Mega image logo

undefined

Categorii produse

Categorii specifice

Inchide
InspiratieIdei pentru tineCuscus: mod de preparare, retete si beneficii
Rezerva acum un interval orar pentru livrare sau ridicare din magazin

Cuscus: mod de preparare, retete si beneficii

Inspiratie

Cuscus: mod de preparare, retete si beneficii

Considerat odinioara o delicatesa nord-africana, cuscusul este consumat astazi in intreaga lume fie pentru a da consistenta ciorbelor, fie ca ingredient al unor retete cu legume sau carne. Bogat in vitamine, minerale si fibre, cuscusul poate fi consumat fara griji, chiar si de catre vegetarieni. Mai jos poti vedea cele mai gustoase retete pe baza de cuscus, care sunt cele mai populare varietati si ce beneficii are acest ingredient pentru organism.
  • Cum se prepara cuscusul
  • Retete
  • Tipuri de cuscus
  • Beneficiile cuscusului
  • Valori nutritionale pentru cuscus

Cum se prepara cuscusul?

Modul de preparare al cuscusului este destul de simplu. Vei avea nevoie de o oala incapatoare. Poti folosi apa sau supa de legume sau pui (apa strecurata in care au fiert). Lasa lichidul la fiert pentru 3-5 minute, apoi pune o lingura de ulei de masline, o lingura de unt si putina sare. Amesteca bine, apoi pune cuscusul. Pentru o consistenta potrivita, pune o cana de cuscus la o cana de apa. Da focul la mic, pune un capac si lasa cuscusul pe foc timp de 5 minute. La ridicarea capacului, boabele de cuscus se vor nivela. Pentru un cuscus pufos, amesteca la fiecare minut cu o furculita. 
 

Retete

Cuscusul poate fi consumat ca atare, in cazuri foarte rare, in componenta ciorbelor sau supelor ori ca parte a unor retete mai complexe, dar nu complicate. Mai jos sunt cateva dintre cele mai gustoase retete pe baza de cuscus.

Cuscus cu migdale

Pentru aceasta reteta, vei avea nevoie de 2 cani de cuscus, 2 cani de apa, 2 linguri de ulei de masline, 4 catei de usturoi zdrobit, 100 g de migdale taiate, ¾ lingurita de sare, 2-3 frunze de patrunjel tocat marunt. Mai jos sunt indicatiile pentru pregatirea cuscusului cu migdale.
  1. Pune uleiul la foc mediu intr-o tigaie incapatoare si lasa 1-2 minute;
  2. Adauga usturoiul si migdalele si lasa-le la sotat circa 2 minute, pana cand migdalele s-au copt usor, iar usturoiul a devenit moale;
  3. Pune apa, amesteca bine si adu totul la fierbere;
  4. Inchide focul si adauga cuscusul si sarea;
  5. Acopera cu un capac si lasa ca lichidul sa fie absorbit de cuscus. Dureaza aproximativ 5 minute;
  6. Ia capacul si amesteca, folosind o furculita. Pune patrunjelul si consuma imediat dupa preparare.

Salata de cuscus si dovleac placintar

Pentru a pregati salata de cuscus si dovleac, vei avea nevoie de o cana si jumatate de cuscus, 1 dovleac placintar mediu (circa 1,5 kg), curatat de coaja si taiat in bucati de 2 cm, 1 ceapa mica tocata marunt, 5 linguri de ulei de masline, 100 g de merisoare deshidratate, 3 cani de apa, 2 linguri otet de mere sau vin, coaja razuita de la o portocala, ½ lingurita de pudra de coriandru, 1 lingurita de scortisoara, ½ lingurita de nucsoara, 1 lingurita de chimion, 1 lingurita de sare, 400 g de fasole fiarta si racita, 100 g branza moale de capra. Pentru a pregati salata de cuscus si dovleac placintar, urmareste instructiunile de mai jos.

  1. Preincalzeste cuptorul la foc mediu;
  2. Pune dovleacul placintar si ceapa intr-o tava pe hartie de copt;
  3. Lasa la cuptor pentru 30 de minute sau pana cand dovleacul devine moale, iar ceapa se coace la margini. Da tava deoparte;
  4. Pune o tigaie incapatoare pe foc mediu si o lingura de ulei de masline;
  5. Adauga cuscusul si lasa pe foc pana se coace usor si capata o nuanta galben-maronie, circa 3 minute;
  6. Pune apa si un varf de sare si lasa sa fiarba;
  7. Da focul la mic si lasa ca apa sa fie absorbita de cuscus, aproximativ 10 minute;
  8. Strecoara cuscusul printr-o sita fina;
  9. Separat, amesteca otetul cu doua linguri de ulei, coaja de portocala, coriandru, scortisoara, nucsoara, chimion si ½ lingurita de sare;
  10. Adauga dovleacul si ceapa de la inceput, fasolea si merisoarele;
  11. Amesteca bine, apoi adauga branza de capra;
  12. Gusta, iar daca mai este nevoie, mai pune putina sare;
  13. Serveste salata la temperatura camerei sau dupa ce a stat 1-2 ore la frigider.

Creveti cu mazare si cuscus

Daca iti doresti sa gatesti creveti cu mazare si cuscus, vei avea nevoie de 1 cana de cuscus, 1 cana de apa, 200 g mazare fiarta si racita, 500 g de creveti, 4 linguri de ulei de masline, 2 linguri suc proaspat de lamaie, 1 ceapa tocata marunt, 2-3 fire de marar tocat marunt, 1 lingurita mustar, sare, piper. Reteta se prepara dupa instructiunile de mai jos:

  1. Preincalzeste cuptorul la foc mediu;
  2. Amesteca intr-un bol incapator 2 linguri de ulei de masline, suc de lamaie, ceapa, marar, mustar, un varf de sare si putin piper;
  3. Separat, incinge 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie medie;
  4. Adauga cuscusul si lasa pe foc pana capata o nuanta galben-maronie, circa 3 minute;
  5. Pune apa si un varf de sare si lasa sa fiarba;
  6. Dupa ce incepe sa fiarba, redu focul la mic si lasa ca apa sa fie absorbita de cuscus; dureaza aproximativ 10 minute;
  7. Separat, pune intr-o tigaie 2 linguri de ulei de masline, crevetii si mazarea. Lasa pe foc 3-5 minute sau pana incep sa se inmoaie;
  8. Pune pe o hartie de copt crevetii si mazarea, 1 lingura de ulei de masline, sare, piper si amesteca bine;
  9. Lasa la cuptor 10 minute;
  10. Separat, strecoara cuscusul si transfera-l in bolul de la punctul 2 si amesteca bine;
  11. Adauga mazarea si crevetii si amesteca;
  12. Serveste imediat dupa preparare sau rece, dupa ce a stat la frigider 2 ore.

Mancare de fasole si cuscus

Pentru a pregati mancare de fasole si cuscus, vei avea nevoie de 1 cana de cuscus, 4 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet, 1 ceapa tocata marunt, 1 lingurita mustar, sare, piper, 300 g fasole fiarta si racita, 3-4 frunze de marar tocat marunt, 2-3 frunze de patrunjel tocat marunt. Pentru a pregati aceasta reteta, urmeaza instructiunile de mai jos:

  1. Amesteca intr-un bol 3 linguri de ulei de masline, ceapa, otetul, mustarul, un varf de sare si piper;
  2. Separat, pune intr-o tigaie 1 lingura de ulei de masline, lasa sa se incalzeasca, apoi adauga cuscusul;
  3. Lasa pe foc 3 minute sau pana cand acesta capata o nuanta galben-maronie;
  4. Adauga 1 cana de apa si jumatate de lingurita de sare, amestecand din cand in cand;
  5. Adu la fierbere, apoi da focul la mic si lasa pentru 7 minute;
  6. Adauga fasolea si amesteca bine;
  7. Pune capacul si mai lasa pe foc 3 minute sau pana cand cuscusul incepe sa se inmoaie;
  8. Inchide focul, apoi trece totul printr-o sita fina si arunca lichidul;
  9. Transfera amestecul de cuscus peste dressingul de la punctul 1 si amesteca bine;
  10. Lasa sa stea 20 de minute, apoi adauga mararul si patrunjelul;
  11. Serveste imediat dupa preparare.

Naut cu fenicul si cuscus

 Daca vrei sa gatesti naut cu fenicul si cuscus, vei avea nevoie de 1 cana de cuscus fiarta si racita, 1 fenicul mediu, 3 linguri de ulei de masline, ½ lingurita de coriandru, 400 g de naut fiert si racit sau din conserva, 10 masline injumatatite si fara samburi, sucul si coaja de la ½ lamaie, sucul si coaja de la 1 portocala, sare. Pregateste reteta dupa instructiunile de mai jos:

  1. Taie feniculul in bucati mici;
  2. Incinge 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie incapatoare la foc mediu;
  3. Adauga feniculul si gateste pana la caramelizare (10-15 minute), amestecand din cand in cand;
  4. Adauga coriandrul, nautul, maslinele si sucul de lamaie si amesteca bine;
  5. Separat, amesteca sucul de portocala cu 1 cana de apa si pune lichidul intr-o tigaie adanca, impreuna cu 1 lingura de ulei de masline, coaja de portocala si de lamaie si un varf de sare;
  6. Adu la fierbere, apoi adauga cuscusul;
  7. Pune capacul, ia de pe foc si lasa sa stea 5 minute;
  8. Serveste amestecul de cuscus cu amestecul de naut de la punctul 4.

Tipuri de cuscus

Exista trei tipuri mari de cuscus:
  • Cuscus marocan - este cel mai mic, are dimensiunea bobului de gris si se gateste cel mai repede;
  • Cuscus israelian - numit si cuscus perlat, acesta este mai mare si seamana cu mici bucatele de paste. Este nevoie de circa 10 minute pentru a-l gati;
  • Cuscus libanez - numit si cuscus Moghrabieh, este cel mai voluminos tip de cuscus si necesita un timp mai mare de gatit. Are marimea bobului de mazare si se gatesti in cel putin 15 minute.

Beneficiile cuscusului

Continutul bogat de substante nutritive face din cuscus un aliment benefic pentru sanatate. Mai jos sunt principalele beneficii ale cuscusului:
  • Reduce inflamatiile - seleniul este principala substanta nutritiva din cuscus. O portie de cuscus (circa 150 g) contine mai bine de 60% din doza zilnica recomandata de seleniu. Acest element este un antioxidant puternic, fiind necesar in vindecarea ranilor si reducerea inflamatiilor;
  • Intareste sistemul imunitar - vitaminele si antioxidantii prezenti in cuscus protejeaza organismul impotriva infectiilor. Studiile arata ca seleniul, atat de abundent in cuscus, stimuleaza raspunsul imunitar;
  • Reprezinta o sursa importanta de proteine - intre 16 si 20% din organismul uman este format din proteine. Cuscusul ofera 6 g de proteine pentru fiecare portie de 150 g. Proteinele din plante precum cuscusul sunt esentiale mai ales in dietele vegetariene sau vegane;
  • Sustine inima - seleniul se gaseste in cantitati mici in alimente, insa este esential sanatatii. Cu peste 60% din doza zilnica de seleniu, cuscusul contribuie la protejarea inimii. In acest sens, studiile au aratat ca seleniul ajuta la reducerea placilor de lipide acumulate de-a lungul arterelor, reduce nivelul colesterolului „rau” si sustine elasticitatea vaselor de sange. Cu alte cuvinte, consumul de cuscus ajuta la reducerea riscului de arterioscleroza, atac de cord si atac vascular cerebral;
  • Sustine slabirea sanatoasa - persoanele care vor sa slabeasca se orienteaza mai ales spre reducerea consumului de calorii. Spre deosebire de orez sau quinoa, cuscusul contine mai putin de 200 de calorii per portie (circa 150 g) si are o multime de vitamine completand, astfel, deficientele din timpul dietei. Mai mult, continutul de fibre din cuscus ofera satietate prin echilibrarea grelinei, un hormon care provoaca aparitia senzatiei de foame;
  • Imbunatateste digestia - cuscusul acopera aproximativ 10% din necesarul de fibre recomandat intr-o zi. Fibrele ajuta la digestie prin stimularea peristaltismului intestinal si sustin sanatatea tractului gastrointestinal.

Valori nutritionale pentru cuscus

O portie de cuscus (150 g) are cantitati importante de substante nutritive pentru doar 150 de calorii. Mai jos sunt principalele informatii nutritionale pentru 150 g de cuscus:
  • 6 g de proteine;
  • 8,65 g de fibre (10% din DZR);
  • 41 mg de calciu (4% din DZR);
  • 76 mg de magneziu (20% din DZR);
  • 290 mg de fosofor (41% din DZR);
  • 287 mg de potasiu (9,5% din DZR);
  • 6 mg vitamina B3 (40% din DZR);
  • 34,6 mcg vitamina B9 (8,6% din DZR);
  • 32 mcg seleniu (57% din DZR).


Bogat in vitamine si seleniu si sarac in calorii, cuscusul este ideal pentru a fi consumat in ciorbe sau retete dintre cele mai variate. Daca iti doresti o cereala usor de gatit si nu te deranjeaza continutul de gluten, trebuie sa incerci macar un preparat pe baza de cuscus. Nu vei regreta!

Sursa foto: Shutterstock