InspiratieIdei pentru tineRetete de cheesecake si sfaturi pentru preparare
Inspiratie

Retete de cheesecake si sfaturi pentru preparare

Un strat subtire de biscuiti sfaramati, un strat gros de branza fina - cheesecake este un desert extrem de simplu, dar delicios. Cel mai cunoscut desert american are la baza, de fapt, o prajitura europeana. Se pare ca desertul de origine slava „vatrushka” este cel care a fost dus in Statele Unite ale Americii de imigrantii evrei. Adoptat de americani, desertul a fost transformat, ajungand, in cele din urma, sa aiba un blat din biscuiti digestivi si o crema de branza onctuoasa. In prezent, prajitura de referinta este „New York cheesecake”, care este realizata cu branza de tip Philadelphia. Totusi, in functie de tara si de obiceiuri, exista multe variante de cheesecake, cu branza proaspata, cu branzeturi italiene cremoase, cum ar fi ricotta si mascarpone, cu smantana grasa si chiar iaurt, dar si versiuni vegane cu tofu matasos sau lapte de soia. Vei descoperi, mai jos, cateva retete de cheesecake savuroase, dar si sfaturi care sa te ajute sa gatesti acest desert la perfectie.

  • Retete de cheesecake
    • Cheesecake cu fructe de padure
    • Cheesecake cu capsuni
    • Cheesecake cu lamaie
    • Cheesecake cu Oreo
    • Cheesecake fara coacere, cu caramel
  • Sfaturi pentru prepararea unui cheesecake delicios

Retete de cheesecake

Daca esti in cautarea unor retete de cheesecake mai deosebite, atunci trebuie neaparat sa le incerci pe cele de mai jos. Iar ca sa iti reuseasca desertul de fiecare data, ia in considerare si sfaturile pentru preparare, prezentate in continuare.

Cheesecake cu fructe de padure

Un desert usor, cu o crema spumoasa, care se topeste in gura, acest cheesecake care nu necesita coacere este parfumat placut cu fructe de padure.

Ingrediente:

  • 250 g fursecuri cu ciocolata
  • 350 g de fructe de padure congelate
  • 50 g unt
  • 3 linguri de suc de lamaie
  • 4 foi de gelatina
  • 1 cutie de lapte condensat indulcit
  • 500 g de branza de vaci cu continut ridicat de grasimi
  • 125 g de mascarpone

Mod de preparare: amesteca fursecurile faramitate cu untul topit rece si formeaza un blat, intr-o tava rotunda cu fundul detasabil. In vasul unui blender, toarna laptele condensat, branza de vaci si mascarpone si amesteca timp de un minut. Intre timp, incalzeste sucul de lamaie si adauga in el gelatina inmuiata anterior in apa rece si stoarsa. Adauga sucul in amestecul de branza, apoi toarna usor fructele de padure (rezerva cateva pentru decor). Toarna crema peste blatul din fursecuri si lasa la frigider cel putin sase ore. Inainte de servire, decoreaza cu restul de fructe de padure.

Cheesecake cu capsuni

O tarta cu branza fina, cu note fructate, gourmet, intense. Fara a fi prea greu digerabil, acest desert isi va gasi cu siguranta locul printre retetele tale preferate.

Ingrediente:

  • 200 g biscuiti fragezi cu unt
  • 4 linguri de unt
  • 300 g crema de branza Philadelphia
  • 600 g branza de vaci 20%
  • 100 g smantana lichida 30%
  • 4 oua
  • 50 g zahar
  • 70 g zmeura

 

Pentru decor:

  • 200 g capsuni
  • 200 g martipan roz

Mod de preparare: pentru blat, zdrobeste biscuitii folosind un sucitor si amesteca-i cu unt topit, rece. Captuseste o tava rotunda cu hartie de copt si formeaza blatul din biscuiti, tasand totul cu ajutorul unei linguri. Coace timp de cinci minute la 180 de grade Celsius, apoi lasa sa se raceasca.

Pune lactatele intr-un bol, adauga zaharul si bate crema cu ajutorul unui mixer. Adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine intre fiecare. Pune si zmeura, iar cand totul este omogenizat, toarna crema peste baza de biscuiti. Acopera cu folie de aluminiu si coace timp de 50 de minute, la 150 de grade Celsius. Prajitura trebuie sa fie inchegata, chiar daca tremura usor. Lasa desertul la frigider cel putin 24 de ore. Pentru decor, din pasta de migdale formeaza o banda cu care sa imbraci tarta de jur imprejur. Deasupra, pune capsunile proaspete.

Cheesecake cu lamaie

O tarta cu branza care aduce aminte de vara, indiferent cand o savurezi, singur ori alaturi de cei dragi.

Ingrediente:

  • 300 g biscuiti la alegere (cu unt, digestivi etc.)
  • 80 g unt
  • 3 oua
  • 600 g branza tip Philadelphia
  • 350 g branza de vaci cu continut ridicat de grasimi
  • 100 g zahar tos
  • 4 lamai mari
  • 3 linguri de faina
  • fructe de padure

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un castron, zdrobeste biscuitii, amesteca-i cu unt topit, rece, si captuseste fundul unei tavi de tarta cu firimiturile, pe care le vei tasa bine pentru a obtine un blat. Coace baza de biscuiti timp de 15 minute si lasa sa se raceasca. Intr-un castron, amesteca branza si zaharul pudra cu ajutorul unui mixer. Adauga ouale batute ca pentru omleta si amesteca pana obtii o masa cremoasa si omogena. Rade coaja de la doua lamai, stoarce sucul din toate cele patru si toarna totul in crema. Adauga faina si branza de vaci si amesteca, apoi toarna crema peste blatul racit, in tava. Niveleaza si da tava la cuptor, timp de 10 minute la 200 de grade Celsius, apoi timp de o ora, la 100 de grade Celsius. Lasa tava la racit in frigider peste noapte. A doua zi, decoreaza tarta cu fructele de padure si pudreaza cu zahar.

Cheesecake cu Oreo

O reteta minunata pentru o prajitura cu branza fina si deliciosii biscuiti Oreo - toate acestea fara coacere, deci usor de preparat.

Ingrediente:

  • 24 de biscuiti Oreo
  • 4 linguri unt topit
  • 250 g crema de branza de tip Philadelphia
  • 6 linguri zahar pudra
  • ½ lingurita extract de vanilie
  • 400 ml smantana grasa pentru frisca

Mod de preparare: intr-un castron mare, amesteca 16 biscuiti zdrobiti cu untul topit, pana obtii un aluat nisipos, pe care il vei aseza si tasa pe fundul unei tavi rotunde. Intr-un alt castron, cu ajutorul unui mixer, bate smantana pana isi dubleaza volumul. Intr-un alt vas, pune crema de branza, zaharul pudra, extractul de vanilie si amesteca bine. Adauga frisca treptat si amesteca bine, apoi incorporeaza restul de biscuiti Oreo, zdrobiti cu mana in bucati mai mari. Toarna crema peste blatul de biscuiti si decoreaza cu bucati de Oreo. Lasa la frigider minimum doua ore, apoi poti servi tarta rece.

Cheesecake fara coacere, cu caramel

Cheesecake cu caramel sarat este un desert fara coacere, care poate fi preparat foarte rapid. Scoate-l din frigider cu zece minute inainte de a-l servi si nu uita de decor.

Ingrediente:

  • 300 g fursecuri cu unt
  • 50 g unt
  • 40 cl de smantana lichida grasa (peste 30%)
  • 400 g branza tip Philadelphia,
  • 3 foi de gelatina
  • 1 pastai de vanilie
  • 4 linguri de zahar pudra
  • 160g zahar tos
  • 20 cl de smantana lichida
  • 60 g unt usor sarat
  • 1/2 lingurita de flori de sare
  • bucati de ciocolata (pentru decor)

 

Mod de preparare: incalzeste zaharul tos intr-o cratita mica, pana cand se caramelizeaza. Incalzeste cei 20 de cl de smantana lichida, in paralel, intr-o alta cratita. De indata ce caramelul are o culoare frumoasa, ia-l de pe foc si toarna smantana fierbinte, apoi amesteca foarte repede cu o lingura de lemn. Adauga untul si pune din nou cratita la foc mic, amestecand mereu. Presara florile de sare si lasa deoparte la racit. Intr-un castron, amesteca fursecurile cu untul topit racit si formeaza blatul pentru cheesecake, intr-o tava rotunda. Din cealalta cantitate de smantana lichida, ia cinci linguri si pune intr-un vas, pentru a se incalzi. Adauga gelatina inmuiata anterior in apa rece si stoarsa, amestecand energic, pana se omogenizeaza. Bate restul de smantana lichida cu zaharul tos si pasta de vanilie, pentru a obtine frisca, iar dupa doua minute, adauga smantana cu gelatina, apoi mixeaza in continuare. Incorporeaza treptat branza Philadelphia, caramelul (din care opresti putin pentru decor) si ciocolata taiata in bucati, continuand sa bati pentru a obtine un amestec omogen. Toarna crema peste blatul de biscuiti si da totul la frigider pentru cel putin patru ore. Decoreaza cu caramelul pus deoparte si bucati de ciocolata.

Sfaturi pentru prepararea unui cheesecake delicios

Cheesecake a devenit, in ultimii ani, un desert de baza in bucatariile romanilor. Extrem de versatil, acesta poate fi preparat cu fructe, ciocolata, citrice sau caramel, folosind o reteta de baza foarte simpla. Pentru a obtine un cheesecake perfect, ai nevoie sa respecti cateva reguli de baza:

  • Forma potrivita - cheesecake este format din doua sau trei parti: o baza crocanta din biscuiti cu unt, acoperita cu o crema de branza fina si, eventual, cu un topping. Toate straturile sunt fragile, deci este esential sa folosesti o forma rotunda cu fund sau pereti detasabili, pentru a putea scoate prajitura fara probleme pe o tava de servit.
  • Inaltimea potrivita - un cheesecake arata frumos daca este mai inalt, deci ai grija sa adaptezi forma de tarta la cantitatea de prajitura pe care o prepari. Daca portiile sunt mai putine, foloseste o tava mai mica.
  • Hartia de copt - pentru a impiedica baza sau crema sa se lipeasca de forma, captuseste-o cu hartie de copt. De asemenea, poti unge peretii cu unt, mai ales daca prajitura va fi coapta.
  • Un blat mai gros - pentru o baza buna, foloseste o cantitate mai mare de biscuiti si mult unt topit. Crusta nu trebuie sa fie prea subtire, altfel, crema o va absorbi si nu va mai exista o diferenta de textura intre cele doua straturi. In functie de preferinte, poti intinde blatul din biscuiti si pe peretii formei. De asemenea, crusta de biscuiti trebuie sa fie crocanta, nu umeda, asa ca va trebui sa fie coapta putin, anterior umplerii cu crema de branza. Desigur, acest lucru nu este valabil in cazul prajiturii care nu este coapta.
  • Cele mai bune ingrediente au un nivel ridicat de grasimi - cheesecake-ul nu este un desert foarte rafinat si are nevoie de lactate cu un continut mai mare de grasimi, pentru a fi fin si cremos. Foloseste o crema de branza de tip Philadelphia, ricotta, in niciun caz branza de vaci clasica, sau smantana lichida cu cel putin 20% grasime. Pentru un finisaj bun, nu uita sa adaugi o nota de aciditate cremei, cu putin suc de lamaie ori fructe acrisoare.
  • Coacerea la temperatura scazuta - pentru a pregati cheesecake, exista doua modalitati: la cuptor sau fara coacere. In general, majoritatea retetelor necesita o coacere indelungata, la temperatura scazuta, de 160-170 de grade Celsius, preferabil la bain-marie, pana cand crema este inchegata, dar tremura. Pentru a evita crapaturile care se pot forma la suprafata, las-o sa se raceasca in cuptor.
  • Pregateste prajitura in avans - cheesecake este o tarta care are un gust mult mai bun daca este lasata sa se odihneasca la frigider cateva ore inainte de a fi servita.
  • Toppingul este important - pentru a completa perfect gustul cheesecake-ului, nu uita de topping. Un sos de fructe, caramel, ciocolata lichida, fructe proaspete sau orice iti trece prin minte.

 

Cu sfaturile de mai sus, vei reusi sa prepari cel mai gustos cheesecake, care va deveni cu siguranta unul dintre deserturile de baza pentru mesele in familie sau alaturi de prieteni.

 

Sursa foto: Shutterstock