Retete de friptura de porc ideale pentru masa de Craciun
La fel de mult asteptata ca si sarmalele pregatite in fiecare an de sarbatori, friptura de porc ramane preparatul emblematic al meselor de Craciun. Pe buna dreptate, carnea de porc se adapteaza bine intr-o varietate de retete si la diferite arome. In plus, orice parte a celebrului animal se poate prepara in fel si chip, chiar pentru o masa festiva.
Nu te lasa intimidat de reputatia pe care o are aceasta carne, ca ar tinde sa devina uscata. Urmeaza retetele de mai jos si nu doar ca vei fi rasplatit cu o carne frageda si suculenta, dar invitatii tai vor fi cuceriti pe loc.
Aceste retete iau ingrediente simple precum portocale, otet de vin rosu si ceapa sau mere si le transforma in ceva spectaculos. Vrei sa faci un pas mai departe? Incearca sa faci rulade din carne de porc sau alege pentru friptura de Craciun o bucata mai putin obisnuita, precum burta de porc pe care o prepari cu mere si pere care, prin aciditatea lor, vor balansa grasimea acestei taieturi.
Foloseste-te de ierburi aromatice, glazuri dulci si parfumate, acestea vor adauga varietate meselor tale, atat ca gust, cat si ca prezentare.
Carnea de porc este grozava ca atare, dar, la fel ca majoritatea carnurilor, este mai buna cu o garnitura pe masura, asa ca, nu ezita sa o servesti alaturi de cartofi noi la cuptor, morcovi, mere, salate din verdeturi sau legume asortate la cuptor. Incearca si tu retetele noastre de mai jos si nu vei regreta.
- Friptura de porc glazurata
- Rulada din pulpa de porc
- Friptura de Craciun altfel…
- Friptura de Craciun cu mere
Friptura de porc glazurata
Sunca, ananas si bourbon - cine are nevoie de mai mult in ziua de Craciun? Aceasta reteta de friptura de Craciun este un adevarat spectacol pentru sarbatori si iti va cuceri definitiv fiecare invitat.
Ingrediente:
- 2/3 cana zahar brun
- 6 cuisoare
- 6 frunze de dafin
- 1 ananas feliat, cu miezul scos
- 500 g mini morcovi
- 2 linguri otet de vin chardonnay
- ½ buchet frunze de dafin
- 1 pulpa afumata de porc de aproximativ 3 kg
Mod de preparare: Incepe prin a pregati glazura: pune zaharul, condimentele si 1 lingura de apa intr-o tigaie incapatoare, la foc mare. Se roteste ocazional tigaia pana cand sosul clocoteste si devine auriu. Adauga bucati de ananas si otetul si gateste timp de 6 minute, intorcand bucatile de ananas din cand in cand, pana cand fructul devine auriu, iar in tigaie s-a format o glazura din sucurile lasate de acesta. Lasa deoparte sa se raceasca putin.
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Pe un gratar, aranjeaza foi de dafin. Folosind un cutit mic si ascutit, taie in jurul pulpei de porc in zigzag, apoi trece cu grija cutitul sub piele, in jurul marginii. Ridica usor pielea intr-o singura bucata, trecand degetele intre sorici si grasime. Pune soriciul deoparte (pentru cei care sunt amatori, soriciul de porc afumat, taiat suvite subtiri, poate fi un aperitiv delicios). Marcheaza usor grasimea in linii paralele, la 1 cm distanta. Unge suprafata carnii cu putina glazura si pune sunca pe gratar, apoi intr-o tava sau o cratita generoasa.
Introdu friptura de Craciun la cuptor, unge cu glazura ramasa la fiecare 20 de minute, timp de 2 ore si jumatate sau pana se caramelizeaza. In ultimele 30 de minute, adauga in tava, alaturi de carne, bucatile de ananas si mini morcovi.
Serveste friptura cu garnitura pregatita si legumele caramelizate.
👉 Stim ca esti mereu in cautare de produse de calitate si la preturi atragatoare, asadar, vezi selectia noastra de CARNE PROASPATA DE PORC pentru a pregati cea mai gustoasa friptura de Craciun.
Rulada din pulpa de porc
Crusta aurie, parfumata salvie, usturoiul, coaja de portocala si untul se reunesc in aceasta delicioasa reteta pentru o friptura de Craciun mai altfel.
Ingrediente:
- 1 kg pulpa de porc
- 150 g unt sarat, taiat cuburi mici
- 20-25 frunze mari de salvie
- ½ cana patrunjel italian tocat
- 6 catei de usturoi
- ½ lingurita piper negru proaspat macinat
- 1 lingurita sare
- coaja a 4 portocale medii
Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 180°C. Prepara untul aromat, amestecand intr-un blender untul, la temperatura camerei, usturoiul, coaja de portocala, patrunjelul, salvia, sarea si piperul. Bate usor bucati de pulpa de porc si unge fiecare bucata de carne cu amestecul de unt. Pe o folie de aluminiu, creeaza un dreptunghi din bucatile de carne, apoi ruleaza-le strans, in forma de rulada. Leaga bine rulada cu sfoara, apoi unge totul cu untul aromat. Infasoara bine in folie si pune rulada intr-o tava de copt. Coace 50 de minute, apoi scoate rulada din cuptor, desfa folia, dar nu o scoate de tot, pentru a retine sucurile lasate de rulada. Stropeste friptura de Craciun cu sosul lasat si da-o iar la cuptor, pentru inca 40 de minute. Unge rulada cu sos la fiecare zece minute. Verifica temperatura interna a ruladei, iar daca indica 82°C, scoate friptura din cuptor.
Lasa rulada sa se odihneasca timp de 10 minute, acoperita lejer cu folie. Feliaza rulada si serveste-o cu garnitura preferata sau cu o salata.
👉 Pentru ca orice friptura de Craciun este mai gustoasa atunci cand este insotita de o bautura delicioasa, nu uita sa verifici categoria noastra de BAUTURI SI TUTUN si alege vinul potrivit.
Friptura de Craciun altfel…
Pregateste o friptura de Craciun delicioasa si serveste-o invitatilor tai alaturi de cartofi la cuptor, un sos minunat de ierburi aromatice si un vin pe masura bucatelor gatite.
Ingrediente:
- 2 cepe, feliate subtiri
- 4 catei de usturoi, feliati subtiri
- 1½ lingura de coaja conservata de lamaie, tocata marunt
- 1/2 legatura rozmarin, frunze tocate marunt
- 1/2 legatura de cimbru, frunze, tocate marunt
- 1/2 legatura oregano, frunze tocate marunt
- 125 ml ulei de masline
- 2,5 kg umar de porc dezosat, fara piele
- 1 kg de cartofi baby curatati
- 500 ml de supa de pui
Sos de iarna cu plante aromatice:
- 1/4 legatura patrunjel, tocat marunt
- 1/4 legatura oregano, tocat marunt
- 1/4 legatura tarhon, frunze tocate marunt
- 1 lamaie coaja rasa fin si zeama
- 80 ml ulei de masline
Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 150°C. Combina ceapa, usturoiul, coaja de lamaie, ierburile si 60 ml de ulei intr-un castron, cu cate 1 lingurita de fulgi de sare si piper negru spart. Lasa deoparte.
Incalzeste 60 ml din uleiul ramas intr-o cratita mare cu capac la foc mare. Condimenteaza carnea de porc si adauga in caserola. Gateste timp de 15-20 de minute sau pana se rumeneste uniform. Scoate carnea de porc si tapeteaza baza caserolei cu cartofi. Pune carnea de porc in caserola deasupra cartofilor si intinde amestecul de ceapa in jurul carnii. Adauga supa de pui si adu la fierbere, apoi acopera cratita si transfera la cuptor. Gateste timp de 3 ore sau pana cand carnea de porc este foarte frageda. Creste temperatura cuptorului la 220°C si gateste friptura de Craciun neacoperita, timp de 30-40 de minute sau pana cand carnea de porc devine aurie.
Intre timp, pentru sosul de iarna, pune toate ingredientele intr-un robot de bucatarie mic si amesteca pana se combina bine. Transfera carnea de porc pe un platou de servire si stropeste-o cu sucurile lasate la gatit si putin din sosul de iarna. Serveste cu cartofi, salata verde si ceapa si sosul ramas.
👉 La fel cum orice masa de Craciun nu este completa fara friptura de porc, la fel, nu poti uita de vinul spumant sau cozonac. Nu uita sa verifici categoria noastra de PRODUSE SEZONIERE si alege-le pe cele care iti vor completa masa.
Friptura de Craciun cu mere
Nu exista o combinatie mai placuta papilelor gustative decat carnea de porc si mere. Incearca si tu, acum in varianta festiva de Craciun.
Ingrediente:
- 2 kg burta de porc dezosata
- ½ lingurita coriandru
- ½ lingurita seminte de fenicul, zdrobite
- 2 mere Granny Smith, taiate la jumatate pe lungime
- 2 pere ferme, taiate la jumatate pe lungime
- 4 cepe mici rosii
- 1 lingura ulei de floarea-soarelui
- 310 ml supa de pui
Marinada:
- 1 lingura coriandru zdrobit
- 1 lingura seminte de fenicul
- 2 catei de usturoi, tocati
- 1 lingura ulei de floarea-soarelui
Mod de preparare: folosind un cutit ascutit, inteapa burta de porc la intervale de 1 cm fara a taia carnea. Umple baza unei tigai cu 1 cm de apa si pune-o la foc mare. Adu la fierbere si inmoaie carnea de porc cu pielea in jos in apa timp de cateva secunde pentru a deschide inciziile. Usuca bine carnea cu un prosop de hartie.
Pentru marinada de coriandru si fenicul, incalzeste o tigaie la foc iute si prajeste semintele timp de 1-2 minute pana cand isi degaja aromele. Folosind un mojar, macina semintele, usturoiul si uleiul pana devin o pasta grosiera. Freaca burta de porc cu aceasta marinada, apoi pune carnea de porc cu pielea in sus intr-o tava de copt. Lasa la rece, neacoperit, peste noapte.
A doua zi, scoate carnea de porc din frigider pentru a o aduce la temperatura camerei. Preincalzeste cuptorul la 220°C si unge o tava mare. Pune carnea de porc cu pielea in sus in tava. Combina semintele de coriandru si fenicul si 2 lingurite de fulgi de sare intr-un castron, apoi freaca pielea de porc cu acest amestec. Pune merele, perele, ceapa si uleiul intr-un castron si amesteca pentru a le combina. Aranjeaza-le in jurul carnii de porc si lasa la cuptor timp de 40 de minute sau pana cand pielea incepe sa devina crocanta.
Scoate carnea de porc din cuptor si transfera amestecul de fructe coapte intr-un bol. Redu temperatura cuptorului la 160°C, adauga supa de pui peste carne si lasa pentru inca 45 de minute sau pana cand carnea este gatita, crocanta si aurie. Readu amestecul de fructe in tava in ultimele 5 minute de gatire, pentru a le incalzi. Odihneste carnea de porc, acoperita lejer cu folie, timp de 15 minute.
Taie friptura de Craciun si pune-o pe un platou cu amestecul de fructe. Stropeste cu sucuri ramase in tava si serveste cu garnitura preferata.
Cea mai buna parte a acestor retete este ca au la baza ingrediente simple, care vor face din friptura ta de porc o piesa centrala atat pentru mesele festive din cursul anului, pentru cele in familie, de duminica, dar mai ales pentru masa mult asteptata de Craciun.
Sursa foto: Shutterstock