InspiratieIdei pentru tineCumparaturile pentru masa de Paste: top produse pe care ar trebui sa le adaugi pe lista
Inspiratie

Cumparaturile pentru masa de Paste: top produse pe care ar trebui sa le adaugi pe lista

Cu venirea primaverii, se apropie si una dintre cele mai importante sarbatori crestine: Pastele. Este o zi speciala, de care ne bucuram alaturi de familie si prieteni si pe care o petrecem in mod traditional. Iar cum masa festiva este o parte importanta a acestui moment, cumparaturile pentru masa de Paste sunt o preocupare majora pentru multe persoane.

Este important, deci, sa le planifici cu atentie si sa achizitionezi produsele din timp, pentru a evita aglomeratia din magazine, mai ales daca este prima data cand te ocupi de acest lucru sau daca doresti sa aduci ceva inedit pe masa de sarbatoare. In acest caz, exista multe optiuni interesante de preparate, de la platouri de branzeturi fine si mezeluri, la salate proaspete si preparate din peste. In plus, poti sa te inspiri din retetele internationale sau sa adaptezi mancarurile traditionale la preferintele si gusturile familiei.

Meniul traditional de Paste poate varia in functie de regiune sau cultura, dar in general, include preparate din carne de miel, oua vopsite si diferite produse de patiserie, cum ar fi cozonacul si pasca. Fie ca alegi sa pregatesti mancaruri dupa retetele clasice sau optezi pentru preparate culinare moderne si originale, ti-am pregatit o lista de cumparaturi, care speram ca iti va fi de ajutor in planificarea mesei de Paste.

 

Produse de baza:

  •  carne de miel - alege bucatile de carne potrivite felurilor pe care vrei sa le pregatesti: bors, ciorba, friptura, frigarui, stufat etc.;
  • organe de miel pentru drob: plamani, inima, splina, rinichi, ficat, prapur;
  • carne de pasare: curcan, pui, rata, gasca etc. - recomandata pentru cei care nu agreeaza carnea de miel sau care doresc un fel de mancare cu mai putine calorii;
  • carne tocata de pasare, pentru aperitive sarate, cum ar fi placintele sau pateurile, si pentru chiftelute, ciorbele de perisoare sau chiar sarmale;
  • peste proaspat sau congelat - este un ingredient versatil, se poate pregati in diferite moduri savuroase si este o alternativa inedita la meniul traditional;
  • paste;
  • orez;
  • otet;
  • legume diferite, necesare la pregatirea garniturilor pentru felul principal sau a ciorbelor, borsurilor, stufatului etc.;
  • usturoi;
  • ceapa;
  • unt (margarina);
  • ulei vegetal pentru gatit;
  • zahar;
  • faina;
  • paine;
  • gris - pentru prepararea icrelor sau a deserturilor;
  • branza dulce si/sau sarata, folosita in aperitive;
  • lapte;
  • oua, cel putin 30-40 de bucati - nelipsite de pe masa de Paste, fie ca sunt vopsite, folosite in umpluturi, maioneze, aperitive sau creme;
  • smantana dulce, pentru gatit, folosita in salate, feluri principale sau deserturi;
  • smantana fermentata, pentru imbogatirea ciorbelor sau a felurilor principale;
  • mixuri de condimente pentru carnea de miel, carnea de pasare sau peste, in functie de retetele alese.

 

Produse pentru aperitive de Paste si salate:

  •  usturoi verde;
  • ceapa verde;
  • marar;
  • patrunjel;
  • ulei de masline extravirgin;
  • icre - de preferinta proaspete sau sarate;
  • sardine in ulei si fileuri de ansoa, pentru aperitive de Paste bazate pe pasta de peste;
  • diferite sortimente de pateuri de calitate si terine - foie gras, terina de iepure, de rata sau gasca etc.;
  • salata verde si alte plante aromatice (cimbru, busuioc, coriandru, menta etc.);
  • ardei gras de diferite culori;
  • castraveti;
  • rosii; 
  • ridichi de primavara;
  • masline negre si verzi;
  • lamaie;
  • otet balsamic;
  • diferite branzeturi (cas - traditional in aperitivele de Paste, telemea, cascaval, branza de burduf etc.).

 

Produse pentru deserturi:

  • drojdie proaspata sau uscata, in functie de reteta si de preferinta;
  • stafide rosii si albe;
  • miezi de nuca sau nuca macinata;
  • pudra de cacao;
  • diverse sortimente de rahat;
  • seminte de mac - ideale pentru cornulete sau cozonaci;
  • faina pentru blatul prajiturilor;
  • faina pentru cozonaci;
  • lapte dulce/batut, pentru anumite retete de placinte sau dulciuri;
  • iaurt;
  • unt (margarina);
  • foi de placinta;
  • foietaj (optional);
  • bicarbonat sau praf de copt;
  • ciocolata pentru glazura si creme;
  • diferite esente: de vanilie, portocale, lamaie, rom, migdale etc.;
  • branza proaspata de vaci, pentru binecunoscutele retete de pasca pentru Paste;
  • diferite fructe pentru umplutura sau pentru ornat (struguri, mandarine, portocale, mere, banane etc.).

Bauturi pentru masa de Paste:

  • diferite fructe pentru umplutura sau pentru ornat (struguri, mandarine, portocale, mere, banane etc.).

 

Bauturi pentru masa de Paste:

  •  apa plata si minerala;
  • cafea;
  • ceai;
  • sucuri din fructe;
  • diverse bauturi aperitive;
  • vin alb;
  • vin rosu;
  • sampanie;
  • sucuri acidulate.

Sfaturi utile pentru cumparaturile de Paste

 

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti planifici din timp meniul pentru masa de Paste. In felul acesta, vei sti exact de ce ingrediente ai nevoie si vei putea face o lista de cumparaturi precisa. Nu uita sa iei in considerare numarul de invitati, preferintele lor alimentare si daca au sau nu un regim alimentar, dictat de probleme de sanatate.

Inainte de a merge la cumparaturi, verifica-ti stocul de alimente. S-ar putea sa ai deja unele produse pentru masa de Paste, astfel incat sa nu mai fie necesar sa le cumperi din nou. Acest lucru te va ajuta sa economisesti bani si sa eviti aglomerarea de alimente in camara sau in frigider. Incearca sa cumperi alimentele cu cateva zile inainte de Pasti, pentru a evita aglomeratia si pentru a te asigura ca ai tot ce iti trebuie. In plus, vei putea sa te concentrezi pe pregatirea mesei fara a te mai ingrijora de cumparaturi.

Daca esti in cautarea unor retete noi pentru masa de Pasti, testeaza-le in prealabil, astfel incat sa eviti eventualele surprize neplacute in ziua sarbatorii. Iar inainte de a incepe sa gatesti, organizeaza-ti bine bucataria. Acest lucru te va ajuta sa te misti mai rapid si mai eficient in timpul pregatirilor.

Când alegi carne de miel, asigură-te că este proaspata. Carnea proaspata este mai gustoasa și mai suculentă, iar acest lucru se poate vedea din culoarea si textura ei - carnea proaspata ar trebui sa aiba culoarea rosu deschis, sa fie ferma la atingere si sa nu fie lipicioasa.

Este important sa alegi carnea de miel de la un producator de incredere, care iti poate oferi detalii despre provenienta mielului si modul in care a fost crescut. Este bine sa verifici si certificatul sanitar-veterinar, pentru a fi sigur ca sacrificarea s-a facut in conditii de igiena, iar carnea este buna pentru consum.

Alege pentru masa de Paste legumele care arata proaspete si sanatoase. Acestea ar trebui sa fie ferme, fara pete, lovituri sau semne de deteriorare. Legumele de sezon sunt mai gustoase si mai sanatoase. De asemenea, sunt mai accesibile din punct de vedere al pretului decat trufandalele si pot fi mai usor de gasit.

Inainte de a cumpara branza, este recomandat sa consulti eticheta pentru a afla mai multe despre ingrediente si procesul de fabricatie. Unele branzeturi pot contine aditivi sau conservanti, asa ca este important sa stii exact ce cumperi.

Ouale trebuie alese cu grija, mai ales din cauza faptului ca se altereaza usor si pot fi usor contaminate, reprezentand un pericol pentru sanatate. Este recomandat sa le alegi pe cele care sunt vandute in hipermarketuri, unde sunt tinute in frigidere si au data expirarii inscrisa clar pe ele. Cele care sunt vandute in soare sau in aer liber pot fi deja stricate si improprii consumului. Acasa, ouale se tin doar in frigider, preferabil in partea sa de jos si nu se scot din ambalaj decat atunci cand sunt folosite.

Pregatirea mesei de Paste este o traditie importanta pentru multi oameni din intreaga lume. Desi poate fi o sarcina obositoare, planificarea din timp si organizarea cumparaturilor pot face intreaga experienta mai usoara si mai placuta.

Sursa foto: Shutterstock