avocado coapte si curatate;
  • 1 banana feliata scoasa de la congelator;
  • 3 linguri sirop de artar;
  • 2 linguri suc proaspat de lamaie.

Instructiuni:
  1. Lasa la congelator pentru 24 de ore recipientul pentru inghetata;
  2. Pune intr-un vas de blender avocado taiat bucati, laptele de cocos, banana, siropul de artar si sucul de lamaie;
  3. Amesteca pana la omogenizare;
  4. Pune amestecul in recipientul pentru inghetata si da la congelator pentru 8-10 ore;
  5. Scoate vasul cu 10 minute inainte de consum.
 

Inghetata de menta


Ingrediente:
  • 450 ml lapte cu un continut redus de grasimi;
  • 250 ml smantana pentru frisca;
  • 20 frunze proaspete de menta;
  • 80 g zahar organic din trestie;
  • 2 galbenusuri;
  • 1 lingurita esenta de vanilie;
  • un varf de sare.

Instructiuni:
  1. Amesteca laptele cu smantana si frunzele de menta intr-un vas incapator, la foc mediu. Lasa pe foc pana se formeaza mici basicute pe margini, dar nu pana la fierbere;
  2. Ia de pe foc si lasa deoparte pentru 10 minute;
  3. Trece lichidul printr-o sita si apasa pe frunzele de menta pentru a extrage toata aroma;
  4. Arunca frunzele si pune lichidul inapoi in oala;
  5. Separat, amesteca zaharul, galbenusurile si un praf de sare;
  6. Pune amestecul de la punctul 5 peste amestecul de lapte;
  7. Lasa la foc mic spre mediu pentru aproximativ doua minute amestecand continuu;
  8. Pune amestecul intr-un bol si adauga esenta de vanilie;
  9. Dupa racire, da compozitia la congelator pentru 10-12 ore.

Inghetata pe baza de carbune activ

Ingrediente:
  • 480 ml smantana;
  • 480 ml lapte;
  • 100 g zahar;
  • 4 linguri colorant alimentar negru;
  • 10 g carbune activ - acesta poate interactiona cu unele medicamente, deci este bine sa fii atent daca urmezi un tratament;
  • gheata carbonica.
Instructiuni:
  1. Pune intr-o punga pentru congelator o bucata de gheata carbonica;
  2. Acopera punga cu un prosop de bucatarie si zdrobeste gheata cu un ciocan de lemn de bucatarie pana obtii pudra;
  3. Separat, intr-un bol incapator, pune smantana, laptele, zaharul, carbunele activ si colorantul alimentar si amesteca-le bine;
  4. Adauga treptat pudra de gheata de mai devreme si amesteca folosind o lingura;
  5. Adauga gheata pana obtii consistenta dorita;
  6. Asteapta evaporarea ghetii carbonice inainte de consum/de a da preparatul la congelator pentru 24 de ore.
 

Sfaturi de gatit


Pentru o inghetata cremoasa si savuroasa, urmeaza recomandarile de mai jos:
 
  • Pentru a preveni formarea acelor, foloseste frisca naturala sau smantana;
  • Pentru inchegarea compozitiei, lasa inghetata peste noapte la congelator;
  • Pentru diversitate, poti face inghetata pe bat sau sandwich;
  • Foloseste un indulcitor solid. Pe langa gust, mierea sau alte indulcitoare lichide pot creste riscul de aparitie a acelor;
  • Pentru o consistenta placuta, tine recipientele de inghetata pentru 24 de ore la congelator, iar dupa pregatirea inghetatei, introdu-le intr-o punga de plastic;
  • Inghetata de casa are un termen de valabilitate mai mic decat cea de la magazin - in lipsa conservantilor si a potentiatorilor de gust, inghetata de casa incepe sa isi schimbe gustul sau chiar textura daca nu este consumata in maximum sapte zile de la preparare;
  • Atunci cand trebuie sa amesteci oua in lapte sau invers, toarna foarte incet. Adauga mai intai 1-2 linguri, incorporeaza, apoi continua. Altfel, ouale se pot coagula pe fondul laptelui fierbinte;
  • Daca adaugi alcool la inghetata, cantitatea conteaza. Daca pui mai mult de 50 de ml, compozitia nu se leaga la fel de bine.

Pregatirea inghetatei nu reprezinta un proces laborios. Asigura-te ca ai toate ingredientele, implica-i pe cei mici, iar gatitul va fi dulce si distractiv. Pofta buna!

Sursa foto: Shutterstock, Pexels