InspiratieIdei pentru tineMasline: soiuri si beneficiile lor
Inspiratie

Masline: soiuri si beneficiile lor

Totul incepe cu maslinul, acest arbore de o mie de ani, cultivat initial in bazinul mediteranean, dar a carui cultivare s-a extins rapid in restul Europei, Africa si Asia Mica. In secolul al XVI-lea, maslinul si-a facut aparitia in America, odata cu colonizarea spaniola. De la inceput, maslinele au fost folosite atat pentru extragerea uleiului de masline, cat si pentru consumul direct de masline de masa. Exista cateva urme scrise referitoare la consumul de masline de masa datand din secolul I.

Astazi, productia de masline de masa se face inca in conformitate cu traditiile ancestrale, integrand in acelasi timp tehnologiile moderne. Noi ne delectam cu gustul lor in salate, paste, pizza, sosuri, tocanite.

Ce trebuie sa stim despre masline

Ce transforma o maslina proaspat culeasa in maslina pe care o consumi cu multa placere sunt procesele prin care trece si care-i confera salinitatea caracteristica, textura frageda si aroma. Datorita gustului amar dat de oleuropina pe care o contin, maslinele trebuie sa fie supuse unui proces de tratare inainte de a fi gata de mancare. Daca ai muscat din greseala o masline cruda, esti, fara indoiala, familiarizat cu panica chinuitor de amara care iti cuprinde toata gura.

Tratarea maslinelor este, de fapt, mai mult decat o fermentatie - este conversia zaharurilor naturale ale maslinelor in acid lactic. Oleuropeina si fenolii cu gust amar si dur se elimina din fructe in cinci moduri:

  1. In saramura: maslinele complet coapte, violet inchis sau negre, sunt fermentate treptat in saramura (adica apa sarata). Acest lucru necesita mult timp - pana la un an. Maslinele tratate cu saramura sunt adesea dulci si pline de profunzime, deoarece saramura actioneaza pentru a intensifica aromele naturale ale fructelor.
  2. In apa: Se inmoaie, se clatesc in apa plata si repetam, si iar repetam… Aceasta metoda este cea mai lenta dintre toate si, prin urmare, destul de rara. Unii producatori isi incep procesul de intarire intr-o baie de apa si apoi isi muta maslinele intr-o saramura condimentata.
  3. Prin uscare: Aceste masline sunt ambalate in sare timp de o luna sau mai mult. Sarea trage umezeala si amaraciunea din masline. Sarea este apoi indepartata si, uneori, maslinele sunt scaldate in ulei de masline pentru a le mentine suculente si pline. Maslinele uscate au o aroma profund concentrata si un aspect sifonat, asemanator prunei. Maslinele conservate in ulei sunt masline uscate care se macereaza sau se inmoaie in ulei timp de cateva luni.
  4. Cu lesie: Marii producatori comerciali de masline folosesc aceasta metoda eficienta din punctul de vedere al timpului si al costurilor. Inventat in Spania, procesul presupune scufundarea maslinelor crude in cuve cu solutie de lesie alcalina. Din pacate, lesia cu actiune rapida dauneaza si aromei maslinei, lasand in urma un pic de gust chimic si o maslina trista si fada.
  5. La soare/aer: In unele cazuri rare, maslinele pot fi fermentate fie pe ramura, fie, odata culese, prin expunerea lor la soare. Soiul Thrubolea din Creta este un exemplu de masline lasate sa fermenteze in pom.

👉 Nu ezita sa verifici oferta noastra variata de MASLINE CONSERVATE, care poate satisface gusturile oricui.

Culorile maslinelor

Nu soiurile de masline le dau culoarea, ci gradul lor de maturitate!

Masline verzi: masline recoltate pana la maturitate. Culoarea poate varia de la verde la galben pai.

Masline rotative (sau masline violete): masline recoltate la maturitatea deplina. Culoarea maslinei variaza de la violet la maro.

Masline negre: masline recoltate la maturitate deplina sau masline coapte intr-o maniera accelerata dupa un proces de tratare specific. Culoarea maslinei poate varia de la negru la violet inchis, la rosu.

Soiurile de masline

IOC (International Olive Council) estimeaza ca 139 de soiuri de masline (sau varietati - termenii pot fi folositi interschimbabil), cultivate in 23 de tari diferite reprezinta aproximativ 85% din productia globala de masline. Fiecare soi de masline are propriile sale caracteristici chimice si gustative. Cu toate acestea, uleiurile obtinute din acelasi soi pot fi foarte diferite, in functie de variatiile de cultivare, recoltare si prelucrare.

Dintre numeroasele soiuri existente, majoritatea maslinelor sunt folosite pentru producerea uleiului de masline. Doar o mica parte din masline, fie ca sunt verzi, negre sau violet, este destinata productiei de masline de masa. Maslinele trebuie intr-adevar sa indeplineasca criterii precise de calitate: un continut mediu de grasime, un sambure fin si usor de detasat, o pulpa gustoasa si ferma si o coaja subtire.

Cele mai potrivite soiuri de masline de masa sunt maslinele Kalamata, Kalamon, Throumba, Manzanillas, numite si masline Cacereña, masline Gordal si masline Hojiblanca. La noi, cele mai des intalnite sunt maslinele grecesti, precum Kalamata, Amfissa, Kalamon sau Throumba, dar si cele orientale, minunatele masline gemlik sele. Descopera mai jos trei dintre aceste minunate soiuri.

Masline Kalamata

Maslinele Kalamata au forma de migdale si au o culoare maro violet intens. Se gasesc in peninsula Peloponez din sudul Greciei si au jucat un rol in alimentatia umana de mii de ani. Maslinii cresc sub uimitorul soare grecesc si au frunze mult mai mari decat alte tipuri de maslini din intreaga natiune si din lume. Fructele acestui soi se numesc masline Kalamata doar daca provin efectiv din regiune, deoarece este o denumire de origine protejata.

Cunoscute pentru forma lor alungita, de migdale, culoarea violet intens si aroma la fel de intensa, maslinele Kalamata sunt culese manual pentru a se evita ranirea lor. Dupa recoltarea maslinelor, muncitorii fie le prelucreaza in ulei de masline, fie le pregatesc in masline de masa. Momentul optim de recoltare este toamna tarziu, in timp ce alte soiuri sunt de obicei culese mai devreme, ceea ce explica de ce sunt inca verzi. Daca maslinele sunt prea verzi, fructele, impreuna cu uleiul de masline produs, vor avea un gust amar. Pe de alta parte, o culoare mult prea intunecata inseamna o calitate scazuta. In timpul recoltarii, muncitorii pun plase sub copaci pentru a colecta toate fructele in timp ce ramurile sunt scuturate.

Maslinele Throumba

Insula Thassos este renumita pentru maslinele Throumba care sunt produse acolo si poarta numele insulei. Maslinele grecesti Throumba sunt recoltate din noiembrie pana in ianuarie. Sunt masline mici, negre si ridate, cu o textura asemanatoare strugurilor. O caracteristica unica a acestei masline este ca se coace in mod natural atunci cand este lasata pe ramurile copacilor. Cand sunt complet mature, sunt prinsi in plase asezate copacii si culese manual maslinele pentru a preveni vanataile. Din moment ce se coc singure, Throumba sunt singurele masline care pot fi mancate direct din copac. Prezenta ciupercii Phomaoleae permite maslinelor Throumba sa-si piarda amaraciunea in timp ce se coc pe ramuri.

Maslinele grecesti Throumba sunt sarate si deshidratate pana ajung la gustul si textura dorite. De obicei, sunt sarate timp de 2-3 luni, dar uneori pana la 6 luni. Maslinele nu sunt expuse la nicio caldura. Expunerea lor la aer le imbunatateste culoarea prin oxidare. Maslinele Throumba sunt carnoase si au un gust si o aroma puternice de masline. Un mod popular de a le manca este sa le presari cu oregano si sa le stropesti din plin cu ulei de masline.

Maslinele verzi Halkidiki

De sute de ani, a existat o legatura puternica intre locuitorii din Halkidiki si cultivarea maslinelor verzi. Acest lucru poate fi inteles prin trapitous (morile de masline de piatra) si alte descoperiri de sapaturi care au fost descoperite din cand in cand.

Maslinele verzi din Halkidiki, cel putin in ultimele doua secole, sunt un punct de referinta important. Asta pentru ca, detin un rol important atat in ​​viata economica a locuitorilor, cat si in traditia sociala si folclorul lor.

Astazi, maslinele verzi din Halkidiki sunt raspandite in intreaga lume. Caracteristicile care le fac un produs de clasa mondiala sunt carnea crocanta si delicioasa si raportul carne la sambure, care este de 9/1. Astfel, este un produs unic care poate fi umplut cu diverse aperitive, precum usturoi, ardei, migdale, branza etc. Aceste aperitive pot evidentia si mai mult aromele mediteraneene.

Beneficiile maslinelor

Maslinele negre, verzi sau violet, proaspete sau conservate, au fost legate de o varietate de beneficii pentru sanatate:

  • Protejeaza sistemul cardiovascular
  • Protejeaza celulele nervoase de deteriorare
  • Imbunatatesc sanatatea pielii
  • Reduc riscul de atacuri de cord
  • Reduc colesterolul LDL rau
  • Stimuleaza metabolismul
  • Au proprietati anticancerigene
  • Au efecte antimicrobiene si antivirale

Cum servesti maslinele

Adaugate in salate, la un bol de hummus, pe o pizza facuta in casa, in paste sau chiar intr-un sendvis, vor aduce acea aroma specifica, potentand gustul oricarui preparat. De asemenea, le poti transforma in tapenada, pe care o poti servi pe felii de paine prajita, sau intr-un sendvis mediteranean.

Poti cumpara masline in multe forme de la majoritatea magazinelor alimentare. Le gasesti cu sau fara samburi, uscate, proaspete, la conserva, imbuteliate intr-o solutie de sare, apa sau ulei.

Maslinele pot fi servite intregi, si deseori asa se intampla, atunci cand isi fac aparitia pe un platou de mezeluri sau pe o farfurie de branzeturi. Sau, si mai bine, umple maslinele mari cu branza moale ori cu felii de gogosari sau ardei iute si serveste-le ca aperitiv.

👉 Nu uita sa verifici selectia noastra de BRANZETURI, atunci cand vei pregati aperitivele cu care sa iti intampini oaspetii!

Reteta de tapenada

Ingrediente

  • 200 g masline negre (sau verzi, la alegere)
  • 5 fileuri ansoa in ulei
  • 1 lingura capere
  • 1 catel usturoi
  • 3 linguri ulei de masline

Mod de preparare: taie marunt catelul de usturoi. In vasul unui blender, adauga fileurile de ansoa, caperele, catelul de usturoi tocat, maslinele negre si uleiul de masline si paseaza pana ajunge la consistenta dorita.

Serveste tapenada pe paine prajita sau cu felii de legume proaspete, precum ardei, castraveti sau rosii. La fel de bine o poti folosi in sendvisuri cu branza.

👉 Stim ca esti mereu in cautare de produse de calitate si la preturi atragatoare, asadar, nu uita sa verifici selectia noastra de LEGUME PROASPETE, pentru a pregati delicioase salate.

Maslinele sunt fantastic de diverse si la fel de versatile, fie ca sunt pasate in tapenada pentru tartine, fie ca sunt aruncate intr-o salata, ca sunt adaugate in tocanite si sosuri, sunt puse in martini sau sunt mancate ca atare. Aromele lor dulci, acre, sarate, amare si intepatoare sunt deosebit de complexe, facandu-le un instrument esential in arsenalul oricarui bucatar, amator sau profesionist.

Sursa foto: Shutterstock