Mega image logo

undefined

Categorii produse

Categorii specifice

Inchide
InspiratieIdei pentru tineRetete cu sfecla rosie si trucuri pentru prepararea delicioasei legume
Rezerva acum un interval orar pentru livrare sau ridicare din magazin

Retete cu sfecla rosie si trucuri pentru prepararea delicioasei legume

Inspiratie

Retete cu sfecla rosie si trucuri pentru prepararea delicioasei legume

Sfecla este o planta din familia Amaranthaceae si poate fi de trei tipuri: furajera (inclusa in hrana animalelor de ferma), cea din care se fabrica zaharul, dar si unii combustibili, si cea cunoscuta drept rosie, folosita in bucatarie. Desi este denumita sfecla rosie, leguma folosita in alimentatia noastra se gaseste in peste o suta de varietati, inclusiv alba, galbena, roz etc. O radacinoasa consumata din cele mai vechi timpuri, sfecla rosie poate fi mancata cruda sau folosita in preparate sarate diverse, de la supe si tocane la salate si paste, dar si in deserturi, precum briose, blaturi de tort si clatite. Ti-am pregatit sase retete cu sfecla rosie si cateva trucuri pentru preparare, care te vor face sa te indragostesti de aceasta delicioasa leguma.
  • Retete cu sfecla rosie
    • Suc de sfecla rosie, afine si capsuni
    • Salata de sfecla rosie cu mere, feta si alune de padure
    • Supa crema de sfecla rosie cu pere si ghimbir
    • Sos de sfecla rosie cu iaurt
    • File de somon marinat la rece cu sfecla rosie
    • Clatite cu sfecla rosie si ciocolata
  • Trucuri pentru prepararea sfeclei rosii
  • Proprietatile si beneficiile sfeclei rosii

Retete cu sfecla rosie

Sfecla rosie aduce culoare si vitamine in preparate. Leguma aproape perfecta pentru proprietatile sale nutritive, sfecla rosie este deseori evitata in bucatarie, pentru ca sucul ei pateaza si multe persoane cred ca ar necesita un timp de gatire mai lung. Sfecla rosie poate fi folosita in numeroase preparate, de la salate diverse, la supe, paste si prajituri. In plus, sucul de sfecla poate fi consumat ca atare, simplu sau amestecat cu diverse fructe si legume, dar poate fi utilizat si drept colorant alimentar.

Suc de sfecla rosie, afine si capsuni

Acest suc proaspat este un veritabil deliciu, fiind bogat in antioxidanti. Mai trebuie sa stii ca sucurile rosii sunt benefice pentru sanatatea sistemului circulator. Profita de sezonul capsunilor si al afinelor si prepara acest suc, pentru a-ti incepe ziua in plina forma.
Ingrediente:
  • 1 sfecla rosie medie, coapta sau cruda
  • 1 pumn de capsuni
  • 1 pumn de afine
  • 2 mere
  • cuburi de gheata
Mod de preparare: curata sfecla si spala restul fructelor. Taie sfecla si merele in bucati mici. Pune toate ingredientele in storcatorul de fructe sau in blender. Serveste sucul intr-un pahar inalt, cu cateva cuburi de gheata.

Salata de sfecla rosie cu mere, feta si alune de padure

Aceasta salata este perfecta pentru un pranz usor in zilele calduroase de vara. Serveste-o cu o bucata de bagheta proaspata si un pahar de vin alb, rece.
Ingrediente:
  • cateva frunze de salata creata sau rucola
  • 2 sfecle medii, coapte
  • 3 mere
  • 80 g feta
  • 2 linguri de alune de padure tocate
  • 2 linguri de ulei de alune
  • 2 lingurite de otet de zmeura
  • sare
  • piper
Mod de preparare: spala frunzele de salata si pune-le intr-un bol. Curata sfecla, spala merele si taie-le pe toate in lamele fine. Taie branza in cuburi mici. Pune ingredientele in bol peste salata, presara alunele. Pentru sos, amesteca uleiul cu otetul, apoi pune sare si piper dupa gust. Pune sosul peste salata si serveste imediat.

Supa crema de sfecla rosie cu pere si ghimbir

Supa crema de sfecla rosie este foarte usor de preparat, fiind perfecta pentru pranz sau cina. Serveste supa cu crutoane, eventual si cu o lingura de smantana.
Ingrediente:
  • 1 ceapa, tocata mare
  • 2 linguri de unt
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 2 linguri de ghimbir proaspat, ras
  • 2 sfecle medii, curatate si taiate cuburi
  • 1 cartof, curatat si taiat cuburi
  • 1 para, curatata si taiata in sferturi
  • 4 cani de supa de pui sau de legume
  • sucul unei lamai
  • sare
  • piper
Mod de preparare: intr-o oala, caleste ceapa in unt, la foc mic, timp de cinci minute. Adauga sfecla, cartoful, perele, usturoiul si ghimbirul si mai lasa pe foc timp de cinci minute. Adauga supa si sucul de lamaie si lasa la fiert, la foc mic, timp de 25 de minute. Ia supa de pe foc, paseaz-o cu un blender. Condimenteaza supa atunci cand o mananci.

Sos de sfecla rosie cu iaurt

Crema de sfecla rosie cu iaurt, cu aroma de chimen, este perfecta ca aperitiv. Se poate servi cu biscuiti sarati sau cu betisoare de legume crude.
Ingrediente:
  • 1 sfecla rosie medie, coapta
  • 1 lingurita de chimen
  • 1 iaurt grecesc mic
  • sare
  • piper
Mod de preparare: pune toate ingredientele intr-un blender si paseaza-le. Pune sosul intr-un bol si pastreaza-l la rece pana la servire.

File de somon marinat la rece cu sfecla rosie

Acest preparat este unul festiv, fiind foarte usor de preparat, dar necesita intre 36 si 48 de ore pentru a fi finalizat. Serveste somonul cu sfecla rosie acompaniat de un sos din verdeturi proaspete, pe paine prajita.
Ingrediente:
  • 1 kg de file de somon cu piele
  • 45 ml votca
  • 45 ml ulei de masline
  • 100 g zahar brun
  • 100 g sare grunjoasa
  • 1 legatura de marar
  • 1 sfecla rosie, rasa fin
  • 500 ml smantana
  • 2 linguri mustar
  • 100 g verdeturi tocate marunt (patrunjel, ceapa verde, marar)
  • sare fina
  • piper
peste cu votca si ulei. Amesteca sarea grunjoasa si zaharul si presara-le pe peste. Amesteca mararul si sfecla rosie, pune totul peste una dintre bucatile de peste si acopera cu cealalta bucata (pielea trebuie sa ramana in exterior). Pestele se inveleste in folie alimentara, se asaza pe o farfurie, se acopera cu o alta, peste care se pune o greutate, pentru a-l presa. Se lasa la frigider intre 36 si 48 de ore, intorcand pestele de pe o parte pe alta la fiecare 12 ore. Lichidul format se arunca. Dupa expirarea timpului, se spala pestele sub jet de apa si se usuca folosind un prosop absorbant. Se amesteca ingredientele pentru sos: smantana, verdeturi, mustar, sare si piper. Pestele se serveste taiat in felii foarte subtiri, cu paine prajita si sos.

Clatite cu sfecla rosie si ciocolata

Deserturile cu sfecla rosie nu sunt foarte populare la noi, insa merita sa fie incercate. Sfecla rosie este o leguma dulce, cu o aroma speciala. Clatitele cu sfecla rosie sunt imbogatite cu ciocolata si se servesc cu o crema de smantana dulce. Perfecte pentru micul dejun.
Ingrediente:
  • ¼ cana de unt topit
  • 2 oua mari
  • ½ cana de lapte
  • ¼ cana de sirop de artar 
  • ½ de cana de sfecla rasa foarte fin
  • ⅔ cana de faina
  • ¾ cana de cacao
  • ⅓ cana de seminte de chia macinate
  • 2 lingurite praf de copt
  • ¼ cana de ciocolata tocata (optional)
  • ½ ceasca de iaurt grecesc
  • ¼ ceasca de crema de branza tip Philadelphia
  • 1 lingura sirop de artar
Mod de preparare: intr-un bol, amesteca ingredientele umede: unt, oua, lapte, siropul de artar, sfecla. Cerne deasupra ingredientele uscate: faina, cacao, seminte de chia, praf de copt, apoi adauga ciocolata si amesteca bine. Coace clatite mici, intr-o tigaie fierbinte, unsa cu ulei. Ar trebui sa obtii 20-24 de clatite. Amesteca ingredientele pentru crema: iaurt, crema de branza, sirop de artar, cu ajutorul unui tel. Serveste clatitele calde, cu crema de branza.

Trucuri pentru prepararea sfeclei rosii

Desi la noi este mai cunoscut soiul de sfecla rosie, exista pe piata si sfecla galbena, precum si o varietate italiana, chioggia, cu inele roz si albe. Sfecla rosie poate fi consumata cruda, coapta, fiarta in apa sau gatita la aburi.
Frunzele de sfecla rosie pot fi consumate si sunt delicioase, gatite in putin unt, similar spanacului, sau crude, in salate.
Cum se prepara sfecla rosie? Poti gasi sfecla rosie gata fiarta in magazine, dar pregatirea ei nu este atat de complicata. Dacă nu este specificat altfel intr-o reteta, o poti coace, invelita in folie de aluminiu, sau o poti fierbe in apa, in coaja, intre 45 de minute si o ora. Lasa sfecla sa se raceasca inainte de a o coji. Pentru a nu te pata pe maini, poti sa folosesti o pereche de manusi din plastic subtire.
 

Proprietatile si beneficiile sfeclei rosii

Sfecla rosie este o leguma cu mari calitati nutritive, avand un indice glicemic scazut, o portie de 100 de grame avand 43 de calorii, 6,8 grame de fructoza si 2,8 grame de fibre. Este bogata in proteine si contine fosfor, potasiu, vitaminele A, K, B2, B9, cantitati scazute de vitaminele B1, B5, B6, C si E si antioxidanti, in principal betalaina, dar si flavonoide, compusi fenolici, zeaxantina si luteina. De asemenea, contine fier, cupru, magneziu, mangan si o doza mica de calciu.
Prin continutul de antioxidanti, sfecla rosie poate fi utila in prevenirea riscului de cancer, boli cardiovasculare si alte maladii cronice. Betalaina, pigmentul care da sfeclei culoarea rosie, ajuta la diminuarea riscului de cancer hepatic, de piele si pulmonar. Luteina si zeaxantina sunt utile in prevenirea unor boli ale ochilor, precum cataracta, retinita pigmentara si degenerescenta maculara.
 
Printre beneficiile sucului de sfecla se numara continutul mare de nitrati, care ajuta muschii sa consume mai putin oxigen. Acesta este motivul pentru care poate fi consumat de persoanele care fac mult sport.
Fibrele din sfecla permit asimilarea eficienta a glucidelor din leguma si imbunatatesc digestia, avand si efect laxativ. Astfel, desi este bogata in glucide, sfecla rosie poate sa fie inclusa in curele de slabire.
Sfecla rosie contribuie la detoxifierea organismului, protejand ficatul, prin filtrarea toxinelor care provoaca anumite boli.
Pe de alta parte, unele persoane nu ar trebui sa consume sfecla rosie cruda, pentru ca aceasta poate sa provoace intoxicatii alimentare usoare, avand ca simptome diareea si voma.
De asemenea, consumul de sfecla rosie poate provoca o modificare spectaculoasa in ceea ce priveste culoarea urinei si a materiilor fecale. Este un fenomen normal, nu indica niciun simptom de boala si apare pentru ca pigmentii din sfecla sunt absorbiti in intestin, in loc sa fie descompusi. Apare mai ales in cazul persoanelor care sufera de hiperaciditate gastrica, pentru ca digestia se face mult mai rapid.

Sfecla rosie ar trebui sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa si dietetica. Cu un continut scazut de grasimi si un nivel ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, sfecla rosie este delicioasa si ar fi bine sa devina un aliment vedeta in bucataria ta.

Sursa foto: Shutterstock