InspiratieIdei pentru tinePasca - retete, preparare si trucuri
Inspiratie

Pasca - retete, preparare si trucuri

Pasca este un preparat atat de indragit incat isi face loc pe toate mesele romanilor in perioada sarbatorilor pascale. In acest articol ti-am pregatit informatii despre istoria acestui preparat aromat, cateva idei de retete usor de pus in practica si cele mai bune sfaturi pentru un rezultat delicios.
  • Pasca - o scurta istorie
  • Reteta de pasca traditionala cu branza dulce
  • Reteta de pasca simpla fara aluat
  • Reteta de pasca aromata cu ciocolata
  • Trucuri si secrete pentru prepararea pascai

Pasca - o scurta istorie

Invierea este una dintre cele mai frumoase sarbatori crestine, avand darul de a aduce bucuria in fiecare familie, care se aduna in jurul mesei pline cu bucate tradiționale (pasca, oua inrosite, cozonac, drob de miel, friptura de miel) pe care majoritatea gospodinelor le prepara in casa, cu implicarea si ajutorul familiei.

Acest preparat traditional gustos, pe care adultii si copiii deopotriva il adora pentru gustul inconfundabil si aromat are la baza o legenda interesanta. Aceasta face referire la o paine mancata de evrei in timpul Pastelui, denumita in ebraica „mata“. In traditia crestina, aceasta paine simpla, nedospita si fara umplutura a devenit un preparat traditional foarte gustos, avand la baza aluat de cozonac, branza de vaci, stafide si arome.

Te-ar mai putea interesa si Carnea de miel

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce

Aceasta reteta traditionala cu aluat dulce de cozonac are o umplutura aromata care va deveni repede atractia principala de pe  masa de Paste.
Ingrediente pentru aluat:
  • 300 g faina;
  • 2 galbenusuri;
  • 50 g zahar;
  • vanilie;
  • un praf de sare;
  • coaja de lamaie;
  • 100 ml lapte;
  • 100 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer;
  • 50 g unt cu minimum 80% grasime;
  • 20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 ou;
  • 2 albusuri;
  • 200 g branza de vaci;
  • 50 g smantana grasa;
  • 30 g faina de orez sau faina alba;
  • un praf de sare;
  • vanilie;
  • coaja de lamaie;
  • 50 g unt cu 80% grasime;
  • 100 g zahar tos;
  • 50 g stafide.
Pentru decorarea preparatului, la final, vei avea nevoie de un ou batut.

Mod de preparare aluat:

  • Se  incalzeste putin laptele;
  • Se adauga zaharul si drojdia, apoi celalalte ingrediente (mai putin faina) si se amesteca bine;
  • Dupa ce ingredientele s-au amestecat se adauga treptat faina si se framanta pentru a se omogeniza;
  • Se lasa aluatul la dospit intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul (aproximativ 30 de minute);
  • Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in doua (o treime pentru baza si doua treimi pentru impletitura).
  • Bucata mai mare se imparte in alte doua bucati si se fac niste cordoane lungi si subtiri, care se impletesc;
  • Partea mai mica se intinde pe masa, cu sucitorul, astfel incat sa acopere tava in care se coace pasca;
  • Impletitura decorativa se pune pe margine;
  • Se mai lasa 15 minute la dospit.

Mod de preparare umplutura:

  • Se separa ouale;
  • Albusurile se bat spuma cu un praf de sare;
  • Restul ingredientelor de mai sus se amesteca separat;
  • Albusurile batute se adauga usor la restul compozitiei, prin amestecare.

Mod de coacere:

  • Inainte de a pune umplutura in aluat, acesta se unge cu un ou batut;
  • Umplutura se toarna in tava;
  • Se coace 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi inca 10-15 minute la 150 grade Celsius;
  • Se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma;
  • Dupa ce s-a racit se scoate din forma si se poate taia felii.

Reteta de pasca simpla fara aluat

Cunoscuta ca pasca fara aluat, aceasta reteta reinterpretata este, de fapt, o varianta de pasca ce nu necesita dospirea aluatului, deci se poate face intr-un timp mult mai scurt, iar rezultatul este delicios, chiar daca este servita rece, la doua-trei zile de la preparare.

Ingrediente:

  • 5 oua;
  • 8 linguri zahar;
  • 600 grame branza de vaci grasa;
  • 100 grame stafide;
  • 1 fiola esenta de rom;
  • 2 fiole esenta de vanilie;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • 1 plic praf de copt ;
  • 2 linguri zeama de lamaie;
  • 5 linguri faina.

Mod de preparare :

  • Se pun stafidele in apa calda 2-3 ore;
  • Dupa ce s-au inmuiat se pun in rom;
  • Se amesteca galbenusurile cu zaharul, branza de vaci, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie (se poate folosi mixerul vertical pentru o consistenta fina) ;
  • Se adauga apoi stafidele scurse de rom;
  • Se adauga si praful de copt stins cu zeama de lamaie;
  • Faina cernuta se incorporeaza in compozitia de branza, amestecand incet cu lingura;
  • La final se adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare;
  • Compozitia se toarna intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt;
  • Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius circa 15-20 minute, apoi se scade temperatura la 160 grade Celsius, pentru circa 35-45 minute;
  • Se face testul cu scobitoarea pentru a verifica daca este copt blatul;
  • Se lasa la racit, apoi se orneaza cu zahar pudra.

Reteta de pasca aromata cu ciocolata

Acest preparat pe baza de ciocolata are sanse mari sa rivalizeze cu notorietatea cozonacului si sa devina preferatul musafirilor de pe masa festiva. Gustul delicios este dat de completarea perfecta a ingredientelor.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr faina;
  • 125 gr zahar;
  • 50 gr unt;
  • 2 linguri ulei;
  • 250 ml lapte;
  • 3 oua;
  • 1 lingura rom;
  • 1 esenta de vanilie;
  • 25 gr drojdie instant;
  • 1 lingurita de sare.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 50 gr cacao;
  • 100 gr ciocolata;
  • 2 linguri faina;
  • 4 oua;
  • esenta de vanilie;
  • 3 linguri lapte;
  • 100 gr unt;
  • 100 gr migdale sau nuci;
  • 3 linguri smantana.

Mod de preparare aluat:

  • Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si putin zahar;
  • Se amesteca incet 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, fara sa faca cocoloase, apoi se adauga drojdia;
  • Se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca;
  • Se freaca galbenusurile cu sare, apoi cu zaharul, pana se transforma intr-o crema spumoasa;
  • Cand drojdia cu faina au crescut, se toarna peste restul de faina;
  • Se amesteca cu galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;
  • Se framanta, adaugandu-se treptat uleiul, romul, untul topit cald;
  • Se asaza aluatul la cald, sa dospeasca o ora;
  • Se unge forma de copt rotunda cu unt si se intinde foaia de aluat pe fundul acesteia;

Mod de preparare umplutura de ciocolata:

  • Intr-un vas amesteca laptele, ouale si zaharul si pune-le pe foc. Adauga faina, ciocolata topita, cacaua, vanilia, laptele;
  • Se amesteca pana se ingroasa compozitia;
  • Se ia de pe foc, se raceste si se amesteca cu smantana si untul;
  • Se toarna peste aluat si se presara migdalele maruntite;

Mod de coacere:

  • Se unge aluatul cu putin albus si se lasa la copt cam 40 minute;
  • Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma cand s-a racit.

Trucuri si secrete pentru prepararea pascai

Ia in considerare sfaturile de mai jos atunci cand vrei sa prepari o pasca delicioasa:
  • Drojdia se activeaza mai bine cu zahar;
  • Pentru o culoare mai inteansa a aluatului, galbenusurile se freaca cu un praf de sare inainte de a fi folosite;
  • Daca umplutura iti iese prea apoasa, adauga gris pentru a-i da consistenta;
  • Pudreaza stafidele cu faina ca sa nu se lipeasca de umplutura, apoi pune-le in bolul cu branza;
  • Inmoaie drojdia in lapte caldut (si nu in apa);
  • Cerne faina cu ajutorul unei site fine pentru a o aera si a iesi un aluat pufos;
  • Daca faci retete de pasca cu aluat, acesta trebuie framantat bine, apoi lasat o ora sa creasca intr-un loc caldut (caldura activeaza mai bine drojdia);
  • Daca aluatul final ti se pare tare, amesteca-l cu putin lapte incalzit ;
  • Pune coaja rasa de lamaie in aluat pentru a-l parfuma placut;
  • Nu uita cat de important este ornamentul final (impletitura de pe margine) pentru a diferentia acest preparat de o placinta obisnuita.
Sarbatoarea pascala este o minunata ocazie de a-i aduna pe cei dragi in jurul unor preparate delicioase, facute din inima. Iar daca anul acesta esti invitat la masa de Paste, o idee buna este  sa prepari una din cele trei retete de mai sus pe care sa le duci gazdei.