InspiratieIdei pentru tinePastaia de vanilie, secrete si utilizari
Inspiratie

Pastaia de vanilie, secrete si utilizari

Vanilia este parfumul copilariei, al prajiturilor preparate in casa de mamele si bunicile noastre. Este adevarat, pe atunci se folosea zaharul vanilat, insa, pentru o prajitura delicioasa, ai nevoie de o pastaie buna de vanile. Si cum e un condiment catalogat ca fiind scump,  apare intrebarea cum poti folosi corect aceasta vedeta a patiseriei (si nu numai) fara a se irosi nici macar un bob din ea. Checuri, torturi trufa, torturi, creme de zahar ars, clatite delicioase sau rulade cu crema fina de mascarpone si vanilie, toate au un punct comun, minunata vanilie.

Afla mai multe despre secretele si istoria vaniliei, dar si cum poti folosi acest condiment scump si extrem de versatil.

Cum se foloseste vanilia

Semintele din pastaia de vanilie

Semintele negre continute in pastaile de vanilie contin majoritatea proprietatilor gustative ale condimentului si beneficiile pentru sanatate ale vaniliei. Este partea principala folosita pentru aromatizarea preparatelor, chintesenta vaniliei, daca vrei. Cantitatea si calitatea boabelor depind de calitatea pastailor.

Cand doresti sa le folosesti, aplatizeaza pastaia cu dosul unui cutit, taie pastaile in jumatate pe lungime cu varful cutitului, mergi de-a lungul ei dintr-o singura miscare, tinand lama cutitului cu degetul mare si razuieste interiorul pentru a obtine semintele.

Foloseste aceste seminte pentru gatit. Cand o reteta specifica 1 pastaie de vanilie, acest lucru inseamna „semintele dintr-o pastaie de vanilie intreaga”. Daca o reteta spune ca ai nevoie doar de jumatate de pastaie, atunci razuieste doar jumatate de pastaie si lasa semintele din a doua jumatate in coaja, astfel incat sa se pastreze mai bine.

Semintele de vanilie sunt folosite in orice, de la preparate dulci, desigur, unde aromatizeaza toate deserturile si bauturile, dar si in gatitul sarat.

👉 Pentru ca prajiturile ies mai gustoase cu produse proaspete, nu uita sa verifici categoria noastra de LACTATE SI OUA, unde vei gasi tot ce ai nevoie pentru a pregati deserturi delicioase cu vanilie.

Pastaie de vanilie curatata

Vanilia este scumpa, si chiar din ce in ce mai scumpa, de aici si interesul de a nu irosi o firimitura! Dupa ce ai folosit semintele de vanilie, nu arunca pastaile. Exista o multime de moduri de a le folosi.

Deci, ce sa faci cu pastaile odata golite?

1. Prepara zahar vanilat de casa

Desigur, daca vrei sa sustii gustul zaharului tau vanilat cu seminte, este mai bine, iar daca nu ai rabdare, atunci si un zahar vanilat din comert te poate satisface. Insa, de ce sa nu-ti prepari singur zaharul vanilat, avand in vedere ca este un proces extrem de simplu. Adauga pastaia de vanilie intr-un borcan ermetic in care ai pus 250 g de zahar tos, inchide bine borcanul si lasa-l asa timp de 10 zile, pana la 3 saptamani.

👉 Foloseste mereu ingrediente de calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate. Nu uita sa verifici categoria noastra de INGREDIENTE CULINARE si alege-le pe cele potrivite retetelor tale.

2. Da aroma unui preparat lichid

Vrei sa oferi aroma de vanilie unei bauturi, de exemplu, lapte sau cacao? Sau unei budinci de vanilie? Foloseste pastaia fara seminte, infuzand-o in laptele fierbinte, sau in ciocolata fierbinte, in ceai, intr-un sirop, in dulceata, intr-un compot, intr-un cocktail exotic sau o infuzie etc. Cu aceasta metoda, poti clati si sterge pastaia de vanilie pentru a o folosi din nou mai tarziu, pana cand aceasta nu mai are deloc aroma. Nimic nu se pierde, totul se recupereaza.

3. Prepara extract de vanilie de casa

Pune intr-o sticla 6 pastai de vanilie (sau mai multe) cu 20 cl de alcool tare, ideal rom alb, sau vodca cu o aroma mai neutra, timp de minimum 3 luni, ideal 6 luni, agitand sticla cam o data pe saptamana. Extractul de vanilie poate fi pastrat zeci de ani si se va imbunatati, la fel ca un vin fin. Intr-adevar, este un proces de durata, dar vei economisi bani, deoarece acest mic nectar este foarte scump.

4. Pregateste pudra de vanilie

Usuca pastaile golite si pune-le la uscat, fie in aer liber si la temperatura camerei, daca nu este prea rece, fie introducandu-le la cuptor timp de cateva zeci de minute la temperatura scazuta, intre 40 si 50°C. Odata uscate, macina-le pana obtii o pudra fina de vanilie pe care o poti folosi in retetele tale. Pudra de vanilie este o solutie atunci cand nu stii cu ce sa inlocuiesti vanilia.

5. De ce nu, sare de vanilie?

Pune 2 pastai de vanilie bine uscate in blender si mixeaza-le. Adauga 125 g de sare in bolul mixerului si amesteca totul in impulsuri scurte. In acest fel, poti obtine sare de vanilie pentru preparate diverse.

6. Prepara rom de vanilie

Pastaia de vanilie este unul dintre ingredientele de baza pentru prepararea romurilor de casa, dar nu numai: punch, vodca, cocktailuri etc. Doar pune pastaile la infuzat in alcool pentru a-i conferi un parfum subtil si minunat de vanilie.

7. Fa ulei aromat

Pune pastaile razuite la infuzat timp de 3 saptamani (cel putin) in ulei de masline sau alt ulei la alegere, pentru a-i oferi un parfum subtil si irezistibil de vanilie.

8. Pregateste o cafea aromata

Exista o multime astfel de cafele pe piata, dar de ce sa nu ti-o pregatesti tu singur? Pune cafeaua intr-un borcan ermetic cu una sau doua pastai de vanilie si lasa totul inchis cel putin 2 saptamani, amestecand din cand in cand. Diminetile tale vor prinde noi arome.

Secretele si istoria vaniliei

Provenienta orhideii, caci vanilia este o orhidee, este America Centrala si, mai precis, Mexicul, in padurile virgine primare din Chiapas, unde polenizarea vaniliei salbatice are loc si acum datorita unei specii de pasare colibri si unei albine melipone endemice. In padurea Chinantla, vanilia creste inca salbatic. Aztecii si, inainte, mayasii si alte popoare precolumbiene (olmecii, totonacii etc.), au stapanit tehnica pregatirii sale.

Aztecii au numit vanilia „tlilxotchitl”, care inseamna „pastaie neagra”. A fost pregatita cu grija, cu scopul de a fi combinata cu cacao in diferite bauturi sacre folosite pentru a comunica cu zeii. Totonacii, de altfel, plateau anumite taxe conducatorilor azteci in pastai de vanilie.

Descoperirea vaniliei de catre europeni

Europenii au descoperit vanilia mult mai tarziu, in 1520, odata cu Fernando Cortès, care a acostat in Mexic, iar imparatul Moctezuma i-a oferit o bautura de ciocolata si vanilie. Cuceriti de parfumul sau, europenii aduc inapoi plante mici de vanilie si butasi pentru a le creste in sere.

Spaniolii au adoptat-o foarte repede si, in 1664, vanilia a patruns si in Franta. Planta poate fi gasita la mijlocul secolului al XVIII-lea in serele regelui Ludovic al XV-lea. In 1819, butasii de vanilie au fost introdusi in Insula Reunion. Viile mici cresc si fac flori, dar nu se produceau fructe. Dupa mai multe incercari, au renuntat, convinsi ca indienii totonaci au un secret. In Mexic, albina melipone, care era in mod natural insarcinata cu polenizarea acestei flori, a permis acestei tari sa pastreze monopolul productiei sale pana in 1841, cand a fost descoperit in sfarsit secretul fertilizarii florii de vanilie.

Pentru unii, naturalistul belgian Charles Morren este cel care intelege cum sa fertilizeze manual floarea. Pentru altii, aceasta descoperire este atribuita unui sclav din Insula Reunion.

Intr-adevar, un tanar sclav, Edmond Albius, a inteles cum sa efectueze polenizarea asistata a acestei flori, folosind un spin de la un lamai salbatic. Drept recompensa, povestea spune ca stapanul ei l-a eliberat. Oricum, acest pas va marca inceputul internationalizarii culturii de vanilie.

Vanilia devine populara in intreaga lume

De atunci, la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu exceptia Guyanei unde a crescut in mod natural in padurea amazoniana, vanilia s-a raspandit in toate coloniile franceze sau in regiunile aflate sub influenta franceza. Amiralul francez Hamelin o importa in Tahiti. In 1861, vanilia a ajuns in Noua Caledonie, apoi, in 1865, in Indochina. Butasii au fost plantati pe insula Mayotte si in Comore in 1873. Vanilia a fost introdusa in Madagascar in 1870, din plantele de vanilie din Reunion. Cultura da rezultate excelente rapid.

Din 1924, Madagascar a fost cel mai mare producator mondial, producand 300 de tone de vanilie. La sfarsitul anilor 1980, Madagascarul a cunoscut o criza grava, lasand loc Indoneziei, un loc cucerit din cauza preturilor mici practicate de aceasta din urma.

Un program major de revigorare a sectorului a fost lansat in Madagascar, permitandu-i sa respire o noua viata si sa-si recapete pozitia de tara lider in productie.

Intre 1990 si 2003, pretul pe kilogram de vanilie pentru export a crescut de 10 ori. Alte tari vor incepe sa cultive vanilie in anii 1990: India, Sri Lanka, Uganda, Papua Noua Guinee. Astazi, cele mai mari tari producatoare de vanilie sunt in ordine: Madagascar, Indonezia, China, Mexic.

Complexa in notele sale gustative, dar si in modul de producere, vanilia ascunde, sub pastaia ei neagra stralucitoare, o finete si un rafinament extrem, care fac din ea acest condiment deosebit de versatil si apreciat.

Sursa foto: Shutterstock