Consumul de lamaie: beneficii, proprietati si retete
Cine nu si-a dorit niciodata o limonada racoritoare care sa-i aline setea in timpul zilelor de vara? Sau un ceai aromat de lamaie, cand vremea de afara este urata si rece? Lamaia este cunoscuta in special pentru aroma inconfundabila, pentru continutul sau de vitamina C si pentru capacitatea de a promova o buna digestie datorita concentratiei sale de acid citric. De asemenea, este deseori indicat sa consumi acest citric pe stomacul gol, dimineata, pentru a curata organismul si in special ficatul. Sa fie o idee buna sau nu?
Descopera mai jos totul despre lamaie si beneficiile ei, iar la final, alinta-te cu retete aromate, delicioase!
- Care sunt beneficiile lamaii
- Cum sa consumi lamaia pentru a te bucura de beneficiile ei
- Inghetata de lamaie
- Prajitura de lamaie glazurata
- Chec simplu de lamaie
- Alte utilizari ale lamaii
Care sunt beneficiile lamaii
O citrica alcalina
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, lamaia nu este un aliment acidifiant! Ce-i drept, gustul sau este acid, dar odata ajuns in stomac si in contact cu enzimele digestive, aciditatea sa lasa loc unei substante alcalinizante care va ajuta la mentinerea unui pH ideal in corpul nostru.
Dieta moderna este deseori alcatuita din produse cu efecte condamnate asupra sanatatii: lactate, zaharuri rafinate, gluten, carne in exces, produse industriale. Asa ca, gandeste-te la lamaie in lista ta de alimente alcaline pentru a corecta anumite probleme inflamatorii. Ai grija insa sa nu o consumi fara sa te informezi pentru ca, in functie de constitutia ta, lamaia s-ar putea sa nu ti se potriveasca, ba chiar ar fi contraindicat sa o consumi.
Un fruct bogat in vitamina C
Dintre citrice, lamaia este cea care contine cea mai mare cantitate de vitamina C. Aceasta din urma ajuta la reducerea oboselii si ne protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. In realitate, vitamina C nu este o vitamina stimulatoare, dar ajuta la reglarea metabolismului. Cand corpul nostru este stresat, vitamina C continuta in cortexul suprarenal se epuizeaza, iar capacitatea noastra de a ne adapta la schimbarile din mediul nostru si din viata de zi cu zi scade.
Un echilibru nervos bun este legat de prezenta tirozinei in organism, un aminoacid precursor al dopaminei, norepinefrinei si adrenalinei. Acesti neurotransmitatori joaca un rol important in reglarea starii noastre de spirit, a raspunsului nostru la stres, a satietatii si a memoriei noastre. Pentru ca organismul sa poata transforma corect tirozina in acesti neurotransmitatori diferiti, trebuie sa aiba disponibila o doza suficienta de vitamina C.
- Reamintire: aportul zilnic recomandat pentru vitamina C este de 110 mg/zi.
Un sprijin pentru vitalitate
Lamaia este o sursa buna de vitamina C: 29 mg/100 mg. Astfel, vitamina C contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Acest citric este si o sursa buna de acid folic (vitamina B9): 36,5 mg/100 g. Folatul ajuta la reducerea oboselii si, de asemenea, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar.
Un aliat al sistemului nervos, dar si al pielii
Lamaia are si un continut semnificativ de potasiu: 190 mg/100 g. Acesta contribuie la functionarea sistemului nervos.
De asemenea, lamaia poate fi un tratament purificator pentru piele. Este un aliment sanatos, cu un continut bun de nutrienti. Consumul sau confera pielii o stralucire sanatoasa si un ten luminos. Consumul regulat are ca rezultat o mai buna calitate a pielii, prin reducerea tulburarilor, inrosirii si a senzatiei de mancarime resimtita la nivelul tenului.
Cum sa consumi lamaia pentru a te bucura de beneficiile ei
Consumul de suc de lamaie dimineata pe stomacul gol este interesant pentru trezirea usoara a sistemului digestiv si cresterea capacitatilor de drenare ale organismului. Cu toate acestea, unii oameni nu vor gasi niciun beneficiu in a consuma suc de lamaie dimineata pe stomacul gol, mai ales daca sunt predispusi la probleme gastrice. Daca ai dubii, cere sfatul medicului sau farmacistului inainte de a consuma suc de lamaie.
Alte persoane, in schimb, prefera consumul de suc de lamaie seara, pentru a se relaxa si pregati de somn. Acest lucru se explica in special prin prezenta vitaminei C in lamaie care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la functiile psihologice normale.
Infuzie de lamaie
Consumul de apa fierbinte cu lamaie, dimineata, curata stomacul, dreneaza ficatul, activeaza activitatea vezicii biliare si ajuta la eliminarea toxinelor prin scaun si urina. Opteaza mai degraba pentru apa calduta (37°C), nu fierbinte, pentru a nu distruge vitaminele continute de lamaie si pentru a nu le elimina prea repede din intestin (asa cum este cazul limonadei reci). Infuzia calda de lamaie elibereaza ingredientele active din citrice si le face mai stimulatoare si mai eficiente.
Reteta rapida: stoarce o jumatate de lamaie organica intr-un pahar si umple cu apa calduta. Bea aceasta bautura dimineata pe stomacul gol, in inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de micul dejun.
Lamaie congelata
De obicei auzim de suc de lamaie, limonada de lamaie etc. Totusi, exista o alta modalitate de a consuma acest fruct citric: lamaia congelata. Este vorba de a consuma nu sucul, ci coaja de lamaie. De ce? Pur si simplu, coaja de lamaie contine de zece ori mai multe vitamine decat sucul de lamaie. Coaja de lamaie este deosebit de bogata in vitamina C care contribuie la metabolismul energetic normal si creste absorbtia fierului. Inghetarea face astfel posibila pastrarea la maximum a proprietatilor sale.
Sfat culinar: pune o lamaie in congelator pentru o zi intreaga. Rade-o si incorporeaz-o in diferite preparate: iaurt natural fara zahar, legume crude, ceai verde proaspat, salata de fructe. Aroma naturala de lamaie va aduce o nota mai proaspata si mai originala preparatelor tale!
Sucul de lamaie
Cea mai cunoscuta si esentiala reteta de vara ramane sucul de lamaie, o varianta a limonadei traditionale, dar fara zahar. O bautura ce potoleste setea, care poate fi aromata dupa dorinta pentru mai multa prospetime.
Reteta de suc de lamaie: taie o lamaie organica si stoarce-o intr-o carafa. Adauga o crenguta de menta sau cimbru si umple carafa cu apa, apoi amesteca. Pastreaza la frigider pana cand esti gata sa te bucuri de aceasta bautura rece delicioasa.
Inghetata de lamaie
Un desert inghetat, cu arome puternice de lamaie, care te va trimite cu gandul direct la coasta Amalfi si ale ei coaste insorite.
Ingrediente:
- 2 cani de lapte integral
- 1 lingura amidon de porumb
- 50 g crema de branza la temperatura camerei
- 1 ¼ cana smantana groasa
- 1/3 cana zahar tos
- 2 linguri sirop de porumb
- 1/4 lingurita sare
- 1/2 lingurita extract de vanilie
- 6-8 linguri suc proaspat de lamaie
- 8 lamai
Mod de preparare
Cupa de lamaie congelata: taie o treime din partea de sus a lamaii. Aceasta va fi capacul paharului. Foloseste un cutit mic pentru a taia in jurul pulpei si indeparteaza usor, cu o lingura, pulpa din coaja lamaii. Ai grija sa nu gauresti partea de jos a lamaii atunci cand scoti pulpa. Pastreaza separat pulpa. Fa o taietura superficiala pe fundul fiecarei coji de lamaie pentru a le aseza drept, fara a taia interiorul lamaii. Pune-le pe toate pe o tava si congeleaza-le (ideal cu cateva ore inainte de a face inghetata).
Siropul de lamaie: Intr-un castron mic, stoarce pulpa de lamaie printr-o strecuratoare si colecteaza sucul de lamaie. Combina sucul de lamaie si zaharul intr-o cratita si adu la fiert la foc mediu, amestecand pana cand zaharul se dizolva. Ia de pe foc si da la frigider pana se raceste.
Inghetata de lamaie: Intr-un bol mic, amesteca 2 linguri de lapte si amidonul de porumb si amesteca bine. Intr-o cratita mare, combina laptele ramas cu smantana groasa, zaharul si siropul de porumb. Adu amestecul de lapte la fierbere si lasa pe foc moderat pana cand zaharul se dizolva - aproximativ 4 minute. Ia amestecul de pe foc si adauga treptat amestecul de amidon de porumb. Readu la punctul de fierbere si gateste, amestecand constant, la foc moderat, pana cand compozitia se ingroasa usor, aproximativ 1 minut.
Amesteca treptat compozitia de lapte fierbinte in crema de branza pana se omogenizeaza. Adauga sarea si vanilia. Raceste complet. Dupa ce amestecul este complet racit, adauga cele 6-8 linguri de sirop de lamaie (gusta amestecul si ajusteaza cantitatea de suc de lamaie pe care o adaugi dupa bunul plac). Strecoara baza de inghetata intr-un aparat de inghetata si congeleaza conform instructiunilor producatorului.
Pune inghetata moale in cupa de lamaie pregatita. Umple cupa cu 2 cm deasupra marginii, apoi decoreaza cu „palaria”. Pune inghetatele intr-un recipient adanc ermetic si congeleaza pana la servire.
👉 Stim ca esti mereu in cautare de produse de calitate si la preturi atragatoare, asadar, nu uita sa verifici selectia noastra de CITRICE proaspete.
Prajitura de lamaie glazurata
Nimic nu se compara cu un chec pufos, usor si aerat. Glazura fina si delicata de lamaie te trimite cu gandul la regiunile insorite mediteraneene.
Ingrediente:
- 5 oua
- 200 g zahar
- 180 g faina
- 125 ml ulei
- 2 linguri amidon
- 2 linguri suc de lamaie
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingura esenta de vanilie
Glazura de lamaie:
- 3 linguri suc de lamaie
- 150 g zahar pudra
Mod de preparare
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge o tava rotunda cu putin unt si tapeteaza cu faina. Amesteca separat faina, amidonul si praful de copt. Separa ouale si bate cu un mixer albusurile cu un praf de sare, pana ce spuma devine ferma. Adauga, pe rand, galbenusurile, iar mai apoi, uleiul. Adauga ingredientele uscate, sucul de lamaie si vanilia si amesteca la viteza mica, pana cand compozitia devine omogena. Toarna aluatul in tava si da la cuptor aproximativ 45 de minute. Intre timp, pregateste glazura, amestecand sucul de lamaie cu zaharul pudra, pana cand obtii o textura lucioasa, frumoasa. Toarna glazura peste checul caldut.
Chec simplu de lamaie
Un chec simplu, cu textura lejera si foarte usor de facut. Unitatea de masura a ingredientelor este chiar paharul iaurtului, pe care il vei folosi in aceasta reteta.
Ingrediente:
- 4 oua mari
- 1 pahar de iaurt (125 g)
- 2 pahare rase zahar
- 3 pahare cu varf faina
- 1 pahar ulei
- coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita suc de lamaie
- ¼ lingurita sare
- 1 lingurita praf de copt
Mod de preparare
Bate spuma ouale cu zaharul, adauga uleiul, sucul de lamaie si iaurtul, apoi amesteca bine. Adauga si faina, coaja de lamaie, sarea si praful de copt. Unge o tava de copt cu unt si tapeteaza cu faina. Preincalzeste cuptorul la 200°C. Introdu tava la cuptor si lasa la copt 25-30 de minute. Scoate si lasa checul la racit, la temperatura camerei. Il poti pudra cu zahar sau poti face o glazura simpla, din 3 linguri de suc de lamaie si 150 g de zahar pudra.
👉 Pentru ca retetele de chec ies mai gustoase cu produse proaspete, nu uita sa verifici categoria noastra de LACTATE SI OUA, unde vei gasi tot ce ai nevoie pentru a pregati un desert sa te lingi pe degete.
Alte utilizari ale lamaii
Lamaie in cosmetica naturala
Consumul unui pahar de suc de lamaie ajuta la detoxifierea pielii si are ca rezultat un ten mai luminos. Exista, asadar, un real interes in integrarea lamaii in rutina ta cosmetica de acasa, pentru a-ti ingriji pielea intr-un mod simplu si economic. Pentru a curata pielea si a strange porii, prepara o masca de casa cu miere si lamaie.
Reteta cosmetica de casa: amesteca o lingurita de suc de lamaie organic si o lingurita de miere, aplica pe fata si lasa sa actioneze 10 minute inainte de a clati cu apa calduta. Vei capata, cu siguranta, o piele hidratata si mai stralucitoare!
Ulei esential de lamaie
Uleiul esential de lamaie, foarte placut cand este difuzat, cu mirosul sau proaspat si fructat, curata si purifica aerul.
Sfat: Toarna cateva picaturi de ulei esential de lamaie in difuzor si lasa-l sa actioneze aproximativ douazeci de minute zilnic. Bucura-te de acest moment de bunastare care iti va oferi o dispozitie buna.
Precautii pentru utilizarea uleiului esential de lamaie: uleiul esential de lamaie trebuie evitat de femeile insarcinate si care alapteaza, precum si de copiii sub 7 ani. Exista riscul de alergie la persoanele sensibile, iar pentru persoanele aflate in tratament, solicitati sfatul unui medic sau farmacistului inainte de utilizare.
Uleiul esential de lamaie este fotosensibilizant, asadar, nu te expune la soare in decurs de 6 ore de la utilizarea lui externa.
Da, totul este bun la lamaie, totusi nu va fi potrivita consumului pentru toata lumea, mai ales pentru persoanele care au carente de minerale. Insa, va fi intotdeauna posibil sa folosesti lamaia extern (cosmetice, aromoterapie) pentru a profita de beneficiile acesteia. Pentru altii, testarea unei cure de suc de lamaie timp de trei saptamani in primavara si utilizarea regulata in alimentatie va avea cu siguranta multe beneficii!
Sursa foto: Shutterstock