Livrăm produsele oriunde în țară
Mașini frigorifice pentru transportul produselor fresh
Alegem cu grijă cele mai bune produse
Cea mai variată gamă de produse din Mega
Avem magazinul online deschis 24/7

Sărbătorim împreună 26 de ani de MEGA ✨🎉 Ai 26 DE LEI REDUCERE la orice comandă mai mare de 150RON! Adaugă codul MEGA26 în coș și bucură-te de reducere! 🔥

InspiratieIdei pentru tineRetete de pateuri. Sfaturi si idei
Inspiratie

Retete de pateuri. Sfaturi si idei

Pateurile facute in casa sunt cele mai bune. Exista mai multe retete de pateuri, unele cu aluat de foietaj, altele care seamana perfect cu acest gen de aluat, dar care se fac mai rapid. Poti face pateuri si cu aluat dospit sau gata preparat, pe care il gasesti in magazine, proaspat sau congelat. Iata cateva dintre cele mai bune, mai simple si mai cunoscute retete pentru pateuri facute in casa, la care am adaugat si cateva sfaturi si idei bune, pentru reusita deplina.

  • Retete de pateuri de casa
    • Pateuri din aluat de foietaj
    • Pateuri cu carne si aluat cu branza de vaci
    • Pateuri cu ciuperci
    • Pateuri cu branza sarata
    • Pogacele
    • Buseuri cu peste (minipateuri)
  • Sfaturi pentru pateuri reusite

Retete de pateuri de casa

Pateurile de casa sunt un rasfat care te face sa te simti bine. Aroma, gustul si textura pateurilor le fac perfecte pentru orice moment din zi, dar si pentru mese festive, gustari rapide, pachetelul pentru scoala sau serviciu. Pot fi umplute cu aproape orice: cu branza, ciuperci, carne, peste (pateuri sarate), dar si cu nuca, ciocolata, fructe sau gem (pateuri dulci).

Pateuri din aluat de foietaj

Aluatul de foietaj nu este deloc greu de facut. Pentru reusita deplina, ai nevoie de doua lucruri esentiale: unt de foarte buna calitate, gras si nesarat, si rabdare.

Ingrediente:

  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g unt + 20 g pentru uns forma
  • 170 g faina
  • 50 g dulceata de afine
  • afine proaspete pentru decor

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 170°C. Mixeaza ouale si zaharul pana cand amestecul devine deschis la culoare si se ingroasa. Incorporeaza treptat faina, adauga untul topit racorit si dulceata de afine si amesteca, pentru a obtine o pasta omogena. Toarna compozitia intr-o forma de chec unsa cu unt. Coace in cuptor timp de 30 de minute. Serveste checul cu afine proaspete.

Cheesecake cu afine

O prajitura fina, cremoasa, este perfecta la desert, in zilele calduroase de vara. Serveste-o rece, alaturi de un sos gros din afine, iar daca nu o consumi pe toata, pastreaz-o la frigider.

Ingrediente:

  • 175 g biscuiti digestivi
  • 75 g unt topit
  • 600 g crema de branza tip Philadelphia
  • 210 g zahar pudra
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 1 pastaie de vanilie
  • 150 ml smantana lichida
  • 3 oua
  • 200 g afine

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 150°C. Sfarama biscuitii si amesteca-i cu untul topit intr-un bol, pana obtii o pasta nisipoasa. Rastoarna amestecul intr-o tava de tarta, tapetata cu hartie de copt si taseaza, pentru a acoperi fundul si peretii vasului. Intr-un bol mare, bate ouale cu 130 de grame de zahar, adauga crema de branza, semintele de vanilie si amidonul de porumb si amesteca energic. Cu ajutorul unui mixer, bate smantana lichida pana devine frisca si incorporeaz-o delicat in amestecul de branza, cu o spatula. Toarna amestecul de branza peste baza de biscuiti din tava. Coace timp de 45 de minute si lasa cheesecake-ul sa se raceasca in cuptor. Intre timp, curata si spala afinele, pune-le intr-un bol cu restul de zahar si zdrobeste-le usor pana obtii un sos gros, pe care il pui la frigider. Serveste cheesecake-ul rece, cu mult sos.

Muffins cu afine

Briosele cu afine proaspete sau congelate, foarte moi si aromate cu lamaie sau cu un delicios topping de migdale, sunt o reteta ideala pentru micul dejun sau gustare.

Ingrediente:

Crumble

  • 50 g faina de grau
  • 50 g faina de migdale
  • 50 g zahar
  • 50 g unt rece taiat cubulete

Briose

  • 600 g faina
  • 350 g zahar
  • 4 oua
  • un varf de cutit sare
  • 20 g praf de copt
  • 370 g smantana lichida grasa
  • 250 g unt rece
  • coaja de lamaie
  • 250 g afine proaspete sau congelate

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Amesteca ingredientele pentru topping pana obtii o pasta nisipoasa si lasa deoparte. Briosele cu afine se prepara in trei pasi simpli: intr-un bol, amesteci ingredientele uscate, respectiv faina, zaharul, coaja de lamaie, praful de copt, sarea. Topeste untul si lasa-l la racit. Cu ajutorul unui tel, amesteca ouale cu smantana, adauga untul topit, ingredientele uscate, apoi afinele, dupa care toarna compozitia in forme. Nu amesteca aluatul mult, pentru a obtine briose pufoase. Presara toppingul pe briose si da la cuptor pentru 20 de minute.

Dulceata de afine

Dulceata de afine se prepara foarte usor si este o metoda de a pastra savoarea fructelor pe tot parcursul anului. O poti pregati cu afine de padure sau afine de cultura, iar copiii o vor adora.

Ingrediente:

  • 1 kg afine proaspete
  • 700 g zahar tos
  • 250 ml apa

Mod de preparare: reteta de dulceata de afine este relativ simplu de preparat. Curata si spala afinele. Cantareste-le dupa ce le-ai spalat si scurs de apa. Pune apa si zaharul intr-o oala, iar dupa ce siropul incepe sa fiarba, lasa la foc mic timp de 5 minute. Adauga afinele in sirop si lasa la fiert, la foc mic, timp de o ora si un sfert, amestecand regulat in dulceata, pentru ca aceasta sa nu se lipeasca de fundul vasului. Intre timp, spala borcanele cu apa fierbinte si lasa-le la uscat. Dulceata este gata atunci cand are o consistenta gelatinoasa, pe care o verifici astfel: pune o picatura pe o farfurie rece, inclin-o usor, iar daca aceasta nu curge, este gata. Umple borcanele cu dulceata, sigileaza-le cu capace si intoarce-le cu baza in sus. Lasa-le la racit si depoziteaza-le in camara, in loc intunecos si uscat.

Banana bread cu afine

Acesta este un chec extrem de moale si gustos, care combina  dulceata bananelor si aciditatea afinelor. O prajitura tipic americana, banana bread (paine cu banane) este usor de preparat si se savureaza la micul dejun, la desert sau ca gustare.

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 100 g zahar
  • o lingurita extract de vanilie
  • 3 oua
  • 80 ml ulei sau unt topit
  • 90 ml iaurt sau lapte batut
  • 1 plic de praf de copt
  • 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 3 banane potrivite, foarte coapte
  • 125 g afine proaspete sau congelate

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Intr-un bol, amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, zaharul. Intr-un alt bol, bate ouale, uleiul, iaurtul si bananele, pana obtii o compozitie omogena (poti folosi mixerul sau robotul de bucatarie). Toarna amestecul peste ingredientele uscate, amestecand usor. Presara afinele spalate, uscate si pudrate cu faina in amestecul de chec (astfel, acestea nu se vor depune pe fundul formei de copt). Toarna aluatul intr-o forma de chec, apoi coace timp de 45 de minute. Verifica daca este gata cu ajutorul unei scobitori, care, dupa ce a fost infipta in prajitura, ar trebui sa iasa curata. Daca partea superioara a checului se rumeneste prea repede, acopera cu folie de aluminiu la jumatatea timpului de copt.

Prajitura cu branza si afine

Prajitura este moale si fina si se poate prepara atat cu afine proaspete, cat si cu fructe congelate, caz in care folosesti doar 100 de grame, scoase direct din congelator. De asemenea, poti prepara un sos rece din afine si zahar, dupa gust, pentru a decora prajitura.

Ingrediente:

  • 500 g branza de vaci 20% grasime
  • 200 g afine proaspete
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 80 g faina
  • 1 lingurita praf de copt

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Cerne faina impreuna cu praful de copt. Bate galbenusurile si zaharul pana obtii o crema pufoasa, apoi adauga branza si faina cu praf de copt. Bate albusurile spuma tare, apoi incorporeaza-le in aluat, amestecand usor de jos in sus. Adauga afinele si toarna aluatul intr-o forma de copt dreptunghiulara (aproximativ 17x27 cm). Coace 45 de minute si lasa prajitura sa se raceasca inainte de a o servi.

Clatite de post umplute cu dulceata de afine

Chiar daca tii post, o dieta sau ai o intoleranta alimentara, acest lucru nu inseamna ca nu te poti bucura de niste clatite delicioase. Iar dulceata de afine este acompaniamentul perfect.

Beneficiile afinelor

Afinele sunt bogate in vitamine si antioxidanti, avand beneficii numeroase pentru sanatate. Ce contin afinele? Sunt fructe bogate in fibre, antioxidanti numiti antocianine, vitaminele C, A, E, cele din complexul B, magneziu, mangan, cupru, seleniu, zinc si fier.

Afinele sunt utile pentru stimularea sistemului imunitar si in prevenirea infectiilor si pot contribui la reglarea glicemiei, prin antocianinele continute, care incetinesc absorbtia de zahar in sange, dupa mese. Datorita concentratiei mari de polifenoli, afinele contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange, fiind utile in prevenirea maladiilor cardiovasculare si reglarea tensiunii arteriale. Tot polifenolii din afine pot reduce cantitatea de lipide din celulele grase, accelerand procesul de degradare a acestora si contribuind la diminuarea tesutului adipos din zona abdomenului.

Afinele se numara printre aliatii creierului: mai multe studii experimentale au stabilit ca flavonoidele din afine au un efect benefic asupra invatarii si memoriei, prin cresterea numarului de conexiuni neuronale. Afinele ar putea fi, deci, un aliat impotriva declinului mental.

Concentratia mare de polifenoli ii confera acestui fruct un efect antioxidant, util in reducerea riscului de cancer.

Potrivit unui zvon care dateaza de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pilotii britanici ar fi consumat afine pentru a vedea mai bine noaptea. Totusi, niciun studiu serios nu a confirmat aceasta ipoteza.

Nu in ultimul rand, afinele sunt eficiente in tratarea tulburarilor digestive. Sunt utile in egala masura impotriva diareei si constipatiei si ajuta si la mentinerea sanatatii tractului urinar.

Indiferent ca le consumi proaspete sau congelate, sub forma de pudra, suc ori dulceata, afinele iti aduc numeroase beneficii si sunt extrem de gustoase, motive suficiente pentru a le include in dieta saptamanala.

Sursa foto: Shutterstock