Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineRetete de toba de casa
Inspiratie

Retete de toba de casa

Toba este un adevarat deliciu culinar al mesei de Craciun, la prepararea careia se folosesc carnea de la picioarele si capul de porc, rinichii, inima, limba, urechile, slanina, soriciul si condimente. In mod traditional, se utilizeaza stomacul porcului, care se umple cu o compozitie realizata din ingredientele de mai sus, dar la fel de bine se poate folosi intestinul gros. Descopera, mai jos, cateva retete delicioase de toba de casa, precum si cateva beneficii aduse de ingredientele principale din acest preparat.

  • Toba de casa - reteta traditionala

  • Toba de casa delicioasa

  • Toba de casa din carne de curcan

  • Toba de casa in punga

  • Toba de porc cu gelatina

  • Reteta de lebar moldovenesc

  • Reteta de caltabos

  • Beneficii

Este adevarat, retetele traditionale difera de la o regiune la alta, insa romanului nu i-au lipsit niciodata de pe masa de Craciun caltabosii, toba, lebarul si piftia. Iata cateva retete care iti vor incanta papilele gustative. Incearca-le, vei fi incantat de rezutate!

Toba de casa - reteta traditionala

O reteta traditionala, care, fara indoiala, te va trimite cu gandul la bucatele gatite de Craciun de catre bunicii tai.

Ingrediente:

  • 2 picioare de porc

  • 2 urechi de porc

  • 2 rinichi de porc

  • 1 inima de porc

  • 1 limba de porc

  • 500 g ficat

  • 2 bucati de splina

  • 500 g burta sau rasol de porc

  • 300 g muschi sau carne macra

  • stomacul de porc

  • 1 radacina telina

  • 1 radacina patrunjel

  • 1 ceapa

  • 1 morcov

  • sare, piper boabe

  • foi de dafin

  • usturoi (dupa gust)

Mod de preparare: toate bucatile de carne de porc se spala in mai multe ape si se curata perfect. Se presara cu sare mare si se lasa la rece, pana a doua zi. Stomacul de porc se curata bine cu apa rece si calda, apoi se lasa in apa rece cu otet si felii de lamaie, pentru a se elimina orice fel de miros specific. Se tine la rece, pana a doua zi.

In urmatoarea zi, urechile, picioarele, rasolul si carnea macra de porc se pun la fiert, in apa cu sare. Separat, se fierb rinichii, splina, ficatul si inima. Limba de porc se opareste separat, timp de 20 de minute, apoi se curata foarte bine de orice impuritati si se adauga la fiert, in oala cu urechile si picioarele de porc. Se lasa cele doua oale la fiert, la foc mic, curatandu-se bine spuma de deasupra, atunci cand este necesar. Se adauga boabele de piper, foile de dafin. Se lasa totul la fiert, pana cand carnea se desprinde de pe oase, iar organele sunt fierte bine. Se scot si se lasa la racit.

Cand toate ingredientele sunt reci, se taie in cuburi potrivite si se amesteca, folosind condimentele preferate (sare, piper, boia de ardei iute). Se umple stomacul cu aceasta compozitie si se coase capatul prin care a fost umplut, apoi se inteapa usor cu o scobitoare, pentru a nu se desface in timpul fierberii. Zeama in care a fiert carnea se potriveste de sare, apoi se adauga usturoiul pisat si stomacul umplut. Se completeaza cu apa cat sa fie toba acoperita in intregime.

Se fierbe la foc mic, timp de o ora. Daca este nevoie, toba se mai inteapa din loc in loc, pentru a nu pocni. Dupa acest timp, se scoate si se lasa pe un tocator de lemn, se acopera cu o tava si se preseaza cu greutati, pentru ca toba sa prinda forma specifica. Se lasa la racit pana a doua zi.

Toba de casa delicioasa

Un preparat delicios si savuros, dar care trebuie consumat cu moderatie.

Ingrediente:

  • stomac de porc

  • 1 cap de porc

  • 1 rinichi de porc

  • 1 inima de porc

  • 1 bucata ficat de porc

  • 2 muschiuleti de porc

  • usturoi

  • piper macinat

  • piper boabe

  • foi de dafin

  • sare

Mod de preparare: in primul rand, se pregateste stomacul. Se indeparteaza membrana interioara si se freaca bine cu sare grunjoasa. Se lasa 24 de ore in apa cu otet si felii de ceapa. A doua zi, se clateste foarte bine.

Se spala bine toate bucatile de carne si se fierb intr-un vas incapator, in apa cu sare. Se adauga foile de dafin, piperul boabe si sarea. Se fierb pana cand carnea se desprinde de pe oase. Se desface carnea de pe cap, urechile, limba si soriciul. Toate bucatile de carne se taie cuburi nu foarte mici. Pentru un aspect mai interesant, urechile se pot taia suvite subtiri. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. In zeama in care au fiert, se adauga usturoiul pisat, se lasa sa se infuzeze aroma, apoi se toarna o cana din aceasta supa peste cuburile de carne. Se potriveste de sare si piper, daca mai este cazul.

Se umple stomacul, apoi se coase si se inteapa cu o furculita, pentru a nu pocni la fiert. Se fierbe aproximativ 30 de minute, dupa care toba se scoate si se lasa la racit, punandu-se deasupra ei o greutate. Se lasa la rece macar o zi si, pentru servire, se va taia cu un cutit foarte bine ascutit.

Toba de casa din carne de curcan

Toba de casa din carne de curcan este un preparat usor, mai slab in grasimi decat cea clasica, de porc.

Ingrediente:

  • carne de curcan (piept, pulpe)

  • 6 catei de usturoi

  • 30 g gelatina

  • 3 frunze de dafin

  • sare, piper

  • pungi pentru friptura

Mod de preparare:  se preincalzeste cuptorul la 180°C. Se curata bine carnea de curcan de oase si pielite, se spala bine, apoi se taie bucati mici. Usturoiul se piseaza. Intr-un vas incapator, se amesteca bucatile de carne cu usturoi, sare, piper si praful de gelatina. Se introduce compozitia intr-o punga pentru friptura, apoi se asaza intr-o tava de cozonac. Se da la cuptor pentru aproximativ o ora, apoi se scoate si se lasa la racit peste noapte, pentru ca gelatina sa se inchege bine. Se preseaza carnea cu o greutate. A doua zi, se indeparteaza punga, iar toba de curcan se poate taia in felii sau cuburi, dupa preferinta.

Toba de casa in punga

Bucura-te de gustul autentic al unui preparat traditional, gatind o toba de casa delicioasa, in punga.

Ingrediente:

  • ½ cap de porc

  • 1 limba de porc

  • 2 inimi de porc

  • 300 g sorici

  • sare

  • 5 catei de usturoi

  • piper

  • foi de dafin

  • boia dulce sau iute (dupa preferinte)

Mod de preparare: capul si organele de porc se fierb in apa. Dupa primul clocot, se arunca apa si se spala bine carnea, apoi se pun din nou la fiert, in apa cu sare si foi de dafin, si se curata spuma de fiecare data cand este nevoie. Cand carnea este foarte bine fiarta, iar zeama este lipicioasa, se ia vasul de pe foc. Se scoate carnea de pe capul de porc, se curata maruntaiele, apoi se taie ingredientele fasii sau cuburi. Se adauga usturoiul pisat, 1 cana din supa de carne, apoi se potriveste de sare si piper, dupa gust. Compozitia se pune in pungi de friptura rezistente si se mai adauga zeama de carne. Se leaga bine pungile, apoi se dau la rece. Se poate consuma incepand cu a doua zi.

Toba de porc cu gelatina

De pe masa de Craciun nu poate sa lipseasca toba de porc cu gelatina, un produs traditional romanesc.

Ingrediente:

  • 1 cap de porc

  • 150 g slanina

  • 350 g inima de porc

  • 500 g ficat de porc

  • 150 g sorici

  • 250 g splina de porc

  • 300 g muschi de porc

  • 1 stomac de porc

  • cimbru

  • 8 foi de dafin

  • sare

  • piper boabe si macinat

  • un plic de gelatina

Mod de preparare: capul de porc se pune la fiert in apa in care se adauga 4 foi de dafin, piper boabe si sare. Separat, in alt vas, se fierb organele de porc. In al treilea vas, se vor fierbe soriciul, muschiul de porc si slanina, adaugandu-se in apa boabe de piper si 4 foi de dafin. Cand toate ingredientele sunt fierte bine, se lasa la racit, apoi se taie cuburi de marime potrivita. Se amesteca toata carnea intr-un bol, cu sare, cimbru si piper macinat. Din supa in care a fiert capul de porc, se amesteca o cana si jumatate de lichid, impreuna cu plicul de gelatina si se toarna amestecul peste carne. Se umple stomacul de porc cu aceasta compozitie, apoi se coase sau se leaga bine cu o ata rezistenta, la ambele capete. Se inteapa cu un ac, din loc in loc. Toba se fierbe in supa rezultata dupa fierberea capului, timp de 30 de minute, dupa care se scoate si se preseaza cu o greutate timp de 24 de ore, apoi se poate consuma.

Reteta de lebar moldovenesc

Asemanator la gust cu pateul de ficat, lebarul este un preparat traditional de Craciun, care, din fericire, poate fi preparat si in restul anului.

Ingrediente:

  • 1 ficat de porc

  • 1 plaman de porc

  • 1 splina de porc

  • 1 bucata gusa de porc

  • sare

  • piper macinat

  • piper boabe

  • 3 foi dafin

  • ienibahar boabe

  • intestine de porc groase

Mod de preparare: se curata foarte bine maruntaiele.Se pun la fiert, impreuna cu slanina, in apa in care se adauga piper boabe, ienibahar si foi de dafin. Cand carnea este fiarta, se scoate si se trece prin masina de tocat. Se condimenteaza cu sare si piper macinat, dupa gust. Se amesteca, adaugandu-se supa de carne, putin cate putin. Se ataseaza palnia de carnati la masina de tocat si se umple, usor, intestinul de porc. Compozitia nu se indeasa prea tare; altfel, exista riscul sa pocneasca la fiert. Lebarul se fierbe in zeama de carne ramasa, timp de aproximativ o ora, apoi se scoate si se lasa la racit, presandu-se cu o greutate. Se poate servi incepand cu a doua zi.

Reteta de caltabos

Chiar daca prepararea lui implica putin mai multa munca, rezultatele sunt extrem de savuroase.

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocata de porc

  • 3 cepe

  • 500 g ficat si splina de porc

  • 150 g orez pentru sarmale

  • 1 morcov

  • 1 radacina patrunjel sau pastarnac

  • intestine groase de porc

  • sare

  • piper

  • ardei iute

  • ienibahar

  • coriandru boabe

  • frunze de dafin

  • cimbru

Mod de preparare: maruntaiele se spala bine si se fierb in apa cu sare, foi de dafin, piper boabe si ienibahar. Cand sunt bine fierte, se scot, se lasa la racit, apoi se toaca marunt. Se curata ceapa si se toaca, apoi se caleste usor, in 3 linguri de ulei, pana cand se inmoaie. Se adauga orezul si 150 ml de apa si se fierbe pana cand orezul e usor umflat, iar apa s-a absorbit. Se amesteca organele tocate impreuna cu orezul cu ceapa si carnea tocata de porc. Se condimenteaza dupa gust, cu sare, piper si cimbru. Se umple intestinul gros de porc cu aceasta compozitie, se leaga cele doua capete si se inteapa cu o scobitoare, din loc in loc, pentru a nu se desface la fiert. Se fierbe cam o ora, in apa in care se adauga radacinoasele, ienibaharul si coriandrul. Se inteapa din cand in cand, pentru a nu pocni. Dupa ce a fiert, se scoate si se lasa la racit. Se poate consuma ca atare sau taiat felii si prajit - este la fel de gustos.

Beneficii

Toba, lebarul si caltabosii sunt, prin excelenta, produse traditionale de iarna. In sezonul rece, organismul nostru sufera de un deficit de vitamina D, fier, dar si de vitamina C, din cauza consumului mai redus de fructe si legume proaspete. Asadar, pe langa lactate si peste, sunt indicate, in cantitati moderate, si produsele traditionale cu viscere, precum caltabosul, lebarul sau toba. Ingredientele din compozitia acestora sunt pline de proprietati benefice organismului.

  • Ficatul de porc este o sursa excelenta de fier si vitamina B12, dar si de proteine si vitamina A, benefica pentru sanatatea ochilor si reducerea inflamatiilor. Totodata, in ficat se regasesc si cantitati mari de acid folic, fier, cupru si zinc, ceea ce sporeste nivelul de hemoglobina din sange. Consumul lui ajuta la detoxifierea organismului  si stimuleaza circulatia sangelui.

  • Limba, pe langa un continut caloric mare, are si o cantitate apreciabila de acizi grasi, fier, vitamina B12 si zinc. Consumul acesteia este recomandat femeilor insarcinate, deoarece contine acid folic, care asigura dezvoltarea armonioasa a fatului. Prin faptul ca este si o sursa de vitamina B6, poate preveni raul de dimineata, specific sarcinii.

  • Urechile de porc sunt bogate in zinc, fier, siliciu, substante care limiteaza cresterea nivelului de colesterol din sange;

  • Rinichii reprezinta o sursa importanta de fier, seleniu, fosfor, sodiu, iod si zinc. De asemenea, contin vitamine liposolubile, precum A, K si E, dar si vitamina C si complexul de vitamine B. Avand un continut bogat de acizi grasi Omega-3, au proprietati antiinflamatoare si sunt benefici pentru sanatatea inimii.

Organele sunt bogate in colesterol si grasimi saturate. De aceea, ele trebuie consumate moderat, mai ales de catre persoanele care sufera de probleme cardiace, de guta sau de un colesterol marit.

Cu aceste retete simple, nu mai trebuie sa astepti sarbatorile, pentru a putea savura  delicatesele traditionale de Craciun. Sfatul, insa, ramane acelasi: gusta, degusta, dar cu masura.

 Sursa foto: Shutterstock